Cea Mai Bună Cameră Video profesională pentru nunți 2024

Pentru profesioniștii care filmează pe la evenimente recomand o cameră video profesională. Cu un astfel de aparat ai garanția faptului că achiziționezi ceva de calitate. Deoarece majoritatea caută cea mai bună cameră video profesională pentru nunți, în rândurile alăturate găsiți cele mai bune camere video pentru nunți.

De ce să alegi o cameră video pentru nunți?

Sunt mai multe motive pentru care cineva ar cumpăra o cameră profesională, iar cele mai importante ar fi după cum urmează:

Portabilitate bună: Sunt unele modele cu greutate pe la 1 kg, însă oferă o autonomie impresionantă de 5-6 ore. Să nu mai precizez faptul că sunt unele care permit schimbarea acumulatorului așa încât să prelungești autonomia. În felul acesta, chiar dacă evenimentul durează o zi întreagă, dvs. veți avea acumulator de rezervă.

Transmisie de calitate superioară: Având componente mai bune, (printre care aș menționa conexiunea SDI) cu un astfel de aparat o să oferi transmisii live de calitate. Modele care au așa ceva sunt cel JVC și de la Sony.

Calitatea filmării: Oarecum acest lucru ține și de transmisie, dar mă refer în special la faptul că aceste electronice oferă rezoluție 4K și metode moderne de compresie a fișierelor. Cele care au autonomie mare oferă compresie h.264 deoarece nu necesită prea multă putere.

Care este cea mai bună cameră video profesională?

În comerț o să găsiți o sumedenie de camere, însă foarte puține vor putea fi utilizate în scop profesional. Modelele de alături sunt unele pe care vi le recomand întrucât au un excelent raport între preț și dotări.

În rândurile de mai jos aveți modele câteva modele pe care le-am pus sub forma unui top. Poziția acestora în top este datorată punctajului obținut pe partea de calitate imagine, autonomie și conexiuni.

Zoom Q8n-4K

  • Filmare 4K
  • Suportă card de până în 512 giga.
  • Autonomie 2 ore și 30 minute

Cea mai ieftină și bună cameră video e Zoom Q8n-4K. E un model compact, lucru care reiese din denumirea sa „handy video recorder”, dar și dimensiunile sale. Dacă vă interesează greutatea atunci trebuie știut că vorba despre 367 grame. La aceasta a fost luată în considerare și bateria.

Pro: Calitatea filmării e una superioară deoarece discutăm despre 4K la 30 fps.
Suportă carduri microSD de până la 512 giga. Părerea mea e că e o capacitate suficientă.

Contra: Filmarea e salvată ca *.mov cu codec h.264. Dacă suporta h.265 atunci dimensiunea fișierului putea să fie ceva mai mică.
Costul de achiziție este ușor mare pentru o cameră ieftină. Dar, eu zic că e ieftină comparativ cu alte modele care au facilități similare.

Cui se adresează: E un aparat versatil pentru cei care-și doresc ceva de calitate de la un producător renumit la nivel mondial. Poate fi utilizat pentru diverse lucruri, de la filmări de evenimente și până la streaming. De asemenea îl puteți controla de pe telefon dacă achiziționați un adaptor bluetooth numit BTA. Aplicația lor e numită Q8n Control app.

JVC GY-HM180E

  • Model profesional
  • Conexiune 3G SDI, HDMI
  • Suportă două carduri SD
  • Autonomie 3 ore

Dintre cele mai bune camere video profesionale este JVC GY-HM180E care oferă posibilitatea de a filma 4K. În scopul profesioniștilor vine ieșirea 3G SDI care oferă latență zero.

Pro: E un produs de excepție de la un producător japonez recunoscut la nivel mondial.
I se poate atașa o telecomandă cu fir. Acest lucru e foarte util în podcast-uri sau ceva de genul.
Oferă posibilitatea de a înregistra la 120 cadre pe secundă. Acest lucru e util pentru mișcarea slow motion.
Microfonul integrat e unul de calitate superioară întrucât discutăm despre unul stereo.

Contra: Această cameră de filmat profesională vine cu un cost de achiziție care e unul mare, dar trebuie ținut cont de faptul că e un model profesional cu ieșire SDI de generație nouă și suport pentru rezoluție 4K.
Codează filmarea cu h264. E un codec bun, dar se putea și mai bine dacă avea h265. Cu acest ultim codec ar fi fost ceva mai mici fișierele.

Cui se adresează: Un astfel de aparat se adresează doar profesioniștilor, că e vorba de cameramani, televiziuni sau de persoane care filmează la nunți/evenimente. Evident că poți filma și cu alte aparate, dar așa ceva e la alt nivel de calitate, fiabilitate etc.
Sunt multe camere video profesionale pentru nunți, dar aceasta le întrece pe toate. Are niște specificații care nu le găsim la alții.

Dacă sunteți interesați de o alternativă atunci recomand modelul GY-HM250E care vine de la același producător. Se diferențiază prin facilitatea de live streaming și că poate coda cu h265.

Canon XA50

  • Profi
  • Autonomie circa 5 ore
  • Suportă carduri SD de maxim 512 GB.

Canon XA50 este un aparat camcorder cu ieșiri USB mini-B și mini-HDMI. Iar, pe partea de intrare are XLR pentru audio. Poate filma la maxim 4K la 30 fps, iar la Full HD numărul de carde este 50/60.

Pro: Autonomia e una bună de maxim 4 ore și 50 minute. Acest lucru se datorează bateriei BP-828 care e de tip lithium-ion cu capacitate de 2670 mAh.
Senzorul e unul de calitate superioară de 1 inch, putând filma maxim 4K.
Ceea ce filmați poate fi văzut pe un ecran măricel de 3 inch. Se diferențiază de altele prin faptul că e tactil.
Suportă carduri SD de maxim 512 giga.

Contra: Are o greutate mare de în jur de 1 kg. Acest lucru va face aparatul destul de greu de ținut în mână.
Codecul suportat este AVC, adică h.264. E un codec mai vechi care e popular pe unele aparate deoarece nu consumă atâta putere de procesare, iar din cauza aceasta bateria ține mai mult. h.264 este ca o sabie cu două tăișuri deoarece pe o parte nu consumă baterie, iar pe cealaltă fișierele sunt ușor mai mari.

Cui se adresează: E un aparat pentru profesioniștii cu un buget mediu care vor un camcorder cu un excelent raport între preț și dotări.

Sony PXW-Z150

  • Profesional
  • Carduri SD de maxim 128 GB
  • Autonomie 5-6 ore

Sony PXW-Z150 e un alt aparat video care poate filma la maxim 4K. Iar dacă vreți ca filmarea să fie cât mai fluentă atunci o puteți realiza la Full HD cu 120 cadre pe secundă.

Pro: Acumulatorul NP-F770 are o autonomie de 5-6 ore. Oarecum acest lucru compensează faptul că aparatul are o greutate de în jur de 2,3 kilograme.
Pe partea de ieșiri are HDMI și SDI. Această ultimă ieșire face ca aparatul să fie foarte bun pentru televiziuni ori vloggeri care vor să facă transmisii live la calitate superioară.
Pe partea de audio are ieșire XLR care e întâlnită la aparatele profesionale.

Contra: Greutatea e cam mare de 2,3 kg. Acest lucru având un impact semnificativ asupra portabilității.
Nu e neaparat un lucru negativ, dar filmarea se realizează cu codec h264. Aceasta înseamnă că fișierele vor fi ușor mari, dar că bateria nu va fi consumată rapid deoarece nu e nevoie de putere de procesare.

Cui se adresează: Acest model vine ca o alternativă la JVC GY-HM180E, având un preț ușor mai mare deoarece este superior pe partea de autonomie și dotări.

Panasonic HC-VX980

  • Filmare 4 K
  • Aparat compact
  • Autonomie 1 oră și 55 minute

Cea mai bună cameră video 4k e Panasonic HC-VX980 deoarece e un model compact echipat cu obiectiv Laica Dicomar și posibilitatea înregistrării wireless.
Ecranul din dotare e unul de 3 inch, suportă carduri SD și are microfon incorporat 5.1.
Încă de la început trebuie să scriu că acest model e unul cu greutate redusă de 351 grame și dimensiuni de 65x73x139 mm. Cred că observați de pe urma acestor lucruri că discutăm despre un aparat compact.

Pro: E compatibil cu carduri SD, SDHC și SDXC de 32, 64 și 128 de giga.
Autonomia bateriei este de circa două ore în cazul filmării la rezoluție 1080p.
Obiectivul e unul de calitate superioară, fiind vorba despre unul 4,08-81,6 mm. Ar mai trebui precizat că are și zoom optic 20x.
Înregistrarea se realizează cu suport HDR, dar nu la 4K și 24p.

Contra: Înregistrarea se realizează în format (cu codec) h.264. Este un format bun, dar h.265 ar fi fost mai bun deoarece fișierele ar fi fost mai mici.

Cui se adresează: Reprezintă o soluție bună pentru filmat în călătorii, pe acasă ori ceva similar. Trebuie să țineți cont că e un model de prin 2016 al cărui grup de utilizatori sunt amatorii.

Yongnuo YN433

  • Live Streaming 4K, senzor de 20 MP
  • Autonomie de circa 1-2 ore cu baterie LP-E6 (opțională)

Yongnuo YN433 vine de la firma chinezească Yongnuo care a fost înființată în anul 2006. E disponibil la un preț convenabil, dar va trebui cumpărat baterie și obiectiv deoarece nu include așa ceva. Pentru a vă face o părere trebuie să scriu că are montură „Micro Four Thirds (M4/3)”.
Nu știu dacă v-ați dat seama, dar discutăm despre un aparat mirrorless util la streaming.

Pro: Are un meniu simplu, lucru datorat în principal faptului că are sistem de operare Android 10.
Hardware-ul e unul foarte bun cu procesor octa core, 6 GB RAM și suport pentru lentilă M43.
Suportă filmare 4K la 24 fps și HD la 50-30 fps.

Contra: Brandul nu e prea cunoscut la noi în țară, iar aparatul e mai mult pentru streaming. Din această cauză nu include alte dotări pe care le găsim la modelele menționate anterior.

Cui se adresează: Reprezintă o soluție accesibilă în cazul în care doriți să realizați filmări live pentru vlog.

Ghid achiziție

Când cumperi un astfel de aparat trebuie să ai în vedere mai multe lucruri spre deosebire de atunci când vrei o cameră video sport. Asta deoarece electronicele de față costă mult mai mult, vin cu mai multe setări și facilități.

Buget: În funcție de dotările de care ești interesat, un astfel de aparat vine cu preț de plecare de 7000 lei și poate trece de 12-25.000 lei. Costul este influențat de brand și dotări. Iar, prin dotări mă refer la rezoluție, conexiuni și alte caracteristici.

Marcă: Sunt mai multe mărci importante în domeniu, însă eu le precizez pe cele ale căror produse sunt disponibile la magazinele românești. Astfel de branduri sunt JVC, Canon și Sony.

Conexiuni: În funcție de scopul pentru care vă trebuie aparatul, v-ar putea interesa să aibă, HDMI (sau mini HDMI), SDI sau USB tip C. Iar, pe partea de sunet sunt modele cu intrare audio jack, XLR etc.

Rezoluție: Foarte populare sunt modelele cu rezoluție 4K, dar veți vedea că sunt disponibile modele 8K, 6K și 5,9K. Părerea mea e că standardul zilelor noastre este 4K și dacă alegeți așa ceva mergeți la sigur.

Cadre pe secundă: Dacă doriți ca filmarea să fie clară ori să aplicați diverse efecte (de exemplu slow motion) atunci ar fi bine să alegeți ceva cu cât mai multe cadre (FPS). O să găsiți modele cu 60, 120, 180, 240 sau mai multe cadre.

Autonomie: O să remarcați faptul că modelele care au prețuri mai mari au și autonomie superioară de 5-6 ore. În lumea profesioniștilor e foarte important să aveți un aparat a cărei baterie să țină cât mai mult. Dacă mergi la un eveniment care ține câteva ore, nu te poți face de rușine cu o soluție la care bateria ține doar două ore.

Concluzii

Camerele video profesionale se adresează celora care-și câștigă existența de pe urma filmărilor. Fiind niște aparate mai speciale și cu o cerere mică, evident că au prețuri mai mari. Însă, cu așa ceva poți realiza materiale care vor fi pe placă clienților, iar dacă sunt văzute de alții poate că vă vor ajuta să atrageți mai mulți clienți.

Întrebări frecvente

Cât costă o cameră profesională?

Un astfel de aparat poate să coste undeva la 7000-12000 lei, dar există și camere care pot să coste mai mult. După cum am scris la secțiunea ghid achiziție, costul este influențat de dotări (de la rezoluție suportată, conexiuni etc).

Care e cea mai bună camera de filmat vlog?

Dacă vă interesează o cameră de filmat vlog atunci puteți folosi camere mai accesibile ca preț precum Panasonic HC-VX980 sau Zoom Q8n-4K. Iar, pe lângă acestea mai aveți nevoie de accesorii (opționale) precum teleprompter, lavalieră wireless și lumini.

Lasă un comentariu