Top 5+ Cel Mai Bun Antivirus din 2024

Daca va intereseaza cel mai bun antivirus atunci alaturi am facut un top cu cele mai sigure optiuni. Pe parcursul timpului le-am testat pe toate asa incat sa pot spune ca topul e realizat in cunostinta de cauza.

Daca nu aveti timp sa cititi tot articolul atunci un top 3 ar fi alaturi. Primele doua optiuni le recomand cu caldura deoarece chiar merita.

Cel mai bun

Bitdefender

Care este cel mai bun antivirus?

Alaturi gasiti topul cu aceste programe si ar trebui sa precizez faptul ca a fost realizat asa incat sa aveti in lista produse cu cel mai bun raport pret/dotari.

Probabil ca ar trebui sa precizez de ce am pus Bitdefender pe primul loc. In anii 2000 am avut parte de o infectare a calculatorului cu virusul Jeefo, iar dintre toate solutiile incercate, doar Bitdefender a facut fata, chiar si in varianta gratis.

Atunci il primeai pe CD-urile CHIP sau la alte reviste pentru pasionatii de tehnologie si calculatoare. A fost recomandat de un profesor de informatica.

Asa a inceput povestea mea cu acest program. Si uite, e 2024 si inca folosesc aceasta optiune, desi pe parcursul anilor am incercat si alte variante free sau platite.

Bitdefender

 • Firma romaneasca
 • Pachet complet
 • Disponibile multiple variante

Cel mai bun antivirus e Bitdefender deoarece reprezinta o solutie robusta care-si face actualizari zilnice. Pentru cei mai pretentiosi trebuie sa precizez ca sunt disponibile diverse optiuni asa incat sa gasiti ceva pe plac. De asemenea, exista si optiune cu VPN asa incat aveti parte de securitate si intimitate maxima.

Pro: Firma care detine acest program e Bitdefender SRL cu Sediu in Bucuresti. Da, e o firma romaneasa infiintata in 2001.
Incorporeaza mai multe unelte suplimentare, precum protectie ransomware, manager parole, firewall. Aceste optiune depind de varianta pe care o alegeti.
Consumul de resurse e unul rezonabil. Adica undeva in jurul a cat consum Defender. Pe partea de memorie RAM consuma 200-300 MB, car nu consider ca e mult avand in vedere ca majoritatea calculatoarelor au 8/16 GB RAM.
Nu vine cu notificari aiuristice sau care sa va creeze panica.

Cui se adreseaza: E o optiune pentru cei interesati de ceva modern disponibil pentru toate disponibilele (de la PC si pana la Android/iOS).

Pot spune despre Bitdefender ca e si cel mai bun antivirus gratuit pentru telefon. Asta deoarece exista optiune si pentru aceasta platforma. Dar, optiune platita vine cu avantaje.

In mod normal pe telefon nu e nevoie sa instalati un asa program… daca nu descarcati fisiere pe el ori accesati site-uri dubioase.

Dar, chiar daca pe telefon nu e necesar sa instalati o astfel de aplicatie, smartphone-ul poate veni de la producator cu diverse optiuni. De exemplu, in cazul telefoanelor Allview acestea vin cu Bitdefender, iar la Samsung e vorba despre Norton. Limba programului va fi acea care e activata in meniul de limba al telefonului.

(Pe Windows 11 am vazut ca scade viteza daca aveti activata optiunea de blocare a scanare porturilor, adica “port scann protection”. Pe Windows 10 nu am vazut sa faca figuri. 1 Solutia e sa intrati la setarile de Firewall din Bitdefender si sa dezactivati “Port scan protection”.)

Eset

 • Firma slovaca
 • Multiple pachete

O alta solutie care nu trebuie trecuta cu vederea e Eset. E o optiune de la o firma slovaca fondata in 1992. Nu cred ca e vreun pasionat de calculatoare care sa nu fi auzit de Nod32.
Solutia simpla e foarte buna si suficienta, dar daca vrei ceva mai avansat atunci puteti merge pe varianta “Internet Security”.

Pro: E un program legendar in sensul ca-l stie toata lumea. Cat timp l-am folosit pot spune ca nu am am avut probleme.
E disponibil in diverse optiuni precum Essential, Premium si Ultimate. Varianta Ultimate avand facilitatea de conexiune la Internet cu o adresa IP anonima.
Consumul de resurse e unul mic asa incat sa nu-i simtiti prezenta.
Firma ofera solutii pentru acasa, dar si pentru firme.

Cui se adreseaza: Acest program e pentru cei interesati de o solutie robusta si cu o lunga istorie. Consider ca Eset poate fi considerat cel mai bun antivirus al momentului pentru Windows 10/11 alaturi de Bitdefender.

AVG

 • Firma ceha
 • Multiple pachete
 • Pret mic

Un software care era foarte bun in trecut e AVG. Iar, in momentul de fata AVG=Avast deoarece Avast l-a cumparat in 2016. 2 Pe parte aspectiva si functionala aceste programe sunt identice. Singurul lucru care difera e icoana programului si numele.

Pro: Are un pret foarte bun. De exemplu, la momentul scrierii acestui articol, varianta Internet Security 2024 pentru 2 ani 1 dispozitiv costa vreo 40 lei.
E disponibil in mai multe optiuni precum Free, Internet Security si Ultimate. Varianta gratis e una “cheala”, adica cu protectia standard si cea impotriva ransomware. Cea mai completa varianta e cea Ultimate deoarece contine optiune de anonimizare a IP-ului, AntiTrack si TuneUp. (Optiunea Free e pentru cei care vor sa vada “pe viu” cum e interfata si cat consuma.)

Cui se adreseaza: Reprezinta o optiune valida pentru cei care-si doresc un program realizat in Europa si care exista pe piata de foarte multi ani.
Acesta e un program de care unul dintre profesorii mei de liceu era foarte incantat si de fiecare data cand isi pornea laptopul il verifica manual daca si-a facut update.

Surfshark

 • Firma olandeza
 • Pret bun
 • Varianta One e cea completa

In esenta, Surfshark este un Virtual Private Network, dar pentru a fi o suita mai completa (pe partea de securitate) au integrat si antivirusul Avira (mai exact SDK-ul). In felul acesta, daca alegeti pachetul complet (numit One) o sa aveti si de securitate permanenta pe PC.

Pro: Are integrata optiunea Avira care e un antivir german. Firma Avira e pe piata din 1986. In felul acesta putem spune ca e ceva cu o lunga istorie.
Costul de achizitie e unul bun, daca ne uitam la pachetul de ansamblu,

Cui se adreseaza: E pentru cei care-si doresc ceva complet, dar trebuie sa stiti ca nu e mai bun decat Bitdefender. Asta deoarece optiunea din urma s-a descurcat dintotdeauna la a detecta cele mai noi pericole.

NordVPN

 • Firma lituaniana cu jurisdictie in Panama
 • Pachet aproape complet

O alta optiune ar fi NordVPN, dar numai in cazul in care nu descarcati fisiere de pe Internet. Vine cu optiune Threat Protection care protejeaza de malware si alte lucruri similare. Ce am observat e ca daca aveti un program antivir, atunci e bine sa dezactivati Threat Protection pentru a nu se incurca unul pe altul.

Pro: E numarul 1 pe partea de anonimizare deoarece vine cu o multitudine de functii de protectie a intimitatii.
Sunt disponibile o multitudine de aplicatii, inclusiv extensie Chrome si suport pentru router.
Vine cu functie de scanare locala a fisierelor, lucru numit Threat Protection.

Cui se adreseaza: E pentru acele persoane care doresc o solutie care fie o suita de siguranta completa pentru mediul online.

Microsoft Defender

 • Gratis
 • Performante bune
 • Are la baza un antivirus romanesc

Cel mai bun antivirus gratuit e Microsoft Defender, adica optiunea care e prezenta “default” pe Windows 10/11. Din aceasta cauza nu e nevoie sa cautati optiuni de a descarca un antivirus gratuit. Acesta va fi suficient daca actualizarea sistemului de operare este activata.

Pro: Nu costa niciun ban deoarece vine preinstalata pe sistemele Windows.
Isi face actualizare de 1-2 ori pe zi asa incat sa aiba cele mai noi definitii cu ajutorul carora sa identifice cele mai noi amenintari (ca e vorba de virusi, malware, PUP – potentially unwanted program etc).

Cui se adreseaza: E pentru cei care nu vor sa-si bata prea mult capul cu programe de acest fel si care nu au buget pentru a achizitiona asa ceva.

Ar ma fi de adaugat ca MS Defender are la baza un program romanesc de securitate care era numit RAV. Acesta a fost cumparat de Microsoft in 2003. 3

De ce sa alegi un program antivirus?

Ar trebui sa alegi un antivirus daca tii la siguranta ta pe Internet, a datelor tale de pe PC, daca ai firma ori daca vrei ca diverse informatii (poze, documente etc) sa nu fie furate.

Sistemele de operare (ca e vorba de Windows, Mac OS, Android sau iOS) vin cu diverse mecanisme de protectie daca sunt actualizate periodic, insa nu pot asigura o protectie totala impotriva diversilor factori externi.

Aici intra in actiune utilitatea antivirusilor. Acestea in varianta platita asigura o protectie superioara comparativ cu cazul in care nu aveti asa ceva instalat. Evident ca un asa soft nu poate asigura o protectie totala in cazul in care vorbim de vulnerabilitati Zero-day. Acesta sunt vulnerabilitati care nu sunt cunoscute de proprietar, ci doar de cei rau intentionati. 4

Ghid achizitie

Inainte de a comanda un astfel de program trebuie sa aveti in vedere aspecte precum:

Cine face acel program: Daca este o companie rusa, indiana ori chineza atunci puteti fi sigur ca va veti expune mai multor riscuri de securitate. Mai mult, solutii de la firme din astfel de tari sunt interzise la nivel guvernamental in Romania, UE si SUA.

Ce contine pachetul: In opinia mea, pachetul de baza ar fi unul suficient, dar daca sunteti mai pretentios atunci puteti merge pe o optiune mai complexa. O sa vedeti ca majoritatea firmelor ofera mai multe variate de pachete in functie de ce va intereseaza si de bugetul de care dispuneti.

Disponibilitatea unei variante trial (de incercare): Acesta e un lucru esential deoarece in felul acesta puteti vedea daca este enervant (in sensul ca trimite multe notificari) ori daca are o interfata greu de folosit.

Consum resurse: Primele 3 modele recomandate au un consum mic de resurse. Bitdefender consuma undeva la 200-300 MB RAM deoarece aceasta componenta e tot mai ieftina, iar programele functioneaza in acest fel- adica prin incarcarea modulelor utilizate frecvent in memorie.

Compatibilitate: Ma refer la faptul daca exista varianta pentru dispozitivele pe care vreti sa le protejati si daca aceasta functioneaza cum trebuie.

Scor bun de detectie: Exista entitati independente care testeaza rata de succes in detectie a unui astfel de program. E bine sa va uitati si la acest aspect, desi mai toate programele de acest fel au scoruri excelente. Evident ca un astfel de test nu e niciodata garantia unui produs de calitate si a unei protectii maxime.

Tipuri de antivirusi

Un astfel de program poate fi clasificat in mai multe feluri dupa:

Pret: gratis sau platit. De obicei, optiunile gratis care le descarcati de pe net sunt unele care va vand datele, iar de aici vine caracterul nesigur

Constructia: este baza unei suite de securitate sau este o facilitate suplimentara a unei suite de anonimizare. De cele mai multe ori, solutiile “anti vir” care stau la baza unei suite de securitate sunt mult superioare celora care sunt o anexa la o suita de aninimizare (aici as face referire la NordVPN & Co).

Concluzii

Mai sus aveti exemple de programe antivirus precum Bitdefender, Eset si AVG, dar exista si alte optiuni precum Norton, Mc Afee, Panda si altele.

O astfel de optiune e foarte importanta pe un sistem informatic (ca e vorba despre PC, telefon, tableta, Mac sau ceva similar).

Nu gasiti Kaspersky in acest articol deoarece acesta e un articol profesional, precum restul articolelor de pe acest site.

Pe Internet, daca o sa cautati fraza “cel mai bun anti virus” atunci o sa vedeti articole cu topuri (majoritatea) in care Kaspersky e in top 3, in conditiile in care acesta a fost declarat ca fiind software de spionaj de catre SUA, UE si Romania. Mai multe detalii la capitolul “Intrabari frecvente”.

Acele topuri sunt realizate de amatori deoarece in ziua de azi toata lumea isi poate da cu parearea pe Internet.

Intrebari frecvente

Ce sunt programele antivirus?

Un program antivirus are rol de a depista fisiere virusate si de a executa pe ele operatii de dezinfectare, stergere sau carantinare.

Un fisier virusat e un fisier modificat asa incat sa poata infecta restul fisierelor de pe calculator ori sa execute diverse operatii pe PC.

Cat de importanta e actualizarea periodica?

Actualizarea periodica a unui program antivirus e extrem de importanta deoarece in baza acestui lucru poate functiona la capacitate maxima. Daca un virus nu exista in vaza sa de date (de definitii) atunci nu-l poate identifica.

Programele testate isi actualizeaza baza de date cu definitiile de virusi de 1-2 ori pe zi.

Pareri Kaspersky

In esenta, Kaspersky e un program de spionaj mascat in anti virus. E folosit de guvernul rus cu scopul de a spiona si infiltra sistemele pe care e instalat.

Din acest motiv, guvernul American a interzis din 2017 produsele Kaspersky. 5

Un alt guvern care a interzis Kaspersky e cel canadian, acest lucru intamplandu-se in 2023. 6

La nivel european, Parlamentul European considera ca ar trebui interzis Kaspersky din moment ce e un software malicios. 7

Guvernul Roman a interzis Kaspersky si orice alt software din Rusia prin legea 354/2022. 8 De asemenea, Strategia Nationala de Aparare pentru Perioada 2020-2024 9 face referire la agresivitatea Federatitie Ruse care contribuie la deterioarea stabilitatii regionale. Aceasta stategie este prezentata sub forma unui fisier *.pdf care prezinta 8 referiri la Federatia Rusa.

Nu recomand utilizarea Kaspersk intrucat o sa va expuneti unor riscuri imense precum furtul de date de catre hackeri rusi care sunt subordonati guvernului rus ori altor brese de securitate. Acest program fiind o bresa de securitate.

Merita instalarea unui antivirus gratuit pe telefon?

De obicei este un risc ridicat sa instalati un antivirus gratuit pe telefon ori calculator. Asta deoarece el fiind gratuit, dvs. o sa fiti produsul. Prin dvs. ma refer la datele pe care le generati in activitatea pe dispozitiv.

Referinte:

 1. bitdefender, Viteza mica la Internet, Link ↩︎
 2. avast, Achizitia AVG, Link ↩︎
 3. gecad, RAV, Link ↩︎
 4. ibm, Zero-Day Exploit, Link ↩︎
 5. wikipedia, Legaturile dintre Kaspersky, FSB si hackeri ai guvernului rus, Link ↩︎
 6. ubc, Guvernul canadian interzice Kaspersky, Link ↩︎
 7. Parlamentul European, Propunere interzicere Kaspersky deoarece e malitios, Link ↩︎
 8. mcis.gov.ro, Legea privind protectia sistemelor informatice al autoritatilor… , Link ↩︎
 9. presidency.ro, Strategia Nationala de Aparare a Tarii, Link ↩︎

Lasă un comentariu