Am testat 5 grătare electrice fără fum și le-am evaluat în funcție de putere, suprafață gătire și raport preț-dotări. În acest articol vom împărtăși ce am descoperit pentru a vă ajuta să găsiți cel mai bun grătar electric pentru casă.
Cuprins
De ce să alegi un grătar electric?
Un astfel de aparat este eficient, ajută la o gătire sănătoasă (fără fum) și nu trebuie întreținut. Singurul lucru pe care trebuie să-l faceți e să-l băgați în priză, iar după ce terminați cu el să-l curățați. Evident că îl curățați după ce se răcește.
Poate că cel mai mare avantaj îl vor simți cei care stau la apartament deoarece îl vor putea folosi fără probleme lângă un geam ori pe balcon. Asta deoarece nu ocupă mult loc și nu face fum.
Care este cel mai bun grătar electric?
În rândurile de alături o să vedeți că modelele de la Tefal domină lista de recomandări. Acest lucru fiind datorat în principal faptului că vin de la un producător de top din Franța. Brandul a fost fondat în 1956. 1
O să vedeți că modelele următoare sunt de două tipuri: manuale și automate. Primele funcționează prin ajustarea parametrilor de către dvs, iar celelalte pot funcționa automat (dar și în mod clasic).
Tefal Super Grill GC451B12
- 2000 W pe 4 nivele
- Suprafață gătire 320×240 mm
- Manual
Cel mai bun grătar electric fără fum este Tefal Super Grill GC451B12. Are o construcție robustă și se va dovedi mai mult decât suficient pentru o familie de 3-4 persoane. Îl dețin de câțiva ani și sunt foarte mulțumit de el. Dar, înainte de toate ar trebui să scriu că anterior am avut un alt grătar electric care m-a ținut mai bine de 20 de ani. Nici nu mai știu de marcă era.
Unde excelează: Are o putere maximă de 2000 W care poate fi reglată pe 4 nivele (1 legume, 2 cârnați, 3 pui-pește, 4 carne). Reglarea se face de la o rotiță. Butonul cu ecran care se vede alături e un timer.
E multifuncțional în sensul că poate funcționa precum un grill (atunci când e închis) și ca barbecue atunci când e deschis.
Întreținerea e una minimă deoarece singurul lucru pe care trebuie să-l faceți e să spălați cu ceva neabraziv acele plăci detașabile și să goliți recipientul unde se scurge grăsimea.
Încălzirea e una rapidă, acest lucru putându-se realiza prin setarea aparatului la treapta 4. După ce aparatul e încălzit setați treapta corespunzătoare alimentului care doriți să-l pregătiți și puneți acel aliment pe plăci, după care îl închideți. Ar mai trebui să precizez că preîncălzirea durează 4-7 minute, lucru menționat și în manualul de utilizare la pagina 125.2
Cui se adresează: Cred că se va potrivi celora care vor să aibă un stil de viață sănătos întrucât carnea nu mai este afumată. De asemenea cei care vor să gătească ceva rapid vor fi extrem de încântați de el deoarece nu mai pierzi timpul cu făcutul focului.
Iar, cei care vor un grătar electric din fontă trebuie să știe că acesta oarecum imită așa ceva, Asta deoarece plăcile pe care se face carnea sunt undele detașabile făcute din aluminiu și îmbrăcate într-un înveliș non-aderent. Zici că sunt din fontă.
Tefal OptiGrill+ GC712834
- 2000 W, 4 trepte temperatură, 6 programe
- Suprafață gătire 300×200 mm
- Automat
Cel mai bun grătar electric Tefal e OptiGrill+ GC712834 deoarece e un model cu senzor automat de gătit care selectează singur (logic din moment ce am scris că e automat, scuzați pleonasmul) unul dintre cele 6 programe automate (pentru burger, carne pasăre, sandwich, cârnați, carne și pește). Suplimentar, acesta are indicator (cu avertizare sonoră) pentru monitorizarea procesului de gătire.
Dar, să revenim la senzorul de gătit… că poate v-am făcut curioși. Acesta are rol de a detecta grosimea și dimensiunea alimentului, iar în funcție de aceasta adaptează temperatura conform celor 6 programe.
Alături aveți o captură din manual de la pagina 126.3 Recomand să vă uitați peste manual deoarece e scurt și o să vă faceți mai bine o părere despre ce poate aparatul
Unde excelează: Pe lângă faptul că nu o să aveți bătăi de cap cu selectarea programului ori a altor setări, acesta e ușor de întreținut. Vine cu plăci detașabile din aluminiu și cu un recipient de grăsime. După ce terminați cu gătitul, sigurul lucru care trebuie să faceți e să-l curățați. Acele plăci pot fi spălate în mașina de spălat vase.
Cui se adresează: Un astfel de aparat e pentru cei care nu vor să-și piardă timpul cu setări și doresc ca aparatul să facă acest lucru îl locul lor.
De asemenea, alegând un produs marca Tefal faceți un lucru foarte inspirat deoarece electrocasnicele lor sunt de foarte calitate.
Tefal OptiGrill+ XL GC722834
- 2000 W, 9 programe, 4 trepte de putere
- Suprafață gătire 400×200 mm
- Automat
Cel mai bun grătar electric de apartament este Tefal OptiGrill+ XL GC722834, iar față de restul modelelor, acesta are o suprafață pentru gătit mai mare de 40×20 cm (80 cm pătrați).
Cu ce se remarcă: Oferă 9 programe de gătit pentru burger, pui, sandwich, cârnați, carne, pește, fructe de mare, porc, bacon. Cred că remarcați faptul că are dublu programe față de modele mai ieftine.
E echipat cu senzor de gătit, lucru care înseamnă că nu trebuie să faceți anumite setări. Acesta detectează grosimea și dimensiunea alimentului, iar în funcție de acestea setează temperatura.
Curățarea e la fel de ușoară ca în cazul modeleelor de mai, adică se detașează plăcile și se spală. De asemenea, acestea pot fi puse pentru spălat în mașină.
Cui se adresează: Un așa aparat e pentru persoanele care vor ceva premium ușor de folosit și care să poată găti o cantitate de alimente. Dacă aveți mulți invitați la masă atunci așa un grill electric pentru mici cred că ar fi excelent.
Tefal OptiGrill Elite GC750D30
- Putere 2000 W, 12 programe
- Suprafață 300×200 mm
- Automat
Cel mai bun grătar electric de gradină e Tefal OptiGrill Elite GC750D30 deoarece vine cu o suprafață pentru gătit medie și mult facilități utile.
Unde excelează: De la început trebuie să precizez că se diferențiază de modelele manuale prin faptul că are senzor de gătit și funcție Searing Boost. Probabil că ar trebui să fac mențiunea că aparatul poate fi utilizat și în mod manual.
Senzorul inteligent are rol de a identifica grosimea și dimensiunea alimentelor, adică e similar cu cel al modelelor recomandate mai sus.
Față de alte aparate de acest gen, modelul de față se diferențiază prin faptul că are Searing Boost (funcția călire intensivă), adică o funcție care te ajută să gătești un alimentele precum la restaurant. Aceasta e disponibilă doar în mod automat.4
Poți găti o varietate de rețete deoarece are 12 programe automate care te vor ajuta să gătești alimente precum carne, burger, sandwich, cârnați, pește, pui, creveți, bacon, cartofi, ardei, vinete și roșii.
Precum restul modelelor premium, și acesta are funcție pentru alimente congelate. Aceasta e reprezentată de un buton cu un fulg de nea pe el.
Cui se adresează: E pentru acele persoane care vor cel mai bun grătar electric profesional pentru acasă. Sau, mă rog, să fie un model care oferă o gătire la nivel profi.
STARCREST SGR-2923
- Putere 2000 W
- Suprafață 29×23 cm
- Deschidere 180 grade
Un foarte bun grătar electric pentru balcon e STARCREST SGR-2923. Are un cost de achiziție foarte mic, iar setările sale sunt unele de bază. Ce vreau să scriu e că termostatul poate fi reglat de la 0 la max prin intermediul unei rotițe.
Cu ce se evidențiază: Nu știu dacă ați observat, dar acest model are garanție standard de 2 ani, deci puteți găti liniștit cu el diverse mâncăruri fără să vă faceți griji.
Costul de achiziție e unul foarte mic, lucru care face ca aparatul să aibă un foarte bun raport între preț și calitate.
Curățarea sa va fi un proces ușor deoarece plăcile sunt dintr-un material antiaderent (teflon).
Cui se adresează: E pentru cei interesați de un grill de apartament fără fum care să nu coste mult, dar să aibă o construcție robustă.
Mi-aș lua așa ceva? Nu, deoarece prefer să mai pun 100-200 lei și să iau un produs de la o firmă cunoscută. Dar, până la urmă fiecare știe cât este dispus să investească.
Bormann BBQ1060
- 2000 W
- Suprafață mare
- Manual
Grillul electric cu picioare BBQ1060 de la Bormann e vândut în România cât și în alte țări (de exemplu, îl găsiți și în Grecia). Se diferențiază față de alte modele prin faptul că nu mai e necesară o masă pentru a-l amplasa.
Unde excelează: Are un cost de achiziție foarte mic (undeva în jurul a 200 lei).
Construcția e una destul de asemănătoare cu cea a altor modele, adică are termostat, piese detașabile și tavă de scurgere.
Puterea este una ridicată de 2000 W și poate fi reglată în trepte de putere de la 0 la 250 grade.
Dezavantaje: Astfel de modele pe picioare sunt foarte rare în oferta comercianților deoarece prea puțină lume caută așa ceva. Cei mai mulți achiziționează modele standard pe care le pun pe o masă.
Cui se adresează: Un așa electrocasnic e pentru cei care vor să adopte un stil de viață sănătos Asta se datorează în principal faptului că alimentele nu vor fi afumate, iar grăsimea din ele se va scurge într-o tăviță.
Dacă din diverse motive acest model nu mai e pe stoc atunci ca alternativă recomand modelul Alder ME-A6602.
Tefal GC724D12 OptiGrill+ XL Snacking & Baking
- Suprafață 400×200 mm
- Putere 2000 W
- Automat
Dacă vă uitați la numele modelului Tefal GC724D12 atunci vedeți că acesta conține baking, adică poate și coace. Astfel, aparatul vine cu accesoriu care permite coacerea alimentelor. Acest accesoriu putând fi văzut în imaginea de alături.
Avantaje: Modelul de față are o construcție solidă deoarece carcasa sa e din oțel. iar suprafața de gătire e din aluminiu. Așa e și la restul modelelor marca Tefal.
Puterea e una superioară de 2 kW și poate fi reglată pe 4 trepte.
Suprafața de gătit e una mare de 400×200 mm. Acest lucru e unul util întrucât în felul acesta puteți pregăti mai multă mâncare dintr-o dată.
Evident că nu-i lipsește senzorul de gătire care e unul care facilitează o gătire automată. Ca în cazul modelelor de mai sus, acest senzor detectează suprafața și grosimea, iar în funcție de acestea reglează temperatura și perioada de gătire.
Curățarea e una ușoară deoarece plăcile sunt antiaderente și detașabile.
Are un număr are de programe și cred că puteți vedea din poza de alături că e vorba despre 9.
Dezavantaje: Costul de achiziție e unul mare de ușor peste 1000 lei. Asta în condițiile în care restul modelelor sunt pe la 600-700 lei.
Cui se adresează: Una așa electrocasnic e unul superior din punct de vedere al dotărilor și cred că va fi pe placul celora care doresc ceva capabil să facă produse la grill sau să le coacă.
Ghid achiziție
Când ne orientăm înspre un astfel de aparat e bine să avem în vedere ce putere are, suprafața de gătire, facilitățile oferite și producătorul său.
Putere: Acesta e un lucru foarte important, iar dacă vă uitați la ce am recomandat atunci o să observați că toate au 2000 W. Din această cauză consumul pe oră o să fie în egal cu această putere. Acum să nu înțelegeți greșit, un așa aparat îl folosiți 10-20 minute. Asta deoarece se încălzește rapid.
Cred că observați că producătorul consideră că aceasta e puterea optimă pentru a prepara alimentele pe o așa suprafață.
Suprafața de gătire: Pe scurt, aceasta reflectă cât de mult o să puteți face pe aparat. O dimensiune medie e de 32×24 cm, dar sunt și modele mai mari de 40×20 cm. Pentru 3-4 persoane va fi suficientă și prima variantă. Acum depinde și de cât de mâncăcioși sunt membri familiei.
Facilități oferite: Variantele de aparate smokeless (fără fum) care costă ceva mai mult vin cu senzori așa încât diverse aspecte ale gătirii să se facă automat. Această facilitate presupune că aparatul poate detecta dimensiunile și grosimea preparatului așa încât să ajusteze timpul și temperatura necesare gătirii. Sună SF? E realitatea zilelor noastre.
Din această cauză putem să spunem că există modele manuale și automate. Cu mențiunea că cele din urmă fot fi utilizate și în mod manual.
Producător: După cum am scris mai sus, Tefal domină lista de recomandări deoarece acesta este arhiprezent în oferta magazinelor de la noi. Mi-aș fi dorit să recomand modele de la Bosch sau Philips, însă acestea nu sunt populare pe la noi.
Concluzii
În oferta magazinelor online o să vedeți foarte multe produse care par de calitate, însă eu le recomand pe cele din acest articol. Recomandarea vine pe baza faptului că pe o parte din ele le-am testat.
Am mai făcut mâncare pe disc și la foc cu fum, dar nimic nu se compară cu ce e făcut electric. O să vedeți că mâncarea e mult mai ușoară, iar după masă nu ești balonat. Iar, legumele se vor face foarte bine.
Întrebări frecvente
Cât consumă un grătar electric?
După cum ați văzut în lista cu recomandări, aceste produse au o putere de 2000 W, ceea ce înseamnă că au un consum de 500 W la 15 minute. Cam în atâta timp se face carnea. (Depinde de carne, întrucât micii se fac mai repede dacă nu sunt grași.)
Poate că ar trebui să țineți cont și de faptul că trebuie făcută o preîncălzire care ține vreo 4-7 minute. Mai multe detalii găsiți în instrucțiunile de utilizare deoarece acest timp poate să difere de la un modele la altul.
Cât costă un grill la curent?
Dacă vă uitați la modelele recomandate în acest articol atunci observați că media de preț este 600-800 lei. Evident că există și câteva peste 1000 lei. Acestea din urmă se vor dovedi utile în cazul în care doriți ceva mai special ca dotări și capabil să gătească extrem de bine. O să vedeți că rezultatele vor fi mai bune decât la restaurant.
În extrema cealaltă sunt modele la 100-200 lei, dar v-aș recomanda să nu vă zgârciți la 100-200 lei care ar trebui să-i dați în plus. Asta deoarece la final s-ar putea să regretați. Eu mai bine știu că dau un ban în plus și am ceva de calitate.
Ce pot găti pe un astfel de aparat?
Cu un grill electric puteți găti diverse tipuri de carne, legume, sandwich-uri/panini, cârnați, burgeri, frigărui, mici etc., adică ceva mai multe decât cu un sandwich maker. Cred că doar imaginația e limita. Aceste electrocasnice au setări de temperatură în funcție de fiecare tip de aliment, iar durata de gătire va fi variabilă.
Acum evident că nu o să puteți găti prujitură ori ceva de genul întrucât astfel de aparate sunt făcute pentru carne, legume și mâncăruri asimilate. Dar nu văd nicio problemă în a face mititei ori carne de burgeri.
Cât de sigur este un așa electrocasnic?
Având în vedere că un astfel de grătar se folosește de curent electric trebuie să știți că e mult mai sigur decât unul pe combustibil solid (lemn. cărbune etc). Însă, trebuie să respectați instrucțiunile din manualul de utilizare, să nu lăsați copii să-l folosească și să respectați distanțele minime față de substanțe inflamabile.
Aș mai recomanda ca un așa aparat să nu-l lăsați nesupravegheat și după ce-l folosiți să-l scoateți din priză. Sunt unele modele care după un anumit timp de inactivitate se sting singure, dar aș recomanda să urmați procedura clasică, adică să-l opriți și scoateți din priză.
Cât este durata de viață a aparatului?
E un aparat de îndelungă folosință cu garanție de 2 ani, iar în cazul modelelor Tefal e oferită o garanție a reparabilității de 15 ani. 5
În trecut am mai deținut un astfel de tip de produs și pot spune că m-a ținut mai mult de 20 de ani.
Atâta timp cât îl veți întreține corespunzător nu văd de ce nu ar ține 20-25 de ani. Acesta e și unul dintre motivele pentru care consider că puteți să investiți un pic mai mult în aparat. Adică să nu luați unul de 100-200 lei. Dar, fiecare știe mai bine.