Pentru proiecte mai mari aveți nevoie și de scule electrice performante și nu trebuie să fie neapărat profesionale, adică sunt de ajuns cele semi-profesionale care costă destul de puțin și sunt oferite de numeroase mărci. Pentru tăiatul lemnului cu grosime de mare, adică nu vorbim de scândură sau alte produse lemnoase sub 30 mm, aveți nevoie de cel mai bun fierăstrău sabie cu acumulator de pe piață. Evident că dacă schimbați pânza puteți tăia metal, plastic, rigips, bca, cărămidă, pomi/crengi și chiar oase la măcelărie. Deci utilitatea sa crește atunci când ai accesoriul potrivit și e bine să optați pentru un model cu sistem de prindere/fixare care nu necesită cheie, după cum se poate vedea la unele modele menționate jos.
Cuprins
Care fierăstrău sabie să aleg?
Cu siguranță modelul cu acumulator, adică fără fir, este alegerea potrivită deoarece nu mai trebuie să vă faceți griji că din greșeală tăiați firul. În plus, nu costă mai mult decât alternativa cu fir dacă aveți deja accesoriile (baterie și încărcător) de la alte scule electrice de la același brand (pentru că sunt compatibile).
Aveți trei recomandări sus de la câțiva producători foarte cunoscuți și care chiar oferă produse de calitate, adică am folosit diverse scule de la ei și sunt bune chiar și în ziua de astăzi. Singurul lucru care te degradează în timp este acumulatorul, fie că-l folosiți, fie că îl lăsați descărcat. După cum bine știți, producătorii recomandă să încărcați măcar o dată la 2 luni acumulatorul chiar și când nu-l folosiți, pentru a-i prelungi durata de viață.
Care sunt cele mai bune fierăstraie sabie?
După cum am menționat anterior, am pentru voi câteva modele de fierăstraie electrice sabie cu acumulator, dar și fără, adică cu fir. Am ales să vă prezint și astfel scule electrice cu fir deoarece sunt mai convenabile pe termen lung și dacă nu le folosiți prea des. de asemenea, poate că nu vă place ideea să tot încărcați baterii, care după câțiva ani scad ca și durată de funcționare, astfel că va trebuie să aveți doi acumulatori (pentru schimb).
Cu alte ocazii, spuneam că brandul nu joacă un rol important, însă când vine vorba de un proiect planificat și vreți să nu mai vă bazați pe alții, atunci trebuie să faceți o alegere de calitate, iar pentru doritori am realizat un top cu destul de multe fierăstraie sabie ieftine, dar sunt și opțiuni mai scumpe pentru cei care sunt dispuși să cheltuie mai mult.
Einhell TE-AP 18/28 Li BL – Solo
- Fără acumulator/încărcător în pachet
- Înălțime cursă 28 mm
- Motor fără perii
Avem un fierăstrău multifuncțional interesant care merge cu acumulator 18V de tip Power X Charge dar care nu este inclus. Dacă nu știți de care să alegeți, puteți opta pentru cel cu autonomie 4Ah, dar evident că la pachet cu încărcător. Există și Twinpack-uri pentru cei care vor două baterii, ca să lucreze fără întrerupere.
Probabil vă întrebați, de ce am ales acest fierăstrău sabie compatibil cu acumulatori 18V? Pentru că poate tăia material lemnos cu grosime sau adâncime de până la 200 mm, iar metal/oțel cu grosime de până la 12 mm. Alte specificații care poate v-ar interesa ar fi lungimea cursei care este de 28 mm, pentru că este o tăiere oscilantă, iar greutatea sa este de numai 2 kg, fără a lua în calcul acumulatorul.
Evident că dacă cel de sus vă depășesc bugetul cu 100-200 lei, atunci aveți Einhell Power-X-Change TE-AP 18 Li care are performanțe cam pe jumătate adică adâncimea de tăiere este înjumătățită pentru ambele tipuri. Poate fi alegerea perfectă dacă aveți de tăiat pomi și nu numai, după cum se poate vedea și în clipul de prezentare al acestuia:
Black & Decker BDCR18N-XJ
- Face parte din categoria Hobby
- Lama este reglabilă
- Greutate redusă – 1,6 kg
Aveți cel mai ieftin fierăstrău sabie care chiar merită încercat, dar nu și fără acumulator, deoarece acesta nu e inclus în cutie, adică îl cumpărați separat. Nu costă o avere și puteți alege diverse variante ca și capacitate. Eu aș recomanda cel mai mare deoarece puteți lucra mai mult timp și durata de funcționare scade cu trecerea timpului.
Un fierăstrău sabie Black&Decker este la fel de calitativ ca unul Bosch, dar ca și performanțe, depinde cu ce-l comparăm. Specificațiile acestuia sunt după cum urmează: pânză de 15 cm (poate fi schimbată cu alta), 3000 curse/minut, schimbare lamă fără vreo cheie, mâner cauciucat anti-alunecare. Unele dintre acestea pot fi văzute ca și caracteristici sau facilități, dar nu sunt foarte multe, poate și pentru că nici nu putem avea pretenții mari.
Ținând cont de datele tehnice, este clar că avem un fierăstrău sabie pentru pomi sau orice altă masă lemnoasă, dar și pentru metal, plastic și rigips (gips carton). Chiar dacă este ieftin, nu vă zgârciți cu bateria sa eventual luați doară ca să aveți una de schimb ca să nu pierdeți ore sau chiar ziua, pentru că încărcarea durează câteva ore.
Dewalt DWE305PK-QS
- Sistem prindere lamă fără cheie
- Putere mare – 1050W
- Nu are nevoie de acumulator (cu fir)
Dacă unora nu le-ar conveni faptul că acest fierăstrău sabie pentru metal și lemn are fir de alimentare, atunci în același preț puteți alege unul fără fir. O varianta este fierăstrăul sabie cu acumulator Dewalt DCS369N care costă la fel de mult ca cel de sus, însă nu are consumabilele sau accesoriile incluse (bateriile reîncărcabile).
Un motor atât de mare este perfect pentru lucrări pe măsură, adică avem o soluție profesională, însă este cu perii. Sistemul de prindere a lamei oferă 4 poziții și nu este necesară nicio cheie. Cursa de tăiere este cam la fel la toate cu mici diferențe (de 1-2 mm), însă lungimea lamei poate să difere mult dacă vorbim și de puteri diferite. Capacitate de tăiere în lemn este de 280 mm, iar în metal de 100 mm.
Din clipul de prezentare se poate vedea că vine și cu valiză profesională pentru transport și depozitare în siguranță. Unii îl vor folosi pentru toaletarea copacilor, iar alții pentru tăieri de țevi și nu numai în special dacă nu există polizor unghiular. Avantajul oferit de pânză e că puteți pătrunde ușor cu el în locuri greu accesibile și tăia aproape cum doriți.
Bosch PSA 900 E
- Schimbare rapidă a pânzei cu sistemul SDS
- Putere 900W
- Alimentare de la rețea, adică e cu fir
L-am menționat printre primele modele deoarece mi-a captat atenția, adică vedem o putere considerabil de mare. Având în vedere pânza inclusă și puterea motorului, e perfect pentru lemn și metal.
Ca la alte scule electrice, butonul roșu oferă reglaj pentru pentru viteza de tăiere. Acolo este și mânerul, însă trebuie să lucrați cu ambele mâini, de aceea are soft-grip în partea din față.
Este evident că acesta intră la categoria fierăstrău sabie semiprofesional, deoarece nu este chiar atât de scump și are cablu de alimentare. Un model profesional este fără fir și oferă performanțe de top, dar și un design mai robust, adică să puteți lucra în condiții grele cu el. Deci nu a fi atât de ușor și compact ca acesta. Plus că la acela ați putea monta o pânză mult mai mare pentru a putea tăia zidărie și chiar BCA.
Nu trebuie să vă faceți griji că nu va tăia drept deoarece are talpă metalică ca alte scule din aceeași categorie, astfel că vă puteți ghida după semnul făcut. Pânzele compatibile pentru acesta sunt cele S-Shaft, iar dacă vreți să fie universale, atunci Alegeți cele cu mențiunea Multi Material. Acestea costă în jur de 70 lei, pe când cele pentru lemn/metal sunt la circa 45 lei.
Steinhaus PRO-RS900
- Sunt incluse două lame
- Fot grip în forma de D
- Motor de 900W
Căutați oferte la un fierăstrău sabie? De ce să mai căutați când aveți modelul de sus care nu necesită acumulator deoarece se alimentează doar de la rețea. Poate fi folosit atât pentru metal, cât și pentru fier, dar ca și în alte cazuri, adâncimea de tăiere nu este aceeași. Pentru fiecare aveți o lamă diferită. Că tot vorbim de lame, îl puteți echipa cu variante de 225, 240 și 250 mm.
Puterea motorului ar permite să tăiați lemn de până în 115 mm, iar metalul nu mai mult de 5 mm. Poate că nu impresionează la aceste valori, însă într-un buget atât de mic, nu vreți să fie la nivelul celor menționate la început. Aveți un fierăstrău sabie ieftin și destul de ușor, însă nu excelează la acest capitol deoarece sunt și modele prezentate anterior care au chiar sub 2 kg.
Față de altele, acesta are o caracteristică pentru când aveți de tăiat mai mult, iar aici mă refer la butonul pentru funcționare continuă. Însă nu trebuie lăsat prea mult în sarcină deoarece nu este o sculă electrică profesională.
Wolfson WFS050
- perfect pentru debitarea lemnului și metalului subțire
- Sistem de înlocuire rapidă a lamei
- Sistem de blocare
Debitarea materialelor lemnoase este ușoară atunci când aveți sculele potrivite, dar și accesoriile compatibile sau pentru ce sunt gândite. Cu alte cuvinte, modelul de față are în pachet o pânză fierăstrău sabie pentru lemn, dar și una pentru metal (se poate folosi chiar și pentru aluminiu). Există pânze/lame universale, adică care le puteți folosite pentru toate, doar că nu sunt atât de eficiente, sunt scumpe și se uzează rapid dacă le folosiți doar pentru materiale dure, adică metal.
De asemenea, în pachet sunt incluși și acei cărbuni care sunt necesari pe lângă lamele de care vă menționam anterior. Chiar dacă nu poate tăia metal foarte gros (maxim 8 mm), puteți tăia aluminiu de până 12 mm, iar când vine vorba de lemn, atunci vorbim deja de 150 în adâncime.
Einhell TC-AP 650 E
- Mâner cu cauciuc moale
- Lamă pentru lemn inclusă
- Talpă reglabilă fără a fi nevoie de scule
După cum ați și observat, de obicei recomand câte un model de la fiecare brand mai popular și care merită atenția voastră. Modelul de față este un fierăstrău sabie pentru măcelărie, adică este cu fir, dar oricare dintre cele anterior menționate pot fi folosite în acest scop, adică pentru tăiere de oase.
Nu aș opta pentru unul cu baterie de oarece autonomia scade la temperaturi reduse, așa că varianta cu fir o consider obligatorie deoarece puteți lucra ore în șir fără oprire, plus că și prețul este unul destul de bun pentru un produs de la un brand renumit.
La măcelărie nu este nevoie de o lamă foarte mare dar depinde și de ce urmați să tăiați, poate chiar caserole mari, de aceea e bine să aveți multe lame de schimb. La aceasta este menționat și faptul că poate fi folosită pentru ceramică, adică zidărie din cărămidă.
Evotools 678288
- Recomandat pentru lemn
- Sistem Quick release
- 2600 curse/minut
Dacă recomandarea anterioare a fost bună pentru o măcelărie, dar și construcții, adică un fierăstrăul sabie de zidărie (cărămidă și BCA), cel de sus este recomandat doar pentru lemn. E inclusă pânza respectivă, iar dacă vorbim de alte materiale, atunci trebuie să cumpărați altă pânză dedicată. Sistemul de înlocuirea al acesteia este simplu la majoritatea, iar la acesta este denumit Quick release.
În funcție de materialul ales pentru dedicat, trebuie să țineți cont de recomandările producătorului, adică să respectați grosimea sau adâncimea materialului ce urmează a fi tăiat.
Din specificațiile sale, rezultă faptul că avem un model modest ca și performanțe. Turația este variabilă, adică vedem între 0 și 2600 de curse pe minut. Puteți bloca să funcționeze continuu cu ajutorul unui buton.
Față de un fierăstrău de mână, acesta este ușor de folosit și nu necesită efort din partea voastră. Unele modele au un accesoriu care să reducă din trepidații, cum este și cel de jos, special conceput pentru tăierea ramurilor pomilor.
Bosch KEO
- Compact și ușor – 1 kg
- Include acumulator care oferă o durată de funcționare de circa 3 ore
- Aveți în pachet pânza „Top for Wood” S644D
În comparație cu restul produselor menționate, acesta chiar este un fierăstrău sabie mic, având o greutate de numai 1 kg. Acesta o puteți mânui cu ușurință și folosi în locuri mai greu accesibile sau chiar pentru sarcini care aveți doar o mână libere.
Anterior am menționat câteva modele care ar fi bune pentru a tăia oase, însă dacă v-ar plăcea să fie fără fir deoarece mediul este umed și nu vreți să aveți cabluri, cel de sus ar fi perfect. O autonomie de până în 3 ore ar fi ideală pentru că oricum aparatul nu va fi folosit în continuu ci doar la nevoie.
Un fierăstrău sabie cu acumulator Bosch AdvancedRecip 18 este ceva mai performant și se poate vedea după tensiunea de alimentare, adică folosește baterii reîncărcabile de 18V și va face cu brio față diverselor provocări.
Total TS100806
- Turație 3300 rpm
- Putere 750W
- Se alimentează la 220/240V
Ca toate arată și funcționează la fel, însă când vine vorba de alimentare, pot fi diferențe deoarece unele dintre ele folosesc acumulatori. Nu e cazul să avem acumulatori la acest model Total, dar fiind cu fir cred că unii măcelari l-ar aprecia deoarece pot lucra în voie fără să se mai fie ocupați de starea bateriei. Însă dacă este multă umezeală în cameră, poate că un fierăstrău electric sabie pentru oase cu acumulator vi s-ar potrivi mai mult.
Dintre toate, îmi plac acele fierăstraie sabie de tăiat oase cu baterie de minim 4Ah, adică care chiar țin mult (minim 3 ore). Cu trecerea timpului, durata de funcționare scade deoarece vorbim de degradarea bateriei Li-Io. E încadrat la toate categorii, adică chiar și profesional, însă nu cred că ajunge la nivelul unui chiar dacă nivelul de calitate este conform prețului, adică satisfăcător.
Vonroc S4 RS501DC
- Trei pânze incluse
- Acumulator Vpower 20V și încărcător incluse
- Lumină lucru LED
Poate că nu ați auzit multe despre acest brand, însă este unul olandez, adică vorbim de un aparat proiectat în Țările de Jos. Deci calitate nu poate fi pusă la îndoială, iar ca și preț, aș zice că este acceptabil, cu mențiunea că este un fierăstrău sabie electric cu acumulator mic, adică este de numai 2Ah. Pentru anumite ocazii, adică toaletat de pomi și arbuști, aș zice că ar fi de ajuns însă nu și dacă vorbim de ore de lucru.
Pachetul acestuia este complet, adică vi se oferă numeroase pânze, husă de transport și chiar un card de membru. Majoritatea clienților au păreri pozitive legate de acesta și l-au folosit chiar la tăierea oaselor de porc. Pe viitor, pute opta pentru încă un acumulator reîncărcabil deoarece s-ar putea să nu fie de ajuns când tăiați mult lemn sau mărunțiți tulpini subțiri de copaci. Se lucrează ușor chiar și cu o mână deoarece are o greutate redusă, în e bine să folosi ambele mâini pentru o tăiere mai rapidă.
Fierăstrău sabie sau pendular
Cele două sunt destul de similare, dar și diferite, adică ambele folosesc o pânză pentru tăiere care poate fi de diferite tipuri, doar că modul de tăiere și performanțele diferă.
Pendular. Avantaje: tăiere cu precizie la unghiul dorit sau cu ajutorul șinei de ghidaj, compact, ieftin (cele cu fir sunt foarte populare). Dezavantaje: poate tăia doar până la o anumită grosime și doar pe un plan drept (vertical sau orizontal).
Sabie. Avantaje: performanțe de tăiere mari, puteți tăia multe tipuri de materiale cu pânza potrivită, puteți lucra cu ea fără a necesita o masă de lucru, adică oferă un plus de flexibilitate. Dezavantaje: nu este indicată pentru a tăia cu finețe, costă mai mult (cele cu acumulator sunt foarte căutate),
Ați văzut diferențele între cele două, însă fierăstrăul pendular este opțiune mai utilă deoarece poate fi folosită în multe aplicații de lucru, în special dacă vorbim de finețe.
Cele mai bune mărci de fierăstraie sabie
Aici aș aminti mărcile Bosch, DeWalt și Einhell, dar nu aș exclude nici pe cele care ne oferă soluții de buget cum sunt Steinhaus, Evotools, Wolfson etc. Ideea că sunt multe opțiuni pe piață și vă puteți ghida și după părerile meseriașilor și utilizatorilor. Produsele sunt însoțite de recenzii, astfel că nu aveți cum să faceți alegerea greșită.
Unii ar zice că nu am menționat Hilti, Makita etc., adică exact brandurile de top cu soluții profesionale, însă acelea cred că vă vor depăși cu mult bugetul alocat și doar nu vă apucați de renovări, ci vă rezumați strict la ce aveți de făcut la voi acasă.
Întrebări frecvente
Cât costă un fierăstrău tip sabie cu acumulator?
Un model bun care l-aș recomanda costă în jur de 400-500 lei. Prețurile sunt similare cu cele ale modelelor cu fir, doar că în majoritatea cazurilor, nu este inclus acumulatorul și încărcătorul.
Fierăstrău sabie cu fir sau fără?
Părerile sunt împărțite, însă dacă nu vreți să mai cheltuiți pe termen lung și oricum aveți scule de la un anumit brand, poate că varianta cu acumulator ar merita, adică în mutați doar de pe o sculă electrică pe alta. Având în vedere că este conceput pentru tăiat, ar fi mai bine să optați la soluțiile fără fir.
De unde cumpăr o sabie electrică?
Sunt câteva magazine care le-aș recomanda deoarece oferă servicii complete, prețuri competitive, dar și cele mai noi modele apărute pe piață. Unul dintre acestea este eMag, iar dacă modelul dorit nu mai este disponibil, îl puteți achiziționa chiar de pe Vexio.