Aveți de gând să realizați un calculator pe componente ori doar o îmbunătățire la actualul, dar ați lăsat pe final cea mai importantă componentă, sursa pentru PC. Atunci aveți nevoie de cea mai bună sursă PC în acel buget și vin în ajutorul vostru cu câteva recomandări, iar dacă una sau două dintre ele nu mai sunt disponibile din cauza stocului, în continuare aveți alternative similare sau chiar mai bune. Trebuie să știți că sunt foarte populare cele de 550W, respectiv 650W, adică exact cât aveți și nevoie pentru un setup office/multimedia. Dacă vorbim e gaming, adică vreți să jucați jocuri pe o placă video de top, atunci vă uitați deja la 750W, fără să neglijați certificarea.
Cuprins
Ce sursă îmi trebuie la PC?
După cum am menționat anterior, aveți câteva opțiuni și care se aleg în funcție de ce veți face pe el și puteți calcula chiar voi cam ce puterea ar fi necesară, dar să adăugați la sumă și vreo 100W pentru viitoare modificări ale configurației. În general, 650W cu certificare Gold sau platinum ajunge pentru mai toate PC-urile.
Dacă vă interesează cum să calculați necesarul, ei bine, vă notați puterea termină maximă a fiecărei componente în parte. Trebuie să vă concentrați în principiul, doar pe procesor și placă video deoarece acestea două au cel mai mare consum.
Care sunt cele mai bune surse PC?
Am realizat un top cu surse PC de gaming, dar pot fi folosite chiar și pentru taskuri zilnice sau profesionale. Veți vedea că am ținut cont de necesarul de putere, buget, dar și brand, adică sunt destul de diferite. În plus, am menționat câteva magazine de la care am făcut cumpărături și am fost mulțumit de calitatea serviciilor și livrare.
Deci dacă căutați o recomandare de sursă PC bună, aveți câteva modele menționate care sunt prezente pe piață de mult timp și încă reprezintă o opțiune bună, iar dacă eu nu vă voi convinge, poate că ar trebuie să citiți și părerile clienților.
Seasonic G12 GC Series
- Are cabluri negre plate
- Silnețioasă
- Format ATX
Dacă varianta de sursă PC ATX anterior menționată vi s-a părut cam scumpă, atunci poate că aceasta va fi pe placul vostru deoarece costă aproape pe jumătate și oferă aceleași performanțe. Cu siguranță nu are aceleași dotări, adică tehnologii moderne, că doar sunt două serii diferite, dar controlul inteligent al ventilatorului.
Nu trebuie să vă faceți griji că-i lipește vreun conector cu un anumit număr de pini, deoarece avem o sursă PC cu 8 pini (4+4 și 6+2), 24 pini, 3 molex, dar și 6 conectori SATA. Deci puteți conecta mai multe tipuri de SSD-uri sau HDD-uri. Dimensiunile sale nu diferă cu mult de restul, adică are 150 cu 86 cu 140 mm.
Dacă nu vă deranjează numărul mare de cabluri, atunci o sursă la calculator ca cea prezentată este perfectă. Nu o simțiți că ați făcut o alegere slabă, adică poate alimenta configurații foarte performante, chiar dacă prețul să nu este atât de mare. Dacă nu vreți atâtea cabluri, aveți opțiunea de la început, dar nu este singura în cazul în care puterea trebuie să fie diferită.
Thermaltake TR2 S 500W
- Certificare 80 Plus
- PFC Activ
- Ventilator de 120 mm
Are funcție de reducere a pierderilor, numită PFC Activ, care o vedem pe multe modele. Că tot vorbim de dotări, această sursă PC are protecții pentru calculator (OPP, OVP și OCP). Nu am să intru în detalii, dar acestea nu trebuie să lipsească de pe niciuna.
În ceea ce privește conectarea sursei la PC, se face la fel ca și la oricare alt model, indiferent că vorbim de generația nouă ori de cea veche. Spun asta pentru că aceasta este prezent de ceva ani pe piața din România, mai exact, de prin 2016. Sunt și modele mai noi dacă vreți lumini RGB sau performanțe diferite, doar că acestea vin la un cost, adică prețul este mai mare.
Trebuie să știți că sursele cu ventilatoare mari, sunt și ultra silențioase, dar nu este o regulă deoarece mai trebuie ținut cont și de sistemul cu rulmenți și eficiența ei. Având în vedere producătorul, aveți siguranța că au fost folosite doar componente de calitate. Nu vi se oferă o garanție atât de mare cum am văzut la concurență, da e de înțeles deoarece are un preț mic.
nJoy Freya 600
- PFC Activ
- Format ATX
- Lumini RGB
O sursă PC RGB pare a fi mai atractivă decât una simplă în special dacă aveți panoul lateral transparent pentru a vedea conținutul hardware-ului. Acest brand știe să ofere niște soluții de buget și care să arate destul de bine, plus că aveți și numeroase opțiuni disponibile. De exemplu, dacă vreți neapărat o sursă PC de 800W, varianta de sus oferă și o astfel de opțiune, dar nu este singura.
Deci dacă ați vrut neapărat acest model și o placă video de top, nu trebuie să faceți compromisuri prea mari, adică să renunțați la ideea de iluminare RGB. Ventilatorul iluminat poate schimba aspectul unui desktop de gaming, în special dacă nu aveți alte lumini ambientale. Schimbarea culorilor nu se face dintr-un software, ci aveți doar un buton aflat în spatele ei și e bine că nu l-au pus foarte aproape de cel de pornire/oprire.
Îmi place și cum este iluminat logo-ul de pe lateral, astfel că toți cei care o să vă cadă setup-ul vor știe cam ce aveți la interior. Protecțiile sunt mai numeroase la aceasta, poate și pentru că vorbi mde o generație nouă și care cred că va avea succes mulți ani.
Seasonic FOCUS GX Series
- Full modulară
- Eficiență 80 Plus Gold
- Putere 650W
Pentru cei care caută o sursă PC pentru i5 și GTX 3060, am pentru voi opțiunea modulară de mai sus care este disponibilă în mai multe variante de putere, însă foarte populară este aceasta deoarece oferă suficient chiar și pentru mici îmbunătățiri care le puteți face în viitor. Are un preț cam mare comparativ cu una semi-modulară sau clasică, de aceea vă puteți gândi dacă merită sau nu o investiție atât de mare.
Fiabilitatea nu poate fi pusă la îndoială când e vorba de un brand cu mulți ani de experiență, de aceea oferă și 10 ani de garanție. O sursă calculator de 650W este perfectă pentru cele mai multe configurații, în special că noile componente sunt gândite să fie cât mai eficiente. Astfel că nu trebuie să investiți mult.
Față de altele are ventilatoare foarte silențioase, dar și un buton de control în acest sens. De pe lângă că este o sursă PC silențioasă, va oferi și niște noutăți care vor fi apreciate de cunoscătorii din domeniu.
În ceea ce privesc cablurile, oferă exact ce aveți nevoie, iar pentru cei care vor să facă un cable management ca la carte, cablurile sunt negre și plate.
Aerocool Lux RGB 550
- Putere 550W
- Eficiență până la 88%+
- Adresabil RGB compatibil
Dacă tot am început să recomand soluții RGB, s-ar putea să vă placă mai mult această sursă PC de 550W deoarece este mult diferită de cea de sus. Mai precis, este compatibilă cu o placă de bază RGB adresabilă, adică puteți sincroniza luminile pentru un flux de culori plăcute. Pot spune că o să arate foarte bine și mi-ar plăcea să văd soluții similare chiar și de la concurență, pentru a avea alternative, până atunci puteți alege una dintre variantele Lux RGB de la Aerocool, adică puteți consulta toată oferta producătorului.
Puteți gestiona mai bine cablurile atunci când sunt plate, în special când vin suprapuse prin partea din spate. Nu prea sunt multe de spus despre aceasta, poate și pentru că este destul de simplă, dar și foarte apreciată de gameri.
Din imaginea prezentare se poate vedea că are o carcasă destul de ventilată, astfel că fluxul de aer este foarte bun, iar răcirea este pe măsură.
Serioux 650W
- Cabluri manșetate
- Certificare 80+ Bronze
- Preț bun
Poate că numele brandului nu va impresiona, însă specificațiile sale sunt peste prețul cerut, adică vi se oferă o sursă PC mică, ca și putere, dar care duce o mulțime de configurații. Certificarea nu este Gold cum vedem la multe alte modele prezentate în acest articol, dar poate că nici nu căutați mai mult deoarece vreți putere cât mai mare și un preț minim.
Eficiența acesteia este suficient de mare adică vorbim de peste 85%, la care se adaugă numeroasele protecții și faptul că are cabluri acoperite cu acea plasă neagră din nylon. Cu alte cuvinte, nu vor fi prea evidente deoarece majoritatea carcaselor sunt negre. Înainte de a o cumpăra, ar trebuie să verificați dacă cablurile oferite sunt de ajuns, adică dacă pot alimenta placa video și procesorul. Unele componente cer conectori de alimentare în plus, adică nu este de ajuns cât ia din palca de bază.
Trebuie să știți că toate sursele PC au 24 pini, adică acel conector mai lung ce intră în placa de bază.
Aerocool VX PLUS 650
- Are ventilator silențios de 12 cm
- Este un Best Buy
- Se comportă bine cu un Core i5
Avem o serie de la acest producător renumit care oferă o valoare imbatabilă, adică putere și calitate la n super preț. Din păcate, seria VX Plus nu sursa PC 750W, ci doar seria Lux care am și menționat-o anterior și care vine și cu acea iluminare pe lateral foarte interesantă. Există și o diferență de preț de vreo 100-200 lei între cele două serii, dar nu sunt singurele. Aveți și varianta Mirage cu lateral iluminat RGB puțin mai diferit.
Revenind la modelul prezentat, acesta reprezintă o variantă îmbunătățită la cea anterioară și care cred că o să fie folosită de mulți pasionați de jocuri și nu numai. Pentru uz office, vă puteți mulțumi și cu cel mult 500W deoarece procesorul nu are cum să consume atât de mult, chiar și cu acea cip grafic integrat.
Inter-Tech Argus APS-620W
- Format ATX 2.31
- Putere maximă 620W
- Se descurcă bine pe multe PC-uri
Pentru cei ce caută o sursă PC Platinum, sunt opțiuni diverse la Inter-Tech, dar nu și cea de sus, ci e mai degrabă una de buget care va fi apreciată de mulți dintre voi. Dacă bugetul este mult mai generos, atunci aveți variante RGB la prețuri de peste 250 lei și nu numai.
Modelul prezentat a fost ales de mulți pasionați de gaming, dar și de alt tip de conținut. Ideea e că duce o mulțime de configurații cu Core i5, dar și cu plăci video Entry Level din seria RTX, însă pentru cele de top care necesită și conector suplimentar pentru că este dublă, aș merge mai degrabă pentru una de 750W. Poate fi chiar una modulară ori semi-modulară dacă vreți să nu atârne cablurile, ori să vă încurce.
Aș zice că este suficient de silențioasă pentru cât costă, dar este loc de mai bine dacă o comparăm cu cele foarte moderne, iar mai sus am prezentat vreo 2-3 exemple.
nJoy Titan+ 600
- Cabluri plate
- Design deosebit
- Răcire optimă
Din imagine pare să fie o sursă slim PC, pentru că este poziționată diferit, dar depinde și de prindere oferită de carcasă. nJoy oferă numeroase soluții pentru gaming, iar cea de sus nu este o excepție după cum este menționat în descriere. Nu trebuie să faceți o alegere scumpă ca să aveți cabluri plate, adică nu foarte evidente, deoarece o astfel de caracteristică este oferită chiar și de varianta de sus prezentată.
Lista de conectori este prezentată în specificațiile sale tehnice și nu le voi menționa, dar ce trebuie să știți, e că aveți strictul necesar. Ca și vechime, este lansată de circa 3-4 ani și încă reușește să câștige inimile multor pasionați de jocuri. Evident că se produs și variante actualizate, dar și serii noi în cazul în care vreți ceva recent lansat, dar nu va fi la fel de ieftin.
nJoy Alpha 750
- Design full-modular
- Compatibilă cu majoritatea setup-urilor
- Calitate premium
Vezi vedea că nu aveți nevoie chiar de o sursa de calculator de 1000W, dacă alegeți una cu certificare 80 Plus Gold, cum este cea de sus. Multe componente hardware noi consumă mai puțin decât generația anterioară, de exemplu la generația nouă de plăci NVIDIA, dar mai sunt și alte exemple.
Probabil că ați observat că am recomandat destul de multe modele nJoy, poate și pentru că raportul preț/calitate este pe măsură, însă nu oferă nicio sursă PC albă, toate fiind pe negru și cu ventilator portocaliu. Aceasta fiind combinația de culori specifică acestui producător, pe când concurența nu pune accent atât de mult pe un singur stil.
Câteva păreri spre final
După cum s-ar putut observa, am recomandat în mare parte doar modele în format ATX care sunt și foarte populare deoarece pot fi montate ușor și sunt compatibile cu majoritatea sistemelor. Așa că dacă căutați o sursă PC ITX sau mini ATX, trebuie să căutați formatul dorit.
Puteți face o alegere bună și în 300 lei, adică fără RGB, dacă hardware-ul nu cere mai mult de 600-650W. u trebuie să vă concentrați foarte mult pe putere, ci și certificarea are rolul ei, dar și generația din care face parte. Modelele mai recente au cabluri mai de calitate sau chiar design semi-modular, astfel că nu vor rămâne foarte mulți conectori în plus nefolosiți. Producătorii pun cam 4 sau 6 conectori pentru SATA, însă puțini utilizatori mai aleg HDD-uri, deoarece optează pentru SSD-uri de tipul M.2 care se montează pe placa de bază.
Dimensiuni sursă PC
În funcție de dimensiunea ei, putem vedea variante ATX, SFX, TRX, BTX sau FlexATX. Fiecare magazin vine cu propriile filtre atunci când căutați o sursă tensiune PC, astfel că la unele veți putea observa poate chiar alte clasificări sau chiar după alte criterii.
Oricum, pe voi vă interesează cele ATX care sunt majoritare, iar dimensiunile sale sunt 150 x 86 x 140 mm, fiind urmate de le SFX care sunt mai scurte și scumpe.
Că tot vorbim de modele, există pe piață și sursă PC fără ventilator dacă vreți ca setup-ul să fie super silențios. Însă sunt foarte puține modele disponibile, deoarece sunt prea scumpe și nu merită investiția.
Certificare sursă PC
Eficiența anumitor surse de curent pentru calculator poate să difere în funcție de alegere, astfel că acestea le găsim împărțite pe categorii sau după anumite criterii. Dacă vă interesează randamentul ei, adică câtă putere poate furniza din cât consumă, atunci trebuie să știți că sunt următoarele certificări: 80+ (Plus), 80+ Bronze, 80+ Gold, 80+ Platinum, 80+ Silver și 80+ Titanium. Prețurile se pot chiar tripla în cazul celor Titanium, motiv pentru care nu sunt foarte multe opțiuni, iar la polul opsu, cele mai numeroase și vândute sunt cele 80 Plus Gold care le și recomand, deoarece oferă suficient pentru cât plătiți.
Întrebări frecvente
Ce este sursa calculatorului?
Este o componentă pentru calculator care se instalează în carcasă, care are rol de alimentare a tuturor componentelor, dar și perifericelor. O găsim în diferite forme, tipuri, culori și cu diferite tehnologii. De asemenea, o sursa PC oferă curent continuu componentelor în diverse măsuri (în funcție de conector).
Cât costă o sursă PC de 500W?
În funcție de certificare, mărime și brand, prețurile pot varia, însă o sursă PC ieftină de 500W costă maxim 100 lei. Însă dacă vreți să fie silențioasă, bună pentru gaming și cu cerificare 80 Plus, atunci prețul se dublează.
Ce sursă am pe PC?
Cel mai simplu și sigur, e să desfaceți carcasa și să căutați codul de pe etichetă, dar la multe modele noi, este inscripționată seria pe lateral. Dacă nu vreți să desfaceți niciun șurub, atunci trebuie să verificați codul PC-ului dacă a fost preconfigurat de magazin sau producător, în caz contrar nu prea aveți cum, decât să- demontați panoul lateral.
Ce înseamnă sursă modulară?
Spre deosebire de varianta clasică, la cea modulară se pot conecta/deconecta cablurile, în funcție de cerințe și nevoi, adică nu veți avea vreun cablu în plus care să nu fie conectat, motiv pentru care crește spațiul interior. Trebuie să menționez că nu toate sunt full modulare, adică pot exista multe surse de alimentare PC semi-modulare.
Sursă PC modulară sau nu?
O consider un moft deoarece sunt scumpe, iar noile carcase PC au oricum acel tunel din partea de jos care maschează cablurile rămase, adică nefolosite. Totuși, pentru un sistem de top, merită deoarece totul trebuie făcut ca la carte plus că aveți nevoie doar de anumiți conectori. Cablurile cu acei conectori sunt incluși, voi doar trebuie să le conectați.
Merită o sursă PC gaming SH?
Puteți să vă alegeți cu o sursa de calculator zgomotoasă dacă a fost folosită câțiva ani, iar dacă este aproape nouă, nu veți beneficia de nicio garanție, cum se întâmplă în cazul surelor PC resigilate.