Top 10 Cel Mai Bun Dezumidificator de Aer 2024

Pentru a avea un aer cât mai sănătos în cameră recomand să vă orientați înspre un aparat de tip dezumidificator electric. În acest articol o să-ți prezint cele mai bune dezumidificatoare casnice disponibile pe piața din România. Aceste aparate sunt foarte importante pentru sănătatea noastră deoarece reduc umiditatea din interior la un nivel optim, adică împiedică formarea mucegaiului, dar și purifică aerul, adică elimină alergenii și mirosurile neplăcute în diverse încăperi precum dormitor, baie, bucătărie, birou sau subsol.

Sunt foarte utile în orice anotimp, dar în special pe timp de iarnă când nu prea putem aerisi și oricum aerul de afară este umed. Să nu mai spun că un aer umed poate fi unul poluat în special în zonele urbane, unde este mult trafic și poate că se arde și mult combustibil solid.

Ce dezumidificator să aleg?

Având în vedere că am clarificat rolul acestuia, iar în partea de jos am intrat mai mult în detaliu, în special că unele pot fi întreține aerul, am făcut o listă de recomandări sau top cu dezumidificatoare casnice, unele fiind chiar silențioase. Dacă nu vreți să studiați acel top, atunci puteți una dintre cele trei modele menționate mai sus.

Acestea pot fi de mai multe tipuri, în special dacă sunt ieftine, însă eu aș cumpăra doar un model cu higrostat. Asta înseamnă că poate determina singur care este umiditatea din jur, astfel încât va porni/opri singur în funcție de setare sau ambient. Umiditatea optimă este între 60-70 procente, sub 60 fiind scăzută, iar peste 70 fiind crescută. 1 Pentru cei care nu știu, o umiditate scăzută ne deshidratează, iar una crescută favorizează apariția mucegaiului, dar și aerul este mai greu de respirat.

Dacă vorbim de o suprafață mai mare, adică peste 70 mp, atunci ar trebui să vă uitați al un model profesional. Acesta poate fi folosit și pentru piscina interioară.

Care este cel mai bun dezumidificator?

Pentru a veni în ajutorul celor care nu se prea pricep la aparate de dezumidificare, pe lângă cele trei modele menționate anterior, aveți și alte opțiuni dacă nu vă place marca ori cât costă. Acestea sunt prezente în listă în funcție de dotările și raportul preț-calitate, eu le-aș considera dezumidificatoare ieftine si bune care vor fi destul de diferite, dar și la prețuri mai mici sau mai mari, adică pentru toate buzunarele. Primele trei modele ar trebui luate în considerare mai mult, iar restul sunt niște alternative cu dotări similare.

Primul produs din listă e un aparat 2 în 1 pentru cei interesați în a face economie de spațiu prin achiziționarea unui aparat 2 în 1. Evident că nu va fi la fel de performant precum un model dedicat, dar e o variantă de compromis.

AlecoAir D14 Purify

  • Pentru 20 mp
  • Funcție uscare rufe
  • 12 litri pe zi

Cel mai bun dezumidificator e AlecoAir D14 Purify. Asta întrucât avem un aparat cu funcție uscare rufe. Aceasta care o vedem pe foarte multe modele noi, în special de la acest brand foarte cunoscut și apreciat. Sunt disponibile și alte variante în funcție de suprafața disponibilă, astfel încât performanțele să nu sufere dacă îl puneți într-o altă cameră.

AlecoAir D14 este un „extractor de umiditate” si purificator cu consum redus de energie și este recomandat pentru o suprafață maximă de 20 mp. La fel de popular este și modelul AlecoAir D22 Purify, care prezintă relativ aceleași specificații, doar că performanțele au crescut puțin, adică poate dezumidifica cam 22 litri pe zi, însă această valoare nu este bătută în cuie deoarece este influențată de nivelul de umiditate din aer.

Pe lângă funcția standard, poate chiar și filtra aerul, adică e un aparat 2 în 1. Dacă vă întrebați cum funcționează, ei bine, se realizează prin trei etape de filtrare: pre-litru, filtru Hepa 11 și ionizare. Această caracteristică este importantă, deoarece poate capta particule foarte mici, dar și mirosuri care pot fi nocive pentru sănătatea noastră. Ideea e că nu e de ajună să aibă filtru HEPA dacă sunteți o persoană alergică, ci trebui să ofere și această dotare suplimentară.

Precum alte aparate moderne, și acesta poate fi controlat prin intermediul unui telefon mobil de la distanță. De asemenea, acesta suportă comenzi vocale de la asistenții Amazon (Alexa), Google și Apple (Siri).

Nu va ocupa mult loc în cameră deoarece este compact, dar și foarte util, iar varianta D26 de la Alecoair l-aș considera a fi cel mai bun aparat de acest gen care vine cu funcție de curățare aer datorită acelui plus de performanță. Acest model se adresează celora care îl vor pentru suprafețe foarte mari, adică mă refer la varianta cu 26 litri la 24 de ore, care poate fi folosit pentru tot apartamentul, dar în limita a 70 mp.

Dacă vreți să-l folosi pentru haine scoase recent pentru uscat, e clar că aveți nevoie de un aparat de scăzut umiditatea cu ionizare și uscare rufe, cum este acesta, dar nu este singurul.

Turbionaire Senso 12

  • 12 litri pe zi
  • Silențios 36 dB
  • Suprafață până la 55mc (20mp)

Românii de la Turbionaire sunt foarte cunoscuți pentru aparatele lor de climatizare. Un model destul de nou pe piață e Senso 12 care poate elimina 12 litri de apă pe zi. Nu doar că e foarte capabil, dar nivelul său de zgomot e unul foarte scăzut deoarece discutăm despre 36 dB. Motiv pentru care i-ar acorda titlul de cel mai silențios dezumidificator, dar nu este singurul. Ca și în cazul altor aparate, trebuie pus în balanță și performanțele, adică modelul Senso 25 are 45 dB pentru performanțe de două ori mai mari.

Operarea acestuia e una silențioasă întrucât nivelul de zgomot e undeva la 36 decibeli. Un model silențios ca acesta nu-ți va da bătăi de cap deoarece e un aparat făcut să funcționeze automat deoarece are higrostat incorporat. Această facilitate face ca aparatul să mențină o anumită umiditate și să se oprească atunci ajunge la valoarea setată. Având mod sleep o să vă odihni noaptea deoarece zgomotul său nu e unul deranjant.

Căutați o soluție pentru a scăpa de alergeni și miros pentru o cameră mică? Turbionaire Senso 12 Clean este un model la preț bun cu filtru HEPA + Carbon. Această variantă este interesantă deoarece are un raport preț/performanță foarte bun. Rezervorul de apă rămâne neschimbat, adică are o capacitate de 2 litri iar printre funcțiile aparatului se numără timerul și modul Sleep.

L-am menționat pe acesta în top 10 dezumidificatoare pentru că are toate caracteristicile necesare, dar și un preț foarte bun comparativ cu concurența. Astfel că ajungem la concluzia că acest model poate fi considerat a fi cel mai bun extractor de umiditate de pe piață de la Turbonaire.

Trotec TTK33E

  • 14 litri pe zi
  • Pentru suprafață 15mp
  • Indicator color umiditate

Germanii de la Trotec vin cu modelul TTK33E pentru cei interesați să cumpere cel mai bun dezumidificator pentru apartament. Probabil că înainte de toate ar fi trebuit să scriu că aparatele acestui brand sunt făcute în Germania întrucât ei menționează pe pagina lor „Trotec – quality made in Germany”. 2 Modelul de față are doar funcția standard, adică este un model la preț accesibil, însă e vorba despre un aparat cu o capacitate ușor peste medie de 14 litri la 24 ore.

De aceea, este și cel mai vândut model marca Trotec, adică unii vor doar funcția de bază, dar la acare se adaugă și niște funcții. Acestea pot fi destul de utile, iar cele mai importante are fi Auto restart, indicator umiditate și uscare rufe.

Întrucât nu am văzut să fie specificat în titlul produsului, trebuie să scriu că aparatul are higrostat integrat. Acest lucru înseamnă că aparatul pornește dacă e depășită o anumită umiditate (care o puteți seta dvs). De asemenea, când e atinsă umiditatea țintă aparatul nu se va opri.

Consumul de energie al unui model performant ca acesta, este de maxim 240W pe oră. Acesta poate să scadă dacă vorbim de aparat mic de cameră, adică alegeți pentru o variantă mai de buget, sau dacă condițiile din cameră sunt diferite, adică mă refer la temperatură și umiditate. Cel mai scăzut consum poate fi obținut cât temperatura este sub 27 grade și umiditate 60%.

AlecoAir D12Junior

  • 12 litri pe zi
  • Pentru 28mp

Veți observa că acest D12Junior se află în topul vânzărilor, deoarece este cel mai bun dezumidificator de cameră electric și chiar nu aveți nevoie de mai mult.

Acesta vine ca o alternativă mai simplă la Purify, iar diferența dintre acestea costă în faptul că îi lipsește acea funcție care sterilizează aerul. Acesta e și motivul pentru care vedem un preț atât de bun, iar recenziile sunt chiar multe, adică este preferat de mulți utilizatori.

Acesta are rolul de a aduce umiditatea din încăpere la un nivel normal, adică undeva la 60 procente. De obicei, acest aparat are integrat și un higrometru așa încât el să își reia activitatea atunci când umiditatea din cameră crește peste un anumit nivel pe care dvs îl stabiliți. Consider că la o temperatură de 21 grade e optimă o umiditate circa 60%.

Higrostatul e prezent și la acest model așa încât să nu ne pierdem prea mult timp cu setări sau alte lucruri similare. Alte lucruri utile care sunt prezente la modelul acesta ar fi temporizatorul, Auto Restart și funcționarea silențioasă. Dacă vă preocupă cât de silențios e acest model atunci trebuie să scriu că are 43 decibeli, deci nu poate concura cu cel de la Turbonaire.

Dacă vreți să economisiți pentru că aveți la bloc camere de maxim 10 mp, atunci alegeți cel mai ieftin aparat de acest gen de la AlecoAir, adică modelul numit D8 Junior.

Sharp P16E

  • Capacitate 16l/zi
  • Pentru 48 mp

Modelul P16E are o capacitate de 16 litri pe zi, dar există și P20E pentru 20 litri pe zi. E un aparat dezumidificator bun și ieftin de tip clasic de la japonezii Sharp. Nu vine cu facilități smart, dar face ceea ce promite. Adică este un dispozitiv cu higrometru care face un aer optim pentru o suprafață destul de mare – 48mp. Panoul de comandă e unul simplu pe care sunt prezente diferite lucruri precum ecranul cu nivelul de umiditate și butoanele de la care se realizează diferite funcții.

În cazul în care se întrerupe curentul, activitatea aparatului se reia deoarece are Auto Restart, iar dacă o suprafața este mai mare de 70mp atunci trebuie să te uiți la o opțiune profesională/comercială, iar mai spre final am menționat trei modele performante.

De ce menționez și alte mărci? Probabil că ar fi important să ne uităm și la brandul care e inscripționat pe produs. În articolul de față sunt prezente brandurile Trotec și Turbionaire. Primul e unul german, iar cel de-al doilea e unul românesc. Evident că primul e unul de top pe care îl recomand cu căldură. Acesta este un motiv, dar mai există unul, adică gama de produse poate fi mai diversificată la concurență.

Chiar dacă soluții profesionale nu au un aspect prea trăgător, le folosim rar și fac față cu brio la suprafețe foarte mari. Cu astfel de aparate se pot extrage chiar și 110 litri de apă pe zi așa încât să acopere suprafețe de până la 440 mp.

AlecoAir D23 Classy

  • Are tehnologie WiFi
  • Higrometru
  • Filtru carbon activ

Este opțiunea pentru cei interesați de un aparat cu filtrare a aerului și care să fie optim pentru 55 mp. Deci pe lângă faptul că este un dezumidificator cu consum redus de energie, este și un model de tip 2 în 1, adică oferă o filtrare suplimentară care îndepărtează orice fel de miros, fum sau gaz, dar și particule foarte mici care nu pot fi reținute de filtrul de praf (Hepa H11).

Se poate vedea doar după cum arată că este un model premium, adică avem acel control digital cu touch. Poate fi folosit pentru a usca rufele adică captează umiditatea din haine, dar mai sunt și alte modele chiar mai ieftine cu această facilitate. După cum menționează AlecoAir, este un aparat de dezumidificare a aerului cu WiFi, adică controlul său poate fi realizat și de la distanță.

Ținând cont de specificații, intră la categoria de modelelor de tip ieftin și bun, iar din recenziile lăsate de utilizatori, cred că vă veți lămuri imediat în legătură cu acesta. Din păcate nu sunt disponibile și alte variante cum vedem la celelalte modele sau serii de la această marcă, ci îl aveți doar pe acesta.

Rezervorul este suficient de mare, iar un indicator vă informează când acesta este plin și trebuie golit. Trebuie reținut că curățarea aerului la acesta se face prin ionizare, adică și cele mai mici particule nocive sunt neutralizate, în special cele ce țin de poluarea aerului. Vă pot povesti destul de multe despre acesta, dar vă las să descoperiți voi toate caracteristicile sale, dacă sunteți ceva mai curioși.

Chiar dacă cheltuiți în plus, veți investi în sănătatea familiei voastre, adică e bine să preveniți orice posibilă alergie sau altă problemă de sănătate care paote să apară în anumite medii.

MeacoDry Arete One 20L

  • Golire automată
  • Uscare rufe cu timer
  • Mod de noapte

Un dezumidificator portabil Meaco adică care îl puteți lua la birou sau îl puteți pune în dormitor, bucătărie, baie sau sufragerie este cel de sus.

Este alegerea potrivită dacă aveți un nivel prea ridicat de umiditate și se poate vedea cel mai bine pe la geamuri sau la colțurile camerei, adică urme de mucegai. Acestea sunt semne că vă puneți în pericol sănătatea și că ar trebui să luați măsuri. Chiar dacă la prima vedere pare să aibă un preț cam mare, trebuie să faceți tot posibilul să preveniți alergiile, adică să vă gândiți cum să întrețineți aerul.

Acesta este unul mobil, adică poate fi transportat ușor dintr-o cameră în alta deoarece are mâner și rotițe de deplasare. Filtrarea aerului se realizează în cu ajutorul unui filtru pentru praf Hepa și opțional H13 sau Carbon Activ.

Dacă nu v-am convins cu acesta cu performanțele acestuia, există modelul AlecoAir D25 Traditio care este un alt model cu filtru HEPA (e puțin diferit) și reprezintă una dintre puținele soluții de la acest brand pentru suprafețele mari de locuit. Totuși, dacă ar fi să luăm în considerare și umidificatoarele industriale, am putea spune că e o variantă de mijloc. Filtrarea la acesta este avansată, iar datorită ei veți avea un aer foarte curat în cameră. Nu este o filtrare oarecare, ci una complexă: prefiltru, filtru True Hepa, filtru carbon activ, lampă UV-C, ionizare. Acest model se adresează încăperilor până la 60 mp. iar din această cauză și rezervorul este unul mai mare. Funcțiile acestui model sunt unele similare ale altor aparate de la acest producător. Dacă nu vă place modelul pentru că este cam scump, vă recomand variante fără lampă UV-C.

Freezy Air Dry Pro 12

  • Disponibil în două variante
  • Funcționare silențioasă – 39 dB
  • Consum redus

Dacă nu puteți accent pe brand, dar vreți un dezumidificator cu WiFi, adică este unul Smart și care se alimentează la rețea ca oricare altul, adică nu e fără curent. Unele branduri pot oferi soluții diferite pentru același preț, adică pot veni cu ceva în plus iar acest Freezy Air Dry Pro nu este o excepție. Sunt câteva aspecte care producătorul le subliniază la acesta: consum redus de energie, panou de control touch cu interfață prietenoasă, nivel de zgomot maxim 39 dB.

Dacă vreți să aveți ceva cu filtru de aer HEPA, trebuie să știți că acesta nu-l include pentru că este opțional și poate fi achiziționat de aici. Nu trebuie să-l cumpărați dacă considerați că nu e nevoie, adică aveți un aer curat în locuință.

Dezumdificarea poate fi setată manual, adică alegeți o valoarea care trebuie să o atingă, sau setați o uscare pentru o anumită perioadă (câteva ore). Cea de-a doua variantă este ideală pentru uscarea de haine. Trebuie să știți că acesta consumă cu 93% mai puțină energie decât un uscător de haine, pentru că folosește multe energie pentru încălzire, ci doar absoarbe umiditatea din aer. De aceea e bine să fie pus cât mai aproape de rufe.

Există și varianta să-l puneți să dezumidifice continuu suprafața, adică îl opriți manual după o anumită perioadă, însă procesul se poate opri și dacă se umple rezervorul pentru apă. Dacă nu vă place forma sa, se poate alege varianta de 20l care este mai îngust, adică are o adâncime mică.

Turbionaire Smart 12

  • Nivel zgomot 40 dB
  • Putere 200W
  • Rezervor de apă de 1,8 litri

Dacă v-a plăcut modelul ce l-am recomandat la început, dar v-ar plăcea și caracteristica Smart, adică tehnologia WiFi, atunci am pentru voi modelul Turbionaire Smart 12. Alături de acesta sunt și modele cu performanțe diferite, numite 10 Eco și 16M. Din numele lor reiese cam cât poate dezumidifica pe zi .

Acesta este destul de simplu și se vede chiar după prețul afișat, adică ne rezumăm strict la funcția de bază. Higrostatul nu lipsește și nici nu vă recomand să alegeți vreun aparat fără acesta. Este mic și compact, dar asta presupune că și recipientul de colectarea a condensului este limitat ca volum.

Producătorul menționează că nu are nevoie de pastile sau arome care trebuie să le schimbați sau să le puneți periodic, adică întreținerea este simplă. Cum funcționează? Simplu, aerul din cameră trece prin niște serpentine reci, astfel că se obține apa, iar aerul este încălzit când revine în cameră este cald. AC-ul, nu încălzește aerul pentru că are acea unitate exterioară, deci aș zice că este un dezumificator cu aer cald.

Având în vedere cât costă, cât consumă și pentru ce suprafață este destinat (maxim 34 mp), chiar reprezintă o afacere bună. Pe timp de iarnă va fi cel mai des utilizat, dar și cât aerul este încălzit deoarece atunci înmagazinează mai multă umiditate.

Alternative

Alternative la acestea pot fi acele dezumidificatoare pasive, fără curent care vin cu pastile și diverse arome. Performanțele lor sunt limitate de concept, dar și de preț, adică nu puteți avea pretenții în câțiva zeci de lei.

Ghid de cumpărare

Când cumpărăm un astfel de aparat pentru climatizare trebuie să ne uităm la unele lucruri care sunt deosebit de importante. Printre acestea se numără bugetul de care dispunem, suprafața camerei, dotările și producătorul. În rândurile care urmează am să intru mai în detalii asupra acestor aspect.

Buget: Pentru un așa aparat avem nevoie de un buget de 500-800 lei. Majoritatea aparatelor de genul având un preț până în 600 lei. Cu cât are mai multe dotări cu atât crește prețul. Am remarcat faptul că modelele Smart (adică cu Wi-fi) au un preț ușor mai mare, iar din această cauză trebuie să analizați dacă aveți nevoie de o astfel de facilitate.

Suprafața camerei: Majoritatea modelelor vin pentru suprafețe de aproximativ 15-20 mp. Cam atât sunt camerele din România, dacă nu discutăm despre suprafețe open space. Dar, înainte de a cumpăra un așa aparat ar trebui să măsurați camera (lungime x lățime) pentru a nu avea surprize că aparatul nu face față.

Dotările: Modelele prezentate mai sus poate avea integrate facilități precum Auto restart, higrostat, uscare rufe sau dezinfecție. Trebuie să vă decideți asupra căror facilități suplimentare sunteți interesați și să vă uitați ca modelul ales să le aibă.

  • „Auto restart” e o facilitate foarte utilă deoarece presupune că după o pană de curent aparatul își reia activitatea. Această facilitate este întâlnită și la aparatele de aer condiționat.
  • Higrostatul e facilitate care presupune că setați o anumită umiditate (de exemplu 60), iar aparatul pornește când aceasta e depășită. În felul acesta aparatul are o funcționare automată și nu trebuie să interveniți prea mult asupra sa.
  • „Uscare rufe” un lucru util atunci când doriți să uscați rufele la interior pe un uscător clasic. În felul acesta nu o să creșteți umiditatea de la interior și nu va apărea mucegai.
  • Purificare e o facilitate întâlnită doar la unele aparate, iar acest lucru presupune că aparatul are sau i se poate pune un filtru mai special ori are funcție de ionizare.

Producătorul: Nu întotdeauna brandul unui așa aparat e și producătorul. Producători consacrați ar fi Sharp și Trotec, iar branduri cunoscute la noi în țară sunt AlecoAir și Turbionaire. Acestea două din urmă sunt doar branduri deoarece ei nu le produc.

Diferența între dezumidificator și purificator

Nu știți ce să alegeți între un dezumidificator sau purificator aer, pentru că nu le înțelegi rolul? Ei bine, primul reduce sau menține umiditatea din aer la nivelul stabilit de voi sau va dezumidifica până ce-l veți opri voi, iar cealaltă parte filtrează aerul greu de respirat oferind un aer mai curat. Dacă sunteți o persoană alergică, atunci așa ceva nu trebuie să lipsească din camera voastră.

Nu am văzut să fie aparat de tip 3 în 1 (cu funcții umidificare, dezumidificare și filtrare), ci mai degrabă 2 în 1. Producătorii nu au venit cu o astfel de soluție deoarece nu prea are sens și ar presupune costuri prea mari ca să dezvolți un astfel de aparat, însă nu ar fi exclus ca în anii următori să apară un astfel de aparat de climatizare.

De ce să alegi un dezumidificator cu funcție de filtrare?

Dacă nu am reușit să vă conving de importanța acestui sau acestor aparate, în caz că alegeți două aparate diferite și nu unul de tip 2 în 1, trebuie să știți că acestea oferă un aer mai ușor de respirat. Dacă locuiți într-un oraș poluat și nu prea aveți cum să deschideți geamurile, ar trebui să luați în considerare achiziția unui astfel de aparat, care oricum nu-l veți folosi zilnic.

În plus sunt o mulțime de branduri foarte bune, iar un exemplu este AlecoAir. Principalele motive pentru care ai alege un produs de la AlecoAir ar fi faptul că acestea sunt de calitate, accesibile ca preț și ușor de folosit. În principal acest brand e axat pe electrocasnice de mici dimensiuni. Iar dacă nu știți prea multe despre acest producător atunci trebuie să precizez că e unul cu capital 100% românesc.

De ce să alegi un model profesional

Înainte de toate am câteva sfaturi de achiziție pentru dezumidificatoare profesionale. Recomand ca înainte e a cumpăra așa ceva să măsurați suprafața unde doriți să-l puneți să analizați bugetul și dotările de care sunteți interesați. De asemenea țineți cont și de beneficii. 3

Suprafața: Aceasta e un element vital deoarece în funcție de aceasta alegem capacitatea aparatului. Suprafața minimă pentru a utiliza un așa aparat ar fi de 70 mp, iar cea maximă de 590. Întotdeauna e bine să alegem un aparat supradimensionat (care să facă față la o suprafață mai mare decât cea pe care o avem) decât unul subdimensionat.

Bugetul: Întrucât un un așa aparat profesional are o un preț de plecare de la 3.000 lei, recomand să aveți minim acest buget. Însă acesta (bugetul) trebuie să se intersecteze și cu un model care are o capacitate suficient de mare pentru locația dvs.

Dotările: Un așa aparat are funcția principală de extragere a umidității din aer, dar e important să aibă roți mari, mâner de transport și con construcție solidă. Asta deoarece așa aparate au o greutate mare și ocupă ceva mai mult loc decât dezumidificatoarele casnice.
După cum o să vedeți din fișa tehnică a acestor aparate, acestea nu partea de filtrare, cum vedem la cele de apartamente și case.

Modele profesionale

Trotek TTK S

  • 35-150 litri pe zi
  • Pentru 95-300 mp

Un așa aparat din gama TTK S (TTK ) ar fi recomandarea mea în cazul în care doriți cel mai bun dezumidificator profesional pentru un spațiu de birouri, o casă open space sau alte spații întinse. În felul acesta, modelul de față poate fi o soluție foarte bună pentru dezacidificare deoarece nu ocupă prea mult loc, iar costul de achiziție e unul rezonabil.

ModelTTK 120 STTK 170 STTK 350 STTK 355 STTK 650 STTK 655 S
Capacitate(l/zi)35507070150150
Suprafață (mp)95180180180590300

Datele din tabelul de mai sus sunt luate de pe site-ul oficial Trotec pentru UK. Asta deoarece varianta de site pentru RO era incompletă.

Cred că se poate vedea că e de vreo 4 ori mai performant decât un model casnic. Mai exact poate acoperi o suprafață de 95 mp.
Precum alte modele premium și acesta are higrostat așa încât să existe un control permanent al umidității. Principiul de funcționare al higrostatului e următorul: când e depășită o anumită valoare de umiditate aparatul pornește automat, iar când e atinsă valoarea de umiditate dorită aparatul se va opri.

Trotec TTK Eco

  • 54-127 litri pe zi
  • Suprafață până la 440 mp

Cei de la Trotec consideră că gama TTK Eco (TTK 165 Eco, TTK 170 Eco, TTK 380 Eco și TTK 570 Eco) e una industrială deoarece este potrivită pentru o suprafață de maxim 440mp. Dacă e să comparăm cu cei 20mp ai unuia casnic vedem care îi sunt performanțele.
Are o construcție robustă, fiind realizat din oțel. Pentru a ușura transportul său (până la urmă are o greutate de 66 kg și poate extrage 110 litri de apă pe zi), acesta echipat cu roți.

ModelTTK 165 EcoTTK 170 EcoTTK 380 EcoTTK 570 Eco
Capacitate (litri pe zi)525280127
Suprafață (mp)180180360440

Probabil că vă gândiți că un astfel de aparat e cam mult pentru un spațiu de birouri și întrebați la ce ar fi util. Un așa produs este util în construcții pe timp de vară. Asta deoarece le va permite să se usuce mai repede. Se va dovedi foarte util și în caz de inundații, mai exact după ce acestea trec. Asta deoarece va ajuta la absorbirea umidității din aer cât și pereți.

Turbionaire Pro

  • Capacitate 53-90 l/zi
  • Suprafață 70-120 mp

Cei de la Turbionaire au 3 modele profesionale: Pro 50 (50N), Pro 70N și Pro 90N. În esență sunt la fel, doar capacitățile diferă, iar din această cauză sunt pentru suprafețe diferite. Astfel avem:

ModelPro 50NPro 70NPro 90N
Capacitate (litri pe zi)537090
Suprafață acoperită (mp)70100120

Am văzut că pe unele site-uri e menționat și că au funcție de igienizare a aerului. Cred că acest lucru se datorează faptului că au filtru, dar nu aceasta e funcția de bază.

Referitor la portabilitate trebuie să scriu că aceste aparate stau foarte bine deoarece au roți din cauciuc cu diametru mare. Suplimentar are și un mâner solid. Să nu mai zic de faptul că toată construcția e una foarte solidă.

Un așa aparat poate fi utilizat fără probleme după inundații/infiltrații sau pentru menținerea umidității optime în locuri unde umiditatea prea mare e o problemă. O să vă ajute foarte multe la restaurarea unor clădiri care au fost afectate recent de inundații deoarece aceste aparate au capacitatea de a scoate între 53 și 90 litri pe zi de apă din aer.
Iar, dacă aveți un subsol atunci o să vedeți că o să fie util și la așa ceva. Știm cu toții că umiditatea e mai crescută într-un subsol.

Întrebări frecvente

Ce este un dezumidificator?

Dacă vă întrebați ce înseamnă dezumidificator atunci trebuie precizat că acesta este un aparat care reduce nivelul umidității din aer fie automat, fie manual, în funcție de dotările sale. Trebuie reținut că acesta poate fi folosit doar în spații închise, iar dacă are higrometru integrat, atunci poate dezumidifica automat suprafața respectivă. Există și AC cu această funcție și funcționează pe același principiu, doar că este mia scump și nu are rezervor pentru colectarea apei, ci trebuie pus un furtun pentru scurgere. 4

Cât consumă un dezumidificator?

În zilele noastre e bine să fim preocupați de consumul aparatelor folosite în scop rezidențial, iar un dezumidificator poate consuma undeva între 175 și 310 W, în funcție de temperatură și umiditate. De exemplu, consumul de 175W e în cazul unei umidități de 50% la 19 grade, iar cel de 310 e pentru umiditate 100% la temperatura de 30 grade.

Cât costă o opțiune profesională?

Un preț minim pentru un model profesional este de 3.000 lei. Dar trebuie să vă gândiți că un așa aparat, aici mă refer la modelul Turbionaire Pro 50N, la un preț așa de mic o să aibă niște dotări de bază precum capacitate de 53 litri pe zi pentru o suprafață de maxim 70 mp.

În ceea ce privesc modelele de apartament, vorbim de prețuri de pornire de 10 ori mai mici, în special dacă nu vă interesează partea de „epurație” a aerului. Deci au prețuri de pornire de 300 de lei, însă această valoare poate crește atunci când ne dorim anumite funcții sau dotări speciale.

La ce poate fi utilizat un model comercial?

Un așa aparat poate fi utilizat pentru piscine interioare, construcții noi, dar și existente. La construcții noi prin folosirea unui așa aparat poți accelera lucrările întrucât nu va trebui să aștepți până iese umiditatea din pereți în mod natural. Imaginează-ți că ai zugrăvit recent și vrei să montezi parchetul. În mod normal trebuie să aștepți câteva săptămâni, dar cu așa ceva poți accelera procesul.

Iar, la cele existente așa ceva poate fi utilizat dacă au fost inundații, e o locație cu multă umiditate sau locația e situată la subsol. Prin subsol mă refer pivnițe cu butoaie de vin (crame etc) sau cu spațiu de locuit. Sunt mulți care folosesc așa ceva și în spații de birouri deoarece unde sunt mulți oameni într-o încăpere o să fie și multă umiditate creată de respirație.
Așa ceva se va dovedi util și la locații unde sunt documente. Spre exemplu, la archive sau biblioteci. Știm cu toții mirosul acela de carte veche cauzat e mucegai. Cu un astfel de produs vei prelungi viața documentelor/cărților și vei scăpa de mirosul apăsător de mucegai.

Referințe:

  1. doc, Umiditatea din casă, Link ↩︎
  2. trotec, Despre, Link ↩︎
  3. webmd, Health benefits of humidifiers and dehumidifiers, Link ↩︎
  4. healthline, What does a Dehumidifier do, Link ↩︎

Lasă un comentariu