Cel Mai Bun Despicător de Lemne electric 2025

Având în vedere cât costă lemnul de foc, să plătești pe cineva să crape lemnele și să le clădească, poate că ar trebuie să vă gândiți să faceți o investiție pe termen lung, în special dacă nu sunt alternative pentru încălzit locuința. Vă recomand un aparat de despicat lemne care poate să vină de la mai multe branduri. În funcție de alimentare acestea pot fi de trei tipuri, însă cel mai popular este cel electric, urmat de cel pe benzină și la final, cel manual. Dacă nu vă puteți decide pentru care să alegeți, am făcut un top cu cel mai bun despicător de lemne de calitate de pe piața din România. Un lucru este cert, nu sunt multe mărci care oferă astfel de soluții pentru gospodărie și nu numai.

Despicător de lemne electric, manual sau pe benzină?

Dacă nu știți ce să alegeți dintre cele trei, vă spun că nu aveți cum să regretați varianta electrică. Majoritatea producătorilor renunță treptat la modelele cu motor termic (benzină), în favoarea celor cu motor electric, datorită costurilor reduse, fiabilității și raportului preț/performanță. E mai ușor să întreții un aparat electric decât unul cu combustie.

Dacă nu vă puteți obișnuiți cu ideea de despicător de bușteni hidraulic pe curent, atunci am să vă menționez și un model cu benzină care îl puteți lua cu încredere, care este recomandat pentru lemne mai groase și mari.

În ceea ce privește varianta manuală, adică un despicător pentru lemne mecanic, la acesta trebuie să vă rezumați la bucăți cu diametru mai mic și implică aplicarea unei forțe, deci nu va fi chiar simplu.

Care sunt cele mai bune despicătoare de lemne?

Sunt câteva modele de la anumite firme care l-aș recomanda datorită performanțelor, dar și prețului cerut. Dacă vreți doar un despicător de bușteni profesional, atunci Texas ar fi opțiunea, adică varianta de 8 tone de jos, dar există și una de 7 tone ca alternativă puțin mai ieftină, dar pentru 100-200 lei diferență, nu cred că merită compromisul. Întreținerea este ușoară și nu implică costuri foarte mari, singurul lucru care trebuie să-l faceți, e să schimbați uleiul hidraulic.

Avantajele principale oferite de un despicător de lemne electric sunt evidente: nivel de zgomot redus, adică este silențios, și nu emite fum.

Texas Power split 820V

  • Roți de transport mari
  • Capacitate 8 tone
  • Putere motor 3500W

Despicătorul de lemne vertical Texas de 8 tone prezentat este recomandarea mea pentru cei care se încălzesc cu lemn toată iarna și nu vor să mai apeleze la cineva.

Se descurcă bine având în vedere capacitatea de despicare, dar există și o alternativă de 7 tone care o să o prezint ulterior. În cazul în care cel de sus nu mai este în oferta magazinului, atunci aveți o opțiune similară ca performanță.

Din păcate nu am găsit niciun clip de prezentare cu acest model, dar sunt cu alte modele ale acestui brand. Ideea e că diferența dintre acesta și unul orizontal este destul de mare și o veți observa după ce treceți de la unul la altul. Unele sunt echipat chiar și cu cap în cruce astfel că poate reduce destul de mult timpul de lucru, dar montarea acestuia va influența performanțele sale deoarece trebuie să luăm în considerare și esența lemnului și dacă are sau nu noduri.

Nu se adresează oricui deoarece este mare și greu de depozitat, însă mutatul său este ușor pentru că are acele roți și un design ergonomic. Tot procesul durează 15 secunde pentru coborârea, iar returul durează doar 4 secunde, deci undeva la 20 secunde în total.

Villager HLS 55 T

  • Forță de 5 tone
  • Alimentare la 220V
  • Greutate de numai 50 kg

Un despicător pentru lemne hidraulic orizontal ca acesta este mult mai compact decât restul și se poate vedea că are o poziție mai joasă. Mai precis, dimensiunile sale sunt 61 cm înălțime, 116 cm lungime și 42,5 cm lățime.

Dacă nu ați auzit prea mult e despre acest brand sloven, acesta a fost fondat prin 2005 și este pe piață de ceva timp. Produsele sale sunt competitive, adică vi se oferă acel raport calitate/preț foarte bun.

Conceptul de funcționare este același la mai toate modelele (hidraulic), adică puneți bușteanul și acționați butonul ori maneta. Tot procesul durează câteva secunde și nu implică foarte mult efort din partea utilizatorului. Dacă vreți să fiți sigur că poate sparge lemne chiar mai groase cu noduri și de esență tare, puteți alege unul cu presiune de 7-8 tone cum este cel de jos.

HECHT 670

  • Monofazat
  • Presiune 7T
  • Design mic

Puteți face treabă chiar și cu un despicător lemne orizontal de 7t cum este cel menționat de mine. Poate că am menționat ca multe modele germane de la Hecht, dar chiar merită toată atenția voastră deoarece sunt produse de calitate și performante. Dacă nu v-am convins, atunci urmăriți clipul de la final cu acesta, să vedeți ce bușteni groși poate despica.

Poate că nu l-aș include chiar la categoria despicător de lemne profesional, însă nivelul de performanță și calitate este peste concurență. Totuși, nu aș recomanda să puneți lemne cu diametru prea mare și foarte lungi, adică fie alegeți să fie lungi și subțiri, fie scurte și groase. Deci trebuie să alegeți cum tăiați cu drujba pentru că și aparatul în sine nu rezistă la bușteni foarte grei.

Ruris DL600

  • Protecție IP54
  • Forță de despicare de 6 tone
  • Compact

Chiar dacă ca și nume este destul de apropiat de un DL700, ca și design este mai compact. De ce ar merită să luați în calcul această variantă? Pentru că este despicător lemne ieftin de doar 44 kg.

Acesta nu are acea carcasă care să țină bucățile de lemn care sunt despicate, adică este mai simplu și s-ar putea să vă placă mai mult. Nu prea ai cum să nu fi mulțumit de această alegere deoarece are un preț mic și performanțele sunt ok. Nu trebuie să vă faceți griji că nu aveți suficientă benzină sau ulei pentru amestec, deoarece se alimentează doar la rețea și nu trebuie rețea alimentare trifazică, deoarece are un consum mic (valoare dată de puterea motorului).

Chiar dacă unele modele le-am prezentat spre final, asta nu înseamnă că nu sunt opțiuni bune, eu le-am pus în funcție de popularitate și ce mi-a plăcut mie.

Ruris DLV 1400

  • Forță despicare 14 tone
  • Suportă un diametru între 70 și 400 mm
  • Lungime maximă buștean 106 cm

Dacă vi s-ar părea mai comod de folosit un despicător de lemne Ruris ca cel din imagine, atunci poate că nu ar trebui să stați prea mult pe gânduri deoarece trece perioada în care vă puteți pregăti pentru sezonul rece. Acest aparat este alternativa la un topor de despicat, plus că nu este atât de epuizant.

Pe partea de siguranță, este echipat cu un buton cu care puteți opri aparatul și două brațe pentru fixare materialului lemnos, din care unul este fix, iar celălalt mobil. Față de altele, are o carcasă robustă, iar cu acele brațe lemnul nu o să cadă pe picioare. Lemnul poate fi pus pe suport, iar după ce este despicat, acesta nu cade jos pentru a-l putea răsuci pentru despicare completă.

Acționarea sa este mecanică, iar panou de control este atât de simplu, încât nu aveți ce să greșiți când folosiți aparatul. Înainte să vă apucați de treabă, citiți instrucțiunile și nu uitați de echipamentul de protecție (mănuși și vizieră/ochelari).

HECHT 676

  • Greutate redusă – 48 kg
  • Rezervor ulei de 3,2 litri
  • Motor de 2,2 kW

După cum se poate vedea, acest aparat de despicat bușteni are performanțe similare cu cele ale modelului Texas, însă principiul de funcționare este puțin diferit, motiv pentru care unii probabil că ar opt pentru altul. deoarece nu mai sunteți limitați de acea grosime. Ideea e că acea carcasă și toată construcția sa nu permite un butuc de lemn mai mare.

Îmi place că este compact, ușor de depozitat și nu este atât de scump. Nu mai trebuie să tăiați manual lemnul când aveți pe acesta, dar trebuie să vă asigurați că lemnul are dimensiunile menționate de producător, adică să nu fie mai lung de 520 mm, iar diametrul să fie de maxim 250 mm.

Ideea e că primești cam cât și plătești, adică nu o să puteți crăpa cine știe ce bușteni groși, de aceea poate că nu ar trebui să vă limitați ca opțiune doar la acesta. Acest brand oferă și varianta puțin mai puternice, după cum urmează în continuare. Dacă din filmarea de jos nu sunteți mulțumiți de el, adică nu oferă acea forță, atunci merită următoarea variantă cu motor termic Briggs&Stratton care este foarte bun, adică este puternic și fiabil.

HECHT 6422

  • Poate fi folosit orizontal sau vertical
  • Motor Briggs&Stratton
  • Tractabil

Am pentru voi un despicător de lemne tractabil după cum se poate vede atât în imaginile de prezentare, cât și în clipul de prezentare/demonstrație. Veți observa cât de ușor poate despica orice bucată de lemn indiferent de esența sau vechime (uscat sau verde). Cu o presiune de 22 de tone, chiar nu va întâmpina nicio dificultate, plus că îl puteți duce oriunde atașat de mașină.

Motorul Briggs&Stratton este dezvoltat de o companie americană cu o lungă experiență în domeniu, motiv pentru care nu ar trebui să treceți cu vederea chiar dacă prețul este cam piperat. Dacă aveți o afacere care se ocupă cu vânzare de lemn spart, aveți nevoie de un astfel de aparat de spart lemn, adică investiți mai mult pentru a câștiga pe termen lung.

Diametrul lemnului este mai mare la acesta, adică poate să ajungă la 400 mm, iar lungimea la de 61 cm. Ar trebuie să menționez că nu este recomandat de producător să circulați cu viteză mai mare de 71 km/h, datorită formei sale. Că tot vorbim de design, îl puteți folosi pe orizontală sau verticală, însă dacă alegeți poziția verticală, nu trebuie să ridicați lemnele atât de mult, adică nu vă veți solicita fizic atât de mult.

Ruris DL700

  • Vine cu roți de transport și capac de protecție
  • Design ergonomic
  • Capacitate de 7 tone

La fel ca și varianta menționată la început, aici avem tot un despicător pentru lemne monofazic care vă poate ușura munca de acasă destul de mult sau poate că aveți o cabană undeva departe și nu aveți cum să spargeți lemne, adică e nevoie să vă descurcați singuri. Poate fi asamblat și dezasamblat foarte ușor, iar greutatea sa nu depășește 52 de kg.

Rezervorul de ulei hidraulic este de 3 litri la acesta și în general este direct proporțional cu puterea sau forța sa. Acesta trebuie schimbat la o anumită perioadă, dar în manualul său vi se dau toate detaliile cum să-l întrețineți sau să-l folosiți. Dacă nu mai este disponibil pe stoc, aveți varianta Ruris de 6 tone alături, care nu este mult mai diferită de aceasta.

Texas Power split 720V

  • Construcție robustă
  • Calitate
  • Nu este tractabil

Doar după cum este construit, se poate ajunge la concluzia că vorbim de un despicator de lemne electric profesional, fără să mai menționez ceva de producător. Pentru cei care nu știu, este un aparat acționat electrohidraulic, adică nu este nevoie de combustibil.

Dacă v-ați aprovizionat cu lemn gata tăiat la lungimea potrivită, doar mai trebuie spintecat, atunci un despicator lemne cu cardan v-ar ușura cu mult munca deoarece suportul pentru lemn este generos, astfel că puteți pune un diametru ceva mai mare. Indiferent că folosiți un șemineu, sobă, sau vatră cu lemne, este necesar să aveți pe lângă casă un așa un aparat performant. Puteți chiar să câștigați bani cu el dacă vreți să vindeți lemn gata crăpat. Consum pentru curent este mai mic decât cel al benzinei, plus că întreținerea aparatului ține doar de partea hidraulică (ulei).

ProGarden BT-EK8

  • Forță compresivă 8 tone
  • Lemn cu lungime maximă 52 cm
  • Durată ciclu 2 secunde

Un despicător cinetic poate fi folosit cu ușurință de oricine, plus că nu trebuie să ridicați foarte sus lemnul. Trebuie să știți că dacă îl veți cumpăra pentru o firmă, garanția este de 12 luni și nu de 24 luni cum este la persoane fizice. Așa este și în cazul altor produse, dar nu trebuie să vă faceți griji pentru că este o investiție bună pentru următorii ani, iar dacă nu v-am convins, atunci aveți un clip la final de prezentare cu acesta.

Un despicător pentru lemne cu motor pe benzină oferă un plus de performanță și nu prea ține de brand, ci așa este în general. La acesta, durata ciclului este de 2 secunde, adică este o acțiune de lovire și nu de împingere, adică este cinetic și nu hidraulic.

Yato YT-79943

  • Greutate sub 10 kg
  • Lamă din oțel
  • Acționare manuală

Nu v-am prezentat nici un despicător de lemne manual, de aceea am ales pentru voi unul de la un brand destul de cunoscut de unii dintre voi. Acesta are o lungă istorie în domeniul realizării de scule și nu numai. dacă vă întrebați cum funcționează acesta, ei bine trebuie să apăsați repetat cu piciorul pe partea exterioară neagră, exact cum vă este demonstrat în clipul de mai jos. Pare destul de simplu, însă dacă nu aveți răbdare, atunci puteți trece la varianta clasică, adică la secure.

Nu am prezentat niciun despicător lemne industrial deoarece costă foarte mult și nu sunt atât de cerute, plus că sunt vândute pe bază de contract. Fiind atât de mari, nu pot fi transportate atât de ușor la client.

Un topor de despicat lemne este o unealtă ușor de folosit și care ușurează munca, dar necesită și îndemânare.

Tipuri de despicătoare de bușteni

Probabil ați observat că unele au o construcție diferită deoarece se încarcă diferit sau oferă o platformă orizontală pe care lemnul stă în picioare, pe când la altele au o platformă unde lemnul stă culcat deoarece despicarea este orizontală. Deci sunt câteva diferențe între ele și cu siguranță mai sunt și altele în funcție de dotări și performanțele dorite.

Orizontal. Sunt accesibile și compacte, iar la acestea alimentarea este electrică. Despicarea lemnului se face în funcție de ce fel de cap folosește.

Vertical. Acestea oferă performanțe superioare, plus un control mai bun asupra bucăților de lemn după despicare, adică pe lateral sunt acele brațe care susțin lemnul. Lemnul poate fi despicat chiar și în patru bucăți dacă acel cap este în formă de cruce, însă în general este simplu, pentru că ar necesita prea multă forță. Avantajul oferit de acesta este că bușteanul nu trebuie să aibă o anumită grosime, ci doar lungime.

În funcție de cum este alimentat, pot fi cel puțin trei tipuri de modele disponibile pe piață.

Manual. Sunt disponibile doar câteva modele și principiul de despicare este relativ același, însă nu veți putea pune lemne foarte lungi ori groase, ci doar mici.

Pe benzină. Despicătoarele de lemne pe benzină sunt ideale pentru firme sau instituții unde este nevoie de un plus de performanță deoarece vorbim de mai multă masă lemnoasă și poate că despicatul clasic nu mai este o opțiune deoarece nu găsiți oameni.

Electric. Majoritatea modelelor noi sunt monofazate, astfel că dacă căutați un despicător lemne trifazat, trebuie să căutați destul de mult, poate chiar unul second hand. Un plus de putere sau capacitate de despicare este bine venit, însă vă puteți mulțumi și cu unul simplu.

Există modele sau alternative la variantele clasice menționate anterior, adică puteți atașa un burghiu conic la bormașină, însă s-ar putea ca mașina de găurit să nu fie suficient de puternică pentru această sarcină. Sunt și variantele cu con care le atașați la priza tractorului sau excavatorului.

Ar mai fi o clasificare în funcție de modul de despicare: cinetic și hidraulic. Mulți consideră că cel cinetic este superior când vine vorba de un model cu forță de maximă de 8 tone, deoarece durează mult mai puțin să despice lemnul.

Întrebări frecvente

Ce este un despicător de lemne pentru foc?

Este un aparat cu care puteți despica mult mai ușor lemnul de foc, însă în funcție de alegere, mecanismul de despicare poate fir diferit. Există chiar și despicătoare de lemne cu burghiu, adică conic sunt mult diferite de cele de sus menționate, dar nu sunt atât de populare deoarece nu sunt atât de comod de folosit și nivelul de siguranță în folosire este scăzut.

Cât costă un despicător de lemne din Germania?

Dacă vă referiți la cele marca HECHT, atunci trebuie să știți că prețurile de pornire sunt cam pe la 1500 lei, dar eu vă recomand chiar și modelele americane de la Texas sau românești de la Ruris sau Micul Fermier care sunt puțin diferite ca și construcție.

Sunt și alte mărci nemțești care le apreciez, gen Breckner Germany care oferă despicătoare lemne cu forță de 16 tone.

Despicător lemne făcut acasă, nou sau second hand?

Ca să confecționați unul acasă, e nevoie de un kit hidraulic pentru despicător lemne, cunoștințe, materiale, dimensiuni, scule și timp liber. Adică o să vă ia mult timp și poate chiar și bani.

Varianta la mâna a doua este tentant ca preț, însă merită doar dacă l-ați testat și sunteți mulțumiți de performanțele sale.

Ca oricare alt produs nou, veți beneficia de garanție și aveți siguranța că nu are uzură.

Lasă un comentariu