Top 10 Cel Mai Bun NAS pentru cloud privat 2025

După 35 ore în care am analizat peste 13 modele disponibile pe piața europeană și am testat 10 dintre ele, consider că Synology DiskStation DS124 este cel mai bun NAS pentru o utilizare ocazională. Cu toate acestea, pentru o utilizare mai regulată, vă recomand Synology DiskStation DS224+.

De ce să alegi un NAS

Ar fi mai multe motive care te-ar face să alegi acest aparat:

Intimitate: Unul dintre principalele motive pentru care străinii își cumpără așa ceva este intimitatea. pozele care le faci cu telefonul și alte informații confidențiale nu vor mai fi încărcate pe serverele diverselor companii ci pe hardurile aparatului tău care e la dvs. acasă.

Cloud privat: Nu va mai fi nevoie de el serviciu de cloud deoarece aparatul poate fi conectat la internet așa încât să aveți acces la informațiile de pe el de oriunde. Nu doar că o să aveți un cloud al dvs., dar nici un străin nu va putea vedea fișierele de pe el fără acceptul dvs.(Evident că există posibilitatea să share-uiți diverse fișiere cu prieteni etc).

Stocare aproape nelimitată: În acest articol sunt prezentate modele care suportă un HDD până la modele care pot suporta 14 HDD. Astfel dacă sunteți un fel de influencer care își refolosește materialele video ori porțiuni din ele atunci așa ceva v-ar putea ajuta. Sunt unii „pasionați” care își fac servere (în adevăratul sens al cuvântului) acasă, dar consider că un astfel de aparat ar fi mai adecvat.

Multifuncțional: Chiar dacă rolul principal al unui așa aparat este de stocare (acest lucru reieșind și din denumirea sa), poate fi utilizat pentru mai multe lucruri. Printre acestea se numără streaming de filme (prin Plex sau ceva de genu’), descărcat de fișiere de pe torrent, stocare filmări de supraveghere, găzduit site-uri ori diverse scripturi (în docker), editat documente (cu soluții similare Google Docs), salvat notițe (prin aplicații de genul Evernote) etc.

Extensibil: La o parte din aceste opțiuni există posibilitatea upgrade-ului la RAM, stocare (adică pus mai multe bay-uri), placă de rețea etc.

Eficient: Consumul energetic este unul foarte mic așa încât să nu umfle factura la curent. Din această cauză consider că sunt mai bune decât niște servere… cel puțin pentru acasă.

Care este cel mai bun Network Attached Storage?

Probabil că vedeți că în top 3 sunt modelele marca Synology. Consider că acest lucru este unul pe merit deoarece chiar au niște produse de top. Singurul lucru care le lipsește e portul LAN 2,5 Gbps, dar există unele modele la care se poate pune un add-on card. Un astfel de model e DS923+. La restul se poate merge pe varianta unui adaptor USB.

Restul produselor, adică cele de la Qnap și Asustor sunt niște variante care ar trebui să le luați în considerare. Dar, vă avertizez că sunt ușor diferite în sensul că au mai multe facilități la un preț similar. Până la urmă dvs. decideți dacă vreți ceva consacrat precum Synology sau alternativa cu mai multe facilități.

Synology DiskStation DS224+

  • Număr bay-uri: 2
  • Capacitate stocare (totală): 32 TB
  • Procesor: Celeron J4125 quad core
  • Capacitate RAM: 2 GB

Cel mai bun NAS este modelul Synology DiskStation DS224+. De la început trebuie să precizez că acest fapt se datorează caracteristicilor tehnice foarte bune. Printre acestea aș menționa cei 2 GB memorie RAM și posibilitatea utilizării a două harduri cu capacitate de 16 terra fiecare (adică suportă maxim 32 TB). Nu ar fi de neglijat nici faptul că procesorul este unul cu patru nuclee, adică un Celeron J4125.

Avantaje: Probabil că cel mai mare avantaj al unui astfel de dispozitiv este software-ul intuitiv. Este unul browser based (adică pe care îl accesați din browser) să încât să fie ușor de utilizat.
Următorul plus este faptul că vine cu un hardware la nivelul anului curent. Adică are 2 GB de RAM, două porturi USB 3.2 și procesor quad core.
Dacă aveți camere de supraveghere atunci le puteți conecta la așa ceva întrucât sunt incluse două licențe.
Ce trebuie știut: Această dispozitiv de rețelistică vine cu două porturi LAN cu suport viteză 10/100/1000. Ca în cazul altor modele de acest gen, nici acesta nu are inclus HDD.

Cui se adresează: Este o soluție pentru cei care au de gând să îl folosească zilnic pentru filme, supraveghere, alternativă la Google Drive (One Drive, iCloud sau alt serviciu de cloud storage) etc.
De asemenea, îl văd ca o soluție bună pentru creatorii de conținut care sunt la început. Mă refer aici la fotografi, youtuberi sau alți profesioniști car e au nevoie de multă stocare pentru a-și salva lucrul pentru o viitoare reutilizare.

Synology DiskStation DS124

  • Număr bay-uri: 1
  • Capacitate stocare (totală): 108 GB
  • Procesor: Realtek RTD1619B quad core
  • Capacitate RAM: 1 GB

Cel mai ieftin NAS e Synology DiskStation DS124. E o soluție de buget pentru câ vine doar cu un bay (adică se poate monta doar un HDD). Dar, suportă o capacitate de maxim 108 GB. Alte aspecte tehnice de care trebuie să țineți cont sunt procesorul quad core, cei 1 GB memorie RAM și conectivitatea bună.

Avantaje: Suportă o capacitate mare de stocare, chiar dacă puteți monta doar 1 HDD.
Stă bine pe partea de porturi deoarece are 2 USB 3.2 și 1 LAN Gigabit.
E o alternativă foarte bună la Google Drive și Google Docs întrucât vine cu aplicații proprii precum Drive și Office. De asemenea, nu vă va mai trebuie Google Photos deoarece are aplicație și pentru așa ceva.
Dacă vreți să conectați camera de supraveghere atunci și acest lucru e posibil. Asta deoarece vine cu două licențe pentru două camere.

Cui se adresează: O astfel de opțiune e pentru utilizatorul ocazional care nu dorește să plătească stocarea în cloud și care din când în când descarcă un film care să îl vadă pe televizor. Acesta e și motivul pentru care DS124 e un NAS ieftin pentru românul de rând.

Synology DiskStation DS923+

  • Număr bay-uri: 4
  • Capacitate stocare (totală): 54 TB (upgrade la 126 TB)
  • Procesor: AMD Ryzen R1600 dual core
  • Capacitate RAM: 4 GB (upgrade la 32 GB)
  • Facilități suplimentare: i se poate face upgrade

Synology DiskStation DS923+ e un NAS mai profi considerat un RackStation, adică o opțiune pentru cei interesați de ceva mai potent. pentru a vă face o părere despre capabilitățile lui am să precizez că are 4 bay-uri. 4 GB RAM și procesor Ryzen dual core de 3,1 Ghz. Evident că vine cu același sistem de operare precum restul NAS-urilor Synology, adică DSM. E precizat faptul că un HDD poate avea o capacitate maximă de 108 TB. Însă este precizat că suportă o capacitate totală de 54 TB, iar cu accesoriul DX517 puteți ajunge la 126 TB.

Avantaje: Are niște specificații tehnice foarte bune așa încât totul să ruleze fin. nu știu dacă mai are rost să precizez cei 4 GB de RAM și stocarea până la 54 de terra.
Un alt lucru care nu trebuie trecut cu vederea e faptul că poate fi upgradat cu diferite accesorii compatibile. Astfel o să-i puteți extinde spațiul de stocare (126 TB), memoria RAM (până la 32 GB) și viteza la rețea (cu o placă specială PCIe, până la 10 Gbps).
Ca alte modele de la acest producător, și acesta vine cu Surveillance Station, adică cu două licențe pentru camere.
Poate fi utilizat precum un server de acasă datorită hardware-ului și că are suport Docker. I se zice Container Manager și presupune că puteți rula aplicații virtualizate pe el.
Poate înlocui orice serviciu de cloud storage, dar și de notițe. Astfel având Note Station puteți să înlocuiți Google Keep sau Evernote.

Cui se adresează: Reprezintă o soluție pentru un power user (adică un utilizator avansat) care vrea specificații de top care să-l ajute personal ori profesional. Are cam tot ce ți-ai dori de la un NAS de top.

Qnap TS-233

  • Număr bay-uri: 2
  • Capacitate stocare (totală): 36 TB
  • Procesor: ARM Cortex-A55 quad core
  • Capacitate RAM: 2 GB
  • Facilități suplimentare:

Qnap TS-233 e o altă soluție economică, dar vine cu suport pentru două HDD-uri și suportă o capacitate maximă de 36 TB. Se precizează că suportă un HDD de maxim 208 GB, dar vor fi nevoie de 4 GB RAM.
Sistemul de operare este QTS, acesta fiind OS-ul pentru sistemele lor de bază și de mijloc.

Avantaje: Nu e cu nimic mai prejos față de Synology, în acest având suport pentru două camere IP și sistem de operare cu AI. Pe partea de AI are aplicația QuMagie care e una de tipul photo management care se folosește de inteligență artificială.
Poate fi utilizat pentru backup-ul fișierelor de pe PC. Pentru Windows se instalează NeBank Replicator, iar pentru Mac se poate utiliza direct Time Machine.
Viteza de transfer prin LAN Gigabit e de undeva la 113/104 MBs download/upload.
Vine cu suport pentru Docker prin intermediul Container Station.

Cui se adresează: Reprezintă o soluție economică pentru cineva interesat în aș stoca fișierele într-un cloud privat care e acasă. Hardware-ul este unul suficient, cireașa de pe tort fiind suportul pentru două unități de stocare.

Synology DiskStation DS423+

  • Număr bay-uri: 4
  • Capacitate stocare (totală): 72 TB
  • Procesor: Celeron J4125 quad core
  • Capacitate RAM: 2 GB (upgradabil la 6 GB)
  • Facilități suplimentare: se poate face upgrade

Storage Synology DS423+ e pentru cei care vor o opțiune economică cu suport pentru 4 harduri (cu mențiunea că are și suport pentru două SSD-uri M.2). La baza hardware-ului stă un procesor Celeron J4125 și 2 GB memorie RAM. Cred că v-ați dat seama că e vorba despre fratele mai mic al lui DS923+, specificațiile și prețul fiind intrate la apă.

Avantaje: Datorită celor 4 bay-uri, acest model suportă o capacitate de 72 TB.
Se menționează posibilitatea realizării unui upgrade al memoriei RAM la maxim 6GB, însă dacă vreți să faceți așa ceva atunci trebuie să vă documentați mai mult.
Poate fi utilizat pentru realizarea unui „private cloud” de nota 10. Și pentru a stoca fișiere de pe orice dispozitiv.
Pozele de pe telefon pot fi și ele salvate și organizate automat în albume. Ca mai apoi să le puteți împărtăși cu cine doriți într-un mod sigur. Asta deoarece linkurile pot fi share-uite.
Poate ține locul unui sistem de supraveghere în cazul în care aveți două camere.

Cui se adresează: E o opțiune pentru utilizatori avansați interesați de mai multă stocare comparativ cu modelele care au 2 bay-uri. Restul facilităților software fiind similare cu cele de pe alte modele de la acest brand.

Qnap TS-264

  • Număr bay-uri: 2
  • Capacitate stocare (totală): 66 TB
  • Procesor: Celeron N5095 quad core
  • Capacitate RAM: 8 GB
  • Facilități suplimentare: LAN 2,5 Gbps

Qnap TS-264 e un model puternic echipat cu procesor Celeron N5095 quad core, 8 GB RAM și suport pentru două harduri. În acest fel suportă o capacitate de maxim 66 TB pentru un HDD. Capacitatea maximă inițială e de 22 TB. Am scris „inițială” deoarece poate fi utilizat un accesoriu de expansiune.

Avantaje: Venind cu placă 2,5 Gbps înseamnă că vitezele sunt 295/285 MBs scris/citit.
Pe partea de siguranță are suport pentru criptare hardware (Intel AES NI 256).
Suportă placă de rețea 10 Gbps pentru viteze de maxim 1644/1277 MBs citit/scris. Ar trebui să scriu că această viteză este obținută cu o placă PCIe dual port 10 GbE.
Poate fi utilizată o unitate de expansiune numită TL-D1600S pentru suport de până la 240 TB.
Are două sloturi pentru SSD tip M.2. În felul acesta puteți avea parte de stocare mai rapidă.

Cui se adresează: Vine ca o soluție cu suport pentru rețea 2,5 Gbps, lucru care ne arată că e un model nou pentru cei care doresc să fie „early adopters” (în tendință cu tehnica). De asemenea aș spune că e și pentru persoanele care sunt cu nevoi mai multe când vine vorba despre așa ceva. Asta deoarece hardware-ul e ceva mai avansat decât la modelele standard. Am putea spune că e un model de top cu suport pentru două HDD-uri.
Aș mai adăuga că reprezintă o soluție pentru cei care doresc stocare pentru proiectele lor. Că e vorba despre creatori de conținut, ingineri ori alți profesioniști care folosesc calculatorul și trebuie să stocheze fișiere multe și mari.

Asustor Drivestor 2 Pro AS3302T

  • Număr bay-uri: 2
  • Capacitate stocare (totală): 36 TB
  • Procesor: Realtek RTD1296 quad core
  • Capacitate RAM: 2 GB
  • Facilități suplimentare: LAN 2,5 Gbps

Nu știu dacă știți de Asustor, adică o firmă care ține tot de Asus. Și aceștia au niște produse ok. Aș face referire la modelul Asustor Drivestor 2 Pro AS3302T care are un hardware ok. Pe partea software are OS ADM (Asustor Data Master).

Avantaje: Sistemul de operare vine cu suport docker și o multitudine de aplicații (OnlyOffice Docs, Plex Media Server etc).
Hardware-ul e unul la zi deoarece aparatul are procesor quad core de la Realtek, memorie RAM DDR4 și LAN 2,5 Gbps.
Are app-uri pentru poze precum cele Photo Gallery 3 și AiFoto 3. În felul acesta poate înlocui cu succes Photos de la Google.
În anul 2022 a fost considerat de către pcmag.com cel mai bun aparat de acest fel.
Poate fi utilizat pentru supraveghere. În acest sens având aplicația AiSecure. Producătorul precizează că pot fi utilizate până la 25 de canale prin achiziția de licențe. În mod standard fiind oferite 4 canale.
Dacă restul producătorilor oferă 2 ani garanție, cei de la Asustor au 3 ani.

Cui se adresează: Este un dispozitiv mai avansat pentru cei cu un buget peste medie și care vor o soluție foarte performantă care să suporte două HDD-uri. Evident că e și pentru cei mai mofturoși care nu se mulțumesc cu orice.

Qnap TS-473A-8G

  • Număr bay-uri: 4
  • Capacitate stocare (totală): 308 TB
  • Procesor: AMD Ryzen Embedded V1500B quad core, 8 threads
  • Capacitate RAM: 8 GB (upgrade la 64)
  • Facilități suplimentare: upgradabil

Qnap TS-473A-8G e o altă soluție cu 4 bay-uri și cu 8 GB memorie RAM. Având integrat procesor Ryzen quad core (V1500B) ne putem aștepta la niște viteze foarte bune, dar și la o capacitate totală suportată de maxim 308 TB. Per HDD suportă maxim 250 TB.
Fiind vorba despre un model nou, și acesta are două porturi LAN (RJ 45) de 2,5GbE.

Avantaje: Caracteristicile tehnice sunt de top deoarece are procesor foarte rapid, multă memorie RAM și 4 bay-uri.
Poate fi upgradat cu memorie RAM la maxim 64 GB și are și sloturi PCIe adiționale.
Conectivitatea este foarte bună întrucât are două sloturi PCIe, 4 USB 3.2 (din care unul e USB tip C).
Are și două sloturi de tip M.2 pentru SSD-uri de acest tip.
Sistemul de operare e unul avansat numit QTS care vine cu o multitudine de aplicații.
Se poate utiliza și pentru supraveghere deoarece are 8 canale pentru așa ceva.

Cui se adresează: Un așa aparat și pentru persoanele cu buget mare interesate de ceva performant și care să suporte o capacitate mare de stocare. Fiabilitatea acestor produse este una foarte bună, dovadă fiind garanția de trei ani. Acesta este și unul dintre motivele pentru care produsul este ales de cei care vor să meargă la sigur.

Asustor AS5202T 2GB

  • Număr bay-uri: 2
  • Capacitate stocare (totală): 32 TB
  • Procesor: Celeron J4005 dual core
  • Capacitate RAM: 2 GB (upgrade la 8 GB)
  • Facilități suplimentare: LAN 2,5

Asustor AS5202T 2GB e un model la preț modic care este echipat cu procesor Celeron J4005 de tip dual core și 2 GB memorie RAM. Pot fi inserate două unități de stocare, capacitatea maximă fiind de 32 TB, adică 16 TB per HDD.

Avantaje: Stai extrem de bine pe partea de conectivitate întrucât are două porturi LAN 2,5 GbE, trei USB 3.0 și două SATA3.
Poate fi utilizat pentru supraveghere, având în acest sens 36 canale.
Sistemul de operare este un avansat care suportă diverse aplicații. În acest sens există și un marketplace cu diverse app-uri. Printre acestea se numără suite office, Plex etc.
Are port HDMI și suportă decodare hardware pentru HEVC la rezoluție 4K.

Cui se adresează: Aceasta este o soluție pentru creatorii de conținut de pe YouTube sau Twitch, dar și de cei care au o multitudine de camere de supraveghere și vor o alternativă la un NVR/DVR.

Asustor AS5304T 

  • Număr bay-uri: 4
  • Capacitate stocare (totală): 64-72 GB
  • Procesor: Celeron J4105 quad core
  • Capacitate RAM: 4 GB (upgrade la 8 GB)
  • Facilități suplimentare: LAN 2,5

Pentru acele persoane interesate de ceva cu 4 bay-uri de la Asus recomand modelul Asustor AS5304T. Evident că specificațiile sunt la superlativ deoarece are procesor Celeron J4105 cu 4 nuclee, 4 GB RAM și stocare până la 64-72 GB.

Avantaje: Fiind un model de top, discutăm despre disponibilitatea a două porturi LAN tip 2,5 GbE.
Garanția standard e una de 3 ani. La modele de la alte branduri e 2 ani.
Memoria RAM e una de 4 giga, dar poate fi upgradată până la 8.
Viteza la citire/scriere e de 564/551 MBs în mod Raid 5.

Cui se adresează: Acesta este un Network Attached Storage pentru „pasionați” întrucât are o multitudine de dotări exotice precum HDMI 2.0a, LAN 2.5GbE etc. Acestea vor fi foarte utile creatorilor de conținut care trebuie să țină la păstrat o cantitate mare de fișiere video.

Ghid achiziție

Tip: În esență cel mai important lucru la care să vă uitați este pentru ce aveți nevoie de el și în felul acesta se alegeți ceva cu un număr de bay-uri suficiente.
De exemplu, pentru utilizatorul ocazional va fi suficient un model cu 1 bay, pe când cineva mai avansat va fi mulțumit de ceva cu două bay-uri. Iar, pentru profesioniști ar fi indicate modele cu 4 bay-uri, mai multă memorie RAM și un procesor capabil.

Facilități: Pe partea de dotări cam toate sunt la fel în sensul că și au copiat dotările de la unul la altul. Chiar nu aș putea spune că un anumit model e mai bun decât altul datorită prezenței unei anumite facilități.
Dar dacă sunteți un „un power user” atunci sunt sigur că veți găsi diferențe și vă veți orienta înspre un model care să aibă caracteristica de care sunteți interesat.

Brand: După cum am scris mai sus, cei de la Synology sunt consacrați, dar nici celelalte branduri nu trebuie trecute cu vederea. Mai ales dacă prindeți o ofertă bună.

Concluzie

Un produs precum un NAS e indispensabil din arsenalul de „device-uri” ale unui pasionat, mai ales dacă-l va folosi la maxim și-și va recupera banii pe el în 1-2 ani sau poate chiar mai rapid.

Întrebări frecvente

Ce este un NAS?

În esență un Network Attachet Storage e un mic server pentru acasă. Acesta are rol de storage, adică de a stoca diferite fișiere multimedia, dar și backup-uri de pe dispozitive.
În cazul în care până acum ați folosit iCloud ori Google Drive, iar spațiul e pe gata, atunci puteți să vă orientați înspre o astfel de soluție.
Mai mult, aceste mici calculatoare sunt pentru cei interesați de „privacy”. Totul va fi stocat pe propriile harduri fără ca un străin (persoană ori entitate comercială) să aibă acces la datele dvs.

Merită un NAS second hand?

În opinia mea nu merită achiziția unui NAS la mâna a doua. Asta deoarece cele noi au ajuns să coste undeva în jur a 1500 lei și au garanție. Mai mult, prin achiziția unui aparat de generație nouă aveți garanția unui produs cu specificații moderne și care va face mai bine față provocărilor moderne.

V-a plăcut acest articol? Atunci asigurați-vă că descoperiți celelalte ghiduri ale noastre despre routere wireless și camere supraveghere.

Lasă un comentariu