Căutați o experiență virtuală precum în filmele SF, dar vreți să vă limitați doar la partea de gaming? Atunci aveți nevoie de cei mai buni ochelari VR cu manete, iar aceștia pot să coste destul de mult și nu se conectează la PC, ci mai degrabă la o consolă sau la propria platformă. Pentru acia care vor să folosească telefonul, există ochelari de realitate virtuală compatibili cu smartphone-ul doar că nivelul de calitate nu este atât de grozav. Până la urmă, primești cât plătești, iar unele companii pot oferi mai mult pentru utilizatorii pasionați de tehnologie și nu numai.
Cuprins
De ce să alegeți ochelari VR cu jocuri?
Puteți experimenta o nouă lumea jocurilor prin intermediul realității virtuale, folosind o telecomandă, controllere sau doar ochii împreună cu gesturile mâinilor. Sună SF, însă unele oferă modele cum sunt cele de la Apple și Meta chiar sunt avansate, dar cred că puțini sunt cei care și le v-or permite deoarece vorbim de aproape 1000 de euro sau chiar mai mult. Eu consider că această tehnologie nu va avansa foarte mult în ultimii ani deoarece nu este o cerere mare pentru ea, dar nici nu prea e atât de practică, ci doar este o curiozitate pentru mulți utilizatori.
Care sunt cei mai buni ochelari virtuali?
În funcție de așteptările voastre, puteți alege între ochelari VR de gaming ori doar pentru filme, adică de vizionat conținut. Unele modele oferă o experiență unică, dar cred că mai e loc de îmbunătățiri, adică nu e cum e arătat în filmele SF. Nici nu cred că se va dezvolta foarte mult această industrie deoarece costul produselor este foarte mare, iar mai jos veți vedea despre ce vorbesc, iar modelele Valve Index și Apple Vision Pro nici nu l-am menționat deoarece nici nu cred că îl găsiți disponibil ori ar fi prea scump.
Meta Quest 3
- Compatibil cu desktop PC
- Platforma Oculus
- Greutate 515 grame
Cei mai buni ochelari VR de PC sunt acești Meta Quest 3 sau varianta anterioară numită Quest 2, care costă mai puțin doar că nu aveau o rezoluție prea grozavă, astfel că acel conținut nu prea părea chiar atât de grozav, plus că sunt alte camere, procesor și controllerele sunt grozave. Cu alte cuvinte, este un upgrade mare care merită luat în calcul chiar dacă costă atât de mult.
Dacă vreți să-i luați, probabil că acum ar fi momentul deoarece sunt la promoție, dar există și varianta de ochelari VR cu controller și spațiu de stocare de 4 ori mai mare, adică 512GB. Specificațiile sunt grozave, chiar și materialele, astfel că nu ați avea ce să-i reproșați, doar că nu sunt cei mai ieftini.
Când se va mai ieftini puțin această tehnologie ori gadget, cred că vom vedea un interes crescut din partea clienților. Pentru doritori, am pus o mică recenzie a sa și cred că nu prea aveți ce să-i reproșați deoarece este deja la a 3-a generație (prima nu mai e disponibilă, ci doar a 2-a).
PlayStation VR2
- Compatibili cu Playstation 5
- Rată de refresh 90/120 Hz
- Rezoluție 2000 x 2040 pixeli
Dacă vă interesează strict jocurile, atunci ochelari i de realitate virtuală VR PlayStation VR2 cu controller PlayStation VR2 Sense sunt alegerea potrivită și după cum bine știți, nu sunt compatibili cu alte platforme. Trebuie să aveți ultima consolă PS5 și jocuri compatibile, adică nu puteți juca orice titlu.
Rezoluția și unghiurile de vizibilitate sunt mari, astfel că experiența nu are cum să fie decât foarte plăcută. Chiar și rata de refresh nu dezamăgește adică valori de 90, respectiv 120Hz, exact cum preferă mulți gameri. Experiența este una diferită de cea clasică, iar controlerele ajută mult. Din păcate nu toate jocurile sunt compatibile și e normal pentru că interacțiunea din jocuri este diferită de fiecare dată, plus că sunt necesare mai multe comenzi.
HTC VIVE Cosmos
- Pentru PC cu VR Ready
- Rezoluție 2880 x 1700 pixeli
- Cu controller
Ca să-i folosiți ca niște ochelari VR pentru jocuri PC, aveți nevoie de o platformă precum Viveport Infinity la care aveți acces gratuit pentru 2 luni. Conținutul de pe acea platformă este așa și așa, dar poate că nu sunteți foarte pretențioși, adică oferă exact ce căutați. Jocurile sunt destul de scumpe, iar aici mă refer la cel care chiar par a fi reușite.
Designul este unul reușit în mare parte, dar nu este perfect și îmi place că aveți posibilitatea să faceți flip-up, adică să reveniți la realitate fără a-i lua jos. Nu cred că aceștia oferă o experiență similară cu ce vedem pe modelele Meta sau PR2, însă niște ochelari VR pentru filme trebuie să fie comozi și rezoluția trebuie să fie satisfăcătoare. Oricum, nu cred că ar sta cineva 1-2 ore să se uite la filme cu ei, ci mai degrabă ar alege să se joace cu ei.
Star VR Box 3D LP-VR012
- Compatibil cu Android și iOS
- Curea ajustabilă
- Dimensiune display între 3,5 și 6 inch
Ochelarii de realitate virtuală Star VR Box sunt destul de căutați poate și pentru că sunt atât de ieftini, însă să nu credeți că se ridică la nivelul celor menționați anterior, adică nu oferă atât de multă tehnologie, ci îi folosiți doar cu telefonul.
Producătorul susține că sunt compatibili cu mai toate telefoanele, dar cu ecranul de cel mult 6 inch. Este perfect pentru vizionat filme, dacă vreți să încercați ceva nou, însă mai mult ca și o curiozitate.
Construcția lor este simplă, adică pur și simplu introduci telefonul și privești conținutul prin niște lentile. La acești bani chiar nu poți cere mai mult, adică poate fi un cadou perfect pentru copii.
Esperanza
- Pentru smartphone-uri
- bandă flexibilă și reglabilă
- Reglare distanță lentile
Din seria de ochelari VR cu telefon, aveți modelul de mai sus care este perfect pentru cei care au telefoane inteligente cu dimensiuni care nu depășesc 80 mm în lățime și 160 cm în înălțime. E evident că nu puteți să puneți chiar cele mai mari smartphone-uri, iar reglarea distanței lentilei mi se pare foarte utilă, dar nu este mai mult de 10 mm.
Prea multe nu pot fi spune despre aceștia deoarece seamănă mult cu ce v-am prezentat anterior, doar că calitatea pare să fie mai ridicată, iar când vine vorba de filme, ecranul telefonului trebuie să fie cât mai bun, adică rezoluția ar trebuie să fie minim Full HD.
Ghid de cumpărare
Având în vedere câte poți face cu o pereche de ochelari VR video (jocuri, filme, simulări, tururi virtuale, antrenamente etc), trebuie să țineți cont de anumite recomandări sau aspecte importante:
Platformă. După cum bine ați văzut, unele dintre ele nu funcționează cu anumite platforme, de aceea opțiunile sunt limitate, de exemplu, pentru PC/laptop, consolă sau niciuna. Plus că și PC-ul trebuie să fie VR Ready, dar și jocurile trebuie să suporte această tehnologie.
Accesorii. Experiența poate deveni foarte plăcută atunci când folosiți controllere adică puteți interacționa cu meniul sau cu conținutul disponibil.
Greutate. Ca oricare altă pereche de ochelari VR pt telefon, greutatea joacă un rol important dacă sunt ieftini, pentru că atunci nu au fost folosite materiale prea de calitate. Dacă designul este echilibrat, cu siguranță experiența poate fi una destul de ok.
Confort. După cum spuneam, felul cum stau pe nas e foarte important deoarece îi veți purta pentru zeci de minute sau chiar ore.
Dacă vreți să aveți parte de ceva nou și special, nu vă puteți zgârci, adică la câteva sute de lei poți cumpăra doar niște ochelari VR ieftini în care îți pui telefonul, adică experiența VR nu e aceeași ca și la cei care costă mii de lei. Sunt foarte multe informații despre modelele disponibile, dacă vorbim de brandurile consacrate.