Top 10 Cele Mai Bune Aparate de Sudură 2024

Dacă te interesează cel mai bun aparat de sudură pentru casă (MMA) sau profesional (MIG/MAG cu sârmă fără gaz) atunci trebuie să știi că am testat 10 modele. Le-am evaluat în funcție de curent maxim, dotări și raport preț-dotări.

Dacă ai de sudat un gard sau alte treburi similare prin gospodărie atunci ai nevoie de un aparat în care să te bazezi. Trebuie să fim realiști, pentru treburi mici nu găsești mai pe nimeni să-ți sudeze, iar pentru lucruri mai complexe ai de așteptat până la paștele cailor.

În acest fel trebuie să te pui tu să faci treaba și să-ți cumperi un aparat de sudat. Poate că la început o să strici câțiva electrozi (sau chiar un pachet întreg), dar odată ce te-ai învățat nu o să mai depinzi de nimeni. Iar, când ai ceva de lipit ceva, o să o faci tu în jumătate de oră și pe gratis.

Care este cel mai bun aparat de sudură aluminiu?

Aș menționa modelul Velt WSME 250 care este foarte popular, însă nu este la el de căutat ca și restul. De aceea, alături aveți câteva dintre cele mai bune aparate de sudură de pe piață pentru casă (hobby/amatori/începători) și profesionale (profi/avansați). Cele pentru casă sunt unele standard, adică cu electrod. Cunoscătorii le spun acestor aparate ca fiind invertoare de sudură MMA. Iar, MMA nu vine de la „mixed martial arts”, ci de la „manual metal arc”.

Iar, în cazul în care ești sudor de profesie atunci ai nevoie de un aparat de sudură profesional. În rândurile te va ajuta să alegi o variantă optimă cu care să-ți face treaba impecabil și care să te țină mult și bine.

Heber HBR-325T

 • Curent maxim: 300 A

Cel mai bun invertor de sudură e acest Heber HBR-325T. Pachetul e unul standard în care avem accesoriile, dar și o mască simplă. Lungimea cablurilor e una de 3 metri, iar electrozii care pot fi utilizați sunt de 1,6-5 mm.
Pentru ușurarea transportului acesta are o greutate de 4 kg, mâner și curea.
După cum am scris mai sus, acesta e un mode standard, adică MMA (manual metal arc).

Cui se adresează: Acesta e un aparat pentru uz casnic util celora interesați de modele cu nume nemțești sau care să pară a fi aparate de sudură fabricate în Germania.

Wolfson ATX-270

 • Curent maxim: 270 A

Cel mai bun aparat de sudură MMA e Wolfson ATX-270 deoarece e un e un aparat tip invertor cu tehnologie IGBT MMA. Pe românește, acesta e un aparat normal.
Alături de acesta puteți folosi electrozi de 1,6-4mm. Adică tot cam ca la alți producători. De asemenea trebuie să scriu că se poate regla curentul între 10 și 270A. Asta deoarece la țeavă subțire e nevoie de un amperaj mai mic.

Dacă e să ne uităm la construcție atunci observăm că nu e cu nimic diferit de alte aparate de acest fel. Are mâner de transport și curea. Iar, dacă vă interesează greutatea sa atunci trebuie să scriu că aceasta e în jurul a 3,5 kilograme.

Cui se adresează: E un model pentru amator care e ușor de folosit deoarece nu are setări complicate.

Steinhaus PRO-IW160X

 • Putere 160 A

Cel mai bun aparat de sudura invertor e Steinhaus PRO-IW160X deoarece e un model la care puteți folosi electrozi de 1,6-4 mm. Mai exact, discutăm despre un model MMA (clasic cu arc electric și electrod).

Puterea acestuia poate fi reglată între 20 și 160A. Reglajul se face în funcție de cât de groasă este țeava pe care o sudați.
Dacă e să ne uităm la caracteristicile sale tehnice atunci observăm că e un model care nu diferă mai cu nimic față de restul aparatelor din această listă. E compact, cu greutate redusă (4,4 kg) și cu mâner+curea de transport.

Cui se adresează: Un așa model e pentru cei interesați de cel mai mic aparat de sudură ieftin și bun. Venind de la brandul românesc Steinhaus evident că are un preț mai mult decât acceptabil.

Almaz AZ-ES002

 • Putere 180 A

Acesta e un aparat MMA până în 300 de lei adresat celora care vor un model nou cu putere de maxim 180 A. Evident că putem ajusta curentul de ieșire de la 20 la 180A.
Vine cu toate accesoriile de care aveți nevoie, inclusiv cu o mască de sudură simplă. Ce ar trebui să menționez e că are cabluri de până în 2 metri, cel de masă având 1,2 metri.
Electrozii care pot fi utilizați alături de aparatul acesta sunt unii standard cu grosime de 1,6-5 mm.
Transportul aparatului e unul convenabil deoarece are mâner și o greutate de 3 kg.

Cui se adresează: E un model rusesc pentru persoanele care vor un dispozitiv în gospodărie cu care să facă un gărduleț ori alte lucruri simple.

Intensiv ARC 200

 • Maxim 200 A
 • Greutate de circa 6,4 kg cu tot cu accesorii

Firma Intensiv are aparatul acesta care e de tip MMA și TIG. Tehnologia invertorului e IGBT și consider că-și va face treaba în gospodărie. (Este considerat un model profi.)
Cablurile livrate la pachet sunt unele cu lungimi ușor peste medie. În esență, au lungime de 2 metri, iar cel de alimentare e de 1,7 metri.
E puțin mai greu decât restul modelelor deoarece discutăm despre 6,4 kg. La acest lucru contribuie faptul că are cabluri destul de lungi și se vede din imaginea de sus.

Cui se adresează: Acesta e tot un model pentru începători pentru lucru în gospodărie.

Intensiv MIG/MMA 165

 • Tip MIG-MAG/MMA
 • Curent maxim 160 A

Cel mai bun aparat de sudura MIG/MAG e Intensiv MIG/MMA 165. Dacă vă interesează un model multivalent atunci aș recomanda un model precum acesta de la brandul Intensiv. Amperajul maxim e unul de 160 A, iar electrozii care pot fi utilizați alături de el pot avea grosime de 1,6-3,2 mm.
În opinia mea, acesta e cel mai bun deoarece poate suda MIG/MAG (folosind sârma cu gaz sau fără gaz) și MMA (cu electrod învelit).
Pachetul e ceva mai greu decât în cazul unui model simplu deoarece are în plus câteva dotări și un pistol de sudură MIG-MAG de 3 metri. În felul acesta greutatea sa e de circa 11kg.

Cui se adresează: Pe scurt, e pentru avansați. Asta întrucât e foarte clar că un model clasic nu e o soluție tocmai bună când trebuie să sudezi zilnic și ai foarte multe lucrări în agendă. Dacă alegi un model standard s-ar putea să nu facă față și să se strice repede. În felul acesta lucrările vor sta pe pauză, iar clienții te vor considera neserios. Nimănui nu-i place să fie amânat sau prostit.
De cele mai multe ori aceste neplăceri pot fi depășite alegând un model pentru profesioniști care e cu câteva sute de lei mai scump decât unul standard. Și, în plus vine cu o multitudine de facilități care-ți permit să realizezi diferite tipuri de suduri cu electrozi sau sârmă. Asta așa încât lucrarea să arate cât mai bine și să poată fi realizată rapid.

Jasic Novo MIG 130

 • Tip MIG MAG
 • Curent maxim 120 A

Cel mai bun aparat de sudura cu sârmă fără gaz e acest Novo MIG 130 de la firma Jasic. E un aparat care poate fi utilizat cu gaz sau fără gaz. Alături de acesta puteți folosi sârmă de oțel cu diametru de 0,6-0,8 mm.
Spre deosebire de alte modele similare, acesta are o greutate mică de 4,5 kg, dar în pachet avem doar accesorii esențiale precum pistolet și cablu cu masa. Nu avem perie sau mască.

Cui se adresează: Acest invertor e unul din categoria profesională adresată celora care vor să facă manopere de calitate în timp redus.

MIG-MAG ProWELD Flux 1032e

 • Multifuncțional
 • Curent maxim 140 A

Brandul ProWeld vine cu aparatul Flux 1032e care este unul multifuncțional întrucât poate fi utilizat la o gamă largă de tipuri de suduri precum MIG/MAG, MMA și TIG.
Foarte interesant e că are o greutate redusă, chiar dacă e vorba despre un aparat complex în sine și ca dotări cu care vine. Ar mai trebui să adaug faptul că acesta vine și cu mască de generație nouă.

Unde excelează: Nu se vede din imagine, dar acest model e unul echipat cu un panou de la care pot fi reglate diverse lucruri precum grosimea sârmei, comutare Lift/TIG și reglarea amperajului.
Probabil că vă sperie faptul că are doar 140 A. Producătorul menționează că acest lucru e datorat faptului că folosește o tehnologie pe siliciu așa încât să nu consum curent prea mult.

Cui se adresează: E un produs pentru avansați și care doresc să facă o lucrare de foarte bună calitate.

Intensiv MIG 130d

 • Multifuncțional
 • Maxim 130 A

Cel mai bun aparat de sudura profesional MIG MAG e Intensiv MIG 130d. Acest invertor e unul cu sârmă, iar cu el puteți să realizați mai multe tipuri de suduri întrucât e vorba despre un model multifuncțional. Mai exact e un model MIG-MAG, TIG și MMA.
Deoarece e un aparat mai complex, acesta are o greutate ușor peste medie, adică de 10,6 kilograme.
Puteți folosi și sârmă fără gaz, iar dacă vreți să folosiți electrozi normali atunci puteți folosi unii cu diametru de 1,6-3,2mm.

Cui se adresează: Aș spune că e pentru profesioniștii interesați de o îmbinare perfectă a materialelor. În principal acest tip de lipire (adică MIG-MAG) este preferată deoarece se poate folosi la metal subțire (peste 0,3 mm) și gros. Acest lucru este posibil deoarece se poate regla puterea. De asemenea, se poate utiliza și la materiale speciale ori moi (adică diferite aliaje metalice precum oteluri inoxidabile, aluminiu, nichel sau cupru).

EverWeld MIG-Mag

 • Amperaj 250 A
 • Multifuncțional

Acest produs are o greutate nu chiar mică, lucru care se datorează în parte pachetului bogat cu accesorii (mai puțin mască deoarece nu are așa ceva), dar și faptului că e unul care poate realiza multiple tipuri de îmbinare. Un alt lucru care trebuie remarcat e faptul că are amperaj reglabil 40-250A.

Cui se adresează: Acesta cred că e un dispozitiv util celora care sunt amatori, dar vor să progreseze. Lucrul acesta se datorează faptului că puteți folosi sârmă sau electrozi pentru a face lucrarea. Sârma flux poate fi între 0,8-1mm, electrozii de 1,6-3,2mm, iar alte tipuri de sârmă pot avea diametru de 0,6-1mm.

Telwin TechnoMIG 215 Dual Synergic

 • Amperaj 220 A
 • Multiple tipuri de lipiri

Un alt model profesional e acesta de la Telwin. Se diferențiază de alte modele prin faptul că are un amperaj ușor mai mare, dar și că are o greutate de circa 22kg (media e de 4-11kg).
Dacă o să folosiți electrozi atunci se pot folosi modele de 1,6-4mm, iar la sârmă sunt mai multe dimensiuni (spre exemplu la cea flux e de 0,8-1,2mm).
Se menționează că e foarte ușor de folosit deoarece are un panou de comandă One Touch LCD care presupune că dvs doar setați grosimea materialului și apoi începeți lucrul.

Cui se adresează: Cred că cel mai mult îl vor aprecia cei care doresc un model cu care să facă lucrări fine sau de orice tip.

Velt MMA 140

 • Industrial de tip MMA
 • Amperaj 140 A

Poate că Velt sună german sau englezesc (de la englezescul weld care înseamnă sudură), însă e vorba despre o marcă românească de aparate pentru sudat din categoria profi și industrială.

Unde excelează: Modelul acesta se diferențiază de alte modele MMA prin niște dotări premium care îl fac util la sarcini industriale. Aceste dotări sunt posibilitatea alimentării de la un generator, Anti-Stick, Hot-Start, Arc Force și posibilitatea folosirii în regim de lucru intensiv. Anti-Stick e o facilitate care presupune că electrodul se va dezlipi ușor, Hot-Start optimizează arcul, iar Arc Force face mai ușor transferul electrodului către piesa sudată.

Cui se adresează: Dacă vă doriți ceva pentru lucrări industriale atunci acesta ar putea fi o soluție viabilă.

De ce să alegi un aparat de sudură

Trebuie să fim realiști – nu mai găsești meseriași serioși. Din această cauză trebuie să ne învățăm ca unele lucruri să le facem noi când avem timp liber. Iar, dacă găsești om să-ți facă o manoperă atunci îți cere foarte mult și ai de așteptat foarte mult. Să nu mai zic de faptul că toți își laudă lucrările… și cam atât.

Mulți trec peste etape atunci când fac diverse lucrări. De exemplu, după ce sudează o poartă, aceștia o lasă să ruginească și apoi o dau cu vopsea. Iar, clientul își dă seama de acest lucru după o săptămână de la montarea porții. Atunci când vede cum vopseaua se cojește și își face apariția rugina.
Sudori cu zeci de ani de meserie nu au noțiuni elementare de geometrie, care nu știu să facă o schiță sau un necesar de materiale. Vorba aceea – eu lucrez, eu nu gândesc. Să nu mai zic de alții care nu cunosc materialele, ori nu sunt curioși. Dacă îi întrebi ce țeavă să cumperi atunci ei îi îți răspund sec: eu îți fac cu ce cumperi. În felul acesta ajungi să-ți mănânci nervii cu diverși meseriași care sunt… neprofesioniști.

Nu mai bine îți cumperi un aparat de sudură și faci tu treaba în timpul liber? Oricum, dacă vrei o poartă, ușă sau un gard trebuie să aștepți jumătate de an sau chiar un an ca „meseriașul” să se apuce de lucru.
Elimină stresul din viața ta – ia-ți un așa produs! 🙂

Ghid cumpărare

Sunt mulți cei care caută sfaturi de achiziție privind aparate de “lipit”. Iar, din această cauză am să scriu în rândurile de alături principalele lucruri la care trebuie să te uiți când vrei să cumperi așa ceva.

Când vine vorba despre achiziția unui aparat pentru la lucru e obligatoriu să vă luați ceva etichetat drept profi. Înainte de a cumpăra așa ceva am câteva sfaturi așa încât să fiți cât mai mulțumit de achiziție.

Buget: Pentru un așa produs e nevoie de un buget în jurul sumei de 400 lei. Nu trebuie să uitați de electrozi care sunt considerați consumabile, dar și de o perie de sârmă (cea din pachet nu știu cât o să vă țină).

Brand: Majoritatea acestor aparate sunt făcute în China, diferența dintre ele constă în faptul că unele vin de la nume care există pe piață de mult timp, iar altele vin de la nume noi. Recomand să achiziționați produse de la branduri cu istorie. E bine să vă orientați înspre modele care au review-uri pe site-ul magazinului.

Dacă vă interesează aparate de sudură japoneze atunci trebuie să scriu că modelele Yamato se precizează că erau de această origine. Dar, din păcate nu se mai comercializează.

Dotările: Trebuie să fiți atenți la ce greutate are și ce accesorii sunt în pachet. Majoritatea au o greutate de 4-10 kg, dar sunt și modele mai grele deoarece vin cu alte caracteristici. Nu întotdeauna e bine să lăcomiți la modele care vin la pachet cu o anumit mască dacă aparatul nu pare a fi prea bun.

Tip: În principal, modele hobby sunt de tip MMA (manual metal arc), dar printre ele sunt și unele care pot suda metale subțiri. Cele din urmă (care pot suda metale subțiri) sunt numite MMA și TIG sau ceva similar. Aparatele tip TIG permit o lucrare mai subțire așa încât să fie plăcută ochiului deoarece nu e sesizabilă.

Cele profi pot fi MMA (cu electrod), multifuncționale sau MIG-MAG (cu sârmă). Cele multifuncționale pot face orice tip de unire și implicit folosi orice tip de electrod și sârmă. Dvs. știți ce o să sudați și ce fel de aparat e necesar.

Amperaj: Pentru a putea suda diferite metale, un așa aparat are nevoie de un amperaj ridicat așa încât să topească. Aceste este un curent de ieșire, nu de alimentare. Un amperaj maxim pentru așa ceva poate fi între 160 și 270 A. Acesta nu trebuie confundat cu tensiunea de alimentare (220-230 V) și nici cu amperajul de alimentare 16A.

De cele mai multe ori un amperaj de 160 va fi mai mult decât suficient, dar trebuie văzut cât este cel real așa încât aparatul să nu fie prea slab. De asemenea trebuie să aveți în vedere și ce sudați dpdv al grosimii.

Întrebări frecvente

Ce înseamnă sudură MIG/MAG?

Profesioniștii folosesc aparate de sudură cu sârmă cu sau fără gaz. Acestea sunt numite aparate GMAW, fiind prescurtarea de la „Gas Metal Arc Welding” (alipire cu arc metalic gazos). Mai exact, e o metodă prin care se folosește o sârmă pe post de electrod. Dacă această sârmă este acoperită cu caz inert atunci e vorba de MIG, iar dacă e gaz activ atunci avem MAG.

Cât costă un aparat de sudură cu sârmă fără gaz?

Un aparat care sudează cu sârmă fără/cu gaz are un preț între 1000 și câteva mii de lei. Prețul este influențat de tipul său, dotări și amperaj. Sunt unele modele care au doar posibilitatea de a fi utilizate pentru MIG/MAG, iar alte sunt multifuncționale. De obicei, cele din urmă costă ceva mai mult. Amperajul își pune de cele mai multe ori amprenta asupra costului unui așa aparat.

Câți amperi trebuie să aibă un aparat de sudură?

Deseori întâlnim întrebarea referitoare la câți amperi trebuie să aibă un invertor. Acest lucru este dependent de materialul pe care vreți să-l sudați, dar și de grosimea acestuia.
De exemplu, să zicem că vreți să sudați două țevi de oțel cu grosime de 2. Aveți nevoie de o intensitate de 60A și electrozi de 2. Dar, aceste lucruri sunt dependente de tipul/calitatea electrozilor (e bine ca aceștia să fie ținuți la căldură), cât de bine e curățat materialul și alte lucruri.
Sper să vă ajute tabelul de alături cu amperaj/grosime tablă la sudură.

MaterialGrosime (mm)Intensitate (amperi)Diametru electrod (mm)
Oțel1,5
2 și 3
2-5
3-10
5 și +
40-60
60-70
80-100
100-130
130-160
1,6
2
2,5
3,2
4
Inox1,5 și +80-1002,5
Fontă3 și +80-1002,5

Cât costă un invertor de sudură?

Un model de bază pentru acasă costă 300-400 lei, iar ceva mai profi e la vreo 600-700 lei. Evident că există și aparate de sudură MIG-MAG profesionale, acelea având prețuri diferite de cele din acest articol.

Lasă un comentariu