Dacă vă place să desenați sau chiar să realizați conținut animat, atunci aveți nevoie de cea mai buna tableta grafică pentru desen. Sunt două tipuri din care puteți alege, adică cele ce se conectează la laptop cu ecran LCD, dar și fără. În toate situațiile, e inclus un creion optic care să-l folosiți ca atare, adică nu trebuie să-i puneți baterii. Acestea folosesc un software dedicat pentru că e necesară o adaptare la faptul că aveți doar un creion și o interfață simplificată. Editarea cu mouse nu este la fel de precisă ca și cea cu stilou, dar depinde și ce alegeți pentru că nu toate sunt la fel.
Cuprins
La ce folosește tableta grafică pentru editare foto?
După cum aș și precizat, e pentru editare foto, dar se pot realiza chiar schițe ori desene simple de arhitectură. Modelele care vi le voi prezenta nu sunt chiar grozave pentru copii, ci mai degrabă se adresează tinerilor și adulților care au dobândit experiență sau au talentul de a desena.
Se poate adresa chiar și celor care caută tutoriale cu tatuaje și nu ar vrea să experimenteze nici pe propria piele, dar nici pe cea a vreunui client. Din păcate sunt destul de mici, adică ecranul nu depășește 16 inch.
Care tabletă grafică este cea mai bună?
Există și tablete grafice fără calculator, însă nu le-aș considera sau nu le-aș include în segmentul profesional deoarece folosesc un sistem de operare Android ori Windows, deci deja vorbim de ceva banal fără caracteristicile tipice cum ar fi numeroasele niveluri de presiune, butoane dedicate pe margine, creionul special și suportul.
Informații despre fiecare găsiți fie în descrierea produsului, fie pe site-ul producătorului dacă vorbim de un brand cu experiență, adică care e prezent de ceva ani pe piață. Dacă tot căutați de ceva timp o tabletă grafică foarte bună, XP-PEN vine cu câteva variante.
XP-PEN Artist 12 Pro
- Include programul Artrage 5
- 8192 niveluri presiune
- 8 vârfuri de rezervă
Pare a fi pentru copii, însă nu e așa, iar cunoscătorii știu că este cea mai bună tabletă grafică cu ecran LCD de la ora actuală, dar nu este singura. Spun asta pentru că XP-PEN oferă atât variante cu display, cât și fără. dacă vreți să faceți AutoCAD sau o altă aplicație de făcut schițe sau proiecte, atunci varianta fără ecran ar fi pentru voi.
O tabletă grafică color conectată la laptop este perfectă pentru cei care vor să facă desene profesionale. Calitatea oferită de acesta este peste medie și de ajuns pentru ce veți face, la care se adaugă nivelurile de presiune care sunt importante pentru a obține efectul dorit. Modelul de sus este perfect pentru cei care sunt interesați de portabilitate, dar sunt și începători, iar prețul este super convenabil.
Are un suport pentru masă pentru a obține unghiul perfect de lucru, iar față de versiunea clasică, aceasta are butoane de scurtătură pe margine.
One by Wacom
- M[rime medie
- Fără display
- Niveluri presiune creion 2048
Cea mai bună și ieftină tabletă grafică este One by Wacom care este disponibil și în alte mărimi, dar eu am ales-o pe aceasta deoarece are o suprafață activă de 216 x 135 mm, adică e generoasă. Chiar și așa, rămâne o soluție digitală bună pentru desenat sau luat schițe, dar nu și pentru notițe deoarece necesită o conectivitate USB, adică prin acest port se alimentează. Prezența unui laptop este obligatorie, iar când sunteți la birou, e de ajuns un PC.
Să nu înțelegeți greși, chiar și restul modelelor sunt tablete grafice pe USB, adică nu sunt mai avantajoase. Este ușor de transportat, iar dacă vi se pare cam mare, atunci aveți ca și alternativă varianta Small care costă ceva mai puțin, iar specificațiile nu se schimbă (rezoluție).
C și un începător, este perfectă și oricând puteți trece la una ca ce de sus ori poate că una cu ecran foarte mare.
Excitat
- 12 taste rapide
- Pen-Stand
- Fără baterie
Pentru cât costă, o tabletă grafică cu creion optic poate să includă destul de multe accesorii, iar aici mă refer la acele vârfuri de rezervă, cabluri de conectare și suportul cu poziție de înclinare reglabilă. Nu înțeleg de ce a fost pusă o astfel de imagine de prezentare pentru că și acesta este unul cu non-display, adică aveți doar suprafața de contact, iar rezultatul se vede pe ecranul laptopului.
Poate fi folosit în scop creativ, dar și în scop educativ, iar pentru cât costă chiar impresionează. Brandul nu spune multe, dar poate că nici nu cotează atunci când vreți să faceți cadoul potrivit.
XP-PEN Star 03 v2
- 8 butoane rapide pe margine
- E inclus un stand pentru Pen
- Sunt 8 vârfuri de rezervă
XP-PEN Star G430S este o variantă 4×3, adică are un raport diferit pentru suprafața de lucru, pe când cea de sus are 10×6, adică ceva mai lat pentru desene sau proiecte în modul peisaj. În funcție de noile fiecăruia, măcar aveți opțiuni, iar producătorul XP-PEN este unul cu experiență de aceea am ales să-l prezint și pe acesta în acest top cu tableta grafica ieftine bune pentru notițe și nu numai.
Se poate picta destul de natural cu aceasta deoarece are un număr destul de mare de niveluri de presiune.
Huion KAMVAS Pro 22
- Stilou fără baterie
- 20 taste
- Funcție înclinare
Sunt o mulțime de tablete grafice digitale, adică cu display, din care puteți alege. Unele oferă o imagine ceva mai bună, iar aici mă refer și la gama de culori care o produc, dar și unghiurile de vizibilitate sunt cât mai mari. Un astfel de exemplu aveți sus și nu m-aș limita doar la aceasta deoarece Huion are o întreagă linie de produse similare, dar și diferite. Rezoluția la aceasta este mult diferită de ce v-am prezentat anterior, adică e de 5080 lpi pentru că vorbim și de o suprafață activă generoasă – 476.6 x 268 mm.
Diferă destul e mult de o tabletă de copii pentru desenat, care e mai mult o jucărie în comparație cu ce aveți anterior.
Ghid de cumpărare
E destul e simplu să vă alegeți modelul potrivit, adică pentru începători eu aș recomanda cele de buget adică pe la câteva sute de lei, apoi puteți trece la nivelul următor, iar aici mă refer la cele cu ecran digital de dimensiuni mari. Dacă nu ați mai folosit un astfel de dispozitiv și sunteți doar la început de drum, poate că ar trebuie să știți câteva noțiuni de bază sau ce ar trebui să luați în vedere:
Interacțiune. Anumite caracteristici cum ar fi creionul, tipul suprafeței și software-ul pot îmbunătăți interacțiunea și cred că și performanțele voastre vor crește dacă alegeți modelul potrivit.
Mărime. Fac referire la suprafața de contact sau display, iar la cele cu display putem vedea valori care depășesc 15 inci, așa că suprafața de lucru este pe măsură. Legat de acestea sunt și alte caracteristici, cum ar fi rezoluția (lpi) și nivelul de presiune.
Niveluri de presiune. Această caracteristică face diferența între un dispozitiv gen tabletă și unul ca cel de sus, astfel că puteți desena mult mai bine decât cu orice altceva, iar alternative rămâne doar mouse-ul. Trebuie specificat că nu toate au această caracteristică, dar o consider esențială pentru a avea un plus control.
Interfață. Nu funcționează independent, ci trebuie conectat la un calculator. Conectarea se face strict prin intermediul portului USB 2.0, deci nu veți avea probleme de compatibilitate indiferent că este vorba de un PC ori laptop.
În funcție de cât aveți bugetul și cât e pasionați sunteți, aveți o mulțime de opțiuni, unele mai pentru începători, iar altele deja pentru experți, adică mă refer la cele cu ecran cât televizorul. Dacă vă gândiți să creați conținut contracost, merită să faceți câte o îmbunătățire de la an la an.