Cele Mai Bune Topoare de Despicat Lemne în 2024

A venit iarna și v-a luat pe nepregătite? Aveți nevoie de câteva unelte cu care să puteți crăpa sau despica lemne de foc. Voi alegeți care variantă vă place mai mult, cea motorizată sau cea manuală, adică depinde de bugetul vostru și cât ați fui dispuși să cheltuiți. Pentru cei care au timp și vor să facă mișcare, le recomand cel mai bun topor de despicat lemne care poate fi de la producători precum Fiskars, Cellfast, Breckner Germany etc. sau poate chiar unul OEM (No Name) dacă nu vreți să fie profesional, adică să aibă coadă de lemn. Adică aveți destule opțiuni iar în rândurile care urmează puteți observa numeroase modele de producătorii menționați și nu numai. Pentru cei care caută o opinie despre un model sau brand, nu ar trebui să treceți cu vederea variantele menționate.

Cel mai bun

Fiskars

Locul 2

Breckner Germany

De buget

Richmann Exclusive

Merită să cumpăr o unealtă de crăpat lemne cu motor?

După cum am menționat anterior, trebuie să țineți cont de buget pentru că nu este ieftină, dar și de spațiu, pentru că este mare și ocupă spațiu. Vorbim de un despicător de lemne care este disponibil în diverse forme și mărimi, dar și brandurile care îl oferă sunt numeroase. Veți observa imediat că oferta este satisfăcătoare atunci când căutați alternative fie mai accesibile, fie mai performante.

Dacă aveți spațiu înde să-l depozitați și chiar aveți timp să spargeți foarte multe lemne, această unealtă poate fi foarte utilă, însă nu toate sunt la fel de puternice deoarece modurile de despicare sunt diferite. Varianta de spart lemne cu toporul este cea mai convenabilă datorită prețului și designului compact, plus că vorbim de o unealtă portabilă și care nu are cum să dezamăgească, în special dacă alegeți unul dintre recomandările făcute.

Care este cel mai bun topor?

Căutați o recomandare topor de crăpat lemne care să aibă undeva între 2 și 3 kg, adică să nu fie prea greu? Atunci aveți alături unul dintre cele mai vândute topoare profesionale de despicat, însă nu trebuie să excludeți nici variante mai mici dacă nu aveți o înălțime mare sau doar vreți să fie manevrabile.

Am făcut un top 10 cu topoare pentru crăpat lemne, iar la capitolul preferințe sunt brandurile cu experiență, dar nu aș exclude nici cele care oferă produse de buget, deoarece vorbim de o unealtă care o veți folosi doar într-o anumită a anului și nu o veți folosi în scop profesional ori pentru a câștiga bani.

Fiskars X27 – XXL

 • Lungime 960 mm
 • Greutate 2,6 kg
 • Materiale de calitate

Un topor de despicat lemne Fiskars ca acesta vă poate ușura cu mult munca din gospodărie. Cu alte cuvinte, veți scurta durata de muncă cu minim efort, însă depinde și de ce esență sunt lemnele. oricum față de modelul clasic, acesta nu rămâne împlântat, astfel că trebuie să recurgeți la o pană sau la încă un topor cu cu coadă lungă.

După cum bine știți, lungimea sa se alege în funcție de înălțimea voastră. Multe persoane au optat pentru cel care l-am și prezentat, dar la fel de bun este și Fiskars X25 care este considerat ca mărime, XL. Se descurcă bine la crăpatul buștenilor cu diametru mai mare de 30 cm, chiar și dacă prezintă noduri.

Geometria și finisajele sunt același indiferent de opțiune, singura diferență este mărimea. Dacă nu aveți de călătorit cu el, atunci X27 este alegerea perfectă deoarece diferența de preț este foarte mică.

Chiar dacă plouă sau este iarnă afară, coada din fibră de sticlă și mânerul din plastic vor rezista, acesta este și avantajul oferit de aceste materiale, plus că reduc din greutate. Teaca din plastic este un accesoriu important indiferent că alegeți să o depozitați undeva ori alegeți să călătoriți cu această unealtă care este destul de ascuțită.

Breckner Germany BK89507

 • Coadă din fibră
 • Greutate 2000 grame
 • Pentru acasă/hobby

În opinia mea, avem cel mai bun topor de spart lemne de la un brand renumit în acest buget, dar nu este singurul, motiv pentru care lista de recomandări nu se va opri aici. Poate că nu este pe placul multora deoarece coada nu este atât de lungă ca și la modelul anterior menționat, adică vorbim de o lungime de 70 cm.

Chiar și greutatea sa nu trebuie neglijată și în general acesta este influențată de mărimea sa, adică vorbim de un topor de despicat lemne de 2 kg. În ceea ce privesc materialele, nu diferă cu mult de concurență, adică lama este realizată din metal, coada din fibră de sticlă și mânerul din fibră de nylon. Poate că aparent ar părea fragil, dar nu este așa, plus că îl puteți lăsa oriunde pentru că nu se deteriorează, cum se întâmplă în cazul celor cu cozi de lemn.

Produsele germane sunt de calitate și la prețuri mai mult decât mulțumitoare, de aceea l-am și ales pe acesta în topul preferințelor, dar nu este singurul. Veți vedea și modelul Cellfast care este alternativa perfectă la Fiskars și nu numai. Pentru cioplit sau chiar mărunți, e nevoie de o toporișcă Breckner Germany de 37 cm, care se asortează cu ce am prezentat anterior. Nu este atât de grea sau scumpă, adică cântărește doar 1 kg și costă sub 50 lei.

Richmann Exclusive

 • Mâner cauciucat (anti-alunecare)
 • Cap din oțel forjat
 • Lungime totală 88 cm

Dacă brandul nu joacă un rol atât de important, atunci aveți nevoie de un topor pentru despicat lemne de 3 kg ca cel de sus care costă destul de puțin în comparație cu restul și s-ar putea să vă placă. Spun asta pentru că este mare și materialele folosite la acest nu diferă cu mult de restul.

Orice trunchi poate fi tăiat cu lama sa deoarece profilul are forma ideală, iar rezistența împotriva coroziunii este superioară pentru că vorbim de fier forjat. De asemenea, nu rămâne înțepenit deoarece suprafața este lustruită.

Ce nu o să vedeți la concurență, dar o să observați imediat după prima utilizare, e că are un mâner cu suprafață cauciucat, astfel că nu va aluneca din mână. Oricum se ține bine în mână datorită acelei forme din capăt. Tot la capăt este un ochi pentru a fi agățat de un cârlig.

Această secure pentru despicat lemne nu folosește vreo pană pentru prinderea cozii, ci doar rășină specială care va rezista în timp. Nu ai cum să nu fi mulțumi de el în acest preț, iar adcă vreți să faceți o alegere și brandul este important, poate că următorul exemplu este pe gustul vostru.

Cellfast C2500 ERGO

 • Greutate 2,5 kg
 • Lamă din oțel călit prin inducție
 • Lungime 74 cm

Seamănă mult cu un topor Fiskars de lemne, doar că vorbim de un brand diferit care oferă o alternativă la un preț diferit (mai mic). E inclusă chiar și acea teacă din plastic care o puteți folosi pentru a-l agăța undeva, dar și pentru a ușura transportul. Să nu mai spun că acest accesoriu este foarte important când vine vorba de siguranță pentru că are o lamă destul de ascuțită.

Poate fi comparat ca preț oarecum cu modelul Fiskas X21-L, având în vedere că are inclus în pachet un dispozitiv pentru ascuțit topoare. Totuși, specificațiile dintre cele două sunt diferite, dar și designul este pe albastru, așa că nu se poate spune că e vreo clonă.

Cu siguranță, veți găsi un model care o să vă placă din acest top cu cele mai bune topoare de despicat, iar un lucru e cert, brandul nu este atât de important, adică puteți încerca și ceva diferit, cum vedeți mai sus.

Acest producător oferă soluții de calitate, iar dacă nu sunteți convinși, atunci aveți o demonstrație cu acesta, dar puteți consulta toată oferta acestuia, adică să citiți părerile clienților.

Strend Pro GSA1002

 • Coadă lungă
 • Cap în formă de pană
 • Greutate totală 3 kg

Din imagini se poate vedea că nu este o secure de spart lemne obișnuită, adică poate despica aproape orice buștean fără să rămână înțepenit, astfel că nu sunt necesare alte accesorii. Cu suficientă îndemânare și rezistență, puteți crăpa cu minim efort destul de mulți bușteni.

Un topor cu pană este un ajutor destul de mare și care nu trebuie să lipsească din gospodăria voastră, în special dacă locuiți la casă. Nu ai cum să-l scapi din mână datorită formei și materialului, adică are o coadă din fibră cu suprafață din cauciuc, deci vorbim de o prindere optimă.

Dacă nu știți sigur dacă acesta vi s-ar potrivi, trebuie să știți că lungimea cozii este de 810 mm, fără a măsura capul, iar în ceea ce privește greutatea, doar capul are 2,2 kg. Restul până la 3 kg reprezintă greutatea cozii care construită numai din materiale rezistente la umiditate dar și la șocuri. Totuși, trebuie să evitați să o loviți deoarece nu se compară cu cea din lemn masiv.

Powermat PM-SKC-Z3M

 • Spargați cu efort redus
 • Lamă din inox
 • De 600g, 1000g și 2000g

Dacă nu știți care vi s-ar potrivit, dar vreți să aveți pentru orice tip de muncă, atunci un un set de trei topoare de spart lemne ar fi pentru voi. Cu alte cuvinte, fiecare vine într-o mărime diferită, însă cel mic este pentru cioplit și nu pentru a sparge, deoarece capul nu are acea formă de tip pană.

Deci greutatea și lungimea vor varia în funcție de alegere și în funcție de situație, alegeți cel care este mai potrivit. Dacă până acum ați folosit un topor pentru despicat lemne de 5 kg, de acum încolo va fi nevoie de unul mult mai ușor datorită formei capului.

Cu acestea nu mai trebuie trebuie să vă faceți grijă că trebuie să puneți la umflat coada, pentru că la acestea se menține la fel indiferent de condiții, adică de anotimp. Plus că greutatea este bine balansată la acestea adică coada nu este foarte grea și lungime este perfectă pentru ce urmează să faceți.

Sokotools 17172000SK

Poate că Sokotools nu este un brand care să vă spună multe, însă oferă produs care se află în top favorite, adică sunt destul de căutate și dorite de români. Vorbim de topoare de despicat lemne de mărimi diferite, iar cel din imagine este unul mare și lung.

Chiar dacă pare din imagine a fi un topor de 5 kg, e de fapt de 2 kg și veți vedea că nu este nevoie de mai mult pentru că se înfige bine în butuci, astfel că o pană nu ar fi necesară la despicat.

Coada nu este din lemn ci din fibră sticlă cu finisaj de cauciuc pentru aderență bună, iar extensia spre final va împiedica să alunece din mână. O parte din lamă este acoperită cu teflon pentru o protecție suplimentară pe termen lung. Înainte să vi-l comandați, poate că o variantă mică ar fi utilă pentru bucăți mici de lemn care trebuie cioplite.

HECHT 900570

 • Greutate 570 grame
 • Lungime 350 mm
 • Mâner ergonomic

Dacă v-a plăcut vreo toporișcă Fiskars, dar nu ați cumpărat-o pentru că a fost cam scumpă, am pentru voi modelul de sus care este foarte reușit și ieftin. Îl puteți folosi pentru orice tip de activitate datorită mărimii și greutății sale reduse, chiar și pentru spart oase. Datorită acestui fapt, intră la categoria topor universal și chiar nu puteți avea pretenții foarte mari.

Calitatea cehă nu dezamăgește indiferent de ce produs discutăm, iar în ceea ce privește prețul, chiar îl recomandă. Poate că unele branduri sunt mai populare decât altele, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să încercați ceva diferit, în special dacă prețurile au crescut destul de mult. Ceea ce vreau să subliniez e că de multe ori veți plăti doar brandul.

Este unealta perfect pentru camping, pregătitul grătarului sau chiar pentru a curăța pomi. Că tot vorbim de curățat crengi, la final am prezentat o unealtă diferită.

Strend Pro AX255A

 • Mâner confortabil
 • Design de tip pană
 • Greutate de peste 2 kg

Arată precum o toporișcă de camping, doar că nu este chiar atât de mică și se vede după specificațiile tehnice oferite de producător, adică lungimea sa este de 600 mm, iar greutatea atinge 2200 grame. Puteți mărunți crengi dar și lemne cu aceasta, iar dimensiunile reduse vor ușura transportul, dar și depozitarea.

Nu trebuie să vă faceți griji peste an, deoarece mânerul nu se strâmbă și nici nu se mișcă ca la cele din lemn, deoarece este din fibră ca la restul. Acest tip de coadă este foarte popular datorită avantajelor oferite. Astfel că mai orice secure de crăpat lemne nouă vine cu o astfel de caracteristică. Chiar nu sunt avantaje dacă alegeți una cu coadă de lemn, plus că la un moment dat trebuie înlocuită chiar dacă ați avut grijă să nu stea în soare sau ploaie.

Fiskars WoodXpert XA3

 • Design anti-alunecare
 • Ușor
 • Taie bine

Dacă vreți să faceți curat în grădină, atunci trebuie să știți că pe lângă toporul pentru despicat lemne profesional, sunt necesare și niște unelte suplimentare care să vă ușureze munca, cum ar fi un cosor semiprofesional care este gândit pentru a tăia crengile subțiri și chiar lăstari.

Nu l-aș folosi ca topor pentru drumeție sau cioplit datorită formei lamei. Teaca realizată din plastic nu lipsește nici de la acest produs și este foarte importantă atunci când nu mai folosiți unealta și vreți să o depozitați unde chiar prin agățare. (are un ochi la capăt după mâner).

Aceasta este lista de recomandări și cu siguranță nu am reușit să menționez chiar toate produsele acestor producători, însă mai sunt și alții în cazul în are brandul nu joacă un rol important sau vă doriți anumite caracteristici pentru următoarea achiziție.

Indiferent pentru care alegeți, protecția este importantă, adică să nu uitați de mănuși, bocanci și o salopetă de lucru.

La ce să te uiți când cumperi un topor profesional pentru despicat lemne

Chiar dacă în clipul video de jos sunt prezentare doar modele Fiskars, ca să alegeți modelul potrivit, optați pentru un model suficient de ușor pentru voi și cu o mărime potrivită. Deci sunt două aspecte de luat în considerare, lungimea și greutatea.

După cum este ilustrat, lungimea cozii trebuie să fie egală cu cea a brațului, însă puteți alege să fie chiar mai scurt dacă vreți să fie și manevrabil. În plus, greutatea trebuie să fie potrivită, astfel încât să-l puteți ridica cu minim efort de mâner adică de la capătul cozii, acolo este locul potrivit pentru prindere.

Eu vă recomand să țineți cont doar de lungime pentru că greutatea trebuie să fie și ea pe măsură dacă vreți să despicați butuci groși. Foarte populare sunt cele cu coadă lungă deoarece trebuie să aveți o poziție destul de depărtat de lemn, ca să nu vă cadă pe picioare. De asemenea, nu uitați să țineți picioarele depărtate ca să nu vă accidentați.

Întrebări frecvente

Ce topor de tăiat lemne să aleg?

Categoric, recomand unul special conceput pentru despicare. De ce? Pentru că capul are o formă de pană, adică nu o să rămână împlântat cum se întâmplă cu modelele vechi ori clasice. Deci merită să cumpărați un model fie profesional, fie de la un brand mai puțin cunoscut, dar care respectă acest design nou care vă poate ușura munca.

O să vedeți că e nevoie și de un model mic pentru cioplit sau mărunțit care nu este chiar atât de ieftin, însă eu vă recomand chiar unul cu coadă de lemn pentru că nu trebuie să fie cine știe ce brand.

Care este cel mai bun lemn pentru coada de topor?

În funcție de posibilități, puteți alege între salcâm, stejar carpen sau fag. Totuși, contează mai mult densitatea sa decât tipul, pentru ca să reziste la șocuri.

Ce lungime trebuie să aibă un topor de lemne?

Sus am pus un clip cu un mic ghid care va fi de folos în alegerea lungimii potrivite. Dacă nu vă deranjează că este scump și greu, puteți alege unul cu lungime de circa 70-80 cm și de 2 kg, dar sunt disponibile pe piață de la puțini producători chiar și seturi care includ trei variante diferite, fiecare pentru altă sarcină.

Câte kilograme trebuie să aibă un topor foarte bun?

Dacă vorbim doar de greutatea lamei, cred că între 3 și 5 kg ar putea fi de ajuns, însă dacă butucii de spart este lungi, atunci aș opta pentru unul de minim 5 kg.

De unde să cumpăr un topor ieftin și bun?

După cum ați putut observa, am menționat câteva magazine de pe care am făcut cumpărături și de care sunt mulțumit, fie că vorbim de servicii de calitate, fie de livrare rapidă. Vorbesc de Emag și Vexio care oferă secțiunea de recenzii astfel că puteți citii opiniile utilizatorilor, însă vă puteți orienta și după preț pentru că sunt branduri care oferă cam același produs, doar cu mici diferențe de design. Adică putem vedem o lamă similară, dar și un mâner întărit tot cu fibră de sticlă.

Lasă un comentariu