Chiar dacă ați avut ambele variante, uneori ne întrebăm care dintre cele două ar fi mai potrivit? În funcție de situație, buget, locație și activitate, una dintre cele două v-ar fi mai de folos. Pot spune că am folosit atât un desktop PC, cât și laptop, iar în multe momente, calculatorul pare a fi mai productiv dar sunt nu de fiecare dată. Astfel că am să vă detaliez experiențele mele cu aceste două gadgeturi care chiar pot să-ți ușureze viața indiferent că aflați acasă, în mișcare sau la locul de muncă.
Pentru amândouă, gama este variată, adică pot fi de mai multe tipuri, iar configurațiile și dotările pot fi diferite.
Cuprins
Avantajele și dezavantajele calculatorului
Având în vedere că inițial am avut un PC, apoi am trecut pe laptop din curiozitate și în final am revenit la calculator, am să vă prezint beneficiile calculatorului dar și aspectele negative ale acestuia. așa că am să început cu avantajele sale care sunt numeroase:
Upgrade. Probabil, cel mai mare avantaj oferit de un desktop PC este acela că îi puteți pune aproape orice componentă, în limita compatibilității.
Reparabilitate ușoară. Pentru că majoritate componentelor sunt dedicate și nu integrate, pot fi înlocuite cu ușurință chiar de voi, în cazul în care nu mai funcționează vreuna, întâmpină dificultăți sau pur și simplu nu sunteți mulțumiți de performanțele sale.
Ecran mare. Puteți cumpăra ce monitor vă convine și nu sunteți limitați în vreun fel de alegerea producătorului, însă lucrurile se schimbă la un PC de tip All-in-One.
Silențios. Unitate o puteți pune la distanță de voi, astfel că nu veți auzi vreun ventilator.
Performanțe bune. Raportul performanță/preț este în favoarea acestuia deoarece nu sunteți limitați de vreo baterie ori de sursă (aceasta o puteți înlocui oricând). Rezultatele bune se obțin prin funcționare la temperaturi joase.
Fiabilitate. Având în vedere că funcționează la temperaturi scăzute, componentele vor avea o durată de viață mai lungă.
Conectivitate bună. În partea din spate oferă un număr considerabil de porturi, iar numărul lor ține de componentele sale.
Ieftin. Dacă aveți un buget de câteva mii de lei, veți observa că performanțele sunt peste cele ale unui laptop sau este mai accesibil decât o configurație similară. Nu la fel aș putea spune dacă căutați ceva ușor peste 1000 lei.
Sunt aspecte care nu le-aș neglija, adică dezavantajele acestuia sunt evidente:
Ocupă spațiu. Aveți nevoie de un birou sau de o masă suficient de mare, iar cablurile s-ar putea să nu vă placă adică sunt multe, dar le puteți aduna cumva prin spate.
Lipsă portabilitate. Nu puteți merge cu el la lucru sau în vreo drumeție, eventual doar că dacă o variantă de tip mini.
Nu oferă foarte multe dotări. Lista de dotări care nu sunt prezente pe un PC, dar sunt pe un laptop ar fi: camera web, WiFi, cititor de carduri, cititor de amprente și difuzoare.
Care sunt beneficiile unui laptop?
Citind cam ce oferă un calculator, cred că puteți da seama că laptopul stă mai bine la unele capitole, cum ar fi: portabilitate, dotări, dimensiuni reduse și opțiuni accesibile.
Acesta se adresează unei anumite categorii de utilizatori, mai exact, celor care nu petrec foarte multe ore în fața sa, vor să-l folosească în mai multe locații și nici nu au nevoie de un ecran foarte mare.
Ce nu-mi place la un laptop
Am folosit și nu pot spune că sunt dezamăgit, însă pentru mine calculatorul este alegerea potrivită deoarece petrec multe ore în fața sa și poziția ecranului trebuie să fie confortabilă adică nu vreau să stau aplecat la el, dar și mărimea contează pentru multitasking.
Pentru mine portabilitatea nu a fost atât de importantă însă când ai o cameră mică și un birou limitat, atunci doar laptopul îți poate fi de folos, însă când spațiul crește și vrei o poziție cât mai plăcută, atunci PC-ul câștigă de fiecare dată. După câțiva ani, acea tastatură se cam defectează, fie de la oxidare, fie doar de la uzură, iar să conectezi o tastatură externă nu pre pare convenabil.
Vrei, nu vrei, bateria laptopului se deteriorează în timp așa că veți pierde din productivitate și portabilitate, adică tindeți să îl folosiți precum un desktop.
Laptop vs PC gaming
Când vine vorba de jocuri, un PC de gaming ar fi superior la toate capitolele (putere, temperaturi, nivel de zgomot), dar depinde și ce fel de jocuri alegeți să rulați. Cu noile lansări de tehnologii, balanța dintre cele două s-a cam echilibrat, dar tot este în favoarea calculatorului deoarece temperaturile sunt mai bune și chiar dacă este o diferență de consum, performanțele sunt pe măsură, adică în favoarea desktopului.
Concluzie
Un laptop cu avantajele si dezavantajele sale este o opțiune pentru cei care vor mai puține cabluri pe birou, însă când conectați periferice cu fir, atunci s-ar putea să nu vă placă. PC-urile sunt perfecte pentru muncă de minim 3-4 ore pe zi pentru că puteți obține o poziție confortabilă pentru spate și coloană, adică ecranul îl puteți ajusta în funcție de picior ori suportul de birou ales.