Cel Mai Bun Adeziv pentru Gresie si Faianta 2024

Daca sunteti in proces de renovare ori realizare a bucatariei sau baii atunci poate sunteti interesati care are fi cel mai bun adeziv pentru gresie si faianta.

Multa lume nu prea da importanta acestui material si se lasa pe mana meseriasului. Dar, ce te faci cand meseriasul nu stie mai mult decat tine si vezi rezultatul care este gresie in care te impiedici, care suna a gol ori se desprinde?

In opinia mea, e foarte important sa stiti minimul, adica faptul ca pentru gresie portelanata se foloseste CM 11 si ca pentru cea glazurata se foloseste CM 9. De asemenea, pentru faianta se poate folosii tot CM 9.

Cel mai bun

Ceresit CM 11 (pentru portelantata)

Locul 2

Ceresit M 9 (pentru glazurata)

Locul 3

Mapei Adesilex P7 (pentru portelantata)

Care este cel mai bun adeziv pentru gresie si faianta?

Materialele de la Ceresit sunt foarte apreciate in Romania, dar daca nu le gasiti atunci sunt bune si cele de la Mapei ori Knauf (Cemix). La un moment dat am prin oferta la Mapei si am luat in loc de CM11.

Ceresit CM 11

  • Pentru placi portelanate (neabsorbante) si absorbante

Cel mai bun adeziv pentru gresie la exterior e Ceresit CM 11 Plus. Discutam despre un material destinat montarii gresiei, faiantei si altor tipuri de placaje, cum ar fi cele din ceramica, ciment sau piatra naturala. Este formulat special pentru a fi utilizat atat in interior, cat si in exterior, oferind o aderenta si o flexibilitate ridicata.

Produsul vine sub forma de pulbere ce trebuie amestecata cu apa pentru a obtine o pasta omogena, usor de aplicat. Ambalajul standard este de 25 kg (exista si la pachet de 5 kg), iar culoarea sa este gri. Este potrivit pentru aplicatii atat pe suprafete orizontale, cat si verticale, fiind ideal pentru zonele expuse la umiditate sau la variatii termice.

Pro: Unul dintre principalele avantaje ale Ceresit CM 11 Plus este rezistenta sa la apa si la inghet, ceea ce il face potrivit pentru instalatii in spatii umede sau exterioare.
De asemenea, nu necesita amestecuri speciale sau aditivi suplimentari, ceea ce simplifica procesul de aplicare.

Utilizare: CM 11 e un adeziv pe care-l folosim la baie pentru gresie sau faianta. Substanta lipicioasa se amesteca cu apa conform instructiunilor de pe pachet, apoi se aplica cu o spatula dintata. Timpul de prindere initiala este rapid, permițând montarea placilor intr-un timp scurt după aplicare. Este recomandat a se verifica nivelul si alinierea placilor in timpul aplicarii pentru a asigura o finisare neteda si uniforma.
E perfect pentru placile care nu absorb apa precum cele portelanate.

Ceresit CM 9

  • Pentru placi glazurate (absorbante)

Ceresit CM 9 este un material pe baza de ciment, special conceput pentru montarea placilor ceramice absorbante. Produsul este recomandat pentru utilizare in spatii interioare, unde ofera o aderenta eficienta pentru diferite tipuri de placari.

Acesta vine sub forma de pulbere care trebuie amestecata cu apa, pregatindu-se astfel pentru aplicare. E compatibil cu o gama larga de materiale, inclusiv gresie, faianta, piatra naturala, teracote si mozaicuri.

Pro: Printre avantajele principale ale utilizarii Ceresit CM 9 se numara versatilitatea si forta de aderenta ridicata. Fiind un produs pe baza de ciment, asigura o montare sigura si durabila.
E usor de preparat si aplicat, ceea ce il face preferat de multi profesionisti in constructii.

Utilizare: Ceresit CM 9 este ideal pentru aplicatii interioare, fiind recomandat atat pentru bai, bucatarii, cat si pentru alte zone umede. Prepararea se face prin amestecarea pulberii cu apa, in proportiile specificate pe ambalaj, iar aplicarea se face pe o suprafata curata si nivelata pentru a asigura o aderenta optima.
Nu se poate utiliza la gresie portelanata, adica cea neabsorbanta.

Ceresit CM 17

  • Pentru suprafete absorbante si neabsorbante (portelanate), pardoseli incalzite, piscine

Ceresit CM 17 este un adeziv super-flexibil destinat montarii placilor ceramice, faiantei si pietrei naturale. Produsul este proiectat pentru a fi utilizat atat in interior, cat si in exterior, avand proprietati care ii confera durabilitate si rezistenta in conditii diverse de mediu.

Se prezinta sub forma de pulbere gri, cu un timp de uscare de aproximativ 24 de ore. Este formulat sa ofere o aderenta ridicata, chiar si pe suprafete expuse la umiditate sau variatii de temperatura.

Pro: Printre avantajele Ceresit CM 17 se numara flexibilitatea sa mare, care il face ideal pentru placile mari si suprafetele care necesita o aderenta puternica sub sarcini grele.
CM 17 e un adeziv de exterior rezistent la apa. Din aceasta cauza producatorul il recomanda si la piscine.
De asemenea, este eficient chiar si in conditii meteo extreme, ceea ce il face o alegere populara pentru proiectele exterioare. As mentiona ca rezista la temperaturi de -30 pana la +70 grade.

Utilizare: Ceresit CM 17 poate fi aplicat pe suprafete curate, uscate si fara grasimi sau alte impuritati care ar putea impiedica aderenta. Este ideal pentru placari ceramice si pietra naturala in bai, bucatarii, terase si alte zone expuse la elemente naturale.

Mapei Adesilex P7

  • Pentru placi absorbante sau neabsorbante

Mapei Adesilex P7 este un material pe baza de ciment, conceput pentru aplicatii profesionale, care permite lipirea eficienta a placilor ceramice, fie ca sunt absorbante sau neabsorbante. Formula sa este special imbunatatita pentru a preveni alunecarea pe suprafete verticale, ceea ce il face ideal pentru lucrari de placare a peretilor.

E imbunatatit cu o formula care ii confera o aderenta excelenta si o rezistenta crescuta la umiditate. Ambalat in saci de 25 kg, acesta se aplică în mod uniform, fiind compatibil atât cu gresia, cât și cu faianța. Este clasificat C2T conform standardelor europene, ceea ce indica o aderenta initiala superioara si o rezistenta la alunecare.

Pro: Unul dintre principalele avantaje ale Adesilex P7 este aplicarea sa eficienta si curata, evitand riscul de alunecare pe verticala, ceea ce il face extrem de util in aplicatiile pe pereti.
Are o deschidere lunga de timp, permițând ajustările necesare în timpul instalării. Este, de asemenea, rezistent la variațiile de temperatura și umiditate, asigurând durabilitatea lucrărilor pe termen lung.
E un adeziv pentru gresie peste gresie, adica se poate folosi pentru placare (suprapozare) peste alta placare ceramica existenta. E recomandat pentru placi de pana la 900 cmp ( adica 30×30 cm).

Utilizare: Ideal pentru folosirea in spatii interioare si exterioare, Adesilex P7 se aplica usor pe suprafetele pregatite corespunzator. Se amesteca cu apa conform instructiunilor producatorului si se aplica cu o spatula dantata. Este important sa se respecte proportiile si timpul de asteptare inainte de aplicarea placilor ceramice pentru a asigura aderenta optima.

Ceresit CM 25

  • Pentru placi absorbante sau neabsrobante, piscine, pardoseli incalzite

Ceresit CM 25 este un adeziv de gresie exterior rezistent la inghet si super flexibil. E de culoare alba, conceput special pentru aplicatii delicate precum placarile cu mozaic din sticla, marmura stralucitoare, ceramica si piatra naturala. Acesta este recomandat pentru utilizare atat la interior cat si la exterior pe suprafete considerate critice.

Ceresit CM 25 se prezinta sub forma de pulbere, destinata a fi amestecata cu apa pentru obtinerea unei paste aplicabile. Este disponibil in ambalaje de 25 kg, ceea ce permite o acoperire eficienta si economica a suprafetelor extinse. E compatibil cu majoritatea tipurilor de placi ceramice si de piatra naturala, oferind o aderenta excelenta chiar si in conditii de umiditate ridicata.

Pro: Printre avantajele utilizarii CM 25 se numara flexibilitatea sa superioara, care permite aplicarea pe suprafete neregulate sau predispuse la miscari. De asemenea, culoarea alba a acestuia asigura o integrare discreta sub placi transparente sau de culoare deschisa, fapt ce il face ideal pentru proiecte de design interior sofisticate.

Utilizare: Este usor de amestecat si aplicat, necesitand doar adaugarea de apa conform instructiunilor producatorului. Se recomanda aplicarea unei cantitati generoase pe suprafata de lucru, folosind o mistrie dintata pentru a asigura o aderenta optima. Pentru rezultate optime, este important sa se respecte timpul de priza si sa se evite suprasolicitarea suprafetei montate pana la uscarea completa a siubstantei.

Ghid achizitie

Inainte de a cumpara materialul trebuie sa aveti in vedere urmatoarele lucruri:

Suprafata: Trebuie sa stiti suprafata pe care o sa puneti materialul deoarece in functie de aceasta se pune cantitatea de material.

Tipul de material: Cel mai important lucru e sa stiti daca aveti gresie portelanata ori glazurata. Asta deoarece modelul portelanat are absorbtie mica la apa si trebuie minim CM 11. In caz contrat gresia o sa se dezlipeasca.
La gresia glazurata se poate folosi orice tip de material, inclusiv CM 9 ori echivalente de la alti producatori.

Locatia montajului: De obicei, acest tip de material poate fi utilizat la exterior si interior. Dar ar fi bine sa va uitati sa vedeti ce scrie pe punga… mai ales in cazul materialelor exotice.

Intrebari frecvente

La ce temperatura se poate pune gresie?

Temperatura la care se poate pune gresie difera de la un adeziv la alatul, dar in cazul CM 11 e de 5-25 grade Celsius. Acest lucru este mentionat in fisa tehnica a produsului. 1 2

temperatura aplicare

De ce se dezlipeste gresia?

Daca ati folosit un adeziv neadecvat ori l-ati aplicat gresit atunci gresia nu va sta lipita. Trebuie sa cititi pe ambalajul produsului tipul de placa careia i se adreseaza, adica portelanata (neabsorbanta) ori glazurata.
De asemenea, nu trebuie sa sariti peste etapa de hidroizolare a baii.

Ce este adezivul flexibil?

Adezivul flexibil este unul de calitate superioara care poate fi utilizat pentru lucrari sofisticate/ pretentioase precum lipirea de gresie portelanata, placi de piatra naturala pe suprafete precum gips carton, tencuieli, pardoseli incalzite etc.

Cat de gros se poate pune adezivul de gresie?

In functie de marimea placii se folosesc mistrii cu dinti de 4 pana la 12 mm. Este ideal sa aveti o sapa turnata cat mai drept asa incat sa nu folosit prea mult material deoarece e destul de scump. De asemenea, o grosime prea mare a stratului de adeziv va face lucrul cu acesta greu.

grosime aplicare

Ce se pune mai intai, faianta sau gresia?

Intr-o baie ori bucatarie, prima data se pune faianta. Exista mai multe motive pentru care se face in acest fel, printre acestea fiind faptul ca meseriasul nu va zgaria podeaua in timp de pune faianta pe perete si ca nu va intra accidental mizerie in rosturile gresiei.

Referinte:

  1. ceresit, CM 11, Link ↩︎
  2. ceresit, Fisa tehnica CM 11, Link ↩︎

Lasă un comentariu