Cel mai bun aer condiționat cu inverter

În rândurile care urmează am să-ți recomand cel mai bun aparat de aer condiționat din România deoarece se zice că bunăstarea unei gospodării se vede după faptul dacă are sau “climă”.

Acest aparat nu trebuie să lipsească din nicio casă, indiferent de anotimp, și nu ocupă foarte mult spațiu deoarece se montează pe perete, iar aici mă refer la altele unități (interioară și exterioară). Doar aparatul AC portabil nu vine cu unitate exterioară, deci pentru instalare nu este nevoie să apelați la o firmă specializată. Deci nu toate modelele sunt la fel, motiv pentru care am făcut un top cu cel mai bun aer condiționat așa încât să fie un ghid care să te ajute în procesul de alegere.

Voi realiza un top cu cele mai bune aparate AC, luând în calcul cele mai importante aspecte, adică consum, filtre și preț. Ar mai fi și altele, dar poate că mulți dintre voi vreți să vă rezumați la un buget mai mic.

Nu cred că cineva alege un aparat AC doar pentru că are WiFi sau kit instalare inclus, adică sunt niște detalii atât de neimportante încât nici nu cred că le voi mai menționa mai jos la fiecare model, că și așa tot mai multe au tehnologie WiFi, dar controlul este la fel și prin intermediul telecomenzii din pachet.

Care sunt cele mai bune aparate de aer condiționat cu Inverter?

Poate că ar trebui să luăm în calcul și capacitatea deoarece anumite serii sunt disponibile doar de la o anumite capacitate, însă de multe ori, cea mai mică variantă este de minim 12000 BTU. Să nu neglijăm nici faptul că au o mulțime de funcții de ventilare, iar cea mai importantă după răcire, este cea de încălzire. Spun asta deoarece în ultimii ani, aparatele AC au ajuns să fie tot mai accesibile și eficiente, plus că multe folosesc deja tehnologia cu pompă de căldură. Din ce am văzut, cel mai eficient model are clasa A++ la această funcție, însă eficiența crește la A+++ când cresc temperaturile de afară.

Am realizat un top cu modele de aer condiționat pentru încălzire în cazul în care v-ar interesa mai degrabă consumul redus pe timpul sezonului rece.

Samsung Cebu

  • Multiple capacități
  • Eficient energetic
  • Are Wi-Fi
  • Premium

Pentru cei cu un buget mare, trebuie să spun că cel mai bun aer condiționat Inverter e de la Samsung, dar nu orice model, ci unul din seria Cebu. Vine în capacități de la 9000 până la 24000 BTU, dar capacitatea de 12000 BTU este cea mai populară deoarece este de ajuns pentru majoritatea apartamentelor. Integrează o multitudine de facilități utile așa încât să fie cât mai folositor.

Spre deosebire de funcțiile speciale întâlnite la alți producători, acesta are AI Auto Comfort. Acest lucru presupune că menține temperatura optimă în funcție de modelele utilizate și după cum analizează starea camerei. Aparatul are și alte funcții moderne precum control prin telefon, mod Sleep, dezumidificare, Auto Restart, răcire rapidă etc.

Cui se adresează: Modelul Cebu se adresează celora interesați de un aparat din clasa de mijloc interesați de un aparat AC bun. Varianta cu capacitate mare poate acoperi suprafața amintită anterior fără probleme, cel de 12000 fiind pentru o suprafață de până în 35 mp.

Tesla TA36FFML-1232IAPC, cel mai ieftin aer

  • Scop 4
  • 12000 BTU
  • Inverter

Modelul acesta este cel mai ieftin aer condiționat disponibil în variantă de 12000 BTU de la Tesla cu o mulțime de tehnologii și bun pentru perioada rece deoarece funcționează și la temperaturi mici. Aș adăuga și faptul că e unul dintre cele mai eficiente aparate AC pentru încălzit de pe piață deoarece vine cu componente mai bune. Chiar dacă nu-l veți folosi mult în lunile reci, la partea de răcire vedem un coeficient SEER foarte bun – 6,2, adică are o clasă energetică A++.

Deci mai bine de atât de nu se poate, însă și funcționalitatea contează, iar alte motive pentru care merită ales sunt următoarele: funcție anti-fungică, iFeel, auto-diagnoză, protecție la rugină etc. Unele dintre acestea le vedem la o mulțime de alte aparate pentru că sunt caracteristici oarecum standard.

Are toate funcțiile de climatizare importante, adică mă refer la cele patru care le vedeți destul de des și nu le voi mai menționa. Totuși trebuie să menționez că un aer condiționat cu dezumidificare poate oferi condiții mai bune de locuit deoarece puteți seta nivelul dorit în funcție de temperatură și nu trebuie să fie niciodată peste 70%. Există un tabel cu indice confort termic după care vă puteți ghida însă e de ajuns să respectați recomandarea făcută anterior.

Midea Xtreme Save

  • Capacități diverse
  • Clasa A++
  • Kit instalare inclus

Poate o să remarcați că modelele făcute de Midea se descurcă bine pentru climatizare locuinței. Asta deoarece sunt optimizate pentru așa ceva. Dacă e să luăm modelul de 12000 BTU atunci vedem că se va descurca de minune pentru a face o climă plăcută pe o suprafață de maxim 65 mp. Acesta putând fi utilizat în principal pentru cele 2 funcții de climatizare, care le știți și de la altele.

Ce îl recomandă: Nu doar că se descurcă foarte bine atunci când vine vorba despre răcire, dar și la alte sarcini de climatizare. Față de alte modele de genul, acesta are control inteligent prin WiFi, adică este oferită și o aplicație.

Cui se adresează: Un așa aparat se va dovedi extrem de bun în orice anotimp pentru realizarea diverselor tipuri de climatizare. O să vedeți că îl puteți utiliza și în anotimpurile reci ori răcoroase întrucât e și pentru așa ceva.
Va fi apreciat de cei care vor un produs ieftin cu kit instalare inclus șa încât procesul de instalare să fie cât mai rapid.

Gree Pulsar

  • Diverse capacități
  • Nivel scăzut de zgomot

Cel mai silențios aer condiționat e Gree GWH12AGBXB-K6DNA1A. Acesta poate avea un nivel de zgomot undeva la 21 dB pentru unitatea interioară, iar dacă e activat modul Sleep atunci discutăm de mai puțin.

Hai să fim serioși, toți producătorii își vând aparatele sub deviza “cel mai cel” AC. Trebuie să adaug că pe timp de noapte, toate aparatele au mod nocturn (silențios, Sleep sau altă denumire) în care aparatul funcționează fără a deranja acustic.

Am putea spune că aparatul e și purificator deoarece are generator ioni Cold Plasma. Acest lucru are rol de a purifica aerul întrucât distruge bacteriile și elimină mirosurile neplăcute. Controlul aparatului poate fi realizat de la telecomandă dar și de pe un telefon Smart întrucât există posibilitatea de control wi-fi.

Singurul lucru care ar deranja puțin ar fi costul de achiziție ușor crescut dar nu exagerat. Trebuie ținut cont de faptul că venind cu kit de instalare costul montajului va fi puțin mai scăzut.

LG Standard S12ET

  • Pentru 35 mp
  • Zgomot redus
Vezi preț special

Cei interesați de un produs calitativ de la un brand premium pot să se uite la modelul S12ET. Evident că există și multiple derivate a acestuia, în principal derivatele sunt în funcție de capacitate (adică sunt și modele cu capacitate mai mare sau mai mică).
Pentru un consum energetic cât mai mic, acest aparat este echipat compresor tip inverter, deci avem un alt AC bun. Acesta nu doar că reduce consumul de curent, dar e unul care e garantat la 10 ani.

Ce îl recomandă: Pe lângă faptul că are un consum mic de curent, acesta are zgomot redus (minimul pentru acest model e la circa 19 dB), filtrare avansată și unitate exterioară rezistentă (la coroziune). Dacă modele similare au ionizare, acesta are „Curățare automată” care contribuie la curățarea aparatului pentru prevenirea bacteriilor și mucegaiului.

Cui se adresează: Va fi apreciat de persoanele cu un buget limitat, dar interesate de un produs premium de la un producător de top. Cred că o să apreciați și faptul că aparatul are un consum mic de curent și că întreținerea sa nu e una prea complicată.

Electrolux EACS/I-12HEL/N8 EEC

  • Clasa A++/A+
  • Inverter
  • Funcție ionizare

Cam toate modelele noi au clasă energetică fie A+, fie A++la încălzire deoarece clasa A+++ care este menționată pe eticheta energetică este valabilă doar pentru țările mai vestice, unde iernile sunt mai blânde. Cu alte cuvinte o să vedeți aparate cu coeficient pentru încălzire de 4, maxim 5, adică nu ajunge peste valoarea aceea din tabelul de mai jos, dar nici nu o să găsiți valori mai bune pentru Europa de Est.

Veți face o alegere bună dacă are COP 4 sau 4,6, deoarece vorbim de un aparat cu pompă de căldură foarte bună. Modelul Electrolux sus este doar unul dintre multele variante care le recomand oferă ceva mai mult decât modelul standard, caracteristici care le consider esențiale într-un spațiu de locuit. Aici mă refer la lampa UV și funcția de ionizare, adică factorii care vă pot afecta sănătatea pot fi neutralizați.

TCL Elite TAC-12CHSD/XA73IFS

  • Multiple capacități
  • Are wireless
  • Eficient energetic

Acest TCL Elite TAC-12CHSD/XA73IFS este unul dintre cele mai ieftine aparate de aer condiționat de pe piață datorită faptului că are un raport calitate/preț bun. Varianta de 12000 BTU este variantă de buget fără kit de instalare inclus, da are în schimb wireless. Nu trebuie neglijat nici faptul că are clasa A+ la încălzire, însă la răcire stă și mai bine – A++. Un aparat de aer condiționat ieftin și bun ca acesta vine și cu o multitudine de funcții utile precum autodiagnosticare, mod Eco, 4D Airflow, I Feel și control de pe telefon (prin wi-fi). E disponibil în mai multe capacități așa încât să fie util pentru diverse suprafețe, iar varianta cea mai mică (9000 BTU), este de ajuns pentru o cameră de până în 12-18 mp, iar dacă vreți să răciți și camera de lângă, atunci merită ales modelul următor.

Dacă nu vă interesează partea de filtrare, adică nu vreți filtre de ionizare sau antibacterian, ci doar cel ce reține diverse particule, atunci acest brand este soluție pentru voi. Probabil că în anii ce vor urma vom vedea și soluții îmbunătățite, însă TCL a fost întotdeauna cu un pas înainte, în ceea ce privește soluții atractive.

Sensira Bluevolution FTXC50C-RXC50C, AC premium

  • A++ la răcire/A+ la încălzire
  • Filtru fotocatalitic
  • Inverter
Vezi preț special

Chiar dacă nu are cele mai bune specificații, sunt multe persoane care l-au ales, poate și datorită prețului foarte bun. Mai există și seria Perfera Bluevolution care este mult peste aceasta, însă nu cred că vor fi mulți doritori după ce vor vedea prețul său. Totuși, aerul condiționat poate fi foarte util dacă stați la bloc și vreți o alternativă la gaz sau lemn. Poate că nu este cea mai ieftină soluție, însă tot este mai bine decât cu calorifere electrice sau aeroterme, care consumă mult mai mult. Spre deosebire de alte aparate, acesta folosește un principiul de încălzire diferit, adică avem un aer condiționat cu pompă de căldură aer-aer, de aceea vedem valori atât de mici la partea de consum, când e setată încălzirea.

Chiar dacă prețurile sunt cam umflate, trebuie să înțelegeți că veți recupera banii cheltuiți prin facturi mai mici, iar dacă nu v-am convins vă recomand să citiți părerile cumpărătorilor. În plus, nu vă zgârciți să faceți un compromis la capacitate deoarece performanțele vor avea de suferit dacă suprafața este prea mare pentru el.

Star-Light ACT-18WIFI

  • Control WiFi
  • 3D Inverter
  • Display ascuns
Vezi preț special

Capacitatea unui aparat AC nu face un model mai bun decât altul, în special dacă vorbim de aceeași serie. Motiv pentru care am să vă recomand un aer condiționat cu cel mai bun preț oferit de Star-Light și care are capacitate de 18000 BTU, plus că este destul de vândut. Cu siguranță nu este cel mai performant AC, dar raportul calitate/preț este excelent ca la multe alte variante de la acest brand.

Această variantă este și cea mai mare din serie și o recomand pentru apartamente sau locuințe de timp Open Space. Conform producătorului, acesta este suficient de performant pentru o suprafață de până la 35 mp, adică poate ține locul a două variante de 9000 BTU, numai că veți economisi 300 lei și plătiți doar o instalare.

Gree Bora A4 Silver R32 GWH12AAB-K6DNA4A

  • G10 Inverter
  • Auto-Diagnoză
  • Control prin Wi-Fi

Un aparat AC cu Inverter este unul mai eficient și față de altele folosește una agent frigorific mai prietenos cu mediul, plus că că poate fi reciclat mai ușor. Specificațiile sunt relativ aceleași ca pe multe alte aparate similare ca și preț și capacitate, doar că mai vedem și alte caracteristici în plus: filtru catechin, protecție la aer rece, funcționare silențioasă, control prin Wi-Fi, dezghețare inteligentă a unității exterioare și altele.

Serviciul de instalare nu este inclus dar poate fi ales împreună cu aparatul și prețul său este influențat de durata instalării, adică este mai mare în cazul în care vă doriți o durată mai scurtă. Producătorul vă oferă și două parate cu capacități diferite, însă cel de 12000 BTU este suficient pentru multe apartamente.

Daikin Perfera Bluevolution FTXM71R-RXM71R

  • Filtru de argint
  • Pompă de căldură
  • Flux de aer 3D
Vezi preț special

Trebuie să vă recomand un aparat foarte performant care are un consum mic atât la încălzire, cât și la răcire, adică are clasa A+++. Este vorba de Daikin seria Perfera Bluevolution care oferă mai multe modele în funcție de capacitatea de absorbție. Are un preț chiar și de două ori mai mare decât în cazul altor branduri, însă trebuie să știți că acesta este un producător de top. De aceea, vedem cele mai recente tehnologii, care sunt foarte importante în spațiul de locuit.

Pentru un spațiu comercial nu punem accent atât de mare pe filtrare, tehnologii fără fir, sisteme de de distribuire a aerului și altele. La modelul de mai sus vedem câteva dotări interesante: senzor de detectare a prezenței și mișcării, încălzire accelerată și flux aer 3D.

Heinner HAC-CO12WFN-RD

  • Capacitate 12000 BTU
  • Clasa A++
  • Silențios

Modelul acesta se va dovedi foarte bun pentru cei interesați de ceva cu capacitate mare, fără kit (există și model cu kit inclus) și funcții de bază. Încă de la început trebuie să scriu că are wifi și filtrare avansată cu ioni.

Aparatul acesta e pentru cei care vor ceva la buget sau de buget.
Filtrarea e una medie, aparatul fiind echipat cu filtru anti-praf lavabil și ionizare. Lavabil, adică acesta e unul care poate fi spălat.
Ca în cazul altor aparate similare, și acesta are patru funcții de climatizare. Acestea fiind răcire, încălzire, dezumidificare și ventilație.

Ghid achiziție

Se alege o capacitate/putere în funcție de suprafața care trebuie răcită, însă performanțele pot să difere puțin de la un brand la altul. Cele mai alese sunt AC-urile de 12000 BTU întrucât sunt considerate o variantă de mijloc. După aceea trebuie să vă uitați la cât curent consumă și cu ce funcții vine la pachet.

Capacitate răcire (BTU) / înălțime tavan2,5 m3 m4 m
9000 BTUPână în 40 mpPână în 35 mpPână în 25 mp
12000 BTUPână în 55 mpPână în 45 mpPână în 35 mp
18000 BTUPână în 85 mpPână în 70 mpPână în 55 mp
24000 BTUPână în 110 mpPână în 90 mpPână în 70 mp

Clasa energetică

De multe ori văd întrebări de genul cât consumă un aer condiționat de perete. Deoarece consumul unui aparat ac e un lucru sensibil pentru multă lume, trebuie să specific faptul că pentru clasa A++ avem următoarele valori.

Putere 9000 btu12000 btu18000 btu24000 btu
Consum0,9 kWh1,2 kWh1,76 kWh2,34 kWh

Se poate vedea din tabel că eficiența unui aparat AC sau cantitatea de energie consumată e în funcție de puterea/capacitatea aparatului.

Atunci când vă doriți cel mai eficient aparat deoarece va fi folosit aproape zilnic pentru răcire, încălzire, dezumidificare sau ventilare, trebui să acordați o bună atenție și claselor energetice.

Acestea sunt influențate de coeficientul pentru răcire SEER, respectiv coeficientul pentru încălzire SCOP. Nu o să intru foarte mult în detalii, însă acești coeficienți trebuie să fie cât mai mari și pot să difere de la o țară la alta, de aceea avem acele trei coloare pe culori.

Cu alte cuvinte, același aparat AC poate avea clasa A+++ la încălzire în Regatul unit și clasa A+ în România. Vreau să subliniez faptul că temperatura exterioară pe parcursul iernii poate influența consumul aparatului.

Funcții speciale

Dezumidificare. Prezentă mai la toate aparatele și este foarte utilă atunci când nu puteți deschide geamurile și vă doriți un nivel optim de umiditate în casă. Cu alte cuvinte, puteți prevenii apariția mucegaiului, în special dacă aveți tâmplărie PVC.

Încălzire. Aceasta este tot mai căutată și nu cred că există vreun aer condiționat performant care să nu o aibă, însă eficiența diferă de la un aparat la altul în funcție de dotările sale. AC-ul poate reprezenta o sursă de încălzire pe timp de iarnă.

Mod sleep. Această funcție poate avea diverse denumiri, însă rolul este același, de a reduce nivelul de zgomot pe timp de noapte, dar scad și performanțele.

Turbo. Crește performanțele aparatului pentru o perioadă scurtă de timp, însă și consumul, până la atingerea temperaturii dorite. O puteți folosi atât pentru răcire, cât și pentru încălzire.

Auto-curățare. Reduce umiditatea de la interior prin intermediul ventilatorului, astfel că nu se va forma mucegai la interior.

Auto-Restart. Repornește aparatul cu ultimele setări, adică sunt memorate. Unele aparate pot memora chiar și poziția flapsurilor înainte de oprire.

Timer. Puteți programa aparatul cu ajutorul aplicației (dacă are WiFi) sau telecomenzii când să pornească sau să se oprească.

Follow Me. Se va ține cont de temperatura din jurul telecomenzii și nu din jurul aparatului, cu ajutorul unui senzor integrat în telecomandă.

Diagnosticare. Unele aparate vă pot informa în legătură cu diverse probleme pe care le întâmpină aparatul, astfel ca voi să nu trebuiască să-l trimiteți în service pentru orice și veți câștiga chiar și timp.

mai sunt și alte funcții în special dacă vorbim de aparate de top, însă cele mai sus menționate sunt cele mai populare și o bună parte dintre ele sunt standard.

Tipuri de aparate

Există mai multe tipuri de aparate ac, dar cele mai populare în România sunt cele tip portabil și cele de tip split (normale, formate dintr-o unitate interioară și una exterioară).

Split: Eu recomand acest tip de aparat (adică aparatele standard) deoarece acestea oferă cel mai bun raport calitate/preț, nivel de zgomot redus și consum mai bun (adică mic).

Portabil: E o soluție de compromis în cazul în care nu se poate face o gaură în perete. Cei mai mulți aleg astfel de soluții mobile deoarece reprezintă o climă portabilă (care poate fi mutată dintr-o cameră în alta).

Multi split: Mai puțin populare sunt cele de tip multi split. Acest lucru presupunând o singură unitate exterioară și mai multe unități interioare. Înainte de a achiziționa un astfel de aparat trebuie să analizați faptul că acestea sunt mult mai scumpe și puteți ieși mai ieftin cu două modele tip split.

În funcție locul unde sunt montate putem avea modele de perete, de tavan și la fereastră.

De perete: Cele (multi) split au unitatea interioară montată pe perete undeva nu prea departe așa încât traseul să nu fie mai lung de 3 metri. Acest lucru e avantajos în special în cazul aparatelor de aer condiționat pentru apartament sau casă deoarece nu trebuie să faci vreo modificare la tavan sau ceva de genul.

De tavan: Astfel de modele sunt întâlnite des în magazine și alte tipuri de spații comerciale. Se alege acest tip deoarece nu ocupă mult loc. Montajul acestora se realizează în tavan pentru unitatea interioară, iar unitatea exterioară e la exterior.

De fereastră: Acesta nu e un model popular în țara noastră, ci mai mult în Statele Unite. Aparatul constă dintr-o singură unitate care se montează pe geam.

Cea mai bună marcă de aer condiționat

Cei mai cunoscuți producători de aparate aer condiționat bune sunt Daikin, Samsung, Lg, Beko, Yamato, Nordstar, Hisense, Gree, Midea, Whirlpool, Star-light, Alizee, Daewoo și Tesla.

Dacă e să împărțim aparatele în funcție de producători atunci am vedea că avem 3 categorii: bază, mijloc și top.

Bază

  • Alizee
  • Beko
  • Heinner
  • Star-Light
  • Tesla
  • Yamato

Mijloc

  • Daewoo
  • Electrolux
  • Gree
  • Haier
  • Hyundai
  • LG
  • Midea
  • Samsung
  • Vivax
  • Whirlpool

Top

  • Carrier
  • Daikin
  • Fujitsu
  • Hitachi
  • Hisense
  • Mitsubishi
  • Panasonic

Heinner este un brand românesc care comercializează aparate ac care vin cu un excelent raport între preț și dotări
Ceva deosebit la acest producător e faptul că oferă o garanție standard de trei ani, iar aparatele pot să vină cu kit de instalare. Ce vreau să scriu e că aparatele acestuia vin în variantă cu sau fără kit de instalare. Așa încât să alegeți varianta care vă convine cel mai mult.

Recomand ca achiziția aparatului să nu o faceți neapărat în funcție de producător, ci în funcție de dotările de care aveți nevoie.

Întrebări frecvente

Este bun aerul condiționat?

Un aparat AC aduce mai multe beneficii decât dezavantaje dacă este întreținut. Printre beneficii se numără: îmbunătățirea stării de confort la locul de muncă, ridicarea performanței la lucru, reduce riscul de deshidratare, ajută la evitarea alergenilor externi (de exemplu polen), îmbunătățește calitatea aerului.

De unde cumpăr un model foarte bun?

Puteți găsi cu ușurință o listă lungă de aparate modele ieftine în oferta mai multor magazine și inclusiv la furnizori de servicii. Exemple de magazine ar fi Emag, Flanco, Altex/Media Galaxy, Romstal, Dedeman, BricoDepot, Selgros. Iar, exemple de furnizori de servicii cu oferte care au montaj inclus ar fi Eon și Enel.

Eu recomand să cumpărați aparate doar de la magazine specializate precum Emag. În acest fel aveți garanția unui produs de calitate, posibilitate achiziție serviciu montaj și serviciu clienți de calitate.

Ce temperatură setez iarna?

Între 20 și 23 de grade pentru încălzire. Acest aspect trebuia precizat deoarece multă lume folosește funcția de încălzire cu acest tip de aparat.

La ce temperatură setăm aerul condiționat vara?

E recomandat ca aparatul să fie setat undeva între 25 și 28 grade pentru răcire. Diferența de temperatură dintre exterior și interior ar trebui să fie de 10-15 grade.

Cât consumă aerul condiționat iarna?

Atunci când setați aerul pe căldură trebuie știut că are un consum mai mare decât dacă ar răci. Acest lucru e specificat pe eticheta energetică a fiecărui aparat și de obicei e de vreo două ori mai mult decât în cazul răcirii.

Lasă un comentariu