Laptop Asus sau Lenovo? Care e alegerea în 2024

Dacă aveți de gând să cumpărați un nou laptop și nu știți ce să alegeți între ASUS și Lenovo, atunci acest ghid vă poate ajuta. Înainte de a începe, trebuie să menționez că ambele branduri sunt asiatice: ASUS este din Taiwan, iar Lenovo din China.

Am ales să scriu acest articol deoarece există reprezentanți ai unor magazine care sugerează că anumite branduri ar trebui evitate. De cele mai multe ori, astfel de angajați ar trebui evitați, deoarece principalul criteriu pe care ar trebui să vă bazați atunci când cumpărați un nou laptop sunt caracteristicile acestuia. Un alt criteriu ar fi dacă laptopul este la ofertă. De asemenea, nu trebuie neglijată fiabilitatea brandului și calitatea serviciului de relații cu clienții.

Laptopuri Asus

După cum am scris și în articolul “ASUS vs Acer“, acesta este un producător localizat în Taiwan. A fost fondat în 1989, inițial producând plăci de bază. Este important de menționat că fondatorii ASUS au fost foști angajați ai Acer.

TUF FX707VU-HX119

Am ales modelul FX707VU deoarece vine cu procesor din generația 13. Adică un i7 13620H cu 10 nuclee așa încât să poată scoate un punctaj de 25.717 pe cpubenchmark. Nu știu dacă v-ați dat seama de pe urma codului său, dar e vorba despre un model de 17 inch.

Ca alternativă la acest model puteți să-l considerați pe FX507VV-LP187. Vine cu ecran de 15 inch și cam aceleași componente.

Restul specificațiilor includ memorie RAM 16 GB, 1 TB stocare SSD și placă video RTX 4050 cu 6GB RAM. Dar, trebuie specificat faptul că acest model e disponibil în mai multe variații, adică vine în configurații similare.

Avantaje

 • Ecranul e unul foarte clar deoarece are o diagonală mare de 17,3 inch, rezoluție FHD, panel IPS si rată de refresh de 144 Hz.
 • SSD-ul de 1TB permite stocarea unei cantități mari de jocuri și fișiere, cu timpi de încărcare rapizi.
 • Construcția robustă specifică seriei TUF garantează o utilizare îndelungată.

Dezavantaje

 • Necesitatea instalării unui OS poate fi un inconvenient pentru unii dintre noi.
 • Datorită ecranului mare și construcției solide, laptopul poate fi mai greu și mai voluminos, afectând portabilitatea. Greutatea sa e una de 2,6 kg.

Laptopuri Lenovo

În 2013, Lenovo era pe locul doi, după HP, în ceea ce privește producția de calculatoare personale. Acest brand important provine din RPC (China) și a fost fondat în 1984, adică aproximativ în aceeași perioadă ca ASUS. Cel mai important lucru de menționat este că, în anul 2005, acesta a achiziționat o parte din IBM, și anume divizia de PC-uri.

LOQ 15IAX9 83GS003ARM

Laptopul de gaming LOQ 15IAX9 este o opțiune puternică pentru gamerii care caută un echilibru între performanță și preț. Cu un procesor Intel Core i5 din generația a XII-a și o placă grafică NVIDIA GeForce RTX 4050, acest model promite să ofere o experiență de gaming fluidă.

Avantaje

 • Procesorul Intel Core i5-12450HX și cei 16GB DDR5 RAM asigură performanțe excelente atât în gaming, cât și în sarcinile de zi cu zi. Procesorul are 8 nuclee și scoate 18.643 puncte pe cpubenchmark.
 • Placa video NVIDIA GeForce RTX 4050 permite rularea jocurilor moderne la setări ridicate. Aceasta vine cu suport pentru ray tracing (RTX) și DLSS.
 • Ecranul Full HD IPS cu tehnologie G-SYNC oferă imagini clare și fără tearing, îmbunătățind experiența de gaming.
 • SSD-ul de 1TB asigură spațiu suficient și viteze mici de răspuns pentru jocuri și aplicații solicitante (Photoshop, Davinci etc).

Dezavantaje

 • Laptopul vine fără OS, ceea ce poate fi un inconvenient pentru cei care nu sunt familiarizați cu instalarea unui sistem de operare.
 • Cu un ecran de 15.6″, laptopul nu e chiar așa de bun la editare video.
 • Durata de viață a bateriei poate fi mai scurtă în timpul sesiunilor intense de gaming, necesitând utilizarea frecventă a încărcătorului. Discutăm de 4-6 ore, maxim.

Comparație între Asus și Lenovo

Ca în cazul altor comparații pe care le-am realizat, și în cazul acesta voi alege mai multe criterii pentru departajare. În felul acesta o să vedeți care sunt diferențele și care v-ar plăcea mai mult.

Performanță: Pe partea de performanță nu se remarcă diferențe mari, procesoarele fiind destul de similare, iar plăcile video sunt identice.

De notat ar fi că ambele modele vin cu stocare Solid State Drive de minim 512 GB. Acest lucru e un “boost” pe partea de timpi de acces.

Câștigător: egalitate.

Portabilitate: Nu ar fi corect să le compar cot la cot pe partea de portabilitate deoarece modelul Lenovo are ecran de 15,6 inch și greutate de 3,4 kg, pe când Asus-ul are ecran de 17,3 inch și greutate de 2,6 kg.

Câștigător: egalitate.

Raport dotări/preț: La momentul redactării acestui articol, modelul Lenovo costa 4399 lei, iar cel Asus 5999 lei. Știu că ar fi fost corect să pun două modele de 15,6 inch, dar acelea costă mai mult la al doilea producător.

Ar fi bine de reamintit faptul că aceste două modele diferă ca procesoare și diagonală a ecranului.

Câștigător: Lenovo.

Lucruri deosebite: Ambele modele vin cu o fiabilitate bună deoarece corespund standardului militar de durabilitate numit MIL-STD-810H.
Din poza de alături se poate vedea că modelul chinezesc are o parte din porturi localizate în spate. Acesta e unul dintre lucrurile pe care le apreciez la acest producător.

În cazul producătorului taiwanez, porturile sunt puse toate lateral.

Câștigător: Lenovo.

Concluzii

Dacă vă interesează un nou notebook, atunci ar trebui să aveți în vedere un model de la aceste două branduri. Nu pot să nu remarc faptul că cele de la Asus pot să coste mai puțin, dar în principal prețul de achiziție depinde foarte mult dacă prindeți o ofertă sau nu.

Ambele firme sunt unele serioase și cu o foarte lungă istorie în domeniul realizării de PC-uri. De notat ar fi și faptul că produsele acestora au un excelent raport intre preț și dotări, să nu mai zic de faptul că și fiabilitatea e una de nota 10.

Lasă un comentariu