Top 5+ Cele Mai Bune Biciclete de Munte MTB 2024

Dacă ești în căutarea celei mai bune biciclete de munte, probabil că ai aflat că există o mulțime de opțiuni disponibile pe piață. Cu atât de multe alegeri, poate fi dificil să ne decidem care cea mai bună bicicletă de munte care să ni se potrivească.
În acest articol, vom discuta despre ce ar trebui să iei în considerare atunci când cauți un model de munte. Vom face o selecție a modelelor de munte cu reputație bună care sunt disponibile în momentul de față.

Top 5 cea mai bună bicicletă MTB

Alături ai câteva modele de bike-uri care ar putea intra în categoria cele mai bune biciclete pentru munte. Ar mai trebui să precizez că există și soluții hibride (biciclete trekking) care sunt o combinație între MTB și modelul pentru oraș.

O altă variantă care ar trebui să o ai în listă e cea de bicicletă electrică. O astfel de soluție te va ajuta foarte mult în a parcurge distanțe mari.

Recomandare Afisport M3

 • Ușoară (circa 15 kg)
 • Frâne pe disc hidraulice

Vezi preț afisport Vezi preț decathlon

Modelu M3 este una dintre cele mai bune biciclete de pe piață cu cadrul din aluminiu și frâne pe disc cu acționare hidraulică. Poate fi utilizată atât de amatori cât și de profesioniști. Evident că exista mențiunea că pentru profesioniștii cu un buget mai redus.

Ca oricare alt MTB, dotprile ei sunt unele de bază adică nu vine cu apărători, antifurt sau lumini. Dacă vă trebuie Așa ceva nu este nicio problemă aceste lucruri pot fi montate și după aceea.

Ce mi-a plăcut la acest model este pe lângă faptul că are un aspect foarte plăcut, construcția este una robustă. Un alt lucru care trebuie să ținem cont este faptul că vine în multiple dimensiuni ale cadrului și că-i disponibilă variate culori.

Model ieftin Rockrider St 120 27,5

 • Ușoară
 • De calitate

Vezi preț special

Din multitudinea de biciclete de munte ieftine, Rockrider St 120 este o opțiune care trebuie luată în considerare. Este disponibilă în mai multe variante de configurație una dintre ele fiind modelul de 27,5 cu frâne pe disc mecanice.

Cadrul acesteia este unul din aluminiu iar greutatea per ansamblul este de circa 15 kg.

Sunt mai multe lucruri care îmi plac la acest model, pe lângă faptul că arată foarte bine. Are niște frâne foarte bune pe disc cu acționare mecanică și sistemul de viteze este unul simplificat. Mai în detaliu trebuie să scriu că vitezele sunt 9, adică are doar o foaie la pedale. Acest lucru vă ajută foarte mult la schimbarea vitezelor

Model electric Afisport M17

 • Greutate redusă 21,5 kg
 • Diverse configurații
 • Autonomie circa 60 km
 • Viteză 25 km/h

Vezi preț afisport Vezi preț emag

Persoanelor interesate de un mountain bike electric le recomand modelul M17 al celor de la Afisport.
Este disponibilă în două variante ale roților adică de 27,5 și 28 inch. Ar mai trebui să spun că există variante pentru femei cât și bărbați. Varianta de femei este C17 iar cea pentru bărbați M17.

Pentru a fi cât mai ușor de utilizat acest model are o greutate redusă de undeva la maxim 22 de kg Acest lucru se datorează în mare parte faptului că are un cadru din aluminiu.
Dar să revenim la partea electrică și la a preciza faptul că bateria este una foarte ușoară cu autonomia între 50 și 70 km. Dar trebuie să știți că este vorba despre o autonomie pe drum drept. Dacă o să mergeți prin pădure s-ar putea ca autonomia să fie undeva la jumate sau chiar mult mai puțin.

Full suspension Rockrider ST 530 S

 • Roți diametru 27,5 inch
 • Diverse mărimi
 • Suspensie completă
 • Cadru aluminiu
 • Frâne disc hidraulice

Vezi preț special

În comerț există mai multe biciclete MTB full suspension, dar modelul Rockrider ST 530 S are în spate un producător cu reputație foarte bună.
Acest model este unul pentru bărbați dar datorită geometriei foarte bune cred că ar putea fi utilizat și de femei.

Cadrul din care este compus acest model este unul din aluminiu și are o greutate de 2,7 kg. Așa încât modelul de față are o greutate per ansamblul de 15,6 kg.

La acest model, pe lângă prețul bun, calitatea materialelor și greutatea redusă, mi-a plăcut și faptul că are un sistem de frânare pe disc cu acționare hidraulică.

26 inch Omega Gerry

 • Cadru aluminiu
 • Roți de 26 inch
 • Frâne pe disc mecanice

Vezi preț special

Un model de bicicletă foarte apreciat este acesta de la firma Omega. Are o greutate de circa 15 kg lucru care se datorează cadrului din aluminiu și faptului că are frâne pe disc mecanice. Dacă avea frâne pe tambur atunci avea o greutate ușor mai redusă.

Un alt lucru care contribuie ușor la greutate este faptul că are furcă din oțel.

Sunt mai multe lucruri care îmi plac la modelul acesta, pe lângă faptul că are aspect plăcut, cadrul din aluminiu și frâne pe disc. Acestea ar fi faptul că e disponibil în mai multe variante de mărimea cardului și variante de dimensiune a roților.

Model de femei Romet Orkan 1 D

 • Ieftină și bună
 • Cadru din aluminiu
 • 13,5 kg
 • Frâne pe disc
 • Roți de 28

Vezi preț biciclop Vezi preț emag

Acest mountaibike pentru femei e mai mult o bicicletă de trekking, adică o combinație între bike de oraș și de munte.
E disponibilă în mai multe variante de culoare și are o configurație la zi. Discutăm despre un cadru din aluminiu roți de 28 Inch și sistem de frânare pe disc cu acționare mecanică.
Se remarcă prin faptul că are o greutate mai redusă decât alte modele, fiind vorba despre 13,5 kg.

La ce să te uiți când cumperi o bicicletă MTB

Atunci când alegeți cea mai bună bicicletă de munte, trebuie să luați în considerare bugetul și alți factori, cum ar fi mărimea, din ce e făcut cadrul, greutatea și suspensia. În rândurile de mai jos am să încerc să punctez de ce fiecare dintre aceste lucruri care trebuie luate în considerare:

Mărimea: Este important să alegi o bicicletă de teren accidentat care se potrivește mărimii tale pentru a avea o experiență confortabilă și sigură. Prin mărime mă refer atât la dimensiunea roților cât și la dimensiunea cadrului.

Pentru a alege o mărime corectă, un punct de plecare ar fi tabelul de alături. Dar trebuie să știi că fiecare producător are un astfel de tabel și ar trebui să te orientezi în funcție de acela. Ce vreau să zic este că tabelul de alături este unul general adică orientativ.

Înălțime ciclist bărbat (cm)Mărime cadru (cm)Mărime cadru (inch)Mărime cadru
165-17038-4115-16S
170-17543-4617-18M
175-18048-5119-20L
180-18553-5621-22XL
Înălțime ciclist femeie (cm)Mărime cadru (cm)Mărime cadru (inch)Mărime cadru
148-15833-3613-14XS
158-16838-4115-16S
168-17843-5617-18M
178-18548+19+L

Cadru: Există diferite opțiuni de materiale pentru cadrul bicicletei, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Cele mai des întâlnite materiale sunt aluminiul, carbonul și oțelul.

Dar trebuie să știi că diferența de greutate dintre aluminiu și oțel este de circa un kilogram, iar cea dintre carbon și aluminiu de circa două. Ar mai trebui să scriu că greutatea unui cadru depinde și de cum este realizat, întrucât există mai multe tipuri de cadre.

Cadrele din aluminiu sunt ușor mai grele și mai rigide decât cele din carbon, dar sunt mai rezistente la impact și mai accesibile ca preț. Cadrele din carbon sunt mai ușoare și mai flexibile, oferind o mai bună absorbție a șocurilor și o performanță mai bună pe terenurile dificile.

Greutate: Greutatea acesteia poate afecta performanțele, deci este important să alegi una ușoară, dar și suficient de rezistentă pentru terenul pe care dorești să o utilizezi.

Un impact mare asupra greutății unei biciclete îl are cadrul dar se dotările. De exemplu frânele pe disc sunt mai grele decât cele V-brake.

Suspensie: În funcție de terenul pe care vei merge, trebuie să alegi o bicicletă cu suspensie adecvată. O suspensie mai bună poate fi necesară pentru terenuri accidentate, dar poate încetini viteza în terenurile mai plate. Modelele de tip mountain bike sunt clasificate în unele cu suspensie pe față (hardtail) și cu suspensia totală (față-spate).
Suspensia este foarte importantă la o bicicletă de munte deoarece absoarbe șocurile și îmbunătățește controlul asupra acesteia pe teren accidentat. Cele cu suspensie completă oferă o performanță mai bună pe terenurile dificile decât cele cu suspensie față (hardtail).

Roți: Dimensiunea roților depinde de preferințele personale și de tipul de teren pe care dorești să mergi. Roțile mai mici, de 26 și 27,5 inch, oferă manevrabilitate în timp ce roțile mai mari, de 29 inch, sunt mai stabile și oferă o mai bună capacitate de rulare.

Tipuri de biciclete de munte

Înainte de a face o achiziție, este important să știi pe ce tip de teren vei merge cu ea. Există diferite tipuri de modele de munte, fiecare specializată pentru un anumit tip de teren. Aceste tipuri de MTB-uri sunt următoarele:

Hardtail: Deseori întâlnite cu mențiunea HT, acestea sunt o opțiune excelentă pentru cei care doresc să meargă pe drumuri mai puțin accidentate, deoarece sunt mai ușoare și mai rapide decât cele cu suspensie completă. Sunt dotate cu o suspensie numai pe furca față și sunt concepute pentru a fi mai rigide și mai eficiente.

Full suspension: Cele cu suspensie completă (adică biciclete full suspension) sunt echipate cu o suspensie pe furca față și pe cadru, ceea ce le face mai potrivite pentru călătoriile mai dificile. Aceste modele sunt mai ușoare și mai rapide decât cele Enduro sau Downhill, dar pot fi utilizate și pentru trail-uri și călătorii mai lungi. Diferența dintre cele cu suspensie pe față și cele cu suspensia completă constă în faptul că primele au suspensie doar pe furca din față, în timp ce modelele full au suspensie atât pe furca din față, cât și pe cea din spate.

Enduro: Sunt destinate călătoriilor mai lungi și mai dificile, cum ar fi coborârea în pantă sau călătoriile prin teren accidentat. Acestea sunt dotate cu o suspensie mai mare și sunt concepute pentru a fi mai rezistente.

Trail: Modele versatile, proiectate pentru a fi utilizate atât pe cărările montane, cât și pe terenurile mai plate. Acestea sunt potrivite pentru a fi folosite atât pe terenuri ușoare cât și pe terenuri mai dificile, cu o suspensie mai mică și o geometrie mai lejeră decât Enduro bikes. Deci, diferența dintre modelele de munte și cele de trail constă în faptul că MTB-urile sunt proiectate pentru terenuri mai dificile, precum cărările montane și coborârile abrupte. În schimb, cele trail sunt proiectate pentru terenuri mai variate, inclusiv terenuri mai plate și ușor accidentate.

Downhill: Modele proiectate pentru coborâri rapide și extreme. Acestea sunt dotate cu o suspensie foarte mare și sunt foarte eficiente în coborârile abrupte, dar nu sunt potrivite pentru călătorii mai lungi sau pentru a urca pe cărările montane.

Concluzie

La final, alegerea celei mai bune biciclete de munte depinde de preferințele dvs. Este important să alegeți o biclă care să se potrivească mărimii dvs. și care să ofere performanțe excelente în terenurile unde doriți să o folosiți. În plus, este important să luați în considerare și factori precum materialul cadrului, greutatea și suspensia.

Sper că acest articol de față a oferit o idee despre ce să căutați atunci când alegeți cel mai bun MTB. Dacă mai veți întrebări, iată câteva dintre cele mai frecvente întrebări despre țoclele de munte:

Referitor la întreținerea unui astfel de model trebuie să scriu că pentru a-ți păstra MTB-ul în stare bună, este important să o cureți și să o lubrifiezi regulat. În plus, trebuie să verifici regulat presiunea în pneuri și să înlocuiești consumabilele, cum ar fi frânele și lanțul, atunci când este necesar.

Lasă un comentariu