Cel Mai Bun Invertor Solar 2024

Multă lume este în căutarea unui invertor panouri solare 3kW on-grid datorită popularizării programului Casa Verde. Din această cauză am lua legătura cu instalatori cu reputație pentru a vedea care e oferta lor, adică ce prețuri au și ce intră în sistemul lor fotovoltaic 3kW on-grid.

În articolul de față mă voi concentra mai mult pe invertoarele care sunt oferite, iar în linkurile de mai sus vedeți pachetele complete și acte necesare.

De la început trebuie să scriu că cele mai bune invertoare disponibile în comerț sunt cele Fronius, fiind urmate de cele Huawei.

Care este cel mai bun invertor solar?

Huawei SUN2000-3KTL-L1

 • Pentru exterior sau interior
 • Silențios

Cel mai bun invertor fotovoltaic hibrid e Huawei SUN2000-3KTL-L1. Foarte populare sunt invertoarele de la Huawei precum modelul de față. Asta deoarece sunt ușor de montat la interior sau exterior, iar răcirea este una naturală. Mai exact, nu are ventilator.
Intervalul de temperatură suportat de aparat este -25 până la 60 grade Celsius.

Evident că discutam despre un aparat cu fiabilitate foarte bună, garanția standard a sa fiind de 10 ani. Producătorul menționează că garanția începe din ziua 180 după data expedierii produsului de la Huawei sau data la care Huawei primește o cerere de service pentru acest produs, oricare este mai devreme.

Huawei SUN2000-3KTL-M1

 • Trifazat
 • Silențios
 • Pentru exterior/interior

Cel mai bun invertor fotovoltaic trifazat e Huawei SUN2000-3KTL-M1. Acest invertor Huawei 3kW trifazat e unul premium deoarece are multiplele posibilități de conectare la internet și e Battery Ready.

În general, multe invertoare sunt „battery ready” și vin ca o alternativă la cele hybrid care pot costa mai mult.
Modelul de 3 kW suportă o putere maximă de 4,5 kW. Acest lucru e de ajutor în cazul în care panourile solare sunt supradimensionate (adică produc puțin mai mult de 3 kW).

Acest model hibrid de la Huawei poate fi montat la exterior sau interior. Dacă o să-i atașați acumulatori atunci poate că o să-l montați la interior, sau nu. Evident că acumulatorii trebuie montați la interior.

E un model smart, dar simplu de utilizat în același timp. Nici nu o să sesizați că funcționează deoarece e silențios. Asta deoarece răcirea e una naturală/pasivă.

Fronius Primo

 • Diverse puteri
 • Poate fi montat la exterior/interior
 • Silențios

Dacă vă interesează un invertor fotovoltaic de 3 kW pentru un branșament monofazic atunci cea mai bună opțiune este Fonius Primo. Poate fi montată la exterior cât și la interior deoarece suportă temperaturi de -40 până la 55 grade Celsius.
Acest model vine fără ventilator așa încât să fie foarte silențios. Lucrul acesta va fi apreciat de cei care vor monta aparatul în casă.

Fronius Symo

 • Trifazat
 • Silențios
 • Montabil la exterior/interior

Fronius Symo e un invertor fotovoltaic trifazat on-grid foarte popular datorită faptului că are răcire pasivă și vine de la un producător cu reputație bună.
Singura diferență față de modelul Primo e că acesta e unul trifazat.

Referitor la garanție, trebuie precizat că acesta are garanție standard de 2 ani dar poate fi extinsă pe gratis la 7 ani. 1 Acest lucru este datorat în mare faptului că firma Fronius are peste 25 de ani experiență în sectorul solar.

Invertoare solare profesionale

În opinia mea, invertoarele solare profesionale sunt acelea care pot fi utilizate la sediile firmelor ori a diferitelor clădiri care desfășoară diferite activități economice, de producție etc.

Din această cauză în scopuri profesionale recomand modele de invertoare hibrid precum Huawei SUN2000-3KTL-L1 sau Huawei SUN2000-5KTL-L1.

Astfel de invertoare vă vor ajuta să aveți curent și atunci când cade rețeaua de la distribuitor. Asta deoarece li se pot atașa acumulatori care furnizează o anumită autonomie în funcție de capacitatea și numărul lor.

Ar mai trebui să adaug faptul că dacă aveți panouri solare de 30-40 kW atunci nu vă trebuie un invertor de 40 kW, ci puteți alege mai multe invertoare de capacități mai mici care se leagă între ele. Schema specifică se discută cu instalatorul.

Tipuri de invertoare

Clasificarea invertoarelor este realizat în principal în funcție de sistemul care doriți să-l asamblați și de branșamentul pe care-l aveți sau nu.

În funcție branșamentul pe care îl aveți, un invertor poate fi monofazic sau trifazic.

În funcția de sistemul pe care doriți să l asamblați, adică dacă e unul conectat la rețeaua de electricitate sau nu, acesta poate fi de trei tipuri: on-grid off-grid și hibrid.

Invertorul on-grid este acel aparat care funcționează doar dacă există alimentare de la rețea. La rândul lui, un invertor din sistem on-grid poate fi monofazic sau trifazic.

Invertorul off-grid este acel invertor dintr-un sistem care funcționează și dacă nu există un o rețea în preajmă. Din această cauză un astfel de sistem este obligatoriu să aibă acumulatori. Acest sistem este foarte popular pentru cabane situate în vârful de munte sau alte clătiri similare. De asemenea acest sistem poate avea un invertor mono sau trifazic.

Invertorul hibrid e acela căruia i se pot atașa acumulatori. De obicei acesta e tot un invertor on-grid, dar căruia i se poate atașa acumulatori.

Producători invertoare solare

producatori invertoare panouri fotovoltaice

Pe piață există numeroși producători de invertoare solare și numeroase produse. Dar, numai anumite modele sunt autorizate ANRE și folosite de instalatori în cadrul programului Casa Verde.

În felul acesta producători premium (gold) sunt considerați Fronius, SMA, Huawei și Solaredge, iar producători de bază (basic) sunt Growatt, Goodwe și SAJ.

Fonius International

Acesta este un producător austriac de fotovoltaice și există din 1945. La nivelul anului 2020 a avut un număr de angajați de 5440.

SMA Solar Technology

Acesta să mă este un producător de invertoare solare din Germania care a fost fondată în 1981. Produsele acestora sunt considerate premium.

Huawei, Growatt, Goodwe și SAJ

Aceștia sunt producător de invertoare din China. Huawei a fost înființată în 1987, Growatt și Goodwe au fost înființate în 2010. Iar, SAJ a fost fondat în 2005.

Dintre aceștia, Huawei este considerat ca un producător premium de invertoare și nu numai.

Listă invertoare aprobate ANRE 2024

lista invertoareor declarete conforme cu cerintele ordinului 228 2018 ANRE

După cum știți, avem unele invertoare agreate ANRE, iar de aceea exisă pentru fiecare distribuitor o listă invertoare validate care e tot timpul în curs de actualizare.

Lista invertoarelor declarate conforme cu cerințele Ordinului ANRE 208/2018 2 pentru aprobarea „Normei tehnice privind cerințele tehnice de racordare la rețelele electrice de interes public pentru module generatoare, centrale formate din module generatoare și centrale formate din module generatoare offshore” le puteți vedea pe site-urile e-Distribuție 3, Distribuție Oltenia 4, Delgaz 5 și Distribuție Energie 6.

*Intrați pe linkurile de mai sus și navigați în josul paginii la fiecare distribuitor. Lista cu invertoare acceptate este actualizată lunar și nu am cum să o repostez aici, mai ales că la unii e în format .xlsx (Excel).

Întrebări frecvente despre invertoare fotovoltaice

Ce este un invertor solar?

Invertorul solar este un aparat care convertește curentul continuu în curent alternativ. Ar mai trebui să scriu că numele corect este de invertor fotovoltaic.

Ce înseamnă invertor hibrid?

Un invertor hibrid este acel invertor fotovoltaic căruia i se pot atașa baterii.
În esență acesta este un invertor on-grid care are posibilitatea de înmagazinare a curentului produs în acumulatori. În felul acesta o parte din curentul produs ziua poate fi consumat noaptea.

Note de subsol

 1. ^ Garanția produselor Fronius. www.fronius.com/en/solar-energy/ins...
 2. ^ Listă invertoare aprobate ANRE. www.anre.ro/ro/presa/comunicate/inf...
 3. ^ Lista invertoare e-Distribuție. www.e-distributie.com/ro/racordare-...
 4. ^ Lista invertoare Distribuție Oltenia. www.distributieoltenia.ro/ro/inform...
 5. ^ Invertoare acceptate prosumator Delgaz. delgaz.ro/energie-electrica/prosuma...
 6. ^ Lista invertoare Distribuție Energie. www.distributie-energie.ro/racordar...

Lasă un comentariu