Aveți de gând să vă mutați PC-ul în altă cameră și nu aveți cum să-l conectați la internet? O soluție fără fir, adică wireless, ar putea fi cea mai bună placă de rețea WiFi pentru PC ori laptop. După cum bine știți toate PC-urile, chiar și cele portabile, au o placă cu mufă LAN așa că poate chiar și un adaptor ar fi o opțiune datorită conectivității mai simple (USB). Evident că sunt plusuri și minusuri la fiecare, dar vă spun cu certitudine că varianta externă este cea mai populară pentru că puțini se pricep la partea tehnică.
Cuprins
De ce să cumpărați o placă de rețea pentru USB?
Fac referire la un adaptor care are o interfață de conectare populară, adică multe PCuri o prezintă astfel că nu vor exista probleme de compatibilitate. Acesta nu este unicul motiv pentru care ar trebuie pus pe listă:
Instalare ușoară. Nu trebuie să desfaceți carcasa, deci să folosiți vreo șurubelniță, ci doar introduceți perifericul în portul liber (preferabil ar fi unul din spate).
Conectare rapidă. Chiar adică sunt drivere incluse, dispozitivul este recunoscut în câteva secunde la conectare, în special dacă aveți un sistem de operare destul de nou.
Semnal decent, dar nu grozav. Modelele noi vin cu două antene, astfel că puteți avea atât viteză cât și semnal decent.
Viteză decentă. Chiar dacă viteza de transfer nu este la fel de bună ca și cea obținută prin fir pentru că trebuie luată în calcul distanța, dar și tehnologia WiFi ac.
Preț bun. Costul este redus deoarece vorbim de piese diferite care sunt mai mici, dar s-ar putea să se reflecte și în puterea semnalului.
Care placă de rețea cu wireless este bună?
În funcție de interfața dorită, PCIE sau USB, sunt câteva opțiuni, iar mai jos aveți chiar și câteva adaptoare dacă e vorba de un laptop sau pur și simplu, vreți o instalare rapidă fără bătăi de cap. Pot spune că brandurile TP-Link și Asus chiar oferă produse bune, motiv pentru care merită să le salvați pentru următoarele cumpărături online, iar modele sunt destule dacă ar fi să vă enumăr câteva.
EvoSmart P1
- Dual Band
- WiFi 5
- Rată de transfer 1200 MB/s
Dacă aveți un laptop sau PC care nu este atât de rapid când vine vorba de internet, atunci e nevoie de cea mai bună placă de rețea USB care este EvoSmart P1. Sunt și alte trei variante similare din care puteți alege, însă eu vă recomand pe aceasta deoarece se poate conecta chiar și la un USB de tip 3.0, iar vitezele de transfer chiar mulțumesc. Să nu credeți că veți vedea acea viteză menționată de producător, dar va fi destul de apropiată.
Cele două antene pot fi rotite după bunul plac pentru a nu deranja când scrieți sau folosiți un alt periferic, dar depinde unde e și portul că până la urmă este o placă de rețea wireless USB care nu este singura. De aceea, nu o să mă opresc aici cu recomandările și puteți să aruncați o privire și peste concurență care nu este atât de numeroasă în acest preț și cu aceste specificații.
Ideea e că noile adaptoare chiar se compară ca performanțe cu unele plăci ethernet care le pui la interior, așa că nu văd de ce nu ai considera această opțiune.
TP-Link Archer TX20E
- Bluetooth 5.2
- WiFi 6
- Acoperire bună cu antenele high-gain
Pentru posesorii de desktop, am placa de rețea wireless cu antene TP-Link Archer TX20E care este compactă la interior, iar la exterior sunt prezente două antene foarte bune care le puteți roti după bunul plac.
Pentru cei care sunt interesați de cât costă o placă de rețea cu wireless si bluetooth, ei bine, o puteți găsi la circa 150 lei.
Din păcate această soluție nu se adresează posesorilor de portabile deoarece nu au cum să o conecteze, pentru că este cam mare, de aceea aveți opțiunile prin USB. Gamerii vor fi încântați de această deoarece oferă o latență scăzută pentru că are tehnologiile corespunzătoare și chiar vă puteți conecta cu periferice bluetooth deoarece are chiar și această tehnologie.
ASUS PCE-AX3000
- Bluetooth 5.0
- Wi-Fi 6
- Standard de securitate WPA3
Nu trebuie să vă faceți griji dacă aveți sau vreți să cumpărați periferice cu bluetooth, deoarece placa de rețea wireless Gigabit din imagine are bluetooth, dar nu la cea mai recentă versiune. Unii ar zice că nu prea contează versiunea, însă depinde și de cât de mult veți folosi periferice fără fir și de la ce distanță.
Revenind la placa de rețea wireless pentru PC, aceasta are recenzii foarte bune și nu văd de ce nu ar avea, dar nu este singura de la acest brand. S-ar putea să vă placă chiar și AX1800
TP-Link Archer T3U Plus
- Structură High-Gain îmbunătățită
- Design ajustabil
- Viteză bună
Pentru aceia are vor viteză și caută de ceva timp o placă de rețea wireless de laptop, am o soluție compactă și avansată numită TP-Link Archer T3U Plus. Poate c[ designul este foarte simplist, trebuie să recunosc că este de ajuns pentru a oferi utilizatori exact ceea ce caută, adică un adaptor WiFi de tip placă de rețea wireless. Ideea e că nu veți face niciun compromis cu aceasta, iar clienții confirmă aceasta.
Există și variante îmbunătățite, dar într-un format diferit cum e și cea de jos, care include un cablu pentru conectare în cazul în care nu aveți cum să conectați direct dispozitivul sau poate că încurcă.
TP-Link Archer T4U Plus
- Rată de transfer de 867 MB/s pe banda de 5GHz
- Interfață USB 3.0
- Două antene externe High-Gain
Dacă vreți ca să faceți conexiunea doar cu un cablu, atunci o placă de rețea Gigabit cu USB ar fi unica soluție externă. Ambele antene oferă până la 1300 Mbps, care este o viteză impresionantă pentru mărimea sa și nu este o noutate pe noile modele.
În plus, o astfel de placă de rețea wireless externă vine și cu tehnologie MU-MIMO pentru un plus de stabilitate, iar brandurilor consacrate nu le scapă niciun detaliu.
Că tot vorbim de tehnologii fărăr fir, pentru cei care caută o soluție pentru o suprafață mare, e necesar neapărat un amplificator WiFi astfel ca internetul să ajungă peste tot, adică vorbim deja de sute de metri.
Ghid de cumpărare
Înainte de a face achiziție, trebuie să stabiliți cum o veți conecta deoarece nu toate soluțiile wireless folosesc același port sau slot. Adaptoarele au preț ceva mai mic
Interfață. În funcție de spațiu sau preferințe, aveți de ales între un adaptor cu USB și o placă care se conectează pe PCIE, decio soluție este la exterior, iar alta la interior.
Fiabilitate. Majoritatea considerată că varianta pe PCIE este mai fiabilă și oferă performanțe decente, doar că vorbim de o mobilitate redusă. Adaptorul este expus la factori externi adică puteți lovi perifericul, că despre antene nu discutăm pentru că sunt prezente la toate.
Tehnologie. Versiunea WiFi ax sau 6 oferă o experiență plăcută, adică viteză de transfer cât e și pe cablu, așa că majoritatea adaptoarelor sunt cam depășite.
Antene. E bine să aveți două antene pentru ambele frecvențe și le puteți depista ușor fiind specificat termenul de Dual-Band. Dacă vă aflați în apropiere, folosiți banda de 5 GHz pentru maxim de viteză, iar de la distanță aveți cea de 2,4 GHz care e populară de ceva ani.