Căutați o soluție dedicată pentru PC deoarece ați achiziționat un sistem audio Hi Fi? Vă pot spune cu siguranță că aveți nevoie de cea mai bună placă de sunet audio, adică una internă, dar sunt și soluții externe în cazul în care nu mai funcționează cea integrată, iar conectarea se face prin port USB. Deci ar fi o soluție și pentru posesorii de laptopuri care au probleme cu porturile sau placa respectivă. Poate că vă întrebați dacă merită sau nu, ei bine, pentru soluții audio premium, chiar e un „must have”.
Cuprins
Ce este o placă de sunet dedicată?
Trebuie să înțelegeți că este o componentă diferită ce se montează prin intermediul portului PCI și nu una onboard cum vedem la multe motherboard-uri, adică oferă un plus de performanță, iar aici mă refer la claritate. Evident că această claritate este evidențiată doar de niște boxe sau căști deosebite (High Fidelity), adică nu orice sistem audio poate să reproducă nivelul de calitate dorit.
În funcție de cum doriți să o folosiți, tipurile pot fi diverse, adică putem vedea chiar și placi de sunet externe cu Bluetooth care sunt idele pentru petreceri sau pentru a modifica puțin sau adăuga sunete.
Ce placă de sunet internă să-mi cumpăr?
În primul rând trebuie să vă întrebați, unde o veți folosi și pentru ce, iar apoi să stabiliți un buget. Dacă nu sunteți atât de siguri pentru că nu cunoașteți oferta de pe piață, am făcut o listă scurtă de recomandări cu plăci de sunet bune de la câțiva producători, adică nu sunt prea mulți. Pot spune că brandul Creative domină piața de placa de sunet externe și interne, unele fiind chiar de tip 5.1 sau 7.1.
Creative Audigy RX
- Interfață PCI-E
- Procesor sunet Creative E-MU
- Două intrări pentru microfon
Cea mai bună placă de sunet internă de buget este Creative Audigy RX, iar din cum se poate vedea din datele tehnice, se prezintă foarte bine, adică s-ar putea să nu aveți nevoie de mai mult. Cu siguranță, nu este vorba de gama de vârf a acestui producător, de aceea în continuare am să vă mai prezint și alte modele.
Aveți inclus un pachet de software grozav și nu o să vă enumăr toate programele, pentru că le găsiți pe site-ul producătorului, însă voi trebuie să știți că aceasta se adresează celor care vor calitate superioară și multiple canale. Experiența cinematică va fi pe măsură dacă și stemul audio este de top.
O caracteristică care nu trebuie neglijată este raportul semnal/zgomot de 106 dB, la care se adaugă și un amplificator de 600 ohmi pentru căști de studio.
Creative Sound Blaster Z SE – DAC
- Procesor sunet Sound Core3D
- Trei ieșiri de 3.5 mm jack
- Necesar un sistem de operare Windows
Avem o placă de sunet de studio, dar și pentru pasionații de jocuri, adică care vor mai mult de la PC. Versiunea aceasta promite să ofere un plus de performanță, iar dacă vorbim de divertisment, aceasta ar fi ideală. Se pot crea profiluri speciale pentru jocuri prin modificarea setărilor EQ.
Trebuie să știți că raportul de semnal/zgomot de 116 dB este de 24 de ori mai bun decât al unui sistem audio clasic, așa ca să vă faceți o idee. Efectul surround poate fi obținut atât cu un sistem 7.1, cât și cu unul 5.1, adică voi alegeți ce vreți să conectați și cum vreți să ascultați sunetul. Software-ul folosit de acesta este Sound Blaster Command, astfel că aveți parte de tehnologii noi, dar și funcții interesante.
ASUS Xonar AE 7.1
- Conector SPDIF optical out
- Canale 7.1
- Calitate decentă
Interfața de conectare nu diferă nici în cazul acesteia, adică vorbim tot de PCI Express, astfel că se montează la interior în carcasă. Spre deosebire de una care se conectează la USB, aceasta oferă tehnologii avansate, ieșiri și intrări ceva mai mult pentru un sistem cu canale de până la 7.1. Este o soluție de calitate superioară, de aceea are amplificator pentru căști de 150 ohmi. Dacă hardware este unul ASUS ROG, atunci aceasta nu trebuie să lipsească și spun asta pentru că experiența e gaming trebuie să fie peste așteptări.
Dual Live F9
- Mixer pentru microfoane
- 18 efecte de sunet live
- Idel pentru telefon și PC
M-am decis să vă recomand o placa de sunet externă profesională cu care puteți mixa puțin muzica, adică să adăugați efecte. Interfața de conectare este USB 2.0, adică nu e nevoie să aveți un PC foarte scump. Din prezentare, se poate concluziona că poate fi folosit și de pe telefon, pentru că are conexiune de la distanță bluetooth.
Sunt o mulțime de butoane deoarece aveți la dispoziție 18 efecte de sunet și nu orice placă de sunet PC pe USB are așa ceva, poate și pentru că nu e creată chiar pentru orice tip de utilizator. Genul acesta de aparat nu este o noutate și vedem chiar și variante similare, dar brandurile nu sunt atât de cunoscute.
Creative Play! 3
- Conectare USB 2.0
- Compactă
- Accesibilă
Dacă căutați o soluție rapidă pentru laptop sau PC, în cazul în care s-a defectat modelul onboard, adică integrat, am pentru voi cea mai bună placă de sunet externă pe USB. Aceasta se numește Creative Play! 3 și este atât de compactă încât ai zice că-i altceva. Vine echipată cu acei doi conectori pentru boxe/căști, dar și pentru microfon.
O recomand și pentru cei care vor ceva mai multă claritate deoarece hardware-ul este este de învechit. Comunicațiile în jocuri vor fi la o claritate peste medie, dar nu se ridică la nivelul celor oferite de soluții pe PCIe. Dimensiunile sale își spun cuvântul, adică nu avem foarte mult hardware și tehnologie de top.
Ghid de achiziție
De multe ori, o variantă scumpă este una performantă, dar pentru anumite situații nu e nevoie chiar una de top, cum ar fi una profesională sau chiar cu canale 7.1. Felul cum se conectează și anumite caracteristici pot face diferența în special dacă vreți calitate premium, de aceea trebuie să amintesc anumite aspecte:
Interfață. Atât modul de conectare, cât și ieșirile sunt importante, însă dacă vrem să fie instalată într-un anumit loc, aceasta poate fi USB sau PCIe, adică la exterior sau interior. Cea pentru exterior este foarte compactă, dacă dorim strict intrare pentru microfon și ieșire pentru căști sau boxe, însă dacă ne uităm la un număr de canale atunci varianta ce vine montată pe placa de bază e cea dorită.
Canale. După cum am precizat anterior, aceste depind de tipul ei și de model. Cu cât este mai avansată, cu atât este mai bine adică 7.1 ar fi ideal dacă sistemul vostru oferă tot atâția sateliți sau poate doar 5. Numărul de conectori poate să fie de la un jack și până la trei, dar sunt și intrările pentru microfon care și ele, pot fi destul de multe.
Specificații. Fac referire la diferitele caracteristici care le puteți vedea menționate de către producător, cum ar fi: raportul semnal/zgomot, viteza de eșantionare maximă, rezoluție și mai câteva. În principiul, dacă aceste valori sunt mai mari, e mai bine, că doar vorbim de producători cu experiența care nu pun niște valori fără a le testa.
Profesională. Dacă vreți să dați o petrecere sau doar să cântați la un instrument, e nevoie de ceva diferit pentru a putea contra anumite efecte și nu mă refer neapărat la modelele de tip DJ, ci la cele multifuncționale cu mixer.