Un lucru foarte important intr-o baie este procesul de izolare al peretilor si caditei. De aceea m-am gandit sa scriu un articol cu cea mai buna hidroizolatie de baie.
Pe parcursul timpului am trecut prin procesul realizarii unor bai de la zero si urmarind pe net etapele am realizat ca e foarte important stratul de izolatie de sub gresie si faianta. Ma refer la cel din jurul caditei sau cabinei de dus.
Cuprins
Care este cea mai buna hidroizolatie pentru baie?
Pe piata sunt disponibile mai multe optiuni, insa eu consider optiunea de la Ceresit cea mai buna. Vine in galeti de 5 sau 15 kg si o sa vedeti ca nu o sa regretati achizitia. Sunt unii care cauta membrane sau alte variante dar eu recomand aceasta optiune care se aplica precum un adeziv de gresie.
Ceresit CL 51
- Galeata de 5/15 kg
- monocomponent
Cea mai buna hidroizolatie pentru baie e Ceresit CL 51. Asta deoarece vine de la un brand cunoscut precum Ceresit, se aplica intr-un singur strat si are mai multe avantaje pe care le voi mentiona alaturi.
Pro: E perfecta pentru medii unde va fi multa umezeala. Ma refer la bai, piscine, balcoane etc.
Producatorul zice ca se poate placa peste ea dupa 5 ore. Eu recomand o zi. Asa am facut la mine.
Poate fi aplicata usor cu o gletiera sau pensula. In clipul de alaturi se poate vedea ca a fost aplicata cu o pensula. Producatorul mentioneaza ca poate fi aplicata si cu rola, dar nu recomand deoarece e mai greu.
Utilizare: Dupa ce curatati suprafata de lucru, aplicati produsul cu pensula. Trebuie aplicate doua straturi de 1 mm fiecare, la o distanta de 1,5 ore. Se mentioneaza un timp de uscare de 2 ore pentru al doilea strat.
Temperatura pentru o lucrare ok trebuie sa fie de 5 maxim 25 grade Celsius. Adica precum in cazul altor materiale de constructie care trebuie aplicate.
Se recomanda folosirea benzii de etansare Ceresit CL 152 alaturi de acest material, dar eu nu am folosit-o. Aceasta banda se pune pe muchii
Ceresit CL 50
- Galeata de 12,5 kg
- bicomponenta
O alta optiune pe care o puteti lua in considerare este Ceresit CL 50. Discutam despre un material bicomponent. Adica unul este pulbere, iar celalalt este lichid.
Pro: E o optiune perfecta pentru incaperi ori constructii care vor fi expuse la umezeala. Aici fac referire la bai, terase, balcoane etc.
Se poate placa pe ea la scurt timp, adica 5 ore. Eu am placat dupa o zi. Am zis sa o las sa se usuce bine.
Modul de aplicare e unul simplu, fara a fi nevoie de scule speciale. E suficienta o gletiera.
Utilizare: Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti e sa curatati suprafata pe care urmeaza sa puneti produsul. Apoi turnati cele doua componente (doi saci pulbere si o galetuta de componenta lichida) intr-o galeata mare si le amestecati. Se aplica in doua straturi de 1 mm fiecare. Distanta dintre straturi trebuie sa fie de 1 ora. Al doilea uscandu-se in 2 ore. Eu l-am aplicat cu o gletiera.
De ce sa folosesti hidro izolatie la baie
Ar trebui sa alegi o hidro izolatie de calitate pentru baie deoarece in felul acesta vei avea o lucrare durabila si vor fi evitate neplacerile precum igrasia, mirosurile asociate si alte aspecte neplacute.
Un astfel de material face ca apa/umezeala sa nu treaca de bariera pe care o creeaza. Dar, folosind asa ceva nu inseamna ca sunteti scutit de aerisirea spatiului sau ceva de genul.
Daca ar fi sa recapitulam, principalele motive pentru care se hidroizoleaza baia sunt:
- Sunt oprite infiltratiile
- E prevenita fomarea mucegaiului
- Are rol de izolare termica
- Creste valoarea investitiei (adica locuintei)
Ghid achizitie
Inainte de a trece la achizitia produsului trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte importante:
Suprafata: E important sa masurati suprafata pentru ca doar asa stiti cat trebuie sa cumparati. Nu e o solutie sa diluati materialul intrucat nu-si va face efectul.
Scule necesare: Pentru aplicare recomand gletiera sau pensula, iar pentru omogenizare (amestecare) se poate folosi o masina de gaurit (puternica) cu melc.
Branduri: O sa vedeti ca sunt o multitudine de firme care fac un asa material, insa eu am mers pe varianta Ceresit. Asta deoarece nu am vrut sa am surprize.
Mod utilizare
Dupa cum am scris mai sus, o hidroizolatie pentru baie se utilizeaza respectand indicatiile de pe cutie. Eu am scris niste indicatii, dar cel mai bine e sa le respectati pe cele ale producatorului, adica cele care sunt scrise pe produs.
Modul de preparare si aplicare depinde foarte mult de la un producator la altul. O sa vedeti ca unele produse sunt monocomponent, pe cand altele sun bicomponent. S-ar putea ca unele sa fie mai moi, iar din aceasta cauza se vor putea aplica doar cu pensula.
Cam la toti producatorii am observat ca e vorba despre o aplicare in doua straturi, fiecare de 1 mm.
Concluzie
Daca aveti in plan sa faceti o noua baie ori sa o renovati pe cea veche atunci trebuie neaparat sa faceti si aceasta etapa – izolare impotriva apei si umiditatii. Multi meseriasi va vor zice ca ei nu au facut asa ceva si ca nu are rost, dar va spun ca recomand sa o faceti.
Intrebari frecvente
Ce se pune sub gresie la dus?
Eu recomand ca sub gresia de la dus sa puneti hidroizolatie. Asta deoarece o sa evitati neplacerile precum mucegaiul, infiltratiile si o sa aveti parte si de termoizolare.
In cat timp se usuca materialul?
Hidroizolatia se usuca in circa 5 ore, dar unii o lasa si 24 ore ori peste weekend pentru a se intari suficient. Intre straturi trebuie lasat circa o ora.