Cele Mai Bune Mașini de Tuns Iarba pe Benzină 2024

Aveți un model cu cablu de alimentare și nu ați fost mulțumiți de performanțele de tăiere ale gazonului? Atunci ar trebuie să optați pentru varianta cu motor termic, însă nu oricare, ci una cu specificații foarte bune. Cu alte cuvinte, am ales care mi s-a părut a fi cea mai bună mașină de tuns iarba pe benzină dintr-o întreagă listă de modele, dar am oferit și alternative în cazul în care un anumit model nu mai este disponibil. Evident că nu ar trebui să vă limitați doar la modelele ce le-am recomandat jos, adică ar trebui să verificați oferta acelui brand sau magazin, dacă nu vă place ceva modelul respectiv. Cele trei mașini de tuns menționate sunt și opțiunile pentru care eu aș opta, dar nu aș exclude și pe cele care sunt menționate în continuare.

Profesională sau semiprofesională?

Unele dintre acestea pot fi considerate a fi mașini de tuns iarba pe benzină profesionale datorită performanțelor și dotărilor speciale, însă într-un astfel de segment intră doar producătorii renumiți, adică aceia care sunt pe piață de zeci de ani. Aceștia nu oferă soluții ieftine cu specificații banale, astfel încât să vedeți păreri sau recenzii negative la adresa acelor produse. Un model cu adevărat profesional este acela care oferă numeroase funcții de tăiere, un motor Briggs & Stratton, tracțiune automată, roți pivotante, diverse manete în zona mânerului, suport pentru băuturi, dar și altele. Multe dintre acestea nu le veți găsi pe

De ce să cumperi o mașină de tuns pe benzină?

Comparativ cu una pe curent, raportul preț/performanță este mai bun, adică taie rapid și precis, fără nici un efort, doar că depinde și de putere. Evident că nu toate sunt la fel, însă până în 1500 lei, veți găsi foarte multe soluții pe care vă puteți baza ani la rând. Veți scăpa de grija cablului care de fiecare dată trebuia să aveți grijă să nu intre sub aparat, nu mai trebuie să-l derulați/adunați sau de multe ori era prea scurt prelungitorul.

Trebuie să recunoscut că este destul de zgomotoasă, însă nici cele pe curent nu sunt chiar silențioase. Vorbim de un nivel de zgomot cuprins între 90 și 100 dB. Evident că elimină fum, iar dacă nu vă place, atunci acest tip de mașină de tuns iarba nu este pentru voi. Motorul este foarte important și sunt multe demonstrări cu opțiuni americane, din care reiese că puterea nu este atât de importantă dacă este bine conceput.

Care sunt cele mai bune mașini de tuns gazon pe benzină?

Dacă nu vă interesează o listă de recomandări, ci vreți să cumpărați doar cea mai bună mașină de tuns gazon pe benzină, atunci puteți alege chiar a doua recomandare, adică de la Villager modelul de 3,5CP, dar există și varianta care nu trebuie împinsă, însă vă costă vreo 300 lei în plus. Poate că nu este vorba de cine știe ce producător, însă specificațiile și calitate sunt peste așteptări. N-aș exclude nici modelul Lehmann care este echipat cu un motor foarte fiabil și silențios numit Briggs & Stratton, care este oferit de un brand american specializat doar pe acest segment și care are o activitate peste 100 de ani, deci nu se compară cu noile branduri apărute peste noapte, care se dovedesc a fi chinezești.

Lehmann Buggle

 • Are echipat un motor de 5.98CP
 • Lățime de lucru mare – 51 cm
 • Sac de 60 litri
Vezi preț special

Având în vedere că nu este menționat, aceasta nu este o maşină de tuns iarbă pe benzină motor Briggs&Stratton cum e în anumite cazuri și nici nu ar avea cum să fie în acest preț (se duce spre 2000 lei). Totuși, diferența nu este atât de mare ca și performanță, poate doar la partea de fiabilitate s-ar putea ca anumite branduri să exceleze. Ce din imagine nu este singura, însă mulți o aleg pe aceasta datorită mărimii motorului, adică vedem aproape 6 CP. Arată ca un model profesional, dar nici nu-i lipsește ceva.

Cu aceasta veți termina mai repede lucrul, deoarece oferă performanțe ridicate, o lățime de tăiere mare și un sac generos. e lângă faptul că are acel motor foarte bun, oferă caracteristici foarte interesante: roți mari pentru o deplasare ușoară, carcasă galvanizată pentru protecție sporită împotriva coroziunii, un sistem de curățarea ușor al carcasei și funcție de descărcare laterală pentru iarbă mare. Aveți și opțiunea de mărunțire dacă iarba este mică.

Eu aș include-o la categoria de maşină de tuns iarba profesională pe benzină, deoarece oferă toate acele caracteristici și nu este una mai jos menționată, care să o poată depăși la vreun capitol.

Villager AGM 4624 R

 • Sac de 60 litri
 • Transmisie manuală, adică trebuie împinsă
 • Motor T8 OHV
Vezi preț special

Avem o maşină de tuns iarba cu sac colector nu foarte mare – 60 litri, adică nu va fi grea la un moment dat din cauza ierbii, dar nici nu va fi greu de manevrat. Modelul ales de mine este unul de buget și v-aș recomanda să aruncați o privire pe toată oferta sa deoarece unele au motor Honda GCVx 145.

Poate că acest model nu este atât de popular ca și generațiile precedente, însă merită încercat deoarece este mai mare și oferă specificații de luat în considerare dacă grădina sau curtea voastră este mare. Oferă o funcție în plus și care este evidentă din imagine, iar aici mă refer la cea de descărcare pe lateral, astfel că puteți tăia chiar și ierburi mai mari fără a le aduna în sac. E aproape ca și cum ați cosi iarba, numai că o și mărunțește puțin. Terenul accidentat sau denivelat nu va fi o problemă pentru aceasta deoarece are roți foarte mari, iar dacă faceți mișcări de înainte și înapoi, atunci mecanismul de deplasare automat nu este necesar.

Nu trebuie să cheltuiți foarte mult pe o astfel de unealtă când aveți un model ca cel de sus. În principiul, are caracteristici tehnice bune, un motor mai mare ca și așa nu consumă mult chiar dacă are o capacitate cilindrică mai mare, dar oricum nu este cea mai mare de pe piață. După cum ați și văzut, producătorii mai vechi de echipamente de grădinărit nu oferă mașini de tuns ieftine în acest buget (1000 lei), trebuie să acceptați și ideea că vă luați gândul la anumite caracteristici speciale. Evident că nu putem compara un brand prezent pe piață de zeci de ani cu unul apărut de câțiva ani, însă și așa, din părerile clienților se poate observa că modelul prezentat este o opțiune bună.

Ruris Dac 120XL

 • Performanțe excelente
 • Putere 4CP
 • Rezervor de 1,3 litri
Vezi preț special

Pentru cei ce caută o mașina tuns iarba de teren denivelat, Ruris Dac 120XL este perfectă deoarece are roți generoase pe spate și tracțiune automată, nu manuală, adică nu trebuie împinsă cu mare efort. În general, astfel de modele sunt și performante și bine echitate, adică nu duc lipsă de nici o funcție de tăiere. În plus, dacă vreți să aveți o maşină de tuns iarba cu mulcire, adică care să nu colecteze, această caracteristică este prezentă pe acesta, iar pentru grădină, aveți descărcare pe lateral. Această funcție este indicată pentru buruieni mari sau doar când aveți iarbă foarte mare.

Deci dacă tăiați săptămânal și aveți nevoie de o mașină de tuns iarbă mare, modelul Ruris este opțiunea bună care este o alternativă bună la cele Villager 4111 T deoarece are specificații apropiate și un preț excelent pentru cum se descurcă. Aș zice că nici nu aveți nevoie de mai mult. Probabil că vă întrebați, cam care ar fi modelul potrivit pentru voi? Ei bine, dacă tăiați rar iarba, atunci ar trebui să vă concentrați pe cele cu putere mare, de la 4CP în sus. În caz contrar, puteți alege una ca cea de sus sau chiar de 3-4 CP. Nu strică să aveți și motocoasa pentru a tăia pe margine sau pe lângă pomi, unde nu poate intra moto-unealta pentru că este destul de lungă.

Husqvarna LC 140 P

 • 10 trepte de tăiere
 • Putere 2.6 CP
 • Mâner ergonomic cu inserții din material moale
Vezi preț special

Chiar și Husqvarna LC 140 P intră la categoria de maşină de tuns iarbă pe benzină profesională, că doar este un alt brand de top. Acesta este un model destul de bun, adică vine echipată cu un motor fiabil și eficient. Întreaga construcție este destul de bine gândită, adică vedem un mâner plăcut la atingere care poate fi pliat pentru a depozita mai ușor mașina de tuns. Înălțimea de tăiere se reglează cu ușurință și aveți la dispoziție 10 trepte, astfel că garda la sol o puteți alege după preferințe. Față de alte model, la acesta aveți un sac mai de calitate care nu permite praful să iasă, atunci când veți tăia iarba în perioadele mai secetoase prin grădină. Deci aceasta se adresează acelor clienți care vor calitate înainte de toate și nu foarte multe dotări sau funcții.

După cum am menționat mai sus, sunt câteva mașini de tuns iarba profesionale pe benzină care mi-au atras atenția dar mai sunt și altele, în special dacă ne uităm la anumite serii. În general, acestea cam depășesc bugetul 1500-2000 lei și se vede și după design cam cât sunt de performante, dar trebuie să aruncăm o privire și peste specificații.

Ruris Zimbru 889S

 • Consum benzină 1 litru pe oră
 • Deplasare fără a o împinge
 • Doar 22 kg (carcasă plastic)
Vezi preț special

Bugetul este undeva la 1000 lei, dar nu știți pentru care să alegeți? Aveți mașina de tuns iarba cu benzină Ruris Zimbru 889S dar există și variante destul de apropiate, numai că aceasta este ultima din serie, motiv pentru care vine cu niște îmbunătățiri, dar nu foarte mari. Dacă sunteți o persoană pretențioasă și nu vă deranjează să cheltuiți mai mult, v-aș recomand chiar și cele cu motor de 4CP care se descurcă bine indiferent de teren deoarece au roți cu diametru generos.

Categoric, nu intră la categoria profesional, însă raportul calitate/preț este bun la acesta și nu am cum să nu o menționez. Ruris oferă niște mașini de tuns iarba destul de bune și se laudă seria Zimbru ca fiind una de succes pe piața românească. Sunt și alte serii reușite, însă nu și la un astfel de preț, adică avem o maşină de tuns iarba ieftină și bună, care o recomand oricui.

Pe scurt, are un coș măricel pentru dimensiunile sale și se vede că este realizat dintr-un material transparent și subțire, astfel că va fi ușor de transportat și vedeți cu ușurință când este plin.

Având în vedere că este un brand românesc, cumpărând un astfel de produs, veți încuraja producția internă, dar nu ar trebui neglijate nici anumite aspecte în alegere modelului potrivit: putere, capacitate sac, lățime de lucru și funcții. Un model similar cu acesta este Ruris Zimbru 888S care chiar este ieftin.

Texas ZT 5110TR/W

 • Roți față pivotante
 • Reglaj central
Vezi preț special

Am menționat jos un alt model Texas, doar că acesta are două roți pivotante în față și nu doar una singură, dar sunt și alte diferențe. Spre deosebire de aceea, oferă un plus de putere pentru o diferență foarte mică de bani. Deci nu trebuie să aveți un buget mare pentru acesta. Acest Texas ZT 5110TR/Woferă niște specificați ușor peste media pieței, la care se adaugă și funcțiile de tuns care pot fi de folos în diverse situații. Aici vorbim de aruncare în spate și mulching.

Dacă ați mai avut un produs de la această marcă și ați fost mulțumit, nu văd de ce nu ați alege chiar acest model în special că are un motor de 4,8CP, adică nu e chiar slab. În general, produsele foarte ieftine tind să oferă o calitate îndoielnică, de aceea la modelul prezentat sus, veți vedea doar recenzii de 5 stele. Construcția este una solidă de aceea și vedem o greutate de 43,7 kg, însă oricum nu trebuie împinsă pentru că are acel mecanism de deplasare automat.

Review-urile la acesta sugerează că este o opțiune bună, cu câteva excepții, însă sunt și alternative dacă vă interesează să arunce iarba pe lateral. Oricum, este mult peste concurență în acest preț, deci nu prea aveți cum să dați greș.

Ruris RX500S

 • Până în 2500 mp
 • Construcție robustă
 • 5 funcții: colectare în sac, evacuare lateral, evacuare spate, autocurățare și mulcire
Vezi preț special

Pentru iarbă mare aveți nevoie de o sculă suficient de puternică care poate să adune sau să descarce pe lateral, iar Ruris RX500S e putea fi următoarea voastră opțiune. Dacă ați mai avut motounelte de la Ruris și v-ar plăcea și o mașină de tuns pe benzină, atunci ar trebui să vă uitați la modelele performante și nu la cele ieftine, cum sunt cele Zimbru.

Veți vedea din părerile clienților că variantele puțin mai performante sunt și mai bune, adică au piese foarte bune și depun un efort minim în tăierea ierbii. Poate fi folosită cu ușurință, iar pornirea ei este ca și la variantele clasice, adică manuală, nu automată. Acesta este doar unul dintre numeroasele modele oferite de acest producător român, unele sunt mai atractive ca preț, dar și caracteristici tehnice sunt diferite.

Se vede doar după mărimea ei că are un motor mare dar cu un consum la fel de redus ca și în cazul altor modele. O noutate care o putem vedea la aceasta este variatorul pentru viteza de deplasare și acesta se setează în funcție de mărimea ierbii și cât de denivelat este terenul.

Texas Premium 4675/W

 • 139 cc
 • Coș colector de 60 litri
 • Performantă
Vezi preț special

Chiar dacă Texas nu este un brand foarte cunoscut trebuie să știți că este unul de origine daneză și este prezent pe piață de zeci de ani. Soluțiile oferite de acesta sunt de calitate și concurează doar cu produse de top. Arată puțin ciudat pentru că are doar trei roți, pentru că roata din față este pivotantă. Astfel că veți lua virajele mult mai bine, însă dacă veți tăia pe un teren ceva mai denivelat vă recomand să ridicați nivelul de tăiere ori alegeți o mașină cu 4 roți, din care cele două din față sunt pivotante, în cazul în care v-ar plăcea să fie mai manevrabilă. Dacă tot vorbim de manevrabilitate, modelul prezentat trebuie împins, dar și așa are doar 30 de kg și roți foarte mari pe spate.

Pentru teren foarte denivelat, aș recomanda mai degrabă una cu 4 roți, însă cele două din față să fie tot pivotante. Chiar dacă pot fi mici obstacole, trece cu brio peste ele pentru că pe spate are roți mari. Din specificații reiese că nu are transmisie automată, deci trebuie împinsă, dar nici nu putea avea în acest preț. O astfel de facilitate o aveți în bugetul de circa 2000 lei, dacă ne rezumăm la această marcă daneză.

Progarden T400i

 • Coș colector modest
 • Super preț
 • Funcție mulcire
Vezi preț special

Modelul Progarden T400i este o mașină tuns iarbă mică deoarece are funcție mulcire, adică nu o mai colectează, însă tăierea trebuie făcută cel puțin săptămânal, în funcție de cât de repede crește.

Dacă cele de sus menționate vă depășesc cu mult bugetul, adică vă doriți o mașină de tuns iarbă pe benzină ieftină, atunci poate că ar trebui să vă orientați spre una ca cea de la Prograden deoarece are un motor de 3,5 CP și un preț acceptabil pentru ce oferă. După cum bine știți, Progarden este un producător care oferă soluții decente pentru grădină, iar modelul menționat nu este o excepție. Spre deosebire de variantele foarte ieftine, acesta oferă trei funcții de tăiere, dar îi lipsește cea de golire pe lateral. Coșul estre realizat din plastic și nu din pânză, deci este puțin mai rezistent, dar evitați să-l țineți în soare dacă nu-l folosiți. Motorul în 4 timpi nu va polua ca unul de pe un model vechi deoarece are norma de poluare Euro 5.

Daewoo DLM5100SP

 • Fiabilă și performantă
 • Echipată cu patru roți de dimensiuni similare
 • Sac mare
Vezi preț special

Vă uitați doar după mașini de tuns iarba pe benzină ieftine, dar puternice, deoarece aveți un buget destul de modest, atunci probabil că ar merita să puneți pe listă modelul de la Daewoo. Este un brand nu foarte cunoscut pe acest segment dar poate că nici nu prea are mare importanță deoarece oferă specificații satisfăcătoare, părerile clienților sunt pozitive, iar garanția este suficientă. Deci vă puteți bucura de ea câțiva ani fără a a vă face griji, chiar și dacă aveți probleme cu ea, o puteți trimite în service, ca oricare alt produs aflat în garanție. Caracteristicile sunt tipice pentru un model în acest buget, însă dacă căutați funcții suplimentare, atunci poate că mașinile de tuns iarba gazon menționate anterior ar fi mai potrivite.

Trebuie să apreciem materialele de calitate, adică vedem o lamă din inox, dar și șasiul este foarte solid. Singurul lucru ce este manual la acesta este pornire, adică este cu sfoară, iar transmisia este automată pentru a vă ușura ziua.

Merită o mașină de tuns iarbă profesională?

Aveți de tăiat foarte mult gazon și nu vă puteți mulțumi cu orice mașină de tuns iarba? Poate că ar trebuie să aruncați o privire peste modelele oferite de brandurile de top dar și cele cu motoare puternice (de la 5CP în sus). Evident că acestea nu sunt singurele criterii care trebuie să le luați în considerare atunci când căutați o mașină de tuns gazon profesională, ci poate că ar trebui să vă gândiți și la alte funcții utile, cum sunt modurile de tăiere sau depalsare. Marii producători de scule și motounelte pentru grădinărit nu oferă motoare foarte puternice deoarece sunt mai bine gândite, adică oferă performanțe decente și un consum redus.

Maşină de tuns iarbă pe benzină sau electrică

Cu siguranță mai sunt și altele în afară de cele menționate sus, eu doar am realizat o selecție de mașini de tuns iarba bune cu motor termic care au numeroase păreri și recenzii, ca să vă puteți hotărî mai ușor pentru care să optați. Ar mai fi și cele electrice cu baterii dacă vă place ideea de unealtă fără fir, dar nivelul de zgomot este tot pe acolo, doar că nu mai scoate fum. Totuși un model cu combustibil oferă mai multă putere, plus că și construcția sa este una mai solidă datorită greutății. Dacă tot discutăm de greutate, aceasta este influențată în mare parte de mărimea motorului și materialul din care este realizată carcasa. Mai precis, au o greutate de două ori mai mare în comparație cu cele electrice, de aceea există și mașini de tuns iarba cu autopropulsie.

Cea electrică este inferioară la capitolul putere dar poate că nici nu aveți nevoie de mai mult dacă veți tunde doar gazonul din curte. Dacă luăm în discuție și o grădină unde aveți tot felul de ierburi, aș recomanda varianta pe benzină și chiar care se deplasează singură, dacă va fi lăsată soției sau părinților. Pentru ambele situații există modele profesionale, adică oferite de branduri cu experiență sau doar cu specificații foarte bune.

Întrebări frecvente

Cât costă o mașină de tuns gazonul pe benzină bună?

Eu aș zice că undeva între 1500 și 2000 lei, dar dacă luați în considerare și alte branduri, poate că ar trebuie să vă gândiți să depășiți bugetul în special dacă vreți o putere mare pentru ca să facă față și ierburilor din grădină sau unui gazon foarte des și îmbătrânit.

Cât cântărește o mașină tuns iarba pe benzină?

Greutatea este undeva între 20 și 40 kg, în funcție de model însă nu trebuie să vă faceți griji dacă are un sistem de propulsie sau dacă aveți un teren neted fără pantă de înclinație.

Mașina tuns iarba cu benzina trebuie împinsă sau se deplasează singură?

Există ambele tipuri de modele și trebuie să fiți foarte atenți când cumpărați dacă nu vreți să o împingeți ci să se deplaseze singură, însă de cele mai multe ori este menționată această funcție sau dotare.

Cât de des se tunde iarba?

Eu vă recomand să o tundeți săptămânal, însă în perioada verii ar trebui să o tundeți mai rar în special dacă vorbim de o perioadă mai secetoasă și nu aveți timp să o udați foarte des. Puteți tunde iarba de fiecare dată când se anunță ploaie, astfel că nu va avea de suferit din cauza căldurii sau că o udați cu apă rece.

Maşină de tuns gazonul sau robot?

Robotul de tuns iarna doar cosește iarba pe când mașina adună în sac, dar unele au și funcție de mărunțire. Categoric, mașina de tuns iarbă este mult mai performantă și are cel mai bun raport performanță/preț, doar că necesită timp pentru alimentare, întreținere și curățare. deci sunt două aparate de grădinărit mult diferite și nu cred că ar trebuie comparate.

Există maşină de tuns iarbă pe benzină cu fir

Da, dar sunt foarte rare și scumpe, motiv pentru care mulți aleg două aparate diferite, adică modelul clasic cu lamă și o motocoasă cu fir.

Ce putere trebuie sa aibă o mașină de tuns iarba bună?

Un motor cu putere de circa 3-5 CP e de ajuns pentru curte, însă dacă vreți să tăiați buruieni prin grădină, vă trebuie peste 5 CP.

Lasă un comentariu