Urmați să faceți să vă renovați puțin locuința și ați vrea să începeți cu pardoselile? Atunci trebuie avut în vedere faptul că trebuie să izolați în cea mai bună izolație sub parchet deoarece vreți să pășiți pe el fără să se producă zgomote, să fie călduros și să preia toate denivelările. La un moment dat erau populare acele role.
Trebuie avut în vedere că o izolație sub parchet cu încălzire pardoseală este compusă stric doar dintr-o folie foarte subțire din polistiren extrudat de până la 20 mm care nu trebuie să împiedice transferul de căldură.
De ce să alegeți o izolatie antimucegai sub parchet?
Acest tip de produs se folosește în spații cu un nivel de umiditate ridicat, astfel că la un moment dat de la o acumulare ridicată de umezeală, se poate forma mucegai. E mai bine să prevenim astfel de situații deoarece ne pot afecta sănătatea, dar și mirosul din cameră poate deveni insuportabil. De aceea, aerisirea zilnică a spațiilor este obligatorie.
E recomandată o folie dedicată cum este cea de aluminiu, numită și barieră de vapori sau optați pentru plăci de polistiren cu folie aplicată, iar îmbinările plăcile se etanșează cu bandă adezivă din aluminiu, dacă e cazul. Cât despre grosimea izolației pentru parchet, acestea se alege în funcție de gradul de denivelare sau de izolare dorit. În principiu e de ajuns și de 5-6 mm, dar vă puteți duce spre 10 mm dacă vă permite bugetul. Însă, de multe ori contează materialele folosite și nu grosimea lor.
Care este cea mai bună izolație pentru parchet laminat?
Chiar dacă are doar 5 mm grosime, primul produs recomandat de mine îl consider a fi o izolație de parchet cu folie de aluminiu foarte bună, adică vine la pachet cu tot. Alternativa mai ieftină este cea de la final, adică acele plăci de polistiren simple și marginile le lipiți cu bandă de aluminiu. Așa am făcut și eu în multe camere, însă bariera de vapori nu este chiar atât de bună ca și în cazul produsului menționat, plus că vă scutește multă muncă pentru că nu mai trebuie să întindeți acea folie.
Decora Arbiton Secura Max Aquastop Smart

- Preia denivelări de până la 4 mm
- Rezistență la compresiune
- Izolarea acustică bună
Cea mai bună izolație termică sub parchet laminat este Decora Arbiton Secura Max Aquastop Smart, deoarece oferă toate caracteristicile necesare la un preț decent. Este realizat din XPS/PET, deci luptă destul de bine împotriva umezelii deoarece este impermeabil. Acest material reduce zgomotul produs la pășire, dar și transferul termic.
Ca o noutate pentru acest tip de produs, are lipit acea folie Aquastop care previne formarea mucegaiului, dar nici apa nu poate să pătrundă la nivelul pardoselii. La acest produs nu e nevoie să folosiți bandă adezivă dedicată deoarece are pe lateral o bandă pentru lipire, iar din imaginea de sus se poate vedea foarte bine. Vă pot spune din experiență, că aceasta reduce din timpul de lucru pentru că nu mai trebuie să folosiți alte produse sau ustensile.
O folie izolație pentru parchet cu barieră de vapori este o idee inspirată, iar cea de sus este fabricată în UE, deci aveți un motiv în plus să o alegeți.
Romcarbon Fonoterm

- Grosime 6mm
- 10 bucăți în pachet
- Pentru 5 mp
Având în vedere că rezistentă timp, adică nu putrezește, și este destul de groasă pentru a reduce zgomotul, aceasta poate fi numită ca fiind cea mai bună izolație fonică sub parchet, dar are și rol termic. Polistirenul are proprietăți excelente și nu există un material care să-l poată înlocui în acest preț.
Plăcile au dimensiuni de 0,5 pe 1 metru, astfel că 10 bucăți cât aveți în pachet, vor fi de ajuns pentru o suprafață de 5 mp. Să nu uitați că aveți nevoie alături de acesta o folie, dar și bandă de etanșare. Folia din aluminiu nu este obligatorie dacă vorbim de mansardă însă pe perioada iernii când nu prea puteți aerisi, umiditatea poate să crească considerabil, dar cel mai bine e să aerisiți zilnic câteva zeci de minute.
Meserias Destept

- Fonic și termic
- 2,5 mm grosime
- Comercializat la rolă
Pentru cei ce caută o izolație de parchet din pâslă, aveți soluția de sus care se vinde la rolă de 25 mp. Nu știu câți dintre voi ați fi dispuși să aleagă această variantă care este una decentă având în vedere proprietățile sale, însă nu preia prea mult din denivelări deoarece este subțire. Acest material este folosi și la izolarea fonică a mașinii și nu numai, iar stratul de polietilenă laminată îl face impermeabil.
O izolație de parchet tip rolă nu va fi pe placul multora deoarece vorbim de o suprafață mare și v-ar rămâne mult material dacă camera are peste 30 mp. Acest produs se adresează unui anumit segment de clienți, însă eu tot aș prefera prima soluție dacă nu se știe cât de plană este sapa.
Moldplast

- Prețuri excelente
- Numeroase soluții
- Montare ușoară
Nu are sene să tot căutați izolație de parchet de 10 mm, pentru că majoritatea este de 5 mm pentru că denivelările nu pot fi chiar atât de mari. Unii aleg să suprapună plăcile cum sunt cele de sus.
Am ales să vă recomand acest brand pentru că vă oferă și rolă pentru 25mp, care se desfășoară ușor însă e de 3 mm ca și plăcile. De aceea, prețurile sunt atât de atractive și nu văd de ce nu ați alege pentru aceasta dacă oricum ați aplicat o sapă autonivelantă. Aveți chiar și folie de aluminiu de la acesta care rezistă în timp și are rol de reflexie a căldurii, pentru ca pardoseala să nu se răcească și să nu se formeze o punte termică.
Romcarbon XPS

- 1,6 mm
- 20 bucăți per pachet
- Ideal pentru 10 mp
De ce să cheltuiți mulți bani și pe o izolație de parchet de 6 mm, dacă nu aveți pierderi de căldură și o sapă foarte dreaptă? Aveți o soluție de buget de la Romcarbon de 1,6 mm grosime care s-ar putea să vă convină, însă raportul grosime/preț nu este chiar atât de grozav. Acesta este și motivul pentru care acest produs e menționat spre final, dar care s-ar putea să vă fie perfect dacă nu vreți să vă înălțați mult față de pragul de la ușă, adică să fiți la nivelul gresiei de pe hol.
Ghid de cumpărare
Înainte să achiziționați materiale de construcții pentru renovare, trebuie să calculați foarte bine necesarul în funcție de suprafață. În anumite cazuri se iau în considerare și pierderile, adică se calculează suprafața cu plăci întregi (parchet, gresie etc.), dar nu e cazul la plăcile de polistiren ce vin puse pe pardoseală deoarece puteți pune bucăți rămase fără nicio problemă.
Materiale. Sunt foarte populare produsele realizate din polistiren deoarece oferă avantaje considerabile pentru acel preț, dar sunt și o mulțime de opțiuni. La partea opusă sunt cele din plută, fibră de lemn și pâslă care care sunt soluții diferite ca și compoziție, dar au și un miros diferit, pe care unii utilizatori s-ar putea să nu-l placă. Chiar și produsele laminate pot avea un miros specific cât crește umiditatea, de aceea unele materiale de construcții nu se adresează oricui.
Grosime. Aceasta se alege în funcție de cât de pronunțate sunt denivelările din cameră, dar vă pot asigura că de 5-6 mm ar fi de ajuns. Bineînțeles, trebuie avut în vedere și înălțimea la care doriți să ajungeți în cazul în care avei un prag la ușă și la care trebuie să ajungeți. Nu e recomandat să puneți două straturi de polistiren suprapuse dacă cel de jos nu este fixat bine sau nu au același grad de compresiune.
Suprafață. În funcție de aceasta se calculează necesarul și, de cele mai multe ori, produsele pentru izolat sunt comercializate la pachet de câteva bucăți așa că nu o să obțineți chiar pierderi minime. În general, un pachet servește pentru o suprafață de circa 5-6 mp, așa că veți rămâne cel mult cu vreo 2-3 mp de material.
Dacă vreți să vă apucați voi de montat, trebuie să știți că aveți nevoie de un cutter, ruletă, bandă de etanșat din aluminiu și chiar o folie dacă vreți să puneți imediat peste șapă.