În opinia mea, cea mai silențioasă hotă este o hotă performantă care o puteți folosi și în treptele inferioare. Evident că aceasta costă ceva mai mult decât altele, de aceea am să vă recomand câteva hote silențioase de bucătărie accesibile, ținând cont că bugetul vostru este limitat. În plus, vor fi modele de la branduri foarte apreciate de cumpărători, adică puteți citi numeroasele păreri sau recenzii lăsate de clienți. Majoritatea producătorilor oferă acea etichetă energetică din care reiese clasa de zgomot la fiecare model, adică se vede nivelul maxim de zgomot care-l poate produce. Evident că valorile respective trebuie raportate la capacitatea de ventilare.
Cuprins
Cam cât ar trebui să fie nivelul de zgomot?
Am văzut suficiente modele cu valori maxime sub 60 dB, adică care stau destul de bine și cred că în anii următori vor scădea chiar și sub 50 dB. Am menționat anterior, nu e de ajun să ne uităm doar la această valoare, ci trebuie pus în balanță nivelul de zgomot maxim și capacitate maximă.
Pe lângă cele trei recomandări de sus, aveți în continuare cele mai silențioase hote de bucătărie din momentul redactării articolului. Trebuie să vă uitați doar pe specificații pentru a vă face o idee, plus că unele mai vin cu funcție de ventilare silențioasă (Breeze), iar denumirea ei poate fi diferită de la un brand la altul. Rolul unei astfel de funcții este de a reduce cu mult zgomotul din bucătărie pentru a nu vă deranja când mâncați, vorbiți cu cineva sau poate că urmăriți doar știrile sau vreo emisiune.
Care este cea mai silențioasă hotă?
După cum am menționat mai sus, nu este de ajuns ca hota să fie silențioasă, ci trebuie să fie și puternică. Așa că în acel top realizat mai jos, am inclus suficiente hote silențioase și puternice pentru ca voi să aveți o variantă conform cerințelor voastră (capacitate, preț, design sau brand).
Dacă alegeți să folosiți acel mod de ventilare prin care se recirculează aerul, atunci că hotele devin mai zgomotoase, poate că pe unii nu i-ar deranja pentru că oricum nu au altă opțiune. Mă refer la acele hote care pot fi folosite cu și fără acel tub de ventilare, însă recomand să-l montați dacă vreți să fie cât mai silențioasă.
În topul listei este Bosch, iar Turbionaire oferă chiar mai multe opțiuni. Poate că acel tip nu vă este pe plac, deoarece suprafața de absorbție este fixă.
Bosch DHL555BL
- Nivel zgomot maxim 56 dB (Clasa D)
- Capacitate 681 mc/h
- Lățime 50 cm
Pe aceasta am recomandat-o și cu alte ocazii, însă trebuie să specific că este o hotă cu nivel de zgomot scăzut de la Bosch. Aceasta se adresează celor care un nu corp suspendat potrivit pentru a o monta și nu văd cum nu ați putea să o faceți deoarece nu este atât de mare. În plus, nu va ieși mult în evidență deoarece doar partea de jos va fi vizibilă, adică ceea ce se vede în imaginea de prezentare.
Cu alte cuvinte, este vorba de o hotă incorporabilă silențioasă care aproape că nici nu va fi observată după instalare de persoanele înalte, dar și așa nu este prea evidentă. Dacă vreți ca mobila să iasă în evidență și nu aparatele, atunci aceasta este pentru voi.
Referitor la ce oferă, vedem un nivel de calitate diferit, pentru că avem un produs german. Cât despre specificații, dimensiunile ei nu sunt diferite de standard, adică are 50 cm pe lățime. La iluminare are Clasa A, la filtrare are B și la zgomot are D.
Turbionaire Amira 50
- Putere de absorbție 600 mc/h
- Motor fără perii
- Clasa A la nivel de zgomot (48-60 dB)
Chiar dacă este compactă (50 cm), tot rămâne una dintre acele hote bucătărie puternice care merită pusă pe lista de dorințe în special dacă aveți nevoie de un plus de performanță pentru că aveți o suprafață mare sau poate că gătiți pe mai multe arzătoare simultan.
Având în vedere că are o capacitate maximă de 600 mc/h și un nivel de zgomot maxim de 60 dB, poate fi considerată a fi o hotă încorporabilă puternică, dar și silențioasă din segmentul de vârf. Aceasta nu se instalează mult diferit de restul, doar că nu mai aveți acea parte mobilă, deci suprafața de absorbție scade. Cu alte cuvinte, trebuie să gătiți mai des pe arzătoarele din spate. În ceea ce privesc dimensiunile, nu trebuie să vă faceți griji pentru că se încastrează în mobilier și mai că nici nu o veți observa.
Dacă nu aveți modele preferate, dar ați vrea o recomandare de hotă puternică de bucătărie, merită să aruncați o privire peste aceasta ori varianta neagră.
Beko HNT61310X
- Nivel zgomot 56-61 dB
- Capacitate 360 mc/h
- Filtrează bine
Dacă vă doriți o hotă cu 2 motoare silențioasă, trebuie să știți că opțiunile sunt puține și nu sunt chiar atât de scumpe, iar un exemplu este cea prezentată de la Beko.
Aceasta se încadrează destul e bine la categoria hotă telescopică silențioasă, iar cât despre performanțele sale, pot spune că sunt decente, aceasta reiese și din părerile clienților.
Acel nivel de zgomot de 62 dB este valabil doar în cea mai ridicată treaptă, iar având în vedere prețul și capacitatea ei, chiar merită aleasă dacă aveți o suprafață de 14-16 mp sau poate chiar mai mare. La consum nu prea impresionează și e normal să fie așa în acel preț, adică vedem o valoare de 144 kWh pe an.
Beko HNT61630X
- 2 motoare
- Putere maximă 455 mc/h
- Nivel zgomot 46-59 dB
Lista de hote telescopice silențioase de la Beko continuă cu modelul de sus care s-ar putea să fie pe placul celor care vor o instalare diferită și o suprafață mai mare de absorbție, pentru că la aceasta se extinde în față.
Chiar dacă are două motoare, care dezvoltă împreună o putere de absorbție de 380 mc/h, nivelul maxim de zgomot este de 59 dB, adică se încadrează în cerințele multora dintre voi.
Se asortează bine cu orice alt aparat datorită culorii sale, dar și instalarea este mai ușoară la acesta cu un corp suspendat dedicat (conceput pentru acest tip). Se pot face modificări dacă mobilierul existent nu este conform, însă necesită pricepere și scule, deci vă veți complica.
În comparație cu cea aveți în prezent, aceasta chiar este o hotă de bucătărie silențioasă, dar care și trage bine.
Turbionaire Lisa TIS60WB
- Capacitate absorbție 800 mc/h
- Nivel de zgomot 47-67 dB (Clasa A)
- Aspect modern
Dacă nu vreți să fie neapărat integrabilă, aveți posibilitatea să alegeți o hotă decorativă silențioasă Turbionaire cum e cea de sus sau chiar mai mare dacă vă permite spațiul sau folosiți o plită cu mai multe zone de gătit. Aceasta arată mult diferit de modelele clasicele deoarece filtrul este poziționat diferit, adică se află în spatele acelei părți rotunjite. Acest producător oferă doar hote puternice și silențioase, dar la prețuri ceva mai mari, însă dacă le comparăm cu brandurile mai populare, veți vedea că nu costă chiar atât de mult. Dacă v-au plăcut specificațiile acesteia, adică să fie tot o hotă silențioasă și puternică, dar la un preț mai bun, puteți arunca o privire și peste variantele de la acest brand ce se integrează , dar cred că am menționat una mai jos.
Electrolux LFG716X
- Putere de absorbție 700 mc/h
- Nivel de zgomot 54-67 dB
- Inox
Dacă vi se pare că modelul prezentat are un preț cam mare, atunci puteți ar trebui să vă gândiți la o specificații inferioare, însă compromisul ar fi prea mare dacă spațiul unde gătiți este mare. Sunt disponibile încă două variante pe alte culori, cu specificații identice. Nu înțeleg dece prețurile sunt atât de diferite pentru că inoxul este mai scump decât o tablă vopsită.
Aceasta este numai bună pentru cele mai multe bucătării, adică care nu sunt nici mari, dar nici mici. Există și varianta de hotă decorativă puternică pe negru (Electrolux LFV616K) dacă vreți un alt mod de instalare, doar că prețul sare de 2000 lei.
Eu consider că este conform cerințelor voastre plus că vorbim de un brand suedez.
După capacitatea de absorbție, ce să aleg?
După cum am menționat mai sus, trebuie să faceți un calcul simplu pentru a determina puterea de absorbție potrivită pentru bucătăria voastră. Decât să vă pun un tabel mai bine calculați chiar voi iar formala este destul de simplă:
Capacitatea de absorbție necesară = volumul camerei * 12 (coeficient de schimb de aer), din care volumul camerei se calculează înmulțind lungimea, lățimea și înălțimea camerei.
Mai simplu, să luăm în considerare o bucătărie nu foarte mare, adică de 3,5 cu 4 metri și 2,5 metri înălțime. Pentru aceasta aveți nevoie de o valoare cuprinsă între 400 și 450 mc/h (3,5*4*2,5*12=420).
Întrebări frecvente
Ce hotă puternică și silențioasă recomandați?
Modelul potrivit se alege în funcție de spațiul disponibil, mărimea încăperii și dimensiunile mobilierului suspendat. Dacă aveți un corp suspendat cu adâncime mică, atunci aveți nevoie de o hotă care se încastrează. Puteți alege o cea clasică, dacă vă doriți să fie ieftină și adâncimea mobilierului este ceva mai mare. Ar mai fi cele moderne cu design înclinat care arată mai bine, doar că la acelea nu puteți decât să scoateți tubul prin spate sau pe sus, dar mai există și o modalitate diferită de ventilare.
În opinia mea, cel mai important criteriu pentru a achiziționa o hotă, care nu ar trebui neglijat, este capacitatea de absorbție, iar aceasta se alege în funcție de volumul încăperii. Există o formulă de calcul dar și un tabel după care vă puteți ghida (am menționat anterior).
Ce consum are o hotă de bucătărie performantă?
Consumul este specificat pe eticheta energetică dar îl putem vedea și în descrierea modelului ales. Pentru a vă face o idee, o hotă cu putere peste medie, adică cu capacitate de circa 450 mc/h și clasă energetică C, consumă doar 60 kWh pe an. Aceasta este o hotă mai performantă, însă dacă ne uităm la una ieftină cu clasa E și absorbție maximă de 400 mc/h, consumul este de circa 100 kWh pe an.
La ce preț găsim o hotă?
În funcție de tip și brand, prețurile pot să difere destul de mult, însă cea mai populară hotă este cea care se încorporează în mobilier deoarece se poate masca totul. În plus, prețuri de pornire sunt de circa 250 lei, adică este aproape cât în cazul celor clasice, iar performanțele nu sunt limitate de design. Pentru cele cu design modern, adică care vin direct pe perete, vorbim de prețuri care pleacă de la 300 de lei.