Cel Mai Bun BCA pentru casa 2025

Daca doresti sa-ti construiesti o locuinta atunci poate ca te-ai interesat de materiale si ai ajuns sa te interesezi despre care e cel mai bun BCA pentru casa. Asta deoarece acest material e unul ieftin, se lucreaza usor cu el si are o durata de viata suficienta (undeva la peste 50 ani).

Cel mai bun 300 mm

Holcim Performo Clasic D400

Locul 2 250 mm

Elpreco Izopor

Locul 3 200 mm

Macon Oradea

Care este cel mai bun BCA?

Alaturi gasiti cateva recomandari deoarece la o casa se foloseste BCA de 300, 250, 200 si 100 mm in latime. Branduri recomandate sunt Holcim si Ytong, dar cumparati ce aveti in zona dvs ori ce gasiti la magazinul online pe care-l recomand eu.

Holcim Performo Clasic D400

  • Latime 300 mm
  • Pentru pereti exteriori

Cel mai bun BCA pentru casa e Holcim Performo Clasic D400 deoarece are o latime de 300 mm. Alternativa e reprezentata de modelul Macon Oradea.

Utilizare: Recomand utilizarea sa la peretii exteriori deoarece are o latime (grosime) de 300 mm. Dimensiunile complete sunt 650x300x250 Lxlxi cm.
Zidaria sa e una simpla, adica e una clasica. Nici nu exista alta varianta in cazul acestui material de constructii.

Pro: Conductivitatea termica e de 0,1W/mk, adica nu cu mult diferita de cea a caramizii.
Greutatea e oarecum similara cu cea a altor materiale similare, dar dimensiunile sunt mai mari. In felul acesta, o bucata poate sa aiba 27 de kg. Un palet are 1105 kilograme, iar in palet sunt 40 buc. Dar, greutatea depinde foarte mult de dimensiunile placii.

Elpreco Izopor

  • Latime 250 mm
  • Pentru pereti exteriori

Un alt material pentru peretii exteriori e cel Elpreco cu latime de 250 mm. Eu recomand aceasta dimensiune pentru compartimentarea peretilor mai importanti de la interior.
Dimensiunile sale sunt de 650x250x200 Lxlxi mm. Din acestea se poate vedea ca se lucreaza foarte usor cu asa ceva deoarece ai sport.

Utilizare: Dupa cum am scris mai sus, acest tip de material e pentru peretii exteriori ori cei importanti de la interior.
Zidirea e una clasica si un lucru care-l veti remarca e faptul ca ajuta la realizarea unor pereti mai drept in comparatie cu alte materiale.

Pro: Costul nu e unul mare. Un palet de 250 mm costa circa 880 lei in conditiile in care in acesta sunt 48 buc.
Greutatea e una redusa asa incat sa fie materialul preferat al zidarilor.

Macon Oradea

  • Latime 200 mm
  • Pentru compartimentare

O optiune valabila este Macon Oradea de 200 mm. Dimensiunile acestui bloc sunt de 600x200x250 Lxlxi mm asa incat la lucrul cu el sa aveti cat mai mult spor.

Utilizare: E pentru compartimentarea peretilor interiori, iar zidirea se face clasic.
Nu e recomandat sa montati un televizor sau ceva pe el daca nu aveti materiale speciale precum ancora chimica.

Pro: Costul de achizitie e unul mic. Ar mai trebui mentionat ca raportul dintre pret si usurinta in montaj e unul foarte bun.
Durata de viata e buna, adica de vreo 50 ani. Evident ca se poate prelungi acest numar daca manopera e realizata corect si scurta daca nu.

Ytong Interio

  • Latime 200 mm
  • Pentru compartimentare

O solutie foarte buna pentru compartimentare, adica pentru peretii interiori este Ytong Interio care are o latime de 200 mm. Dimensiunile complete ale acestuia sunt 600x200x200 Lxlxi mm.

Utilizare: Acesta e pentru peretii de comartimentare, adica cei de interior. Asta deoarece are o latime de 200 mm.
Modul in care se zideste e unul tip NF, adica nut-feder. Acesta e un lucru caracteristic unor materiale de acest fel care se folosesc la interior.

Pro: Pe lungime este un produs foarte neted. Avantajul acestui lucru, dar si a faptului ca e un material drept e ca peretele va iesi aproape la fel de drept precum cel din gips carton.
Costul de achizitie e unul mic, daca e sa luam in calcul ca are o lungime de 600 mm.

Holcim Performo Clasic D400 150 mm

  • Latime 150 mm
  • Pentru interior

Holcim Performo Clasic D400 in varianta cu latime de 150 mm e pentru peretii de la interior.
Poate ca ar trebui sa scriu inca de la inceput ca rezista la o compresiune de 2N/mmp, iar conductivitatea termica e de 0,1W/mk. Discutam despre niste valori ok, dar care sunt inferioare altor materiale de constructie similare.

Utilizare: Recomand utilizarea sa doar la interior. Asta deoarece caracteristicile sale il fac util doar la asa ceva.
Zidirea sa e una clasica si nu va va da batai de cap la acest capitol.

Pro: Per metru patrat de zidarie o sa folositi undeva la 6,15 kg.
Costul de achizitie e unul mic. Raportul dintre pret si usurinta in utilizare e foarte bun. Asta deoarece e usor ca greutate si cu sport (lungimea e de 650 mm)

Holcim Performo Clasic D400 100 mm

  • Latime 100
  • Pentru compartimentare la interior

Holcim Performo Clasic D400 cu latime de 100 mm este o optiune pentru compartimentare dressing-uri ori alte incaperi secundare care nu necesita izolare fonica.

Utilizare: Dupa cum am mentionat anterior, acesta e un material recomandat pentru pereti subtiri care nu e nevoie sa izoleze ori pe care nu o sa puneti ceva greu.
Zidarie realizata cu el e una clasica asa incat sa nu se piarda timp cu realizarea puzzle-ului. 🙂

Pro: Costul de achizitie e unul corect avand in vedere ca poate fi utilizat pentru zidirea rapida a unei suprafete mari.
Greutatea e una mica. Am vazut ca unele publicatii de specialitate zic ca poate fi de 3 ori mai usor decat alte materiale similare.
Furnizeaza o izolare fonica si termica suficienta, comparabila cu cea a altor materiale similare.

De ce sa alegi BCA

Am vazut ca acest material este utilizat de la construirea de case, blocuri si pana la anexe. De asemenea, am auzit ca unii isi fac si cadita de dus din asa ceva.

Ca o atentionare maxima, daca pot scrie asa, nu recomand utilizarea acestui material in bai, la cadita sau incaperi unde umiditatea e mare. Asta deoarece are sensibilitate la apa. Cadita de dus se realizeaza din beton si trebuie hidroizolata cu un material care se aplica precum un adeziv.

Toate acestea deoarece „betonul usor autoclavizat” are urmatoarele avantaje:

  • Poate fi de 3 ori mai usor in comparatie cu alte materiale similare
  • E portant, evident ca acest lucru depinde de grosimea lui. Pentru cea mai buna portanta recomand latimi de 300 sau 250 mm.
  • E rezistent la foc deoarece are clasa A1.
  • Durata de viata mare – peste 50 ani.
  • Ajuta la realizarea unor pereti mai drepti.

Dezavantaje BCA

Evident ca ar fi corect sa punem in balanta si punctele minus. Printre acestea se numara:

  • Rezistenta la compresiune mica, adica de 2N/mmp.
  • Are sensibilitate la apa
  • Casa va necesita o armare mai buna cu fier si beton.

Ghid achizitie

Inainte de a achizitiona acest material recomand sa parcurgeti urmatoarele etape:

Discutia cu meseriasul: In functie de lucrarea pe care doriti sa o faceti, acesta poate recomanda un anumit material si materiale complementare. In mod normal, acesta face si necesarul de materiale.

Necesarul de materiale: Acesta se face in functie de suprafata (evident ca si de proiect) si trebuie luate in calcul pierderile. De obicei, aceasta etapa cade in sarcina constructorului, dar este obligatoriu ca beneficiarul sa faca in paralel acest lucru pentru a-l verifica.

Tipuri BCA

In esenta sunt doua tipuri de astfel de materiale de constructie, adica:

  • Pentru pereti exteriori. Acestia au o latime de 300 mm pentru a oferi o izolare mai buna.
  • Pentru pereti la interiori (adica pentru compartimentare). La peretii mai importanti se foloseste o dimensiune usor graosa de 250 mm, iar la cei secundari se folosesc latimi inferioare de 150, 100 mm.

Branduri

Sunt firme cunoscute pentru produsele de calitate, iar din aceasta cauza unii se orienteaza spre unele anumite. Printre acestea se numara:

Ytong e o firma prezenta in Romania care exista din 2010, iar prima fabrica a fost in comuna Pauliesti din Prahova. La baza, brandul e unul suedez. Iar, Ytong este primul produs de acest tip, fiind creat in 1920. 1 In momentul de fata acest brand apartine de Xella. 2

Holcim este o firma foarte cunoscuta in tara noastra pentru ciment. Este o companie elvetiana care face si astfel de materiale de constructii.

Elpreco e o firma din Romania care produce materiale de constructii. La nivelul anului 2007, aceasta producea circa 300.000 mc „beton celular”.

Macon e un brand care apartine de Xella, precum Ytong. 3 Firma Macon Smart Standard exista din 1968 ceea ce inseamna ca are experienta de mai bine de jumatate de secol.

Intrebari frecvente

Ce inseamna BCA?

Termenul de BCA vine de la „beton celular autoclavizat”. In engleza i se zice AAC, adica „autoclaved aerated concrete” (beton aerat autoclavizat).

BCA vs caramida Porotherm

Nu e niciun secret ca daca e sa comparam BCA-ul cu caramida care are goluri (gresit numita Porotherm deoarece acesta din urma e un brand, nu un tip) atunci vedem ca are unele avantaje precum dimensiune mai mare (pe partea de lungime) si pret usor mai mic. In acest fel, constructiile din acest material sunt realizate mai rapid.

Izolare fonica BCA vs caramida

Izolarea fonica e similara la materialele precum „becea” si caramida. De mentionat e ca o grosime dubla a unui anumit perete nu inseamna o injumatatire a zgomotului, ci o reducere cu cativa decibeli.

Referinte:

  1. wiki, Ytong, Link ↩︎
  2. xella, Despre Ytong, Link ↩︎
  3. macon, Despre, Link ↩︎

Lasă un comentariu