Top 10 Cel Mai Bun Sistem Mesh wi-fi 2024

Am testat mai multe sisteme mesh și le-am evaluat în funcție de acoperire, viteză și raport preț-dotări. În acest articol vă voi împărtăși ce am descoperit pentru a vă ajuta să găsiți cel mai bun sistem mesh.

Cel mai bun AX 3000

TP-Link Deco X50

Locul 2 AC 1200

TP-Link Deco M4

Locul 3 AXE 11000

Asus ZenWiFi Pro ET12

Care este cel mai bun sistem mesh?

Conceptul de mesh este unul relativ nou în țara noastră deoarece mulți nu sunt familiarizați cu el. Însă, consider că așa ceva e indispensabil într-o locație întinsă ori cu mai multe etaje.

În lista de alături o să vedeți câteva recomandări de top de la producători consacrați precum TP-Link, Mercusys (care e tot TP-Link 1) și Asus.

TP-Link Deco X50 (AX3000)

 • Viteză LAN: 1 Gigabit (3 porturi de 1 Gbps fiecare)
 • Viteză wi-fi: 2402+572 (2×2, adică 4 stream-uri cu viteză cumulată 3 Gbps)
 • Acoperire: 600 mp

Cel mai bun sistem mesh wi-fi e TP-Link Deco X50, iar asta e din perspectiva raportului preț dotări. Discutăm despre un sistem care suportă wi-fi 6, adică ax. Acest lucru înseamnă că vă va oferi niște viteze foarte bune pe wireless. Încă de la început trebuie să scriu că acest produs este disponibil în versiunile V1 și V2. 2

Avantaje: Pe partea de Internet prin fir oferă viteză Gigabit pentru fiecare aparat. În felul acesta o să exploatați la maxim banda care vă este oferită.
Stă excelent prin perspectiva wi-fi-ului deoarece sunt oferite 4 stream-uri și două benzi (e dual band). Cele două benzi fiind 2402 Mbps și 574 Mbps.
E suficient pentru o casă cu 4-6 camere deoarece oferă o rază de acoperire de 600 mp.
Suportă undeva până al 150 dispozitive. Acest lucru se datorează faptului că are hardware și software foarte avansat. Pe partea de soft se menționează că se folosește de inteligență artificială (facilitatea AI-Driven Mesh).

Cui se adresează: E un sistem mesh TP-Link pentru cei interesați de ceva calitativ, dar care să nu coste prea mult. Consider că un preț de circa 1200 lei e unul corect pentru un așa sistem format din 3 aparate.

Asus ZenWiFi XD4 Plus (AX1800)

 • Viteză LAN: Gigabit
 • Viteză wi-fi: 1201 Mbps + 574 Mbps
 • Acoperire: 446 mp

O altă configurație de mesh e acest Asus ZenWiFi XD4 Plus. E o opțiune AX1800, adică viteza e de 576 Mbps pe banda de 2,4 Ghz și de 1201 pe cea de 5 Ghz. Da, e un model dual band. Iar, pe fir discutăm despre 1 Gbps. 3

Avantaje: Ca în cazul altor modele de genul, și acesta are antene interne. În felul acesta avem niște dispozitive care arată foarte bine și nu vor ocupa prea mult loc.
Fiind un pachet compus din 3 dispozitive (W-3-PK) discutăm despre o soluție care va oferi o acoperire foarte bună.
Viteaza foarte bună facilitează streaming la cea mai bună calitate – 8K. Asta deoarece Wi-Fi 6 e de 1,4 ori mai rapid față de versiunea 5.
Stă foarte bine pe partea de siguranță deoarece are „Instant Guard” Această facilitate face ca wi-fi-ul public să fie unul securizat.

Cui se adresează: Vine ca o soluție de la Asus pentru cei care vor acoperire în toată casa pentru Internet. Pe această cale doresc să vă reamintesc faptul că Asus este un brand apreciat în domeniul echipamentelor de rețelistică pentru acasă. Ei fiind cunoscuți mai mult pentru produsele lor cu aspect special și care fac față jocurilor solicitante.

TP-Link Deco M4 (AC1200)

 • Viteză LAN: 1 Gbps
 • Viteză wi-fi: 867 Mbps + 300 Mbps
 • Acoperire: 370 mp

Un sistem mesh avansat, dar accesibil ca preț e TP-Link Deco M4. Reprezintă o soluție de buget, costul acestuia fiind cu 50% mai mic în comparație cu cel al soluțiilor ax (wi-fi 6). Cred că v-ați dat seama de faptul că prețul se datorează faptului că are wi-fi 5 (ac).

Avantaje: Aspectul e unul foarte plăcut. Acest lucru se datorează în principal faptului că antenele sunt integrate. E vorba despre două antene per aparat.
Poate fi utilizat pentru conectarea a până la 100 de dispozitive. Vedeți că nu e foarte mare diferență comparativ cu cele mai scumpe.

Cui se adresează: Un așa aparat e pentru persoane care au locuințe cu mai multe etaje ori de mari dimensiuni (pe suprafață întinsă). În acest sens, banda de 2,4 Ghz le va fi utilă celora cu suprafață întinsă, iar cea de 5 Ghz celora cu locuințe cu mai multe etaje.

Mercusys Halo H30G (AC1300)

 • Viteză LAN: Gigabit
 • Viteză wi-fi: 867 + 400 Mbps
 • Acoperire: 320 mp

Mercusys Halo H30G e un model AC1300 care sea dresează celora care doresc ceva ieftin. Cred că în momentul de față acesta e cel mai ieftin mesh de pe piață. Nu știu dacă are rost să repet, dar brandul acesta e unul care aparține de TP-Link. De aceea puteți să alegeți cu încredere produsele lor.

Avantaje: În pachet sunt incluse 3 bucăți așa încât să fie utile pe o suprafață cât mai întinsă.
Discutăm despre un produs compact cu dimensiuni de 88x88x88 mm. Deci, sunt trei cuburi mici.
Viteza e una bună pe fir și wireless. În opinia mea, nu ai nevoie de mai mult. Poate doar dacă ești „pasionat”.
Raportul dintre preț și dotări este unul extrem de bun.

Cui se adresează: Aceasta este soluția perfectă de sistem mesh wi-fi în cazul în care dorești ceva care să acopere o suprafață de până în 320 mp deoarece până în atâta bate Mercusys Halo H30G.

Asus ZenWiFi XD6 (AX5400)

 • Viteză LAN: Gigabit
 • Viteză wi-fi: 4804+574 Mbps
 • Acoperire: 500 mp

Asus ZenWiFi XD6 e un sistem mesh de nota 10 pentru cei interesați de ceva cu wireless ax (noul standard 6). Pe scurt oferă viteze combinate de până în 5400 Mbps.

Avantaje: Are un hardware foarte bun, fiind vorba despre procesor triple core și memorie RAM de 512 MB. Cam acestea sunt specificațiile optime pentru astfel de dispozitive moderne.
Are o multitudine de funcții utile pentru profesioniști și „power users”. Printre acestea se numără QoS, VPN, AiProtection, AiMesh etc. Cred că vedeți că ultimele facilități au integrată inteligență artificială.
Poate fi utilizat și configurat de pe aplicația de mobil. Aceasta e una aspectivă și foarte ușoară de folosit. Utilizarea aparatului nu presupune configurări complicate. Ce vreau să scriu e că setările sunt unele minime.

Cui se adresează: E pentru cei interesați de un pachet format din două unități și care să „bată” până în 500 mp. Dacă avea 3 unități atunci poate că putea acoperii o suprafață ceva mai mare (700 mp). Dacă vă doriți așa ceva atunci ar trebui să luați ceva cu mai multe aparate.

TP-Link Deco S7 (AC1900)

 • Viteză LAN: Gigabit
 • Viteză wi-fi: 1300+600 Mbps
 • Acoperire: 520 mp

TP-Link Deco S7 e un alt model de top disponibil la un cost accesibil… având în vedere că discutăm despre un pachet care conține 3 aparate. De la început ar trebui să precizez faptul că producătorul se laudă că acest set poate fi utilizat pentru a acoperi o suprafață de până în 520 mp. Astfel, acesta e suficient pentru întreaga casă.

Avantaje: Arată foarte bine deoarece antenele sunt unele integrate, iar aparatele au niște dimensiuni foarte compacte.
Viteza e una foarte bună pentru că maximul atins e undeva la 1300 Mbps pe banda de 5 Ghz. Pe cealaltă bandă se poate ajunge undeva la 600 Mbps.
Configurația e una foarte simplă, putând fi realizată prin intermediul aplicației (aceasta e numită Deco).

Cui se adresează: Reprezintă o soluție utilă celora care locuiesc într-o casă mare ca suprafață ori care e pe mai multe nivele (etaje). În felul acesta se poate pune câte o unitate la fiecare etaj ori la distanțe egale.

TP-Link Deco M5 (AC1300)

 • Viteză LAN: 1 Gbps
 • Viteză wi-fi: 867+400 Mbps
 • Acoperire: 510 mp

TP-Link Deco M5 reprezintă o soluție formată din trei unități. Discutăm despre un model AC1300, adică  unul care oferă viteza maximă combinată de 1300 Mbps. Mai exact, este vorba despre 867 Mbps pe frecvența de 5 Ghz și 400 pe cea de 2,4 Ghz.

Avantaje: Făcând parte din gama Deco, aceasta are un aspect foarte plăcut cu antenele integrate. Însă, față de alte modele din această gamă se poate observa că acestea au un aspect unic similar cu cel al unui disc.
Vitezele sunt unele foarte bune întrucât pe fier puteți obține maxim 1 Gbps, iar pe wireless 867. 
Stă foarte bine pe partea de siguranță având facilitatea „HomeCare”. Aceasta presupune că există o bază de date cu amenințări care este actualizată de furnizorul Trend Micro. Am putea spune că acesta este un fel de antivirus hardware. Chiar producătorul spune că e un aparat cu Antivirus încorporat.

Cui se adresează: Despre acest sistem de tip mesh poți spune că reprezintă o soluție pentru cei interesați în a avea conexiune la Internet în toată casa. O să observați că are un standard wireless mai vechi (adică wifi 5), dar acest lucru nu este o problemă deoarece multă lume nu are nevoie de viteze extreme.

Asus ZenWiFi Pro ET12 (AXE11000)

 • Viteză LAN: 2,5 Gbps
 • Viteză wi-fi: 1148+4804+4804 Mbps
 • Acoperire: 557 mp pentru varianta două unități4

Sistemul Asus ZenWiFi Pro ET12 (format din două unități) redefinește experiența conectivității în casă, oferind o viteză uluitoare AXE11000, acoperire vastă de până la 610 mp și o serie de tehnologii avansate, precum Tri-Band, un procesor quad-core de 2 GHz, și suport WiFi 6E. E conceput pentru a satisface cerințele de conectivitate ale oricărui spațiu, fiind adresat utilizatorilor avansați. În esență, acest sistem promite o rețea stabilă și rapidă, indiferent de dimensiunea sau configurația locuinței.

Avantaje: Având la bază specificațiile tehnice extrem de bune, ASUS ZenWiFi Pro ET12 oferă mai multe avantaje de care trebuie să țineți cont, dar cel mai important e viteza foarte bună. Viteza de transfer Ethernet (LAN) e de 2500 Mbps și cea Wi-Fi de 4804 Mbps asigură o experiență de navigare, streaming și gaming fără întreruperi. Mai în detaliu, aparatul suportă viteză 1148 pe wifi 6 2 Ghz, 4804 pe wifi 6 5 Ghz și 4804 pe wifi 6E 6 Ghz.
Fiind un model Tri-band, are suport pentru benzile de 2,4, 5 și 6 Ghz.
Tehnologiile avansate, cum ar fi MU-MIMO, Adaptive QoS, AiProtection, OFDMA, și Beamforming, optimizează transmisia de date, îmbunătățesc securitatea și asigură o acoperire largă și consistentă în toate colțurile casei. Suportul pentru AiMesh permite extinderea și personalizarea rețelei cu ușurință, iar compatibilitatea cu Alexa facilitează controlul vocal.

Cui se adresează: Sistemul ASUS ZenWiFi Pro ET12 este ideal pentru familiile moderne și entuziaștii tehnologiei (așa numiții poser users) care doresc o rețea de acasă de top, capabilă să suporte multiple dispozitive conectate simultan, fără a compromite performanța. Este potrivit pentru casele mari, datorită acoperirii extinse și capacitatea de a gestiona traficul dens de date, fiind o soluție excelentă pentru gaming, streaming în 4K/8K și munca de acasă. De asemenea, este o alegere inteligentă pentru localuri ori pensiuni.

TP-Link Deco X80 (AX6000)

 • Viteză LAN: 1x 2,5 Gbps, 2x 1 Gbps
 • Viteză wi-fi: 1148+4804 Mbps
 • Acoperire: 807 mp (260 mp per unitate)

TP-Link Deco X80 e o soluție estetică și funcțională pentru cei care doresc un produs calitativ. Pe lângă asta, vine și de la un producător foarte renumit în domeniu – TP Link. Poate că ar trebui să precizez încă de la început că se diferențiază de alte modele prin faptul că vine cu wireless ax, adică suportă standardul Wi-fi 6.

Avantaje: Pe partea vizuală (adică de design) arată excepțional. Antenele sunt unele integrate așa încât ca de la distanță să zici că e un obiect de decor. De aici și numele „Deco”.
Vitezele sunt excepțional de bune, atât pe cablu cât și fără fir. Pe cablu suportă viteze de maxim 2,5 Gbps deoarece are un port specific. Iar, pe wi-fi suportă maxim 6000 Mpbs în mod combinat.
Un alt lucru care nu trebuie neglijat e faptul că suportă 200 de dispozitive. Acest lucru îl face optim pentru localuri cu mulți clienți.

Cui se adresează: TP-Link Deco X80 e un dispozitiv din categoria sistemelor mesh care se adresează celora care au nevoie de ceva cu acoperire mare. Asta deoarece acesta oferă o acoperire de 260 mp pe unitate. În total vine undeva la 807 mp cu 3 unități.

Tp-Link Deco X60 V3.20 (AX5400)

 • Viteză LAN: 2x Gigabit
 • Viteză wi-fi: 575+4804 Mbps
 • Acoperire: 650 mp

Tp-Link Deco X60 V3.20 e un model de mesh pentru o suprafață de până în 650 mp. Acest lucru e datorat în principal faptului că suportă wireless ax și că e compus din 3 unități. Poate că ar trebui să precizez cu ce se deosebește de alte soluții similare. Am să precizez acest lucru în rândurile care urmează.

Avantaje: Se folosește de inteligență artificială la realizarea „plasei”. Acest lucru este prezent prin intermediul tehnologiei Ai Driven Mesh. Presupune că aparatul învață automat mediul rețelei prin diverși algoritmi.
Stă excepțional pe partea de siguranță deoarece are chiar și antivirus integrat.
Controlul poate fi realizat prin intermediul aplicației ori vocal. Asta deoarece are și control vocal prin intermediul Alexa (asistentul de la Amazon).

Cui se adresează: Reprezintă o opțiune pentru locuințe mari și pentru proprietari care doresc Internet stabil în orice colț. De asemenea, deoarece vine cu suport pentru nou standard ax, aș spune că e și pentru cei pasionați de tehnologie utilă+avansată.

De ce să alegi un sistem wireless mesh

Ar trebui să alegeți un astfel de dispozitiv în cazul în care doriți să aveți conexiune stabilă la net din orice cameră. Asta deoarece un astfel de aparat este compus din 2-3 unități care se pun la anumite distanțe așa încât să ofere conexiune stabilă din orice colț ori etaj al locuinței.

Ghid achiziție

Înainte de a vă cumpăra un așa aparat trebuie să aveți în vedere niște aspecte foarte importante precum suprafața deservită, viteza de care sunteți interesat și prețul pe care sunteți dispus să-l plătiți.

Suprafața: Cu cât în pachet sunt mai multe unități, cu atât suprafața acoperită va fi mai mare. De aceea e bine să alegeți pachete cu 3. De asemenea, trebuie precizat că se pot adăuga unități suplimentare. Însă, TP-Link nu recomandă mai mult de 6 unități. 5

Viteza: În mare, aceste aparate se împart în modele ac și ax. Cele ac suportând wifi 5 cu viteză combinată de undeva la 1200-1900 Mbps, iar cele ax suportă wifi 6 cu viteze combinate de 3000 – 11.000 Mbps.

Concluzie

Un astfel de sistem mesh e o variantă foarte bună pentru cei care doresc o opțiune fiabilă pentru a avea conexiune bună la net în toată casa, indiferent de numărul de etaje și întindere.

Întrebări frecvente

Ce este „mesh wifi”?

Un sistem mesh wifi e un ansamblu de 2-3 dispozitive identice care te ajută să ai acces la Internet în toată casa. În esență, așa ceva e o combinație perfectă între un router wireless și un amplificator wi-fi. De aici și prețul ușor mai mare comparativ cu cel al unui singur aparat dedicat.

Referințe:

 1. Wikipedia, Mercusys, Link ↩︎
 2. Tp Link, Deco X50, Link ↩︎
 3. Asus, ZenWifi XD4 Plus, Link ↩︎
 4. Asus, ZenWiFi Pro ET12, Link ↩︎
 5. TP-Link, Număr maxim unități mesh în rețea, Link ↩︎

Lasă un comentariu