Cele Mai Bune Schiuri pentru începători și avansați 2024

Se apropie sărbătorile dar și sezonul rece și încă nu v-ați decis ce sport de iarnă să încercați în acest an? Dintre toate, cel mai popular este schiul pentru că este mai ușor de învățat în special dacă aveți cele mai bune schiuri fie pentru începători, fie pentru avansați. Atunci când vă decideți să cumpărați astfel de echipamente, trebuie să țineți cont de anumite aspecte care le voi menționa mai jos, dar poate că și firma este relevantă dacă vreți să faceți o investiți bună pe termen lung. În funcție de ce vreți să faceți cu acestea, ele pot fi de carving, coborâre (downhill), freestyle, scurte, de competiție sau doar pentru schi de tură (cross sau back country).

Ce schiuri mi se potrivesc?

Trebuie să luați în considerare înălțimea, lățimea și greutatea lor, nivelul vostru de pregătire și ce vreți să faceți cu ele. Astfel, că aveți de ales între schiuri grele sau ușoare, lungi sau scurte. Cu o limită de buget de circa 1000 de lei, nu aveți cum să faceți o alegere greșită. Evident că un sportiv avansat va investi mai mult în echipament, în special dacă practică acest sport anual, dar și la un alt nivel.

În general, pentru carving și all-mountain, adică vorbim de un nivel de experiență intermediar, Aș recomanda schiuri ușoare cu lungime cam până la nivelul gurii schiorului, adică să fie cu circa 10-15 cm sub înălțimea voastră. Pentru începători trebuie să fie cam până la nivelul bărbiei, iar avansații de aceeași înălțime.

Care schiuri sunt mai bune?

Dacă țineți cont de marcă și nu alegeți doar după aspect, adică cele mai frumoase schiuri, nu aveți cum să dați greș. În oferta magazinelor sunt numeroasele schiuri pentru intermediari și începători, adică voi știți câtă experiență aveți cu ele sau cât de hotărâți sunteți să învățați în acest sezon, astfel încât să optați din prima pentru niște schiuri pentru carving și nu numai.

În rândurile care urmează vă voi recomand câteva schiuri noi la reducere, dar nu sunt singurele modele, astfel că puteți verifica tot catalogul magazinului fie după brand, fie categoria de care sunteți interesanți. Cu alte cuvinte, alegeți filtrele potrivite pentru a face alegerea perfectă sau alegeți una dintre perechile menționate mai jos.

Head V-Shape-AR-SLR-Pro

 • Pentru adulți
 • Legături incluse
 • Unisex

Poate că magazinele nu oferă foarte multe informații despre acest model ori serie, dar există și site-ul producătorului care vă poate fi și el de folos. Voi trebuie să știți că este vorba de construcția V Shape AR SLR Pro la care se adaugă legăturile SLR 9.0 GW.

Sunt disponibile mai multe mărimi, iar cea mai mare este 170 cm pentru care vedem o greutate de 2860 grame, sidecut de 128-70-108 și rază de 12.4. Pentru toate variantele au fost folosite tehnologii noi moderne care au niște denumiri care țin mai mult de marketing. Mă refer la o construcție cu tehnologii ca: Allride Rocker, Synthetic Core, LYT și Power Fiber Jacket. Ce trebuie să știți e că vorbim de materiale ușoare și durabile, de aceea manevrabilitatea este rezonabilă.

Veți vedea că acestea sunt gândite pentru coborâri, adică puteți face carving. Veți fi destul de vizibili pe pârtie datorită culorii (negru), însă acestea nu sunt pentru copii, ci mai degrabă modelele de mai jos care sunt și scurte.

Eu le consider cele mai bune schiuri pentru începători adulți, dar cu condiția să fie potrivite și ca lungime/înălțime pentru schior (unele mărimi nu mai sunt disponibile).

Atomic PUNX

 • Perfecte pentru copii
 • Trei dimensiuni
 • Orice nivel de pregătire

Dacă nu știți ce schiuri freestyle, adică de trucuri, să alegeți pentru copii, atunci aveți recomandarea mea de mai sus. Nu trebuie să vă faceți griji când aterizează deoarece sunt destul de dure ca și construcție, dar și ușoare.

Sunt o mulțime de schiuri atomic din care puteți alege, însă nu toate sunt la fel și față de altele, acestea au legături L6 GW care le veți monta destul de ușor.

E specificat că sunt schiuri pentru copii de 110 cm, 130 cm, respectiv 140 cm, dar voi le puteți lua doar pentru freestyle. Voi decideți ce vreți să faceți cu ele, până la urmă vorbim de un brand cu experiență în domeniu. Geometria lor diferită în funcție de lungime, dar la cele de 110 cm, e vorba de

După cum se poate vedea din clip, sunt extrem de manevrabile datorită greutății scăzute și încă reprezintă o opțiune bună chiar dacă sunt pe piață de câțiva ani. Bineînțeles, se mai fac îmbunătățiri și sunt chiar subserii pentru cei care caută ceva diferit.

Tot de la Atomic aveți și modele mai accesibile, cum este și cel menționat mai jos care este disponibil și cu o lungime de 100 cm.

Wedze Cross 150+

 • Concepute pentru pârtie
 • Nivel începător
 • Ușor de manipulat

Pentru aceia dintre voi care caută o pereche de schiuri pentru femei, dar să nu fie foarte scurte, însă brandul trebuie să fie unul cunoscut, am pentru voi modelul de sus care este la reducere pentru o perioadă scurtă. Am ales pe acesta deoarece este disponibil de ceva timp și este foarte apreciat de pasionații acestui sport. Din păcate, este disponibil doar într-o mărime unică – 150 cm, dar există și o alternativă cu design floral.

Pentru doamnele și domnișoarele care vor să învețe schiatul, acest model chiar este o opțiune foarte inspirată. Spun asta din mai multe motive pentru care merită să le cumpărați: ușoare, manevrabile, precise, stabilitate pe orice zăpadă (are mijloc mai lat).

În descrierea produsului veți vedea menționat destul de multe ori faptul că oferă un plus de confort în timpul învățării față de altele, însă datorită culorii sau designului, nu prea s-ar adresa bărbaților.

Da, sunt incluse și legăturile, adică vorbim de Tyrolia modelul SRM 10 GW. Producătorul recomandă să le ștergeți după fiecare utilizare și chiar dacă schiurile vor fi suprapuse în timpul transportului ori depozitării, evitați să le frecați unele de altele.

Wedze First Turn

 • Ușoare
 • Se pot purta cu cizme de iarnă
 • Pentru copii de 2-4 ani

Dacă vă doriți niște schiuri pentru copii de 2 ani până la 4 ani, dar să fie de firmă, aveți modelul Wedze de mai sus care se remarcă prin câteva caracteristici interesante. Aș aminti că pentru acestea nu sunt necesare clăpari ci copilul poate purta cizme simple de iarnă (mărimea 19-25), sunt foarte ușoare și rezistente.

Producătorul le recomandă pentru copii de 2-4 ani și pe pârtii plate fără gheață. Oferă câteva caracteristici care le-aș menționa: reglare prin cremalieră, sistem anti-recul, stabilitate foarte bună și siguranță deplină.

Sistemul anti-recul este perfect pentru persul pe teren plat, astfel că nu va trebuie să le demonteze de foarte multe ori când se deplasează. Materialele folosite sunt acceptabile pentru prețul cerut, adică vedem: poliamidă, polipropilenă și oțel.

Acestea ar putea fi cele mai mici schiuri pentru copii de la un producător cunoscut, dar mai sunt și soluții NoName chiar și sub 100 lei, dar pe acelea le-aș include la categoria “de unică folosință”. Pentru cei care le plac produse cât mai ieftin, aveți secțiunea de resigilate, adică de produse returnate.

Fischer RC4 WC SC MT + RC4 Z12 PR

 • Nivel pregătire: avansați
 • Ideal pentru slalom
 • Pentru pârtii amenajate/neamenajate

Cu siguranță acestea nu sunt singurele schiuri de nivel avansat de pe piață, însă eu am ales pe acestea în special dacă vreți să faceți slalomuri cu ele, plus că poate vă convin caracteristicile sale și prețul.

Studiind puțin specificațiile sale, pot spune că sunt cele mai bune schiuri pentru avansați și după mărimile disponibile, acestea se adresează strict adulților, dar există și alternative pentru copii la un preț mult mai mic. Trebuie doar să verificați toată oferta magazinului și veți vedea că sunt și alte branduri cu experiență care poate ar merita puse pe listă.

Se poate observa imediat că are niște caracteristici de design unice, cum ar fi gaura din schi, dar și terminația sa. Dacă alegeți filtrele corecte veți putea găsi întregul echipament care aveți nevoie pentru a practica acest sport de iarnă.

Nu trebuie să ezitați prea mult pentru că și locurile pentru pârtii sunt limitate, la fel ca și al modelelor Fischer disponibile. Mărimile sunt și ele sunt cu o lungime între 150 și 170 cm, iar dacă nu știți care vi se potrivește, aruncați o privire peste tabelul postat mai jos, iar dacă sunteți intermediar, atunci vă puteți mulțumiți cu modele cu vreo 10 cm mai scurte.

Atomic REDSTER J2

 • Pentru intermediari și avansați
 • Mărimi disponibile: 100 și 110 cm
 • Pentru vârsta 8-11 ani

Căutați dar nu găsiți o pereche de schiuri pentru copii de 100 cm? Aveți modelul de sus care poate fi cadoul perfect pentru copii, iar din datele oferite de producător, este recomandat pentru copii între vârstele 8 și 11 ani. Cu alte cuvinte, o să se bucure câțiva ani de ele și la un moment dat le poate vinde că doar sunt de firmă.

Trebuie subliniat că se adresează doar pasionaților și nu începătorilor, deoarece are niște caracteristic utile doar pentru cei ce vor să facă diverse viraje. Întoarcerea este ușoară cu acestea datorită designului Rocker și formei în V. Dacă studiați mai mult veți vedea mai multe tipuri și forma care sunt ideale pentru un anumit nivel de experiență sau ceea ce vreți să faceți.

Atomic este cunoscut pentru produsele sale accesibile și de calitate, dar oferă și modele de top S7 și Q5, tot din aceeași serie REDSTER, în cazul în care vă interesează doar cele mai noi schiuri.

Rossignol SENDER 90 PRO XPRESS 10 GW

 • Ideale pentru freestyle și nu numai
 • Vârf dublu
 • Ușor de manipulat

Sunt foarte puține schiuri Rossignol pentru bărbați, adică sunt și modele pentru damă, însă dacă mărimea sau combinațiile de culori nu vă deranjează, atunci puteți alege care vă convine. Având în vedere că sunt concepute chiar pentru trucuri, adică sărituri, viteză și întoarceri, modelele disponibile nu sunt foarte lungi, dar vârful este dublu.

Dacă nu vreți decât să faceți slalomuri, atunci poate că ar trebuie să vă gândiți să fie suficient de lungi. Acesta este disponibil în câteva dimensiuni, începând cu 150 cm și terminând cu 180 cm. Forma lor este dreaptă, astfel că le puteți folosi pe orice tip de zăpadă, în special dacă este moale.

Ideea e că sunt rigide, iar structura este în mare parte din lemn de plop, iar straturile sunt din fibră de sticlă. Legăturile sunt marca Look modelul Xpress 2 10 cu tensiune reglabilă între 3 și 10.

Wedze FR 100 ROOKIE

 • Stabilitate bună pe pârtie
 • Pentru freeride nivel mediu
 • Polivalente

Dacă nivelul de experiență este undeva pe la mediu, adică aveți câțiva ani de experiență, atunci aveți nevoie schiuri freeride Wedze cum sunt cele de sus, care le găsim chiar și în mărimi mari. Vine la pachet cu legăturile TYROLIA PR11 GW care sunt foarte bune. La acestea puteți regla tensiune între 3 și 11, iar clăparii trebuie să fie cuprinși între 259 mm și 382 mm.

Chiar dacă numele lor ne duce cu gândul la niște schiuri pentru începători adulți, nu este chiar așa deoarece au fost gândite pentru cei care vor să practice Freeride la un nivel începător, deci au cunoștințele minime ce țin de schiat.

Raportul calitate/preț este satisfăcător pentru acest model și brand, iar ca să faceți alegerea potrivită, e bine să alegeți filtrele conforme cu necesitățile voastre.

Nu merit să alegeți produse second hand deoarece nu aveți garanția de 2 ani care este prezentă la toate produsele noi, dar sunt magazine precum Decathlon sau Emag care comercializează produse returnate, dar la prețuri reduse.

Salomon E DISTANCE 76

 • Pentru nivelul intermediar spre avansat
 • Orice tip de zăpadă
 • Miez de lemn (plop)

Sunt destule schiuri mici de adulți dacă alegeți filtrele potrivite de pe pagina magazinului. De exemplu, cele de sus sunt disponibile chiar și pe lungimea 130 cm, respectiv 140 cm. Acestea nu sunt foarte căutate deoarece majoritatea adulților optează pentru cele care corespund cu înălțimea lor.

Deci aceste schiuri scurte pentru adulți pot fi folosite și de copii, dacă au nivelul de pregătire potrivit, deoarece vorbim de o serie avansată. Sunt menționate câteva caracteristici care oferă stabilitate, agilitate și ușurință în viraje. Legăturile sunt incluse, iar numele lor este M10 GW L80.

După cum se poate vedea, ele sunt gândite pentru un anumit nivel de experiență, iar forma lor poate ușura sau îngreuna anumite viraje, dar poate influența și alte aspecte. Tehnologiile diferă de la un brand la altul, de aceea vedem prezentări diferite, dar nu sunt foarte multe nouțiuni care să vă deruteze.

Marmat

 • Vârstă recoamndată 4 ani+
 • 4 culori
 • Mărime 60 cm

Dacă recomandările anterioare depășesc cu mult bugetul pentru copii, plus că poate sunt și prea mari, atunci poate niște mini schiuri copii de 4 ani cum sunt cele de sus v-ar plăcea mai mult. Nici nu prea merită să investiți mult atunci când copii sunt mici deoarece cresc repede și nu prea mai aveți ce face cu ele.

Costă puțin pentru că vorbim doar de plastic, dar destul de durabil, adică rezistă la temperaturi de până la -20 grade C. Evident că sunt incluse și bețele din imagine care sunt de aceeași lungime – 60 cm.

În funcție de preferințe, alegeți culoarea care i se potrivește mai mult copilului, iar în ceea ce privește lungimea lor, va trebui să optați pentru altele dacă vreți să fie lungi. Mă refer la produsele aceluiași producător, iar lungimea lor poate atinge chiar și 90 cm. Acelea rezistă până la o greutate de 50 kg.

Câteva păreri de final

Trebuie să știți că multe dintre ele se comercializează cu legături, cum se întâmplă și în cazul snowboard-urilor, dar veți avea nevoie atât de echipament de protecție: geacă de iarnă și cască de schi. În descrierea produselor veți vedea cui i se adresează: începători, intermediari, experți sau avansați. De asemenea, trebuie să vă asigurați că aveți cum să le transportați cu mașina, adică să aveți suport de schiuri auto de care să le prindeți ori spațiu suficient în mașină dacă ar fi să rabatați o parte din banchetă.

Schiuri în funcție de înălțime

Alegerea schiurilor cu clăpari trebuie făcută conform recomandărilor producătorilor, iar pe internet circulă o mulțime de tabele după care vă puteți orienta, dar trebuie ținut cont și de nivelul vostru de pregătire:

De asemenea, trebuie ținut cont și de greutatea voastră însă dacă aveți o constituție atletică, atunci tabelul de sus va fi de ajuns.

Că tot vorbim de mărimea lor, puteți cumpăra pentru acestea o husă și să le puneți în cutia de portbagaj,

Reglare greutate schiuri

Legăturile trebuie reglate în funcție de caracteristicile schiorului (greutate, înălțime, vârstă), nivelul de experiență și clăpari.

De exemplu, o persoană cu greutate corporală de 60 kg și cu puțină experiență, va trebui să aleagă setarea 5, pentru a se desprinde mai ușor în cazul în care vreți să preveniți un accident. Cu trecerea timpului și acumulării de experiență, persoana respectivă poate seta legăturile la 6. Schiorii experimentați li se recomandă chiar și setarea 7.

În general există tabeluri după care vă puteți orienta, la fel și când vine vorba de mărimea echipamentului.

Cele mai bune mărci de schiuri

Aș putea enumera niște branduri foarte populare la nivel global, însă cred că pe voi vă interesează strict oferta din România. Astfel că voi enumera strict brandurile care sunt căutate și apreciate de români. Vorbim de următorii: Fischer (Austria), Head (Austria + SUA), Atomic (Austria), Salomon (Franța) și alții; adică exact acei producători care oferă și soluții de buget.

Dacă nu am reușit să vă conving, poate că recomandările de mai sus vă vor fi mai de folos.

Întrebări frecvente

Unde sunt cele mai bune pârtii de schi pentru începători?

Sunt cel puțin 10 astfel de pârtii în România, iar dacă vreți să fie doar populare, atunci puteți alege una de la stațiunile Vârtop, Straja, Predeal, Sovata și altele.

Pentru cei care caută cele mai lungi pârtii de schi din România, atunci trebuie să știți că în Poiana Brașov sunt cel puțin două, apoi mai sunt la Sinaia, Predeal și Vatra Dornei.

Cât costă schiuri de tură cu legături?

Prețurile pentru acestea sunt ceva mai mari deoarece diferă legăturile, adică vorbim de prețuri de pornire de circa 1500 lei și pot să ajungă chiar și la 4000 lei dacă vorbim de branduri de top. Acestea se adresează celor care vor să se deplaseze cu ele, adică pentru zonele unde nu sunt telecabine sau alte modalități de urcare.

De unde cumpăr cele mai tari schiuri?

Vă recomand să cumpărați doar de la magazinele specializate, adică care au în ofertă doar echipamente sportive și nu neapărat de iarnă.

Lățimea schiurilor îmi poate afecta performanțele?

Da. Lățimea se măsoară în vârf, la centru și la coadă. În funcție de dimensiuni, puteți obține anumite avantaje. De exemplu, un vârf lat ajută la viraje, un centru le face mai confortabile indiferent de tipul de zăpadă, iar dacă centrul este îngust atunci aderența este mai bună pe zăpadă tare. În ceea ce privește coada, dacă este îngustă atunci derapează mai mult, iar în caz contrar, vor vira mai greu.

Lasă un comentariu