Dacă o mașină de spălat rufe cu încărcare frontală vi se pare prea mare, adică este prea lată, atunci alegeți o mașină de spălat rufe verticală. Chiar dacă arată mult diferit de modelul clasic, specificații sunt destul de similare sau chiar mai bune, adică vedem o capacitate maximă de încărcare de 8 kg sau poate chiar mai mult, centrifugare de 1400 RPM și clasă de eficiență energetică A. Evident că acestea sunt specificații excelente și le vedem la cele mai bune mașini de spălat rufe verticale, iar mai jos am enumerat câteva recomandări pentru cei care au un buget puțin mai mare și nu s-ar mulțumi cu orice model.
Cuprins
De ce ar trebui să o cumpărați?
Gamă variată. Cam toți producătorii le oferă, însă comparativ cu modelele cu încărcare frontală, prețurile sunt ceva mai mari și e normal să fie așa deoarece vorbim de aparate foarte compacte cu componente puțin diferite.
Ocupă puțin spațiu. Dacă tot vorbim de dimensiuni, lățimea mașinilor de spălat verticale este de numai 40 cm, adică se instalează foarte ușor în locul modelului vechi și are nevoie de aceleași utilități. Aș putea spune că cea mai compactă soluție o reprezintă o mașină de spălat verticală, pentru că oferă avantaje de luat în seamă la capitolul design, însă în ceea ce privesc performanțele sunt limitări ca și în cazul modelelor mini, adică foarte mici.
Care este cea mai bună mașină de spălat rufe verticală?
Am făcut o listă care cuprinde mașini de spălat rufe cu încărcare verticală foarte bune, adică au dotări excelente, dar și pentru că sunt oferite de branduri de top. Din păcate nu toți producătorii de aparate electrocasnice oferă mașini de spălat cu încărcare superioară, poate și pentru că nu este o cere mare și nici prețurile nu sunt la fel de atractive. Veți vedea că performanțele acestor mașini de spălat haine au crescut destul de mult și vedem chiar și variante cu capacitate maximă de încărcare de 8 kg.
Din păcate, printre acestea nu o să găsiți modele de mașini de spălat rufe cu uscător integrat, dar o să găsiți mașini de spălat rufe ieftine.
Am ales pentru voi cea mai bună mașină de spălat cu încărcare verticală, adică cea de la Candy de mai jos, deoarece se compară ca performanțe cu una standard.
Whirlpool TDLRB65242BSEUN
- 6.5 kg, 1200 rpm, Clasa C
- Motor Inverter ZEN
- Al 6lea Simț
Vă recomand și o mașină de spălat cu încărcare pe deasupra mai populară, adică destul de vândute și apreciate de clienți, poate și pentru că vorbim de un brand foarte experimentat. Specificațiile sunt foarte bune pentru cât costă, dar și tehnologiile sunt importante atunci când alegeți o mașină de spălat. Aici ne putem referi la motorul Interter Zen care este fiabil, eficient și silențios, adică oferă aceleași avantaje ca și multe alte motoare Inverter care le vedem pe multe aparate electrocasnice noi.
Mașina de spălat Whirlpool cu încărcare verticală are tehnologia Al 6lea Simț, care este prezentă pe toate modelele acestui brand și oferă rezultate optime. Deci vorbim de una dintre cele mai bune mașini de spălat verticale, motiv pentru care o recomand celor care nu vor o cantitate mare de spălare.
AEG LTR8E363E
- 6kg, 1300 rpm, Clasa A
- OkoMIX, ProSteam, ProSense
- Program zilnic de 59 minute – PowerClean
Avem una dintre cele mai bune branduri de pe piață, motiv pentru acesta ne va oferi mașini de spălat rufe verticale destul de fiabile. Pe lângă faptul că vedem specificații excelente pe acest model de mașină de spălat AEG verticală clasa A, vi se oferă și câteva caracteristici speciale care măresc performanțele de spălare și rezultate sunt chiar mai bune în comparație cu modelele din generațiile precedente sau cele ieftine. De exemplu, OkoMix este un sistem de dizolvare mai bună a detergentul și balsamului în apă, astfel că va ajunge în tambur gata dizolvat și rufele sunt spălate în profunzime și rapid.
Având în vedere capacitatea de încărcare de 6 kg, această mașină de spălat cu capac deasupra se adresează familiilor cu până la 3 membrii, iar dacă nu vi se pare suficient de performantă, atunci căutați un model cu 7-8 kg, dar și centrifugarea trebuie să fie mare.
Candy CST 27LET/1-S
- 7 kg, 1200 rpm, Clasa E
- Mix Power Systems
- Motor Inverter
Mașina de spălat haine verticală de la Candy oferă caracteristici tehnice foarte bune, comparabile cu cele ale modelelor chiar mari, acesta fiind principalul motiv pentru care am pus-o în vârful listei. Adică, vorbim de o capacitate de încărcare de până la 7 kg care poate să scadă în cazul unor programe, ca la oricare altă variantă. Evident că aceasta nu face parte din categoria de mașini de spălat verticale ieftine, dar există variante chiar mai scumpe decât aceasta și care nu impresionează la multe capitole. Deci spală mult, stoarce bine, consumă foarte puțin curent (78 kWh la 100 de spălări), în acele valori date de producător nu sunt valabile pentru toate programele sale, ci pot varia. Însă dacă vreți să economisiți energie, alegeți programele mai lungi, cum sunt cele Eco (3 ore și 28 minute). Sistemul Mix Power Systems îmbunătățește procesul de spălare, dar îl face și eficient. O consider a fi cea mai bună mașină de spălat rufe verticală la capitolul consum.
Indesit BTWL60400EE/N
- 6 kg, 1000 rpm, Clasa C
- Turn&Go
- Pornire întârziată
Dacă nu sunteți dispuși să cheltuiți chiar foarte mult, adică aveți o limită de buget, dar tot vă doriți un model vertical pentru că ocupă foarte puțin spațiu, plus că vă interesează să poată fi încărcată pe deasupra, atunci puteți pune pe listă modelul de sus.
Poate fi folosit cu ușurință, în special că vine cu caracteristica Turn&Go. Cu această mașină de spălat Indesit verticală, care e la un preț bun, puteți spăla zilnic rufe nu foarte murdare și în limita de greutate menționată în manualul său pentru acel program. Cam toate mașinile de spălat noi de la Indesit vin cu această caracteristică, dar mai sunt și altele funcții utile (pornire întârziată, clătire suplimentară, spălare intensivă etc).
Merită luată în considerare și pentru că are una dintre cele mai bune clase energetice de pe piață – C.
Whirlpool TDLR6040SEU/N
- 6 kg, 1000 rpm, Clasa C
- Al 6-lea Simț
- Program Hygiene 60
Cu ajutorul tehnologiei Al 6-lea Simț, mașina de spălat Whirlpool verticală determină singură parametrii programului în funcție de încărcătură. Am văzut o astfel de caracteristică și la alți producători dar sub o altă denumire, însă nu este vorba de o dotare standard, deci trebuie să fiți atenți ce alegeți. În plus, modelul prezentat face parte din generați nouă de mașini de spălat rufe verticale și aș putea spune că este una dintre cele mai bune deoarece are consum mic, un număr mare de programe și o interfață ușor de folosit.
Consumul de curent poate fi observat pe eticheta energetică care o vedeți mai la toate aparatele noi, numai că acum consumul nu mai este anual, ci la 100 de spălări, deoarece nu spală nimeni zi de zi, ci mai degrabă o dată la 2-3 zile. Pentru anumite haine aveți un program deosebit numit Hygiene 60, care are un rol de igienizare.
Candy CSTG 272DVET/1-S
- 7 kg, 1200 rpm, Clasa E
- Mix Power Systems
- Gentle touch opening
Din câte am observat, mașinile de spălat verticale de la Candy sunt destul de eficiente adică vedem clase energetice E pe noile modele, dar și mai bune dacă vorbim de variantele scumpe. Eu am ales să vă recomand doar soluții cât mai eficiente, dar și foarte populare, adică cu mai multe păreri din partea clienților. Astfel ca voi să faceți alegerea ideală, că doar nu vă uitați chiar la cele mai ieftine mașini de spălat de pe piață.
Mix Power Systems este prezent și la acest model de mașină de spălat Candy verticală și rolul său este de a injecta o soluție de apă cu detergent care face procesul de spălare mai scurt, adică detergentul nu se va dizolva în tambur. Un alt avantaj e că detergentul și balsamul ajung la bine la toate rufele, astfel că la final toate rufele să fie spălate în profunzime. Trebuie să menționez că nu este o tehnologie apărută peste noapte, o vedem și la alți producători de top.
Indesit BTWS72200EU/N
- 7 kg, 1200 rpm, Clasa E
- Turn&Go
- Energy Saver
După cum ați și văzut, sunt o mulțime de mașini de spălat cu încărcare pe sus, numai că nu sunt oferite de de foarte multe branduri, motiv pentru care prețurile nu vor fi atât de competitive. Totuși, vorbim de aparate electrocasnice foarte compacte, adică cu o lățime de numai 40-41 cm care pot fi puse aproape oriunde, în special în zone înguste.
Caracteristica Turn&Go este prezentă și la acest model și care poate să vă ajute să câștigați timp. Chiar dacă mașina de spălat verticală Indesit de 7 kg menționată nu are cea mai grozavă clasă energetică, reprezintă o opțiune bună deoarece vedem o capacitate de încărcare mare, dar și centrifugare bună pentru dimensiunile ei. Panoul de control diferă dar e structurat la fel ca și în cazul variantelor clasice cu încărcare prin față.
Electrolux EW7TN3272
- 6 kg, 1200 rpm, Clasa B
- Soft Opening
- SteamCare, SensiCare
Dacă ați mai avut o astfel de mașină de spălat Electrolux verticală doar că nu a fost prea performantă și eficientă, dar nu v-a plăcut nici sistemul de deschidere pentru încărcarea și descărcarea rufelor, vă recomand modelul de sus care are clasa B, capacitate de 6 kg și sistem de deschidere Soft Opening (se deschide la o apăsare de buton, deci e mult mai ușor).
Puteți reduce și mai mult consumul cu Eco TimeManager, adică optați să spălați pe o durată mai mare sau în funcție de cantitatea de rufe introdusă, fără ca rezultatele să aibă de suferit. Dacă vă gândiți la dimensiuni pentru a o instala, modelul prezentat are fix 40 cm lățime și 60 cm pe adâncime. De cele mai multe ori doar înălțimea poate fi diferită în funcție de modele sau capacitate de încărcare.
Whirlpool TDLR65230SSEUN
- 6,5 kg, 1200 rpm, Clasa D
- Al 6lea Simț
- Comandă touch screen
După cum ați și observat, mașinile de spălat Whirlpool sunt foarte populare deoarece oferă exact ceea ce aveți nevoie. Aici mă refer la capacitate de încărcare, stoarcere, consum de energie și tehnologii moderne. Una dintre cele mai importante este Al 6lea Simț care în mod automat modifică parametrii programelor în funcție de încărcătura introdusă.
Mai trebuie menționat faptul că mașina de spălat verticală Whirlpool de sus este foarte bună și face parte din cunoscuta serie FreshCare+ care va reîmprospăta hainele pentru o perioadă destul de lungă. Tot cu această opțiune se pot reduce cutele, astfel că hainele nu mai trebuie călcate ulterior, decât foarte puțin. Pe de altă parte, aveți și opțiunea de spălare rapidă în caz că sunteți grăbiți și rufele sunt spălate la fel de bine, doar că va consuma mai multă energie.
Electrolux EW8TN3362E
- 6 kg, 1300 rpm, Clasa A
- SteamCare, SensiCare
- Motor Inverter cu magnet permanent
Această mașină de spălat verticală Electrolux face parte dintr-o serie mai avansată numită PerfectCare 700, adică aduce niște caracteristici noi mai avansate, cum este SteamCare (netezire cu ajutorul aburului), SensiCare (adaptează programul la cantitatea de rufe introdusă), UltraWash&Dry (ciclu pentru articole de zi cu zi), Eco TimeManager (economisire energie), UltraCare (detergentul și balsamul sunt dizolvate înainte de a ajunge în tambur). Deci nu ar trebui să ne uităm doar la specificații, ci și la toate dotările oferite și să le punem în balanță.
După cum ați putut observa, specificațiile sunt destul de bune și la variantele cu lățime de 40 cm și dacă nu aveți mult loc, chiar nu ar trebui să stați pe gânduri. Puteți renunța chiar la vechiul model în schimbul unui ca acesta (vertical) prin serviciul Buy Back, adică vi se oferă un voucher care îl puteți folosi ulterior pentru a cumpăra altceva. Deci reprezintă o alternativă la programul Rabla în cazul în care nu ați avut ocazia să profitați de el în perioada stabilită.
La ce să te uiți când cumperi o mașină de spălat rufe verticală
Eficiență energetică. Nu este de ajuns să fie ieftină dacă consumă mult, adică are clasa F, ci trebuie să acordați o atenție sporită și consumului de energie, pentru că diferențele sunt mari. Eu vă recomand mașinile cu clasele B, C și D, iar voi alegeți care model vi se potrivește mai mult ca necesități sau buget.
Capacitate. Chiar dacă arată diferit, nu trebuie să fie considerată a fi un compromis, adică verificați toată oferta disponibilă. Noile generații vin cu un plus de performanță, astfel că vedem capacități de încărcare mari, nu doar de 5-6 kg, ci și de 7-8 kg. Evident că nu toate programele suportă o astfel de încărcătură.
Stoarcere. Performanțele și rezultatele pot fi excelente dacă are o centrifugare mare, adică peste 1200 RPM, exact cât au și noile modele apărute pe piață.
Încărcare/descărcare. Unele dintre ele au capac cu SoftOpen, adică cu deschidere ușoară prin apăsarea unui buton.
Brand. Veți vedea că nu toate brandurile oferă astfel de modele, adică nu veți vedea producători ca Arctic, Beko, Heinner etc., adică exact aceia care oferă cele mai ieftine modele cu încărcare prin față.
Dimensiuni. După cum am menționat, acestea sunt relativ aceleași indiferent de marcă sau model, deci nu este foarte relevant.
Cele mai bune mărci de mașini de spălat verticale
Având în vedere că nu toate mărcile oferă astfel de aparate, lista este destul de mică, iar eu vă recomand modelele de la Whirlpool, Candy, Electrolux/AEG și Indesit. Dacă aveți o limită de buget, Indesit și Candy vin cu variante mai potrivite, dar și pentru cei care vor mai mult de la un aparat electrocasnic.
Întrebări frecvente
Ce dimensiuni are o mașină de spălat verticală?
Dacă vă întrebați ce dimensiuni are o mașină de spălat cu încărcare pe sus, ei bine, acestea sunt aceleași pentru mai toate modelele, cu câteva excepții. Mai precis, are o lățime de circa 40 cm, adâncime de circa 60 și înălțime de minim 85 cm. Pot exista diferențe de 1-2 cm la lățime, la înălțime chiar și de 4-5 cm, însă diferențele sunt insesizabile și nu vor afecta instalarea sa. Acestea nu pot fi încorporate în mobilier, ci mai degrabă se pun în camere înguste sau chiar și pe un hol dacă nu aveți mult spațiu, iar încărcarea superioară poate fi mai simplă decât cea frontală, acesta fiind și motivul pentru care veți alege o astfel de variantă.
Mașina de spălat rufe cu încărcare verticală sau frontală?
Dacă vă place să încărcați mașina prin față și spațiul de instalare nu reprezintă o problemă, optați pentru cea cu încărcarea frontală, în caz contrar alegeți cea cu încărcare superioară. Diferențele de design sunt vizibile, adică mașina de spălat cu încărcare verticală este mai îngustă dar are limitări în ceea ce privește performanțele și dotările, prețul este mai mare, nu are funcție de uscare, nu o puteți pune sub blat, ci doar lângă mobilier. În funcție de spațiul disponibil, alegeți varianta care vi s-ar potrivit, însă trebuie să țineți cont de consum, capacitate și programe.
Cât curent consumă o mașină de spălat rufe?
Consumul de curent al unei mașini de spălat rufe este afișat pe eticheta energetică și este raportat la 100 de cicluri de spălare. De exemplu, o mașină de spălat cu capacitate de 8 kg și clasa energetică B poate consuma în jur de 55 kWh la 100 de spălări. Consumul nu este fix și poate fi influențat chiar și de alți factori, cum ar fi programele folosite, restul dotărilor (tehnologii moderne), câte rufe puneți în ea (cele mai multe mașini au funcție de cântărire), funcții selectate (pe lângă cele deja prestabilite) etc.
Există mașină de spălat verticală cu uscător?
Nu, nu veți găsi vreun model cu uscare, dar nici tehnologie cu bule, cum e în cazul celor cu bule de la Samsung, pentru că e prea compactă ca să încorporeze astfel de dotări. De aceea, e bine să alegeți una care stoarce foarte bine sau alegeți un uscător standard.