Diferența dintre laptop și Chromebook

Căutați un laptop accesibil care să-l folosiți strict pentru navigare web, câteva programe office în care să lucrați sau doar să citiți mail-ul? Poate că ar trebui să aruncați o privire peste multele modele disponibile pe piață. Dacă v-a atras atenția anumite categorii de laptopuri care de exemplu nu au sistem de operare Windows, pentru că sunt mai ieftine, un exemplu bun este un Chromebook. Acesta este oferit de mulți producători, cum ar fi ASUS, HP, Acer, Lenovo sau Dell. Cu siguranță sunt mulți utilizatori care nu știu ce înseamnă Chromebook sau care nu au folosit niciodată în viața lor un laptop. De aceea am să vă prezint câteva informații alături despre aceste dispozitive utile.

Ce este laptopul?

Dacă ați folosit doar desktop PC-uri și nu știți pentru ce este laptopul, trebuie să știți că acesta reprezintă o alternativă portabilă și la fel de utile. În anumite situații, laptopul devine mai util având numeroase dotări, iar durata de funcționare a bateriei joacă un rol important. Pentru a vă face o idee mai bună aruncați o privire peste articolul laptop sau calculator, astfel ca la final să știți dacă notebook-ul este pentru voi sau nu, adică poate că nu ar fi potrivit pentru activitățile zilnice.

Ce este Chromebook?

Un dispozitiv Chromebook este tot un laptop și se poate observa la prima vedere că cele două sunt destul de similare, dar nu din toate punctele de vedere. Datorită sistemului de operare numit Chrome OS, care seamănă mult cu browserul web cu același nume, producătorul a ales să instaleze componente de buget, dar și dotările sunt mai puține. Ideea e că poate că nici nu aveți nevoie de atât de multe pentru niște taskuri simple care țin strict de navigare web, adică cam ce ați face și pe un telefon, doar că pe un ecran generos.

Având în vedere că primele modele au apărut prin 2011, putem spune că au evoluat și ele în atâția ani, adică la partea de facilități și eficiență.

Diferențe dintre laptop și Chromebook

Dacă facem o comparație Chromebook vs laptop, veți vedea anumite aspecte pozitive și negative oferite de acest dispozitiv Google Chromebook, cum ar fi:

Prietenos cu bugetul. Prețurile pornesc destul de jos și e așa pentru că încă mai sunt disponibile pe piață acele generații anterioare. Eu recomand să alegeți ceva de actualitate chiar dacă prețul e puțin cam piperat, deoarece vă veți bucura de o autonomie destul de generoasă, care va ajuta la un plus de productivitate.

Interfață minimalistă. OS-ul este foarte simplu, e ca și cum ați rula tot timpul browserul, adică vă limitați la acesta și ce aplicații mai vin cu el.

Display tactil. Noile generații oferă în plus posibilitatea de a interacționa direct cu interfața fără a mai folosi vreun mouse ori touchpadul.

Minusurile unui Chromebook sunt destule având în vedere limitările și prețul cerut:

Funcționalitate limitată. După cum am menționat de câteva ori, nu veți putea face prea multe pe el, adică folosiți o interfață simplă și cu puține opțiuni, dar nu mai aveți grija unui antivirus. Dacă nu aveți conectivitate la internet, nu prea veți ce să faceți pe el.

Ofertă limitată. Datorită cererii sau interesului scăzut, magazinele nu aleg să se aprovizioneze atât de mult cu astfel de modele. Cum le identificați mai rapid? Alegeți la secțiunea de filtre opțiunea sistem de operare Chrome OS sau folosiți funcția de căutare “Chromebook”.

La ce ar trebui să te uiți dacă dorești să achiziționezi un Chromebook?

Mediu de stocare mare. Cred că spațiul de stocare ar fi destul de important dacă vreți să stocați date pe el, iar multe model noi folosesc SSD. Cu o capacitate de 256GB, puteți sta liniștiți deoarece nu veți ține cine știe ce fișiere pe el.

Memorie RAM. Având în vedere câtă memorie consumă, aș zice că 8GB vă este de ajuns și nu aș face vreun compromis dacă obișnuiți să deschideți zeci de file.

Versatilitate. Unele pot oferi un design 2 în 1, adică balamalele permit plierea completă a displayului, pentru a fi folosit precum o tabletă.

Concluzie

De ce să cumperi un laptop Chromebook, când poți opta pentru unul clasic și instalezi Windows și browserul Chrome pe el? Mulți utilizatori și-au pus această întrebare, motiv pentru care nu prea are succes acest tip de laptop, dar sistem de operare poate fi pus pe orice model dacă simțiți că Windows 11 sau 10 consumă prea mult, iar Linux vi se pare prea diferit.

Lasă un comentariu