Cel Mai Bun Atomizor Electric raport calitate/preț 2025

Stropitul pomilor fructiferi a devenit un obicei dar nu prea sunteți mulțumiți de rezultate? Probabil pentru că nu aveți aparatul potrivit, adică nu oferă o presiune suficient de mare pentru a pulveriza suficient de bine acea substanță pentru tratament. De aceea am venit în ajutorul celor care caută o soluție pentru grădină sau chiar o livadă. Am pentru voi cel mai bun atomizor calitate/preț fie electric, fie pe benzină. În funcție de numărul de pomi care îl aveți alegeți varianta potrivită, adică cea pe benzină o consider profesională datorită performanțelor, pe când cea electrică este mai mult de tip hobby și pentru pomi nu foarte înalți.

Atomizor electric sau pe benzină?

Răspunsul l-am dat anterior, adică un atomizor grădină este unul electric care este ușor de manevrat și accesibil, când pentru o livadă e nevoie de un motor termic și de un tub foarte lung cu care să puteți lucra ușor. În ambele cazuri, nu trebuie să vă faceți griji pentru că nu sunteți limitați de cabluri ci doar de autonomia acumulatorului, respectiv capacitatea rezervorului.

Diferența de preț este semnificativă între cele două tipuri dar și de pulverizare deoarece putem vedea chiar și o pompă Booster pe cele cu benzină care face ca vaporii de soluție să ajungă pe toată suprafața pomului, chiar și pe ramurile care greu accesibile cu o pompă de stropit cu acumulator, adică soluția clasică.

Care este cel mai bun atomizor cu acumulator?

Sunt câteva mărci care le-aș menționa și din păcate sunt destul de puține în comparație cu oferta de atomizoarele profesionale pe benzină unde chiar nu ai cum să nu fi mulțumit, doar că diferă felul cum sunt folosite și nu sunt necesare alte accesorii, ci doar să alimentați corespunzător cu carburant.

În opinia mea, atomizoare bune și ieftine pot fi și cele electrice cu acumulator, doar că trebuie să aveți și acel rezervor ce se ia în spate sau ar mai fi varianta de pachet complet atomizor cu pulverizator la un super preț deoarece anumite lucrări nu necesită o pulverizare atât de măruntă.

Pandora MFE-1522

  • Utilizare universală
  • Are acumulator
  • Greutate redusă

Un atomizor pentru pompă electrică ca acesta este mult diferit de cel pe benzină deoarece este atașabil la o pompă de la același brand – Pandora 12V8Ah. Poate fi cu rezervor cuprins între 12 și 20 litri, dar există și varianta de pachet dacă nu ați achiziționat nimic până în prezent.

Veți face o alegere bună fie că alegeți aceasta, cea de la Micul Fermier – GF-1522, ori Heber, deoarece diferențele sunt foarte mici între cele două și nu mă refer doar la construcție. Față de alte soluții de pulverizat substanțe, acesta are un ventilator puternic care va fi util pentru unii dintre voi. Cu acesta, puteți efectua tratamente corespunzătoare chiar dacă dăunătorii se ascund sub frunze, unde își lasă și ouăle.

Avem cel mai bun atomizor electric portabil Pandora de pe piață, dar și singurul, motiv pentru care în continuare am să vă recomand un model care poate fi alternativă la acesta în cazul în care nu mai este disponibil ori nu este compatibil cu ce folosiți. Dacă distanța de dispare trebuie să fie mai mare, atunci optați pentru un atomizor Ruris A109S care are pompa Booster.

Heber HBR-3010

  • Eficiență crescută de stropire
  • Motor cu putere de 80W
  • Alimentare cu acumulator

Avem cel mai ieftin atomizor de stropit pomi fructiferi care îl puteți lua la ora actuală de pe piață, dar nu este singurul după cum se poate vedea. reprezintă o soluție foarte bună dacă vreți să aplicați soluții fie pentru a preveni sau trata anumite boli tipice anumitor culturi de plante sau pomi fructiferi, dar și pentru a scăpa de numeri dăunători care pot să apară într-o anumită perioadă.

Cred că este compatibil și cu alte produse și spun asta pentru că și acest model este atașabil și folosește același conector. Totuși, puteți alege doar produsele acestui brand dacă vreți să fiți mulțumiți de ele, dar nici nu putea fi altfel într-un buget atât de mic. față de varianta pe benzină, cea electrică costă pe jumătate numai că și performanțele nu sunt chiar aceleași, plus că nu aveți reglaje sau capete speciale pentru vapori fini.

Pachetul este același ca și la modelul Pandora și chiar este specificat că este similar, adică este compatibil și are mufa corespunzătoare. Alegerea finală este a voastră în funcție de brandul preferat, însă eu aș zice că veți ține cont doar de culoare.

Ruris A102

  • Motor termic TEZ în 2 timpi
  • Capacitate rezervor 14 litri
  • Include kitul de protecție

În opinia mea, acesta este cel mai bun atomizor profesional în acest buget și nu este singurul dacă vreți pompa Booster și o distanță de pulverizare pe verticală mai mare. De exemplu, modelul de sus poate pulveriza 10 metri pe orizontală, respectiv 7 metri pe verticală. Sunt modele care oferă valori ceva mai mari, în special pe verticală, adică va fi folositor pentru pomi înalți. Aceasta ar presupune să aveți un buget până în 100 lei, dar nu trebuie excluse brandurile concurente.

Revenind la modelul nostru, acesta se descurcă bine cu acel motor de 2,9 CP, cu un rezervor de 1,4 litri de benzină și recipient pentru lichid de 14 litri. Ca să vă faceți o idee presiunea maximă este de circa 2,5 bari și puteți alege una dintre cele trei setări: jet, picături și ceață. Tubul său flexibil este suficient de lung astfel că puteți lucra ușor și eficient.

Pornirea sa se face manual astfel că nu o veți putea face cât timp se află în spate. Îl puteți folosi în numeroase domenii, iar dacă vi se pare cam greu de montat, aveți mai jos o prezentare cu asamblarea sa:

O-Mac AT 500

  • Pulverizare orizontală 21 m
  • Putere motor 5CP
  • Pulverizare verticală 10 m

Având în vedere brandul și modelul, aș zice că avem cel mai fiabil atomizor pe benzină românesc. Aplicarea tratamentului fitosanitar va fi o joacă cu acesta adică ajunge fără probleme pe toate crenguțele și frunzele, chiar și pe dosul lor. Nu mai trebuie să vă stresați că pomul este prea înalt sau că nu ajungeți peste tot, deoarece pulverizează bine și de la distanță.

Performanțele sale se datorează motorului de 5CP, iar adică bugetul nu este chiar atât de mare, atunci alegeți cu încredere modelul mai mic numit O-Mac AT 340. Chiar dacă vorbim de o diferență de câteva sute de lei, tot merită cel de sus deoarece puteți lucra cu el de la distanță fără a influența rezultatele.

Acesta este purtabil în spate, de aceea pornirea trebuie făcută înainte și trebuie să vă asigurați că purtați toate accesoriile de protecție, mă refer la mască, ochelari și mănuși. materialele sunt de calitate și chiar nu prea ai ce să-i reproșezi, poate doar faptul că nu are kitul de protecție inclus cum vedem la Ruris, dar nu este chair atât de scump dacă ar fi să-l cumpărați separat.

Cifarelli M1200

  • Greutate 11,8 kg
  • Jet reglabil
  • Nivel zgomot 90 dB

Având în vedere că nu sunt pe piață atomizoare electrice profesionale, m-am decis să să prezint un atomizor portabil cu suflantă cu pulverizare și alimentare pe benzină. Cu acesta puteți să lucrați mult timp deoarece are un rezervor de carburant de 2,15 litri, iar pentru soluție vorbim de 17 litri.

Specificațiile sau performanțele oferite se datorează brandului, adică vorbim de un producător cu experiență din Italia, adică numai cunoscătorii îl vor aprecia. În plus, veți aprecia nivelul de confort pentru că se pliază perfect pe spatele utilizatorului, iar bretelele sunt ajustabile.

Pentru cât costă, distanțele de pulverizare chiar sunt grozave și pe recomandat să folosiți aparatul când nu adie vântul. Se poate regla puterea de pulverizare având 9 trepte de putere. Aplicarea pesticidelor la culturile de vie sau doar în livada cu pomi va fi o joacă, adică veți termina mult mai repede și rezultatele nu vor dezamăgi.

Raider RD-KMD01

  • Rezervor de soluție de 20 litri
  • Înălțime pulverizare 11 m
  • Motor 2 timpi de 3CP

Un atomizor ieftin și bun este modelul prezentat mai sus are este puțin mai avansat decât Raider RD-KMD02, de aceea există și o diferența de preț, dar nu este foarte mare. Spre deosebire de modelele anterioare, acesta nu mai vibrează atât de mult, dar și distanța de stropire a crescut semnificativ.

Pentru că are un motor termic de 3CP, pornirea este manuală cu sfoară Easy-On, adică va putea fi pornit doar cât îl aveți în spate. Rezervorul de soluție chiar este foarte mare, adică vorbim de 20 litri și nu va fi prea greu dacă nu-l veți umple. Chiar și așa, a fost conceput să fie destul de ergonomic și aveți chiar câteva reglaje pentru a găsi poziția potrivită de lucru. Fără a pune ceva în rezervor, are circa 11 kg și cu acel ham va fi chiar ușor.

Ca să vă faceți o idee cam cât puteți lucra cu el, pulverizarea măruntă are un consum de 4 litri pe minut, respectiv 6 litri pe minut cu praf. Asamblarea sa este simplă și nu presupune să aveți cine știe ce scule.

Breckner AT 14-12 V

  • Calitate germană
  • Categoria Hobby
  • Greutate redusă – 10 kg

Pentru cei care vor un atomizor ușor, am pentru voi modelul german de mai sus cu nume cod BK98057. Nu este atât de popular precum brandurile românești, dar merită toată atenția în acest buget. Distanța de acțiune este de maxim 12 metri și e recomandat să nu pulverizați în direcția opusă vântului.

Având în vedere capacitatea acelui rezervor pentru substanță (12), pe ce distanță poate împrăștia substanța și puterea motorului (2,3 CP), ar fi o opțiune de considerat în special proveniența mărcii.

Pentru cei care vor o recoltă sănătoasă, trebuie să și investească în utilaje mai mult sau mai puțin costisitoare, iar un atomizor pentru livadă este obligatoriu indiferent de anotimp pentru că poate dispersa fie substanțe, fie doar îngrășământ. Nu aș zice să ar fi o soluție pentru erbicidat deoarece soluția poate ajunge pe frunzele plantelor, viei sau pomilor.

Villager DM 14 PE

  • Pompă Booster
  • Între 6 și 9 metri de pulverizare
  • Motor de 2CP

Nu prea sunt atomizoare de 10 litri, majoritate au 14 litri sau chiar mai mult. Nu trebuie să vă faceți griji că este greu că oricum puneți cât doriți în el, adică nu trebuie neapărat să-l umpleți. Este destul de ușor datorită designul foarte bine gândit și hamului din dotare.

După cum se poate vedea, avem un alt atomizor cu pompă de presiune denumită Booster. Această mărește semnificativ performanțele motouneltei, de aceea și prețul este ușor piperat, dar aș zice că este corect. Cu siguranță nu se adresează oricui, dacă vă doriți un plus de putere din partea motorului, adică o distanță de acoperire mai mare.

Acesta este comercializat de foarte multe magazine de specialitate, astfel că aveți de unde să-l cumpărați, dar sunt și alternative suficiente dacă vreți specificații mult diferite.

Rotakt 3WF-600

  • Pornire/oprire ușoară
  • Pentru utilizare universală
  • Rază de acțiune mare

Aveți cel mai practic atomizor în acest preț și din nou este vorba de un brand românesc, deci aveți un motiv în plus să puneți pe listă chiar acest model. După cum se poate vedea are specificații corespunzătoare pentru prețul afișat, adică aveți un moto de 3,4 CP, rezervor de 14 litri pentru soluție, pulverizează destul de departe pe orizontală, dar și pe verticală. Performanțele de pulverizare depinde condițiile meteo existente, adică este indicat să nu îl folosiți contra direcției vântului. Eu zis să îl folosiți când nu bate vântul astfel ca substanța să nu ajungă pe voi, dar oricum trebuie purtat costum și tot ce ține de protejarea ochilor, pielii și a căilor respiratorii.

În pachet sunt incluse și următoarele; pâlnia, trusa de scule necesară, recipient de amestec și două site deflectoare. Sita se folosește pentru momentul când alegeți să administrați îngrășăminte.

Alternative de la același brand nu sunt, adică acesta este singurul model disponibil ceea ce face ca unii să se îndrepte spre alte branduri dacă li se pare cam scump și ar fi mulțumiți de un motor mai mic, dar și performanțe inferioare.

Elefant 3WF-3S

  • Rază mare de stropire – 12 metri
  • Greutate de doar 11 kg
  • Ușurință în manevrare

Pentru cei care caută un atomizor pentru dezinsecție, trebuie să știe că există și soluții de buget, cum este și cea de sus de la brandul Elefant. Designul nu pare să fie mult schimbat de la un brand la altul, dar sunt diferențe semnificative între modelele de buget și cele profesionale, să nu mai zic de cele de la branduri cu experiență în domeniu.

Se laudă cu un consum redus de carburant, dar și cu ușurință în manevrare deoarece se ia în spate, iar mânerul cu care aveți control asupra debitului, este poziționat pe un tub destul de lung. Având în vedere ce rază va acoperi (maxim 12 m), chiar nu trebuie să stați foarte aproape de plante ori pomi, lucru care nu era posibil cu alte unelte din aceeași categorie. Cu alte cuvinte, pe acesta l-aș considera superior însă nu toate modelele de pe piață sunt chiar la fel.

Îmi place că acest brand oferă și o alternativă electrică, însă tot trebuie atașat la un rezervor care se ia în spate, adică nu este independent. Prețul acelui model pare mic, dar nu implică toate costurile sau mai bine zis, sunt necesare și alte accesorii.

De ce să alegeți un atomizor electric cu acumulator?

Aveți doar motive să-l cumpărați pentru curtea sau grădina voastră, adică sunt mai multe avantaje decât dezavantaje:

  • este foarte ușor (circa 1 kg).
  • efect de pulverizare mai bun în comparație cu alte aparate.
  • nu trebuie cumpărat vreun acumulator separat.
  • direcționare precisă dacă atașați tubul de orientare din pachet.
  • control simplu deoarece aveți butoanele de pornire/oprire la îndemână.

Un minus care nu trebuie neglijat este acela că pulverizarea nu se face atât bine ca și la atomizoarele pe benzină profesionale, adică este limitate ca distanță. Trebuie să acceptați că timpul de lucru este cuprins între 1 și 2 ore la modelele actuale de pe piață.

Tipuri de atomizoare

Aceste aparate sunt disponibile în diverse mărimi și forme, iar dacă nu știți care vi s-ar potrivi, poate că ar trebuie să vă enumăr cele mai importante modele disponibile pe piață. În funcție de alimentare pot fi:

Electrice. În anii anterior nu erau prea căutate deoarece nu erau prea eficiente sau fiabile, însă s-au lansat modele mai bune care sunt apreciate de amatori și nu numai. Acestea se folosesc împreună cu rezervoarele de la pompe, de aceea sunt atât de ieftine.

Pe benzină. Sunt disponibilă pe piață de zeci de ani și încă reprezintă o opțiune pentru cine nu este mulțumit de un model electric și dorește mai multă autonomie de funcționare, dar și pulverizare mai lungă pentru a ajunge chiar și la ramurile foarte înalte alte pomilor fructiferi.

Manuale. Unii le numesc așa, însă sunt pulverizatoarele de mână, care nu se ridică la nivelul unui atomizor cu adevărat performant.

Pentru cei cu afaceri sau livezi foarte mari, e nevoie de modele autopropulsate, adică cu roți sau care se pot atașa la un motocultor. Modelele mai mari, pot fi tractate după tractor, adică vorbim e un atomizor sute litri 100, 200 sau 300 litri. Există și cele de tip roabă dar nu sunt chiar atât de populare deoarece este mai dificil să lucrezi cu ele pe teren înclinat, dar oferă rezervoare foarte mari.

Recomandările producătorilor

Indiferent pentru ce urmează a fi folosit, kitul de protecție format din ochelari, mască și combinezon, nu trebuie să lipsească. Unele substanțe vă pot afecta piele, vederea sau chiar sănătatea dacă intrați în contact cu ele, nu le spălați la timp ori le inhalați. Având în vedere cât de mărunt pulverizează, e foarte ușor ca să intrați în contact acea substanța.

După fiecare utilizare, spălați și clătiți cu apă rezervorul pentru substanță.

Întrebări frecvente

Ce e un atomizor?

Este un aparat de stropit cu presiune mare care este folosit în grădină sau livezi. De asemenea, poate fi folosit pentru dezinsecție pentru că pulverizează foarte bine lichidul, dar și cu un pulverizator (vermorel) puteți avea rezultate similare deoarece nu trebuie să facă acea ceață.

Cât costă un atomizor cu pompă Booster?

În primul rând trebuie să știți că această caracteristică este disponibilă doar pe modelele pe benzină, însă nu pe toate Prețul de pornire este undeva la 600 lei adică vorbim de un model precum Ruris A103S care include și kitul de protecție cadou.

Ce să aleg, atomizor sau pompă de stropit?

Sunt două scule diferite pentru lucrări de stropit diferite, adică atomizorul poate pulveriza chiar ceață de la o distanță mult mai are, pe când pompa, doar stropește și nu veți ajunge cu ea la toate ramurile. Aceasta mai este numită și atomizor manual, însă variantele electrice și cu benzină chiar sunt mult peste așteptări în special dacă vă duceți peste bugetul de 500 lei.

Dacă vreți să faceți lucrări atât la voi în livadă, cât și pe la vecini și cunoscuți, atunci un atomizor bun este cel pe benzină deoarece e de încredere și vă puteți descurca foarte bine și dacă pomii sunt înalți.

Lasă un comentariu