V-ați hotărât să cumpărați o tabletă pentru că laptopul este cam greu de transportat la facultate, plus că e cam greu de ținut în brațe pe canapea? Atunci aveți nevoie de câteva recomandări, la care voi ține cont de buget, dotări, utilitate și brand. Cu alte cuvinte, am făcut un top cu cea mai bună tabletă calitate/preț de pe piață, indiferent că vreți să luați notițe, să vorbiți precum pe telefon, să vă jucați jocuri ori să vizionați filme. Veți vedea modele doar de la branduri cu experiență, astfel că veți face alegerea potrivită, dar am spre final și tablete ieftine dacă vreți să le folosi ca GPS, să citiți cărți ori să scrieți pe ele.
Cuprins
Tabletă cu SIM sau fără?
Numai voi puteți decide dacă vreți să-l folosiți pe post de telefon ori doar pentru navigare web, când nu aveți niciun hotspot în apropiere. O tabletă cu cartelă SIM costă cu câtva sute de lei mai mult decât o variantă doar cu WiFi, pentru că are acel modem suplimentar, că în rest nu sunt alte diferențe. Unii utilizator aleg să facă hotspot de pe telefon, însă asta ar presupune să folosiți ambele device-uri, iar în final, autonomia ar fi epuizată la ambele. Chiar dacă are 3G, 4G sau 5G, nu-i lipsește tehnologie wireless pentru conectare la internet fără date.
Ce tabletă este mai bună?
Pentru cei care caută cele mai bune tablete de buget, sunt o mulțime de recomandări sub cele trei menționate anterior, în dacă vreți o tableta bună cu un raport calitate/preț pe măsura prețului, atunci alegeți branduri ca cele menționate sus. Ar mai fi și altele, cum ar fi Lenovo sau Boox, dacă vreți o recomandare de tabletă pentru citit și scris, adică cu tehnologie e-Ink, stilou și autonomei bună.
Depinde ce vă doriți, adică dacă vreți cea mai bună tabletă cu SIM, cu siguranță Apple nu va dezamăgi, însă prețul este mult peste concurența de la Smasung, adică vorbim de prețuri de 2-3 ori mai mari, dacă nu punem accent pe performanțe.
Dacă vă plac jocurile, adică vă interesează PUBG sau mai știu eu ce joc, cele mai bune tablete de gaming și filme sunt tot cele de la Apple datorită chipurilor și platformei. Chiar dacă tabletele lor nu au foarte multă memorie, se descurcă mai bine sau la fel de bine ca și concurența, pentru că sistemul de operare nu consumă multe resurse.
Sunteți înscriși la facultate și vreți doar cele mai bune tablete pentru studenți? Nu ar trebui să treceți cu vederea peste tabletele cu e-Ink care nu vă obosesc ochii și e ca și cum ați folosi o hârtie digitală. Sunt perfecte pentru scris și citi, dar și luat notițe rapide.
Samsung Galaxy Tab A8
- Conectivitate 4G, GPS, GLONASS și Wifi
- Ecran Full HD
- Greutate de numai 500 grame
Sunt disponibile trei culori și două variante de memorie – 32GB și 64GB, dar și cu și fără SIM. Adică Samsung vă oferă și o tabletă de pe care poți suna ori doar intra pe internet fără a avea un hotspot, cu condiția să aveți inserată o cartelă SIM cu opțiune de internet. Sunt furnizori de servicii care oferă și abonament cu internet gratis, dar costul lunar este prea mare, astfel că mai bine alegeți să cumpărați direct gadgetul și cartela o luați separat.
Samsung Galaxy Tab 9 este cea mai bună tabletă Samsung a momentului, însă pentru că este atât de scumpă, sunt puțini care au cumpărat-o deoarece sunt puține recenzii. Ce-i drept, are ecran AMOLED care este superb și reprezintă o alternativă temporară pentru OLED. Vedem încărcare bidirecțională, chip grafic de ultimă generație și multe altele.
Pentru cei care vor o tableta cu pix Samsung, vă recomand Samsung Galaxy Tab S6 Lite versiunea 2022 sau achiziționați un pen/stylus universal cu vreo 100 de lei pentru cea de sus, chiar dacă nu veți avea pix incorporat. Însă, e bine să puneți o folie de protecție din sticlă pe ecran ca să nu-l zgâriați care costă 30 lei pentru modelul Tab 8.
Apple iPad 9
- Memorie de 64GB sau 256GB
- iPadOS 15
- Procesor A13 Bionic
Având în vedere specificațiile, versiunile disponibile și recenziile lăsate de utilizatori, avem cea mai buna tabletă telefon de la Apple, doar că nu este o mini tabletă care să o puteți ține într-o singură mână, deci va trebuie să folosiți căști. Că tot vorbim de accesorii, puteți avea o tabletă Apple iPad cu creion și tastatură, dacă alegeți accesoriile brandului sau aftermarket, adică există accesorii compatibile și la prețuri mult mai mici.
Referitor la modelul prezentat, este vorba de generația din 2021 care este foarte populară, probabil și pentru că este la reducere și de multe ori chiar nu ai nevoie de o rezoluție foarte mare. Poate înlocui stația de lucru, adică un PC sau laptop, dacă munca voastră presupune în principal, navigare pe web și mailuri, dar poate să facă mult mai mult datorită portabilității și când folosiți acel stylus PEN cu anumite aplicații.
Vă puteți bucura de un conținut destul de detaliat, fie că vorbim de filme, fie de jocuri, iar pentru a viziona sau vă juca de la distanță, puteți achiziționa un stand.
Lenovo Smart Paper
- Stilou inclus
- Ecran de 10.3 inch cu tehnologie E-Ink și suprafață mată
- Aplicația dedicată notițelor – Lenovo Smart Paper
Avem una dintre cele mai bune tablete Lenovo pentru citit și din păcate nu sunt multe ca acesta, iar dacă vreți superlativul, adică tableta scumpă de facultate cu care să puteți face aproape orice, mai puțin să vorbiți prin date mobile, aveți modelul Lenovo Tab P11 Plus. ele două sunt destul de diferite deoarece vorbim de o tehnologie nu foarte nouă însă care a ajuns și pe astfel de dispozitive, astfel că pot fi folosite de studenții de la orice facultate pentru a lua notițe rapide.
În această categorie putem include și Onyx Boox Note AIR 2 care este mai scumpă, dar în mare vorbim de cam aceleași specificații, mai puțin procesorul care are 8 nuclee, în loc de 4 nuclee cum vedem pe Lenovo.
Acestea sunt cele mai bune tablete pentru notițe și nu cele cu ecran TFT sau oricare altă tehnologie în afară de E-Ink. De ce să o alegeți? păi, vorbim de o baterie cu autonomie care durează săptămâni, nu ore.
Brillar T16
- Android 12
- Procesor cu 8 nuclee
- Cameră dublă – 5+13MP
Chiar dacă brandul nu spune multe avem una dintre cele mai bune tablete de 10 inch, adică în acest preț nu o să găsiți prea multe cu spațiu de stocare de 128GB, cu WiFi 2,5G + 5G, memorie RAM de 6GB și multe altele.
Din imaginile de prezentare se vede foarte clar că este o tabletă bună pentru jocuri, la care puneți conecta un controller dacă vreți să păstrați o distanță față de ea. Pachetul este unul generos și chiar nu vă puteți plânge și care că în anii care vor urma, vom vedea modele chiar mai avansate pentru că tehnologia avansează atât de mult încât la numai 500 lei, poți avea un gadget pe care să jocuri jocuri de toate felurile ori să pui desene pentru cei mici.
Decât să cumperi un televizor pentru camera micuților, puteți alege așa ceva, având acea husă interesantă, plus că e și foarte ușoară.
YUMKEM T3
- Stocare de 64GB
- Android 10
- CPU Octa-Core
Aveți cea mai bună tabletă pentru GPS, iar pentru că nu este inclus acel suport auto pentru tabletă, vă recomand unul compatibil cu mai orice model. Vezi vedea chiar și din prezentare că această o puteți folosi în acest sens ca oricare alta, însă fără date mobile, ci doar pe baza aplicației instalate pentru că nu suportă SIM.
Mulți utilizatori aleg o monteze la tetiera scaunelor deoarece prinderea este mai stabilă, însă doar pentru a pune celor mici un film. O tabletă pentru navigație auto trebuie pusă în față în zona ventilației sau în CD Player, însă una de 10 inch poate fi cam greu de montat, de aceea puteți să vă gândiți chiar la una de 6 inci, atunci poate mai degrabă puneți telefonul.
După cum se vede, e concepută a fi folosită la birou de mai oricine.
TOSCIDO T151
- Include tastatură, mouse și stilou
- Imagine FHD
- Android 10
Avem un înlocuitor bun pentru vechiul laptop și la un super preț, doar că trebuie să înțelegeți că rulează doar Android, adică vă limitați la niște aplicații simple. Ecranul este de 10.1 incj cu rezoluție decentă pentru a viziona conținut media și a vă juca. Dacă tot vorbim de gaming, TOSCIDO T50 este o tabletă bună pentru Pubg și alte jocuri deoarece are un procesor e 2GHz Octa Core, însă e recomandat unul chiar de 2,6 GHz dacă vreți să se miște și mai bine.
Ca să vă faceți o idee despre autonomia sa, capacitatea bateriei este de 5000 mAh, adică destul de mare pentru câteva ore bune de funcționare. Se poate viziona filme timp de 6 ore, iar pentru conținut online, durata se dublează. TOSCIDO T22 este cam ca și modelul prezentat, doar că oferă și slot pentru SIM.
YOTOPT G13
- Suportă SIM 4G
- Include adaptor USB OTG
- Rezoluție HD
Aceasta este o alternativă la modelul YOTOPT X109 care are componente relativ similare. Adică vedem procesor de 1,3 GHz, care nu este chiar grozav pentru gaming, ci mai degrabă unul de minim 2GHz. Evident că și modelul este foarte important, însă producătorii nu menționează cu exactitate ce are la interior.
Așa că dacă căutați tablete de gaming ieftine, poate că ar trebui să vă uitați la cele cu preț care se apropie măcar de 1000 lei și nu e nevoie neapărat de slot pentru cartelă SIM. Ideea că numai sunt prea multe tablete mici, ci majoritatea au diagonală mare – 10 inch.
LNMBBS L20
- Rezoluție mare
- Suportă card și SIM
- Include suport și tastatură
Avem tabletă pentru copii în bugetul de 500 lei și ceva, iar CPU-ul de 1.8GHz este decent pentru gaming. Poate că nu are specificații tehnice grozave însă de branduri ca Allview sau Vonino, această opțiune chiar este una bună. Evident că nu o să reușiți să setați detalii maxime în jocurile 3D recent lansate și care oferă o grafică chiar uimitoare, dar nu a fost concepută doar pentru acest scop și se vede din imagine.
Având în vedere prezența mouse-ului și tastaturii fizice, vă poate ușura navigarea pe web. Să nu mai spun că aveți și un pix dacă vreți un plus de precizie ori productivitate.
SIMPLORI K18
- Android 11
- Design elegant
- Husă din piele și stilou
Doar din prezentare se poate vedea că este o tableta cu ecran mare de 10 inch, doar că nu toate includ acele accesorii care le vedeți sub ea și o configurație atât de decentă. Aici mă refer la acel procesor de 1.6 GHz, memorie RAM DDR3 de 4GB, spațiu de stocare de 64GB (utilizabil este mai puțin) etc.
În bugetul de 400 lei, chiar este o tabletă ieftină și bună dar nu se ridică la nivelul uneia de la Samsung ori Apple, nici nu se poate pune în discuție o astfel de comparație. Nu cred că are mare importanță versiunea de Android, însă fiind un brand nu foarte cunoscut, nu cred că va oferi actualizări majore.
TOSCIDO M863
- Conectivitate 4G
- Trei culori
- Wi-Fi n
Cauți să cumperi cea mai bună tabletă pentru jocuri în maxim 500 lei? Am pentru tine modelul de sus, care are 4G, dar și varianta TOSCIDO X104 care are procesor de 2GHz model SC9863. O frecvență mare poate face diferența în jocurile 3D cu cerințe hardware mari, dar nu și în cele 2D.
Este una dintre acele tablete cu diagonală mare care prezintă un display de 1280 cu 800 pixeli, adică este HD și nu ar fi un minus atât de mare, pentru că autonomia este mai mare decât în cazul unei variante FHD. S-au făcut compromisuri la anumite capitole pentru a ține costul cât mai scăzut, însă branduri chinezești ca acesta au ajuns să le depășească cele românești, dar care era asamblate tot în Asia. Știți la care mă refer și chiar nu ar trebuie să fiți deranjați că nu este un brand consacrat, deoarece vi se oferă o garanție, dar și 14 zile drept de retur în cazul în care nu ești mulțumit de alegere. Dacă o returnezi, ea va fi pusă la tabletele resigilate, dar cu preț redus.
Cele mai bune firme de tablete
În primul rând aș menționa aminti producătorul Apple care oferă produse premium la prețuri corecte. Printre cele mai bune tablete Apple iPad aș menționa modelul iPad 12 care este și cel de actualitate, însă eu vă recomand versiunile anterioare datorită prețului și diferența nu este atât de sesizabilă. Da, sunt alte versiuni software, ecran cu rezoluții diferite, camere web puțin diferite, dar diferențele nu sunt de la cer la pământ.
Samsung este alternativa care costă mult mai puțin și oferă poate mai mult pentru cât costă, dar la partea de OS nu este un sistem de operare mai bun decât iOS, vorbim de stabilitate și fluiditate.
Tabletă sau laptop
Fiecare vine cu avantaje și dezavantaje, multe probabil le cunoașteți, însă trebuie să le amintesc pentru cei care nu sunt deciși:
Ca și avantaje, tableta are o autonomie mai generoasă, se mișcă fluent datorită sistemului de operare optimizat (Android și iOS), este foarte ușoară, la unele se poate insera SIM, unele pot avea și acel pix pentru navigare mai ușoară și chiar pentru a schița sau lua notițe (în anumite aplicații), magazin mare de aplicații, multe jocuri gratuite, interfață simplificată etc. Dezavantajele sunt puține: lipsă tastatură fizică, ecran limitat ca mărime, conectivitate limitată la tehnologia wireless, nu poate fi folosită cu ambele mâini dacă nu folosiți un stand, grafica jocurilor este limitată de hardware și nu se pot face nicio o îmbunătățire. Un alt aspect care l-am menționa este că cea mai bună tabletă cu Windows 11 este cea la Surface, adică cea Microsoft, fiind și singura opțiune, care este destul de scumpă.
Cu toții am folosit un laptop și cam avem ideea cam cum se comportă, adică puteți lucra pe el (folosiți aplicații profesionale), multitaskingul este decent, funcționalitate este mare datorită conectivității foarte bune, puteți mări spațiul de stocare și memoria RAM. Singurul minus al laptopurilor, este autonomia scăzută raportată la preț.
Tipuri de tablete
Uz personal/comercial. Aici vorbim de o mulțime de branduri și modele disponibile cu prețuri de pornire pe la 200 de lei, dar specificații care nu vor satisface mulți clienți, adică nu vor fi mulțumiți de performanțele oferite. O tabletă ieftină și bună e undeva pe la 500 lei, iar dacă vreți să fie de calitate și fiabilă, atunci ar trebuie să vă apropiați de bugetul de 1000 lei. Poate părea ca m mult, însă nu și în comparație cu cât ar costa un laptop, iar dacă o veți folosi zilnic, poate că nu ar trebui să vă zgârciți.
Uz medical. După cum se și numesc, acestea sunt concepute pentru uz profesional și au un software dedicat și nu le veți găsi în comerț.
Școlare. Acestea au fost distribuite elevilor din anumite zone ale țării, dar nu se ridică la nivelul tabletelor prezentate mai sus, adică au caracteristici tehnice mediocre.
Întrebări frecvente
Ce tableta să-mi cumpăr?
Fie că e pentru voi, fie pentru copilul vostru, nu puteți să alegeți orice variantă. Având în vedere ce tablete se dau la școală sau se dădeau, cele de sus menționate sunt mult mai performante, plus că vorbim de modele de actualitate.
Dacă vreți să aibă doar un scop educațional, adică să citească, un eBook Reader ar fi alegerea mai bună.
Cât costă o tabletă bună?
Cu 1000 lei poți alege o tabletă bună și ieftină de la Samsung, cum este și cea menționată mai sus sau chiar de la Lenovo, dacă apreciezi calitate și vreți să o folosești mulți ani de acum încolo. Dacă vreți doar să veți cam cât costă una de la aceste branduri de top (Samsung, Lenovo, Apple), atunci trebuie să știi ca Apple are prețuri de pornire de pe la câteva mii de lei, 2000 lei în sus pentru generațiile noi.
Unde se bagă cartela în tabletă?
Locația sau slotul pentru SIM diferă de la un model la altul, astfel că nu aș putea să vă spun cu exactitate unde ar fi. La majoritatea modelor iPad, slotul se află în partea dreaptă jos și aveți acces la el prin inserarea acelui accesoriu sau ac metalic, cum veți să-i spuneți, din pachet.
Ce înseamnă tableta fără SIM?
Acestea nu au slot pentru cartela SIM, adică conectarea la internet se face doar prin intermediul unui hotspot sau router wireless. Adică vorbim de cele mai ieftine tablete de pe piață sau din lume, care le puteți lua la prețuri de câteva sute de lei.
De unde cumpăr tabletă cu ecran OLED?
Această tehnologie a ajung cam târziu pe aceste gadgeturi portabile și o vedem doar pe actuala generație, astfel că abia de anul viitor le vedem prin magazine.