Dacă urmează să faceți un upgrade major, adică vă doriți un procesor chiar performant, dar nu știți cam care vi s-ar potrivi, am făcut câteva recomandări mai jos. Dacă vă rezumați strict la navigare web, aplicații office și rareori jocuri, atunci poate că ar trebuie să arunci o privi pe recomandările oferite. Pentru aceia dintre voi care caută cel mai bun procesor de laptop într-un anumit buget, am pentru voi câteva sugestii și trebuie să știți că nu puteți cumpăra procesorul ori să configurați laptopul, ci trebuie cumpărat exact cum este asamblat din fabrică. Configurațiile sunt destul de diversificate, iar fiecare producător de top vă oferă o alternativă la ce oferă concurența.
Cuprins
Procesor de laptop vs desktop
Dacă nu cunoașteți diferențele între cele două, ei bine, sunt destul de multe și nu măr refer doar la nume. În general, lansarea unei generații noi de procesoare se face cam o dată pe an, pentru ambele platforme, dar în paralele și Apple vine cu noua linie de laptopuri cu CPU-uri proprii, adică nu sunt Intel ori AMD.
pentru că vorbim de un device atât de compact și care trebuie să funcționeze fără probleme pentru câteva ore pe baterie, componentele hardware trebuie să fie cât mai eficiente, astfel că vedem frecvențe inferioare, dar și alte modificări ce țin de design sau specificații. Categoric, componentele de calculator sunt mai performante pentru același preț, însă cu trecerea anilor, diferențele au scăzut.
Care este cel mai bun laptop cu procesor i7?
Dacă vorbim de soluții performante, aș arunca o privire peste ce oferă HP, adică avem seriile pentru jocuri Victus și Omen, iar pentru office probabil că Lenovo IdeaPad sau Asus Vivobook. Diferențe sunt de design pentru că la interior sunt folosite aproape aceleași componente, cu mici diferențe. În ceea ce privește fiabilitatea, toate cele trei mărci le recomand, dar nu aș exclude nici HP care domină la segmentul office/profesional.
În ceea ce privește generația, puteți alege chiar cea anterioară dacă nu vreți să cheltuiți prea mult, în special dacă nu sunt îmbunătățiri majore aduse de ultima serie, AMD sau Intel.
Apple M3

- Performanțe îmbunătățite cu circa 15% față de generația precedentă (M2)
- Tehnologie de fabricație pe 3 nm
- Eficiență superioară
În funcție de ce faceți, poate că un laptop cu procesor M2 ar merita și în prezent, deoarece noua generație este destul de scumpă, dar având în vedere acea îmbunătățire de 15% în performanță, poate că pentru unii ar fi de luat în considerare modelul cu M3.
Nu l-aș compara cu concurența deoarece vorbim de o tehnologie mult mai avansată, astfel că temperaturile de operare sunt atât de joase încât nu este nevoie de multă răcire, deci nivelul de zgomot produs va fi scăzut. Doar versiunile cu CPU de laptop M3 Max și Pro folosesc două ventilatoare pentru răcire datorită plusului de performanță oferit.
Dacă în comparați cu un procesor bun de laptop cum este un Core i9, veți vedea că Apple M3 se descurcă mai bine în aplicații single-core, dar nu și multi-core. La eficiență nu mai zic cât de bine punctează, plus că are suport pentru AI (inteligență articială).
Cât despre placa integrată pentru grafică, generația nouă denumită M3 se descurcă excelent, mult peste ce oferă concurența. Acestea fiind spune, alegerea ideală depinde de ce vreți să faceți cu el și de cât este bugetul vostru.
Intel Core i7 Generația 13 (Raptor Lake)

- Tehnologie de fabricație 10 nm
- Îmbunătățiri semnificative la capitolul performanță
Spre deosebire de un laptop cu procesor generația 12, vedem performanțe cu 11% mai mari în aplicații Single Core, respectiv 49% în aplicații Multi Core. Deci merită să alegeți pe aceasta, dar poate chiar și următoarea generație 14, dacă vedeți că se încadrează ca buget.
Aș alege un laptop cu procesor Intel Core i7 și nu cu i9, deoarece oferă cam exact cât aveți nevoie, plus că raportul performanță/preț nu este atât de grozav. Unele componente sunt concepute pentru sarcini speciale, motiv pentru care doar anumite serii le includ în configurație.
Dintre toate, eu aș recomanda fie modelul HP OMEN 17, fie HP VICTUS 16, în funcție de nevoile voastre. După cum puteți vedea, modelul menționate sunt disponibile de ceva timp și în următoarele luni, vom vede și câteva actualizări cu noile CPU-uri.
O generație care oferă nuclee E și cu suport pentru DDR5, merită toată atenția voastră, dar o memorie atât e avansată și costă cel puțin dublu. Cu trecerea timpului, prețurile vor scădea dar nu foarte mult pentru că pasionații de jocuri caută întotdeauna un upgrade pe măsură.
AMD Ryzen 7 seria 7000

- Tehnologie pe 4/5 nm
- Grafică integrată foarte bună
- Multe nuclee
În anii precedenți, obișnuiam să recomandat doar laptopuri cu procesor Ryzen datorită performanțelor obținute în urma testelor, doar că în prezent vedem diferențe forate mici între branduri. Totuși, eu nu aș ezita să aleg o configurație cu un procesor de laptop AMD din recenta generație.
Un exemplu foarte bun este Lenovo LOQ 16APH8, dar nu este singurul model care oferă placă video și memorie RAM de ultimă generație. Nici nu are rost să intru în detalii deoarece sunt multe de spus și despre acelea, iar ce ține de CPU, aș avea doar cuvinte de laudă deoarece vedem tehnologie de 4 nm, adică mai puțin concurează cu Apple.
Placa video integrată de pe acesta este diferită și este puțin mai bună când vine vorba de jocuri, dar nu e cazul dacă aveți deja memorie dedicată de pe un RTX 4000.
Intel Core i5 Generația 13

- Suport memorie DDR5
- Benchmark-uri foarte bune
- 10/12 nuclee
Aveți câteva opțiuni, adică modelele i5-1335U și i5-13500H care sunt prezente pe modele precum Acer Aspire 5 și Lenovo IdeaPad 5 Pro 14IRH8. Un laptop cu procesor Intel Core i5 foarte bun este cel amintit anterior, dar dacă nu vă jucați atunci nu prea are sens deoarece și autonomie nu este atât de grozavă la configurațiile foarte avansate, datorită consumului mare de energie.
Un laptop cu procesor i5 poate fi de ajuns chiar pentru uz office, motiv pentru care modelul de tip U este prezent pe serii accesibile. Procesorul laptopului Acer Aspire 5 A514-56 este perfect pentru ce este conceput și aș putea adăuga faptul că cele 10 nuclee sunt mai mult decât aveți nevoie. Merită să alegeți varianta cu 16GB RAM deoarece unele programe și OS-ul necesită mai mult de 8GB.
Împreună cu o placă grafică foarte avansată, poate rula titluri foarte noi la detalii satisfăcătoare, dar nu se ridică la nivelul unui i7. Totuși, comparându-l cu generația precedentă de i7, aș putea spune că este comparabil și reprezintă o alternativă.
AMD Ryzen 5 seria 7000

- Preț foarte bun
- Six Core
- Consum redus
Nu prea mai sunt Dual Core-uri în lista producătorilor, majoritatea procesoarelor tind să aibă cel puțin 4 nuclee astfel că frecventele de lucru scad, dar și consumul. Pentru uz office aveți modelul HP Pavilion 15 care oferă mai mult decât aveți nevoie.
Pentru cei care caută un astfel de procesor pe un laptop Asus, vor vedea că însă sunt o mulțime de configurații cu generația a 5-a adică seria 5000. Însă aveți și ASUS VivoBook Go 15 OLED E1504FA dacă vă doriți portabilitate, dar și . Acelea nu s-au vândut atât de bine ca și variantele TUF sau ROG, dar de multe ori nici nu ai nevoie de componente de ultimă generație pentru taskuri simple de zi cu zi.
Concluzie de final
Nu am prezent laptopuri cu procesoare Intel Core i3, dar nici cu Ryzen 3, deoarece sunt de buget motiv pentru care nu vor impresiona atât de mult la multe capitole. Pe înțelesul tuturor, oferă un hardware strict pentru navigare și poate că mulți dintre voi vreți mai degrabă un upgrade și nu orice soluție pe termen lung.
Deci la polul opus sunt modelele cu mai puține nuclee și care se adresează celor care vor doar un device de pe care să citească mail-uri, știri și alte informații noi. Pentru firmele mici acestea sunt o soluție perfectă, dar nu și pe termen lung deoarece an de an cresc cerințele hardware ale programelor. Nu uitași să le securizați cu cablu antifurt Kensington dacă vreți să nu le purtați de grijă.
Clasificare procesoare laptop
Având în vedere că ne limităm la această platformă mobilă, tipurile de procesoare pentru laptopuri sunt ceva mai limitate ca putere de procesare, acestea având specificații în funcție de rolul fiecăruia, adică ce aplicații vor rula și cam câte nuclee sau ce frecvență este necesară.
Office. Pot fi identificate ușor, adică au terminația U, indiferent de marcă. Acestea sunt prezente pe laptopurile cuprinse între 1000 și 3000 lei, iar tot ce este peste acest buget intră la categoria fie profesional, fie pentru pasionații de jocuri. Intervalul respectiv este unul orientativ deoarece prețurile sunt influențate mult de configurația completă a device-ului, dar și de seria din care face parte.
Profesional. Acestea oferă un plus de viteză de procesoare, dar și alte componente specifice care sunt importante atunci când folosiți programe cu care să editați/proiectați sau doar să lucrați.
Gaming. La fel ca și în cazul procesoarelor office, vedem o terminație puțin diferită – H și HX, adică unele sunt de buget, iar celelalte procesoare de gaming sunt pentru jucătorii pretențioși cu buget mare.
Procesoarele Apple intră la o categorie diferită deoarece sunt bune pentru aproape orice, mai puțin pentru jocuri deoarece cipul grafic este limitat.
Magazine
Emag. Oferă cea mai generoasă ofertă deoarece sunt prezenți mai mulți comercianți, astfel că puteți găsi atât generații noi, cât și vechi.
PCGarage. Este un magazin specializat pe vânzarea de soluții IT, motiv pentru care veți găsi exact ceea ce căutați, în special dacă vă interesează doar cele mai recente soluții de la producători.
Vexio. Gama de produse este satisfăcătoare, adică puteți găsi chiar și laptopuri cu procesor i9 dacă bugetul vă permite, plus că există și secțiunea de recenzii în cazul în care căutați păreri de la alți cumpărători.
Întrebări frecvente
Se poate schimba procesorul la laptop?
Nu, acesta este integrat sau integrat pe placa de bază alături de alte componente la care utilizatorul nu are acces. În caz de defecțiune, acesta poate fi schimbat doar într-un service autorizat. Cu alte cuvinte, acesta nu poate fi schimbat precum memoria RAM sau SSD-ul.
De ce se încălzește procesorul la laptop?
În general, temperaturile interioare sunt mai ridicate decât la PC-uri deoarece construcția sa este foarte compactă, însă acestea pot fi influențate în mare partea de cât de solicitate sunt componentele, în cazul de față procesorul.
Ca să vă faceți o idee, popularul Core i7-13700HX suportă o temperatură maximă de 100 grade C, în normal de utilizare ar fi undeva între 40-60 grade C, iar în utilizare Heavy Load poate ajunge la valori cuprinse între 70 și 90 grade C. Valori sau intervale similare sunt valabile și la alte modele.