Cea Mai Bună Hotă Bucătărie cu/fără evacuare 2025

Gătiți des în bucătărie și de fiecare dată rămâne mult miros și abur în cameră? Probabil că aveți nevoie să faceți o schimbare, adică să schimbați hota actuală care poate că este deja depășită la multe capitole. Dacă nu știți pentru care să optați poate că ar trebui să aruncați o privire peste acel top realizat mai jos care cuprinde cele mai bune hote de bucătărie de pe piața din România, iar acelea sunt oferite de diverse branduri, doar că unele vor fi menționate de câteva ori deoarece oferă soluții excelente pentru acel buget. Nu trebuie să căutați pe vreun forum, deoarece acolo veți vedea doar modele foarte vechi, pe când eu vă recomand modele de actualitate și care sunt disponibile.

Ce tipuri de hote de bucătărie există?

Înainte de a trece la recomandări, trebuie să știți că există mai multe tipuri de hote de bucătărie de apartament, însă cele mai populare sunt cele care se încorporează, adică aveți nevoie de un corp de mobilier suspendat pentru montaj și care va ajuta la mascarea burlanului de evacuare. Evident că acestea nu sunt foarte elegante, ca și cele aparente, iar designul lor este simplu, astfel că mobilier va ieși în evidență. Acestea pot fi de mai multe feluri și în funcție de stilul ales (modern, clasic sau rustic), dar și în funcție de formă (șemineu, înclinate, suspendate etc.)

Cu siguranță, nu trebuie să neglijați niște aspecte care le consider importante atunci când vă hotărâți să cumpărați o hotă de bucătărie bună și ieftină, iar acestea le-am menționat mai jos dar și motive pentru care merită să luați în calcul fiecare dintre hotele de bucătărie moderne menționate.

Care este cea mai bună hotă de bucătărie?

După cum am menționat anterior, dar și în alte articole, unele branduri reușesc să mulțumească mai mult cumpărătorii decât alții, iar unul care l-aș recomanda este Electrolux. Nu aș exclude nici un brand german cum este Bosch sau Turbonaire, dacă vreți performanță la un super preț. Chiar și din părerile clienților vă puteți face o idee despre ele, de aceea merit să cumpărați modelul dorit de pe un magazin online și nu offline, plus că beneficiați de diverse promoții.

Dacă ar fi să aleg, probabil aș opta pentru o hotă silențioasă, dar și puternică pentru a face față când gătim pe două sau mai multe arzătoare simultan.

Bosch DHL555BL

  • Iluminare LED bună
  • Performanțe excelente pentru cât costă
  • Clasa energetică C

O variantă cu performanțe excelente și un design minimalist este modelul de sus care îl și recomand, plus că vorbim de un brand german foarte apreciat de cumpărători. La fel ca în cazul hotelor de bucătărie tradiționale, aceasta nu are o parte extensibilă, motiv pentru care suprafața de absorbție rămâne aceeași. În plus, este una dintre cele mai bune hote cu recirculare de apartament, deci veți avea un motiv în plus să o alegeți.

Anumite clase de eficiență și specificații trebuie puse în raport cu puterea ei, adică nu puteți compara o hotă bucătărie cu lățime 50 cm ca aceasta cu una care poate evacua o cantitate de aer mult inferioară. Trebuie să știți că nu este ca majoritatea hotelor de bucătărie puternice, adică are un design fix, adică nu are acea parte ce se extinde. Cu alte cuvinte, recomand să gătiți mai des pe arzătoarele din spate sau când montați plita, țineți cont de poziția hotei.

O puteți folosi indiferent de mărimea încăperii deoarece este vorba de cea mai bună hotă fără evacuare, adică puterea ei poate asigura o ventilare eficientă a mirosului și aburului. Iluminarea este excelentă că doar are lămpi LED mari poziționate în partea din spate.

Cât despre consum, ei bine, are clasa energetică C. Pe an, consumul ei este undeva la 80 kWh și poată să scadă dacă o folosiți în treptele inferioară, atunci va fi și silențioasă.

Dacă nu are cine să vă ajute cu instalarea sa, puteți alege împreună cu aceasta și un serviciu de montaj care nu costă foarte mult. Oricum nu este foarte complicat deoarece vă este dată schița pentru montare și cât trebui decupat din mobilier.

Turbionaire TheaTH50RC

  • Putere mare de absorbție
  • Are telecomandă
  • Motor fără perii

Atunci când vă doriți cea mai puternică hotă de bucătărie, nu puteți alege chiar orice model atunci când puteți accent pe performanță, iar Turbionaire Thea TH50RC este opțiunea perfectă cu acea capacitate de până la 800 mc/h. Nu este ca oricare alta deoarece poate fi controlată prin gesturi sau prin atingerea butoanelor tactile.

Panoul de control este oarecum vizibil, în la început o să vă aplecați după el deoarece nu este poziționat în partea frontală, ci în partea de jos. Îmi place că oferă și o telecomandă mică și chiar o consider utilă pentru acest tip de aparat, însă este foarte mică, dar o să vedeți că este plăcut să o controlați și prin gesturi. Nu trebuie să neglijați nici faptul că este eficientă, adică vedem clasa A+ care este destul de rară pe acest aparat, iar pe an consumul este de numai 24 kWh.

După cum se poate observa, sunt destul de multe hote fără burlan de evacuare, adică la care puteți alege să recirculați aerul folosind un filtru de carbon activ. Numai că prețurile nu sunt chiar atât de mici și la unele s-ar putea să nu găsiți filtre, de aceea se optează pentru cele universale, doar că nu sunt la fel de bune ca și cele dedicate. Îi puteți monta un kit de filtre de carbon care nu sunt în pachet, dar costă doar vreo 65 lei. E vorba de Turbionaire TCF 1 care este compatibil cu numeroase serii, deci puteți avea cu ușurință hotă încorporabilă fără evacuare cu filtru de carbon.

Chiar dacă aparent mai toate hotele au lățime de 60 cm, cea de sus este mai îngustă (50 cm) dar se descurcă bine chiar și dacă folosiți o plită mai mare, deoarece oferă sistem de aspirație perimetrală. Puteți alege cum să scăpați de miros și abur, fie cu ajutorul acelui burlan special, fie fără evacuare, adică va recircula aerul. Toți producătorii recomandă să montați acel tub deoarece hota va funcționa mai bine, adică cresc performanțele.

Electrolux LFP326S

  • Finisaj pe inox
  • Lățime de 60 cm
  • Posibilitate de recirculare cu filtru, care nu este inclus

Pentru cei care caută o hotă bucătărie telescopică, am pentru voi cea de sus care spre deosebire de cele de sus, își mărește suprafața de absorbție, însă performanțele sunt superioare pentru partea fixă. Acest fapt este valabil pentru toate, adică aceasta nu este o excepție.

Din păcate prețurile diferă în funcție de alegere deoarece au fost folosite materiale diferite, însă puteți alege cu încredere pentru varianta argintie care arată foarte bine. Accesul la filtru este destul de ușor și nu trebuie înlocuit, ci doar spălat pentru că este unul lavabil realizat din aluminiu. Diametrul de ieșire trebuie să fie de 150 mm, dar există și reducții la 120 mm dacă nu aveți o ieșire atât de mare prin perete.

Aceasta este una dintre acele hote cu filtru de carbon fără evacuare (în pachet sunt doar filtrele metalice, iar cel din carbon se cumpără separat), care ar arăta bine într-o bucătărie modernă echipată doar cu aparate argintii/inox. Chiar dacă are un design standard, calitatea materialelor și componentelor sunt peste medie. Merită să alegeți un filtru de carbon care filtrează aerul prin recirculare dacă nu aveți posibilitatea racordării burlanului.

La astfel de hote bucătărie duble cu filtru metalic, aveți două opțiuni de ventilare și nu doar unul singur cum vedem la altele, deci aveți un motiv în plus să o alegeți. Având în vedere că nu vorbim de un brand oarecare, ci de unul suedez, trebuie să ne așteptăm la performanțe peste așteptări dar și la materiale de calitate. Nu mă refer doar la finisajul pe inox, ci și la calitatea filtrelor și alte piese importante.

Heinner DCH-650RGBK

  • Complet neagră
  • Acces ușor la panou de control
  • Trage bine

Sunt branduri noi care oferă hote cu putere mare la prețuri mult mai bune decât concurența, astfel că sunt opțiuni ideale pentru camere mari. Dacă ne uităm la specificațiile acestei hote de bucătărie verticale de culoare neagră, veți vedea că nu prea există concurență în acest buget.

Categoric, avem o hotă pentru o bucătărie mare, numai că aceasta are nevoie de mult spațiu pe perete și trebuie să scoateți evacuarea pe sus sau prin spate, ca să nu fie vizibilă. Adică nu va fi foarte simplu de mascat și nu toate oferă posibilitatea montării acelui filtru pentru recirculare, de aceea trebuie să vă gândiți bine dacă o vreți pe aceasta sau alta.

Cât despre design, partea frontală arată bine pentru că este din sticlă neagră și se depărtează când gătiți. Butoanele sunt vizibile, fiind argintii și aveți pictograme alături pentru a le afla rapid funcționalitatea. Ajungem la concluzia că avem una dintre cele mai performante hote pentru bucătărie cu burlan, doar cu mențiunea că nu cred că veți putea pune vreun filtru de carbon, deoarece nu este menționat nimic despre el.

Văzând specificațiile sale, pot spune că am o părere bună despre aceasta, plus că vorbim de un brand apreciat de mulți români. Această hotă neagră ar arăta foarte bine în orice bucătărie modernă, în special în una cu spațiu deschis, deoarece face față și în spațiile generoase (datorită capacității de absorbție generoase).

Beko CFB6433X

  • Design clasic
  • Echipată cu 2 motoare
  • Finisaj elegant pe inox

Hotele aparente sunt cele mai elegante modele de pe piață și nu necesită mobilier pentru instalare, adică se montează direct pe mobilier ori perete. varianta ieftină este cea cu montare sub corpul suspenda, astfel ați scăpat de stresul cu burlanul, adică aveți o variantă pentru evacuare simplă, doar că atunci pierdeți spațiul de depozitare din acesta.

Revenind la modelul de față, l-aș numi cea mai bună hotă de bucătărie sau clasică fiind și una dintre puținele hote neîncorporabile disponibile în acest stil care să fie și foarte apreciată.

Deci avem un model clasic doar cu un aspect elegant și se datorează culorilor, adică avem un finisaj pe inox cu negru. Există variante ieftine pe alb, însă în timp nu-și vor menține aspectul deoarece căldură și aburul rezultate în urma gătitului, vor îngălbeni suprafața, deci o alegere bună ar fi cea de sus și nu este singura.

Panoul de control este simplu cu funcții standard, doar că unii poate ar fi preferat niște butoane iluminate, dar nu o să vedeți control touch în acest segment. Acest CFB6433X de la Beko este soluție pentru cei care nu vor să schimbe mobila și au loc doar pentru acest tip de aparat, adică nu vor să fie aparent sau integrabil.

E clar că aceasta este una cele mai bune hote clasice existente, adică multe dintre ele au rating-uri mult inferioare, plus că la consum și performanță nu excelează ca și aceasta.

Heinner DCH-6590TIX

  • Suprafață mare – 90 cm
  • Partea frontală este din sticlă
  • Are un singur motor

Indiferent că locuiți la casă sau la bloc, se poate întâmpla ca unele idei să nu poată fi puse în aplicare. Una dintre acestea poate fi hotă, special dacă aveți nevoie de una pentru insulă, de aceea există hote cu recirculare a aerului. În general, nu au inclus în pachet acel burlan, dar nici acel filtru special, ci trebuie achiziționate separat. Din ce am observat, cam toate hotele noi vin cu ventilare mixtă (evacuare sau recirculare), dar pot fi și excepții. Unele au și filtre de carbon, dar în general sunt opționale, astfel că trebuie să le cumpărați ulterior.

Avem cea mai bună hotă tip insulă în acest buget și nu veți găsi alta de la concurență care să fie atât de ieftină. Nu trebuie să aveți o plită cu lățime de 90 cm pentru ea, ci puteți să folosi chiar și un aragaz cu aceasta deoarece suprafața de absorbție este imensă, adică nu trebuie să vă mai faceți griji că nu o să facă față, plus că arată foarte bine. Vorbim de materiale precum inox și sticlă neagră, iar dacă vă interesează filtrele, acesta sunt din aluminiu.

Adâncimea sa este de numai 50 cm, adică nu va fi prea deranjantă, însă dacă nu v-ar plăcea să fie atât de mare, atunci optați pentru una care se încastrează.

Nivelul de zgomot este puțin cam mare, însă doar în treapta superioară, de aceea trebuie să alegeți una cât mai performantă. Panoul digital oferă timer, adică vorbim de o funcționalitate diferită.

Chiar dacă arată precum o hota de bucătărie pentru tavan, este de fapt pentru perete, deci nu o puteți pune deasupra insulei.

Turbionaire Amira 50

  • Filtru în 5 straturi
  • Aspirație perimetrală
  • Control electronic

Dacă vă plac hotele negre, atunci puteți alege fără nici o problemă pentru cealaltă variantă, iar specificațiile nu se schimbă. Veți vedea că excelează la multe capitole și se datorează motorului brushless, adică nu are perii. O consider cea mai bună hotă puternică care este ideală și pentru un aragaz, dar și o plită de blat.

Vedem o eficiență energetică de top – A++, dar și un nivel de zgomot foarte scăzut – 59 dB. Din păcate concurența nu prea există atunci când vă interesează astfel de aspecte, plus că prețurile sunt chiar foarte bune. Nu am găsit foarte multe despre acest brand, ceea ce mă duce la idee că este unul chinezesc. Chiar și dacă ar fi așa, nu ar trebuie să neglijați o opțiune atât de avantajoasă, plus că arată atât de bine și absorbția este perimetrală.

Dacă vă place cam ce oferă acest brand, am pentru voi seria Selena 50, adică varianta Turbionaire TSL50S, care aș considera-o una dintre cele mai bune hote pentru aragaz, în special dacă vreți finisaj pe inox și putere foarte mare.

Spre deosebire de hotele de bucătărie cu lățime 90 cm, aceasta se descurcă cam la fel sau chiar mai bine decât acelea, adică rar o să vedeți o astfel de capacitate. La astfel de hote Slim, este indicat să gătiți pe arzătoarele din spate, astfel rezultatele se vor vedea imediat, adică scăpați rapid de miros.

De asemenea, aceasta face parte din cea mai recentă generație de hote profesionale pe inox, adică vedem că suportă atât burlan cât și un filtru de carbon, adică pot fi folosite ca hote fără aerisire, adică aerul este recirculat și filtrat. Evident că nu veți găsi foarte cu ventilare mixtă la prețuri foarte mici, dar cu trecerea timpului vor mai apărea.

Electrolux LFP616X

  • Putere 600 mc/h
  • 60 cm
  • Inox

Din specificații sale, reiese faptul că avem un model de hotă fără burlan de evacuare, dar care poate fi folosit oricând cu burlan dacă aveți posibilitatea și nu vreți să tot schimbați periodic filtrul. Majoritatea hotele noi vin cu un singur motor deoarece este suficient de performant și astfel crește și eficiența energetică – A. Că tot vorbim de performanțe, trebuie să calculați volumul camerei și să-l înmulțiți cu 12 (coeficient de schimbare a aerului), astfel veți obține capacitatea necesară pentru acea suprafață.

Nu are cum să nu vă placă o hotă slim fără evacuare ca aceasta, adică cu recirculare, în special că se încorporează o bună parte din ea. Puteți alege cum vreți să ventilați bucătăria și e bine că producătorii s-au gândit și la faptul că unii poate nu au cum să scoată burlanul afară.

De aceea, hota fără evacuare exterioară, dar cu filtru de carbon (opțional), reprezintă o alegere bună, numai că puțini producători includ acel filtru (pentru a reduce costurile). E recomandat să alegeți un filtru dedicat și să nu optați pentru cel universal deoarece există o diferență de calitate, dar și de grosime.

Panoul de control este ascuns de partea care se extinde astfel că trebuie să o trageți puțin spre voi ca să puteți accesa butoanele. Tipul controlului este mecanic și se rezumă la cele 4 butoane standard (pentru trepte și lumină).

Chiar și dacă este scumpă, materialele nu diferă cu mult, adică carcasa este realizată tot din inox, aveți o lampă LED mare, filtru lavabil ușor de demontat, panou de control ușor de folosit.

Heinner DCH-350RGWH

  • Putere 276,6 mc/h
  • Sticlă albă
  • Clasa B

Vă doriți o hotă decorativă fără evacuare, dar să fie ieftină și bună? Avem mai sus una dintre acele hote de bucătărie mici, adică cu lățime 40 cm (partea din spate), care au un design puțin mai diferit deoarece vorbim de un model decorativ în stil modern și nu rustic. Cu alte cuvinte, ar arăta foarte bine montată într-o bucătărie spațioasă și unde nu aveți mult mobilier pe perete, adică e bine să fie lăsat liber pe lângă ea, dar e necesară și o priză în spatele ei, ca să nu aveți vreun fir atârnat pe perete.

Chiar dacă nu este vorba de un brand de top, veți vedea materiale de calitate, cum este sticla neagră, iar aceasta este prezentă în partea frontală unde avem și panou de control electronic. Nici nu putea fi altfel deoarece era nevoie de butoane de tip touch cum se întâmplă și în cazul altor aparate (plitele). Fiind complet neagră, s-ar asorta perfect alături de o plită electrică.

Performanțele de ventilare sunt mai mari prin evacuare, însă dacă nu aveți cum să găuriți peretele, hota nu va fi montată pe un perete exterior sau nu aveți cum să mascați burlanul, atunci alegeți o varianta cu filtru de carbon. E mult mai simplu de instalat și nu mai trebuie să căutați pe cineva care să aibă o carotă, plus că manopera este destul de costisitoare. Alegând varianta cu filtru, veți pierde puțin din performanțele hotei, de aceea vă recomand modele cât mai puternice. Totuși, acel filtru trebuie înlocuit periodic și nu aș putea spune după câte luni deoarece depinde în funcție de cât gătiți.

Electrolux LFV616K

  • Lățime de 60 cm
  • Putere de absorbție 700 mc/h
  • Breeze

Dacă nu vă plac hotele de bucătărie deschise pentru că vă reduce din spațiul vizual și ați prefera mai degrabă una înclinată, am pentru voi modelul prezentat mai sus. Îl recomand celor care au o bucătărie mare și vor să fie fără evacuare.

Puterea ei este foarte importantă atunci când ne dorim rezultate foarte bune, adică vrem să evacueze tot mirosul și aburul ne dorit. Pot spune că este una dintre cele mai performante hote de pe piață și se vede și după design, că este vorba de o serie modernă. designul său este unul înclinat.

Atunci când o folosiți, trebuie să trageți spre voi partea înclinată, deoarece filtrul se află sub. Panoul de control este accesibil, adică este la vedere și este unul de tip touch (butoane senzitive). Spre deosebire de multe alte hote, aceasta are funcția Breeze, care reduce zgomotul și puterea pentru ca voi să puteți lua masa.

Concluzie

Sunt o mulțime de hote bune care pot fi folosite fără tub de evacuare, astfel îmi este greu să aleg una pentru voi, dar aveți câte sugestii mai sus, iar alegând un model cu putere mare, chiar nu aveți cum să dați greș deoarece va face față chiar și cu primele trepte de viteză.

Cele mai bune branduri de hote

De multe ori spun că firma sau marca nu prea are mare importanță, ci ar trebui să vă concentrați pe model, însă în cazul unor aparate, chiar contează în special dacă vor fi solicitate mult și trebuie să fie fiabile. De aceea, în cazul hotelor de bucătărie, aș zice că Electrolux domină acest segment de piață, însă mulți români aleg și variante de la Beko sau Heinner deoarece oferă un raport calitate/preț bun.

Întrebări frecvente

Ce hotă de bucătărie să aleg?

Dacă v-ar plăcea ideea să aveți o hotă de bucătărie de perete, atunci puteți opta pentru una cu design aparent, adică care nu necesită încorporare, dar și performanțele trebuie să fie mulțumitoare. Înainte să alegeți hota, trebuie să calculați și capacitatea de absorbție necesară. Cum faceți asta? Calculați volumul bucătăriei și îl înmulți la 12 (coeficient de înlocuire a aerului). De exemplu, aveți o bucătărie 3 pe 4 metri cu 2,5 metri, asta ar însemna că aveți nevoie de o hotă cu capacitate de absorbție minimă de 360 mc/h. Am zis minimă, pentru că e bine să fie cât mai performantă pentru a o folosi mai des în treapta a două, astfel nu va fi gălăgioasă. De aceea, aș zice că o putere de absorbție de 350-400 mc/h care ar fi de ajuns pentru o suprafață încăpere cu suprafață de cel mult 14 mp.

În ceea ce privește designul, dacă aveți o locuință spațioasă, atunci vă recomand o hotă pentru bucătărie Open Space, însă dacă trebuie să recurgeți la mascarea burlanului, atunci trebuie aleasă una încorporabilă.

Sunt o mulțime de hote în funcție de stilul ales (modern, clasic sau retro), dar dintre toate, cele mai elegante sunt cele moderne de tip turn sau chiar înclinate.

Cât costă o hotă de bucătărie de 60 cm?

Cea mai ieftină hotă de bucătărie disponibilă costă cam 300 de lei și este vorba de un model tradițional care se montează foarte ușor sub mobilier, însă cu respectarea distanței minime între hotă și plită. Dacă plita este pe gaz, atunci distanța trebuie să fie de circa 75 cm, iar la cea electrică de cam 60 cm. Nu vor fi probleme dacă vorbim de câțiva cm în minus, însă trebuie să țineți cont de acest aspect pentru proteja componentele ei.

Cât consumă hota?

Consumul este influențat de performanțele și dotările ei, însă dacă vreți să vedeți la un anumit model, atunci trebuie doar să verificați eticheta energetică. De exemplu, o hotă de bucătărie cu 2 motoare cu performanțe maxime de 360mc/h consumă cam 144 kWh/an, însă consumul și nivelul de zgomot pot să crească dacă alegeți să faceți recirculare, adică să nu o folosiți cu burlan, ci cu filtru de carbon.

Ce înseamnă hotă cu recirculare fără burlan?

Sunt hote fără tub de evacuare, adică aerul nu este extras și deci nu necesită acel burlan. La acestea ventilarea se face prin recircularea aerului din cameră, adică se montează un filtru special de carbon. În general, hotele clasice nu includ acel filtru și trebuie achiziționat separat.

Singurul dezavantaj al acestor hote pentru bucătărie cu filtru fără evacuare, este că acel filtru trebuie schimbat periodic și afectează puțin performanțele hotei, însă așa e la mai toate produsele care au filtre.

Toate sunt hote cu evacuare prin spate dacă alegeți să montăm un cot la 90 de grade, adică vorbim de hote de bucătărie cu burlan/tub, iar acesta poate fi scos pe lateral sau pe același perete. De asemenea am observat că tot mai multe hote ieftine noi oferă și posibilitatea montării acelui filtru.

Unde găsesc hotă bucătărie cu 45 cm lățime?

Acestea sunt foarte rare, pentru că majoritatea au o lățime de 50 cm sau 60 cm, adică sunt mai mari. Totuși, sunt modele cu design înclinat care au parte din spate sub 45 cm. Am și menționat un astfel de model de la Star-Light, dar nu este singurul.

Lasă un comentariu