Ați pierdut un obiect prețios sau doar vreți să deveniți un căutător de metale ori comori cu detectorul? Atunci aveți nevoie de cel mai bun detector de metale prețioase sau vă puteți mulțumi cu unul de buget dacă sunteți la început de drum. Aveți de ales între câteva tipuri disponibile și acestea sunt de mărimi diferite, dar și dotările sunt și ele influențate de aceea ce vreți să faceți cu el. Dacă de exemplu ați pierdut verigheta într-o zonă cu vegetație mare și nu o mai găsiți, atunci e de ajuns un aparat de detectat aur mic. Prețul unui astfel de model este destul de mic și nu aveți nevoie de vreo autorizație dacă vă rezumați strict la găsirea unui obiect pierdut, în caz contrar trebuie să intrați în legalitate, adică să citiți legislația.
Cuprins
Ce detector de metale să cumpăr?
Depinde ce urmează să faceți cu ele, deoarece există detectoare de fier care pot fi folosite și la detectarea de fire de curent, adică sunt multifuncționale și le veți folosi prin locuiți și nu pe domeniu public, motiv pentru care nu este necesare autorizația pentru acelea.
La polul opus sunt acele detectoare de metale feroase și neferoase de dimensiuni mari care pot fi folosite pentru a detecta obiecte la adâncime mare. Adâncimea de detectare este influențată de tehnologia folosită, astfel că vorbim de modele care pornesc de la câteva sute de lei, dar sunt și variante care pot ajunge la zeci de mii de lei. Am enumerat câteva dintre ele, însă nu foarte multe deoarece sunt scumpe și poate că unii pasionați nu ar dori să cheltuie atât de mult pentru început.
Care sunt cele mai bune detectoare de metale?
Pentru cei ce vor performanță și calitate, aș recomanda Minelab care are zeci de ani de experiență în realizarea de detectoare de metale profesionale 3D, dar și multe alte tipuri. Dacă vă doriți un nou hobby, dar nu vreți să fie ca oricare altul, adică vreți să colecționați obiecte, să câștigați niște bani sau chiar să apucați ecologizare prin adunarea metalelor din natură.
Dacă vă gândiți să faceți o căutare de aur cu detector de metale, trebuie să știți că nu este atât de simplu pe cât pare și trebuie să aveți cunoștințe de geologie, dar și de istorie. Evident că siturile arheologice trebuie evitate, adică trebuie să păstrați o distanță de câteva sute de metri față de ele, dacă nu chiar un kilometru, deoarece vorbim de raze de protecție mari care sunt în funcție de mărimea localității sau locație (intravilan sau extravilan).
Minelab Vanquish 540 Pro-Pack
- Poate fi folosit chiar și în condiții de umiditate ridicată a solului
- 5 moduri de căutare în funcție de ce doriți să găsiți
- Ușor de trasnportat
Pentru aceia care caută cel mai bun detector de metal pliabil, am pentru voi un model mai de buget care s-ar putea să vă placă. Dacă vreți să vă apucați serios de această activitate, e nevoie de detectoare de metale de la producători cu experiență în domeniu.
Trebuie să știți despre acest model că este varianta Pro adică vine la pachet cu căști bluetooth ca pe varianta Equinox și cu o a doua bobină care prezintă rezistență la apă. este echipată cu tehnologie Multi IQ, iar pentru cei care nu știu ce face aceasta, ei bine, aceasta folosește mai multe frecvențe simultan și nu pe rând.
Poate că pare cam mare din imaginea de prezentare, însă este ușor și compact, iar designul pliabil va fi de folos pentru călătorii lungi. Puteți căuta cu acesta monede, relicve, bijuterii, metale diverse sau alegeți niște setări personalizate. Funcționează cu baterii AA (4), astfel că nu trebuie să încărcați nimic, ci doar să le înlocuiți.
Ca să vă faceți o idee despre el, aveți un clip mai jos în care a fost despachetat, prezentat și testat. Nu trebuie să uitați că aveți nevoie și de un model compact de tip Pinpointer cum sunt cele menționate în continuare.
GOXAWEE G5237
- Portabil
- Impermeabil
- Scanare 360 grade
Acest aparat de detectat metale prețioase nu trebuie să lipsească din echipamentul de bază al oricărui căutător de comori deoarece bobina detectorului clasic este destul de mare și nu vă arată cu precizie unde este obiectul sau bucata de metal. De aceea, vârful acestui Pinpointer vă poate indica cu precizie unde se află în sol.
Modelul din imagine este cel portocaliu și este cel mai popular datorită culorii, adică este ușor de observat dacă îl pierdeți, însă îl puteți prinde fie de pantaloni, fie de vreo geantă. Varianta pe negru GOXAWEE M7017 nu este cu nimic diferită de cea de sus, motiv pentru care este disponibilă la același preț.
De ce merită cumpărată? Păi, este impermeabilă, portabilă, scanează bine la suprafață, dar și la adâncime (sub 40 cm). Producătorul menționează că o puteți folosi și sub apă, deci la un așa preț nici nu-ți vine să crezi că poți avea un detector de metale subacvatic. Puteți găsi cu acesta obiecte din aluminiu, cupru, aur, argint etc.
Poate fi cadoul perfect pentru copii și nu numai, dar necesită autorizație ca oricare altul indiferent de cine este folosit.
Bosch Truvo
- Detectează curent electric și metale
- Adâncime maximă 7 cm
- Ideal dacă vreți să găuriți un perete și nu știți cum este realizată instalația electrică
După cum este și denumit, este vorba de un alt aparat pentru detectare metale (profil de rigips), doar că este diferit și se vede după designul său, adică poate fi folosit doar la identificarea cablurilor electrice sau metalelor din zidărie, dar cu o adâncime maximă de 7 cm. Acesta devine foarte util atunci când vreți să montați ceva pe perete și trebuie să faceți niște găuri pentru o fixare sigură cu dibluri.
Nu sunt multe detectoare de metale și cabluri sub tensiune a acesta, adică nu prea sunt foarte multe alternative de calitate, de aceea am ales să i-l prezint. Forma sa permite să marcați zona în care puteți să găuriți, adică are niște fante. Lumina LED vă indică unde puteți face gaură fără a atinge vreun metal sau cablu de curent. Bateriile folosite sunt de tip 1.5V LR03 astfel că încărcarea sa nu este necesară, adică nu trebuie folosit vreun încărcător.
Pare a fi mare, însă este foarte compact și ușor de folosit, dar trebuie și recalibrat, iar în manualul său găsiți toate informațiile despre acest aspect.
Garrett Ace 300i
- Digital ID
- Rezoluție crescută
- Frecvență ajustabilă
Dacă vreți să aveți un aparat de căutat comori de la un brand de top, cel de sus este o opțiune bună deoarece vine și cu toate accesoriile necesare pentru a pleca oricând într-o aventură. Acesta model este o variantă puțin îmbunătățită, motiv pentru care am ales-o să o menționez plus că este și foarte populară. Nici nu putea fi altfel în acest preț, iar accesoriile gratuite sunt un motiv în plus pentru a-l achiziționa.
Detectoare de comori Garrett sunt superioare altora deoarece oferă niște caracteristici excelente, cum ar fi: Digital Target ID (identificare numerică de la o scară de la 0 la 99, în funcție de conductibilitatea sa), Pinpoint electronic (funcție de detecție precisă), rezoluție crescută (oferă mai mulți pixeli și vă ajută să discriminați fierul pentru a descoperi eventuale comori) și Graphic Target Analyzing (arată simultan conductibilitatea țintei dar și discriminează în funcție de setarea făcută).
Pe site-ul producătorului veți găsi toate detalii, chiar și comori găsite cu acesta, astfel că vă puteți face o idee de cât de bun este, dar aveți și o prezentare alături cu acesta.
Cobra MD-940
- Ideal pentru începători
- Semnal sonor
- Trei funcții: Disc, Pinpoint și Sens
Dacă nu vă place modelele recomandate pentru că sunt cam scumpe și vă depășește cu mult bugetul, având în vedere că sunteți la început de drum, am pentru voi în continuare câteva detectoare de metale ieftine, cum este și cel de sus, care cu siguranță v-ar atrage atenția.
Cu siguranță nu se ridică la nivelul celor două menționate de la Minelab și Garrett, dar poate că nici nu vă doriți mai mult pentru început. După cum menționează producătorul, este perfect pentru amatori, interfața este ușor de utilizat, dar și câteva funcții esențiale. performanțele sale sunt conforme cu prețul adică nu puteți să vă așteptați să facă același lucru ca un model de 10 ori mai scump. Este menționat că are acele trei funcții de discriminare, setare sensibilitate și indicare precisă a țintei.
În descrierea sa este specificat faptul că poate detecta obiecte cu mar fi modele, arme și armuri la adâncimi variabile în funcție de sensibilitate, însă trebuie să acceptați ideea că nu este o soluție pe care să vă bazați ani la rând. Eu v-aș recomanda mai degrabă cel de jos pentru cei cu buget redus,
Minelab Go-Find 11
- Rezistent la apă
- Două moduri de căutare
- Compact
Acest detector de metale mic de tip VLF este opțiunea perfectă pentru acei căutători de comori care sunt începători și nu vor să cumpere un detector de aur și argint din gama de top. E vorba de un model nou cu doar câteva caracteristici care pot fi de ajuns pentru multe situații.
Are difuzor integrat, dar se poate conecta și căști prin intermediul ieșirii audio de tip jack. Este ușor de folosit, dar și foarte portabil pentru că ar e doar 1 kg. Designul său permite o pliere completă, astfel că nu va ocupa mult spațiu în portbagaj sau în garaj.
Are doar două moduri de căutare, iar indicatoarele luminoase vă arată ce anume ați găsit. Sonda sa este rezistentă la apă, adică o puteți folosi pe plajă sau pe malul râurilor. Nu prea sunt multe de spus despre el, dar am o prezentare cu acesta dacă v-am captat atenția:
Minelab Equinox 800
- Setări avansate
- Accesorii audio fără fir
- Perfect pentru cei ce caută aur și nu numai
Dacă ați mai avut un detector metale de adâncime mare dar nu a fost atât de bun în găsirea pepitelor de aur și a altor metale prețioase, atunci aveți nevoie de detectorul aur profesional de sus. Probabil că merita menționat la început, adică în top 3, însă pentru că are un preț atât de mare, probabil că nu ar fi strânit un interes atât de mare pentru el.
Multiplele moduri de detecție, designul impermeabil, gama diversificată de accesorii compatibile, dar și tehnologiile Multi-IQ și Target ID, fac ca acest aparat să fie o opțiunea perfectă pentru cei cu pretenții sau care căutatul de comori e mai mult decât un hobby.
Sunt multe de spus despre acesta, deoarece vorbim de o gamă de top care aduce multe îmbunătățiri față de Vanquish 540. Probabil că unii dintre voi ați fi mulțumiți chiar și cu varianta mai accesibilă.
Sundiguer JSTCY
- Folosește baterie de 9V (nu este inclusă)
- Greutate redusă – 260 grame
- Preț foarte bun
Dacă nu vă interesează să fie foarte performant, atunci puteți alege unul dintre acele detectoare de metale copii, dar care însă nu se ridică la nivelul unui mare care detectează la adâncime mai mare și poate diferenția între tipurile de ținte.
Poate fi jucăria preferată a copilului în special dacă ieșiți cu el în natură sau pe plajă. Din păcate nu poate detecta decât cu vârful său, astfel că obiectul trebuie să fie aproape el și adâncimea apei trebuie să fie sub 9 cm. Deci îl puteți folosi chiar și sub apă și la temperaturi destul de scăzute. Trebuie să știți că acesta este doar un accesoriu pentru cei care folosesc modelul mare, iar în ceea ce privește autorizația, este necesară pentru amândouă.
Când vă apropiați de țintă, sunteți avertizați prin vibrație, iar datorită luminii încorporate, puteți lucra cu el pe timp de noapte.
Maclean PinPoint MCE210
- Semnalizare cu LED și vibrație
- Autonomia depinde de tipul de baterie folosită (9V)
- Lanternă
Dacă nu folosiți varianta mare cu sondă, atunci acesta nu va fi prea util în găsirea de obiecte sau chiar comori, deoarece puterea de detecție este destul de limitată, după cum am menționat și cu alte ocazii.
Poate fi folosit cu ușurință deoarece panoul de control este compus din două butoane, unul pentru pornire și unul pentru lumină. Nu trebuie să-l țineți în mână deoarece vine cu toc pentru curea sau centură. Are funcție de lanternă adică are LED care va lumina zona în care căutați obiectul pierdut sau detectat anterior.
Nivelul bateriei este indicat de un indicator LED, adică este slabă când este intermitentă. Nu diferă cu mult de restul, adică găsește cuie, monede și bijuterii cam la fel. Adevărata aventură încete atunci când aveți un aparat pe măsură, cum este cel de jos, însă sunt multe limitări datorită tehnologiei învechite sau simplificate.
Maclean CTR-MCE991
- Semnale acustice
- Afișaj analogic
- Adâncime de detecție bună
Pentru aceia dintre voi care doresc să cumpere un aparat de căutat aur, dar vreți neapărat să fie cine știe ce, pentru că vreți doar să aveți încă un hobby, aveți modelul de sus care este oferit de un brand cu mai puțină experiență.
Adâncimea de detecție este mare dacă și obiectul este pe măsură, însă dacă vorbim doar de monede sau bijuterii, atunci vorbim de circa 10 cm. Poate părea a fi o jucărie, însă face ce spune, adică specificațiile corespund cu realitatea. Poate fi folosit de oricine, dar cu respectarea legislației în vigoare.
Are mufă jack pentru căști dacă vreți să auziți mai bine semnalul, construcția este ușoară, iar lungimea brațului sondei se poate ajusta în funcție de înălțimea oricui, astfel că aventura va fi una plăcută pentru oricine.
Tipuri de detectoare de metale neferoase și feroase
În funcție de modul de funcționare pot fi trei tipuri: VLF, PI și BFO. Diferența majoră între ele este distanța de detecție astfel că cele de tip PI oferă detecție de până la 5 metri, pe când restul undeva la 50 cm. Eu recomand cele VLF datorită prețului redus, consumului mic, găsește chiar și obiecte mici și face diferențiere între tipurile de metale.
Evident că se pot împărți și în funcție de utilitate, astfel că pot fi:
Clasice. Sunt cele de dimensiuni generoase care sunt destul de ușor de manevrat cu o singură mână, iar performanțele lor pot să difere în funcție de buget sau opțiune.
Pinpointer. Într-o grămadă de pământ e destul de greu să identifici un obiect foarte mic, cum ar fi o monedă sau un inel, astfel că acest tip vă poate ajuta foarte mult.
Acvatice. Seamănă cu cele de tip baghetă doar că prezintă protecție suplimentară, pentru a fi folosite sub apă.
Control corporal. Acestea sunt de tip baston și sunt folosite în aeroporturi sau oriunde este necesar un control corporal suplimentar, în identificarea de obiecte metalice ascunse.
Compacte. Nu necesită autorizație deoarece sunt strict pentru uz casnic, adică se poate identifica cabluri electrice sau obiecte pentru a putea face găuri în perete fără a produce pagube. Acest tip poartă denumirea de detector cabluri electrice îngropate și este un aparat care nu trebuie să lipsească din cutia de scule a unui electrician și nu numai.
Recomandări
Dacă vreți să vă apucați imediat de detecție metale, trebuie să consultați întâi Repertoriul Arheologic Național, adică sunt anumite zone unde nu puteți folosi acest aparat. Utilizarea aparatului în astfel de locuri constituie infracțiune.
De asemenea, evitați proprietățile private și dacă ați făcut o descoperire arheologică, adică vorbim de comori descoperite, trebuie anunțat la primărie sau la o instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii.
Cu siguranță, nu am reușit să vă ofer chiar toate informațiile necesare, de aceea e bine să vă informați din mai multe surse sau de pe pagini dedicate, eu doar am realizat un top cu detectoare metale profesionale și v-am recomandat câteva magazine care le comercializează.
Întrebări frecvente
Cât costă un mini detector de metale?
Prețurile pornesc de la 70 lei și pot ajunge la câteva mii de lei dacă vreți să fie mare, dar și performant, adică să detecteze în adâncime.
Cât costă autorizația pentru detector de metale?
Aceasta se achită la ANAF și ar trebui să coste circa 10 lei. În plus, e nevoie de una pentru fiecare aparat de căutat metale prețioase, chiar dacă este vorba de un model mic denumit Pinpointer.
Ce acte sunt necesare pentru deținerea unui detector de metale?
Este destul e evident că nu puteți să căutați de capul vostru după tot felul de metale, ci este necesară o autorizație pentru deținerea de detectoare de metale, aur și argint. Pe acest subiect găsiți o mulțime de informații utile pe site-uri specializare, însă așa pe scurt, e nevoie să depui o cerere de autorizație detector metale. E recomandat să o faceți în cel mai scurt timp posibil după achiziție, adică să faceți cerere și să depuneți dosarul. Dosarul trebuie să includă copie de pe actul de identitate, copie de pe factura acelui aparat detector metale performante, chitanță în original că ați plătit taxa de autorizare la ANAF, dar și cazierul judiciar în original. Apoi vei fi contactat pentru a vă prezentat cu actele și aparatul de găsit metale pentru verificare.