Chiar dacă bugetul pare mic, veți găsi o mulțime de laptopuri sub 1000 lei, însă nu toți producătorii oferă soluții atât de accesibile. Trebuie să știți că un laptop la 10 milioane oferă cele mai accesibile componente, dotări de bază, un design cu finisaje simple și conectivitate esențială. Chiar și așa, sunt modele care reușesc să iasă mai bine în evidență decât altele, iar pentru cei interesați de un laptop ieftin, mai jos am făcut o listă care nu este un clasament, ci mai degrabă sunt câteva recomandări pentru un buget maxim modest.
Cuprins
De ce să alegeți un laptop la 1000 lei?
Buget. Imaginați-vă că într-un buget de 10 milioane, nu veți găsi un desktop PC nou cu monitor sau vreo tabletă (cu ecran la fel de mare). De aceea, un laptop ar fi alegerea cea mai bună pentru această sumă alocată.
Dotări. Poate că sunt cam prea accesibile, însă și acestea vine cu noutăți atât la interior, cât și la exterior, adică inovează cu fiecare generație.
Configurație. Dacă navigarea web este singura activitate, atunci poate că nici nu aveți nevoie de ceva mai mult. Totuși, nu ar trebui să ne rezumăm doar la un singur brand, pentru că unele laptopuri au chiar și 8GB RAM, deoarece memoria s-a ieftinit mult în ultimii ani deoarece a apărut DDR5. Această memorie este utilă doar pentru jocuri și programe profesionale, datorită densității.
Recomandări laptop de circa 1000 lei
Dintre toate, un laptop Asus la 1000 lei ar fi o alegere inspirată doar că trebuie să ne rezumăm strict la câteva configurații.
Trebuie să recunosc că îmi place foarte mult design-ul laptopurilor Asus și Lenovo, mai precis: forma tastelor, culorile, poziționarea logo-ului, mascarea balamalelor și forma sa. Cât despre performanțe, aș putea spune că e loc de mai bine ținând cont că există o concurență acerbă. Chiar dacă nu oferă procesoare Pentium și Core i3, veți vedea că nu veți avea nevoie de mai mult pentru că Windows 10 nu are nevoie de prea multă viteză de procesare.
Dacă vreți ceva cu specificații superioare atunci vă recomand notebook-uri la 1500 lei, iar dacă vreți ceva mai compact atunci vă recomand un mini laptop.
Allview Allbook
- Linux
- 15.6 inci
- Celeron, 4GB/8GB, 256GB
Puteți alege și modelul Allbook H care este un laptop la 900 lei, dacă țineți să nu depășiți suma, însă indiferent pentru care veți alege în final. Cam toate sunt bune pentru navigare web, aplicații office și chiar redare de conținut media (muzică și filme).
Linux poate fi înlocuit cu ce sistem de operare doriți deoarece aveți suficient spațiu și memorie, iar procesorul este un Quad Core destul de bun din seria Gemini Lake Refresh. Oferă un ecran superb în acest buget, o memorie RAM cu consum redus de energie (LPDDR4), un SSD modern (M.2), mufă LAN, porturi USB diverse și multe altele.
Cu câteva sute de lei în plus puteți avea pe cel cu i3, care chiar impresionează la capitolul performanță și reiese chiar din părerile utilizatorilor. Astfel că veți putea instala și folosi cam orice pe el.
Lenovo IdeaPad 1
- No OS
- 15.6 inci HD
- Celeron, 8GB, 256GB
Dacă v-ar plăcea un laptop Lenovo la 1000 lei, seria IdeaPad 1 este cea pentru voi și înlocuiește IdeaPad 3 care era deja de mult timp pe piață și a progresat puțin.
Avem cea mai populară serie Lenovo de la ora actuală pentru acest buget, deoarece vine și cu caracteristici avansate, comparativ cu generații vechi. Totuși, mă voi rezuma strict la laptopuri de 10 milioane, adică foarte ieftine și cu un hardware satisfăcător. Am ales această serie deoarece are un design deosebit, este vorba de un brand care-mi place și veți vedea că majoritatea recenziilor sunt pozitive. Poate că nu oferă cea mai grozavă imagine, adică cu are cel mai avansat ecran, însă un ecran HD are un consum mai mic, deci vom beneficia de o autonomie mult mai mare.
Dintre toate, acesta are și cea mai bună autonomie. Are chiar și TPM 2.0, deci puteți instala Windows 11 pe acesta, dar și Privacy Shutter pentru camera web.
Acer Aspire 3 A315-35-C24W
- Windows 11 Home S
- 15.6 inci HD
- Celeron N4500, 4GB, 256GB
Prețul său depășește puțin pragul de 1000 lei, dar merită să luați în considerare deoarece este vorba Aspire 3 A315-35 care chiar arată și se mișcă bine, cu noul Intel N4500. Evident că nu se poate compara cu cele care costă de 2 ori mai mult, însă vorbim calitatea este aceeași.
Procesorul face parte din generația nouă cu tehnologie 10 nm și este semnificativ mai performant decât predecesoarele. Oferă suficient spațiu de stocare, chiar și memorie RAM DD4 de 4GB. Prezența sistemului de operare este un plus pentru care voi nu ar trebuie să-l dați la o parte, chiar dacă nu se încadrează în suma stabilită.
Asus A516KA
- No OS
- 15.6 inci FHD
- Celeron N4020, 8GB și stocare decentă
E destul de dificil să găsești un laptop la 1000 RON în special dacă nu este disponibilă nici o promoție. Totuși, Asus vine în ajutorul clienților cu buget și pretenții reduse, adică lansează seriile A516, E410 și altele.
Modelul prezentat impresionează prin eleganță și performanță, adică vorbim de un design modern pe gri și de componente destul de bune (le-am menționat mai sus). În caz că vă gândiți la Windows 11, poate că ar trebui ales ceva diferit, adică cu un CPU mai potent (Core i3).
Display-ul său joacă și el un rol destul de important, pentru ca utilizatorul să nu simtă nevoie utilizării unui monitor suplimentar. De aceea, trebuie să ne orientăm spre ecran cât mai mari și rezoluție pe măsură. Dacă găsiți o soluție similară cum este acesta, la 1000 RON, atunci nu ar trebui să stați prea mult pe gânduri.
Asus X515
- No OS
- 15.6 inci HD
- Celeron N4020, 4GB, 256GB
Prețul acestuia poate să difere în funcție de promoție, astfel că poate nu l-aș include în categoria de laptopuri sub 1000 ron, în special dacă sunt disponibile doar configurații cu Pentium. În anumite cazuri, ecranului poate influența prețul, dar pot fi și excepții în cazul în care vorbim de serii premium sau doar cu multe caracteristici speciale.
Față de concurență, excelează la capitolele calitate și fiabilitate, adică vedem finisaje mai elegante și poate că puneți accent mai mare pe aceste aspecte, decât pe performanțe.
Evident că denumirea sa poate să difere în funcție de generație sau configurație, însă dacă căutați un laptop Asus la 1000 lei, trebuie doar să alegeți filtrele corecte pentru a-l găsi în magazinul online.
MAGCH
- OS versiunea 11 Pro
- 14 inci Full HD
- Celeron J4105, 8GB
Poate că brandul nu vă spune multe, însă componentele sunt aceleași, iar dacă un laptop de 1000 de lei cu Intel Celeron vi se pare de ajuns, atunci nu trebuie să treceți cu vederea peste acesta deoarece memoria este suficientă pentru multitsking și ecranul oferă destule detalii.
Mărimea ecranului (14 inci) influențează greutatea sa (1.25 kg), dar și componentele de la interior joasă un rol semnificativ în acest sens. Conectivitatea este foarte bună, adică vedem porturi USB 3.0 și chiar mini HDMI.
Mediul de stocare este rapid și nu este vorba de memorie eMMC, care era prea mică ca mărime și lentă ca viteză de citire/transfer. Chiar dacă nu costă mult, pentru că aveți WiFi n care va funcționa destul de bine dar nu cred că la capacitate maximă, din cauza CPU-ului.
HP 15-da0361ng
- Windows 10
- Imagine Full HD
- Celeron N4000, 4GB, 256GB
Cine s-ar fi gândit că vom vedea un laptop sub 1000 lei cu specificații atât de bune, hardware chiar performant și design elegant. Este prezent un procesor model Celeron de la Intel pe 14 nm care este eficient și performant (scor de performanță de 2 ori mai mare decât un Intel Celeron N3060). Spațiul de stocare îl consider destul de mare, dar aveți și suficientă memorie pentru puțin multitasking, imaginea oferă multe detalii, iar imaginea oferă numeroase detalii. Cu alte cuvinte, ar putea fi un BestBuy de la un brand renumit!
Acer Chromebook 314
- Stocare 32GB
- Memorie de 8 giga
- Chrome OS
Acest laptop până în 1000 lei este unul diferit de restul pentru că vine cu Chrome OS, adic un OS bazat pe browser, de aceea nu are nevoie de cine știe ce componente. Drept urmare, vedem o configurați similare cu cea a unei tablete.
Deci a fost conceput strict pentru această categorie de utilizatori, deci nu oferă prea multă performanță, ci se rezumă strict la taskuri simple de zi cu zi. Spre deosebire de multe alte laptopuri de 1000 lei, acesta are o greutate mult mai redusă – 1.5 kg, deci poate fi transportat cu ușurință oriunde, iar grosimea sa este chiar mică.
Nu recomand instalarea unui OS diferit, deoarece actualul software preinstalat este perfect pentru ce are la interior.
La ce să te uiți când cumperi un laptop la 10 milioane
Ați observat că lista cu laptopuri la 10 milioane (1000 lei) de mai sus este destul de limitată, deoarece conține o mulțime de laptopuri de la branduri mai puțin populare, dar sunt și câteva modele de la producătorii de top. Unele dintre ele permit rularea, dar și instalarea celui mai nou sistem de operare de la Microsoft – Windows 11. Mai jos aveți câteva recomandări, care poate vă vor fi de folos.
Brand. Trebuie să știți că brandul joacă un rol important în special dacă puneți accent pe fiabilitate, calitate și chiar performanță. Este evident că acele componente sunt doar asamblate de producătorii de laptopuri, ei vin doar cu designul, motiv pentru care merită să luați în calcul mai multe alternative.
Configurație. Procesorul este cea mai importantă componentă, urmat de memoria RAM. În opinia mea, procesoarele Intel Pentium/Core i3 sau Ryzen 3 sunt opțiuni de buget și poate că nu ar trebui să alegeți o configurație fără acestea. Cât despre memorie, aș zice că 8GB este obligatoriu pentru că toate programele consumă resurse, inclusiv sistemul de operare. CÂt despre stocare, probabil că aș evita pe cele cu memorie eMMC deoarece spațiul de stocare este mic și performanțele sunt sub așteptări.
Dimensiuni. În general, un laptop foarte ieftin este mic, dar noile generații cam oferă ecrane de 14 spre 15 inci, deci au mai crescut puțin.
Dotări. Nu putem avea pretenții prea mari, însă cred că unii dintre voi ar trebui să arunce o privire măcar pe porturile USB, adică să fie de mare viteză, dar și tehnologie WiFi să fie de actualitate (n/ac)
Sistem de operare. Chiar dacă este ieftin, fiecare caracteristică va conta, iar sistemul de operare poate fi un plus pentru el, dar foarte multe laptopuri vin cu mențiunea No OS, adică No Operating System. Cu alte cuvinte, posesorul va trebui să instaleze ulterior un sistem de operare, care cu siguranță va fi Windows 11. Chiar dacă laptopul nu mai are unitate optică DVD, instalarea se poate face mult mai rapid cu ajutorul unui stick USB 3.0, iar licența pentru acesta poate fi una electronică. Dacă vi se pare complicat, veți găsi o mulțime de tutoriale pe Youtube care vă pot fi de folos.
Întrebări frecvente
Un laptop la 1000 lei la este considerat ieftin?
Da și nu, adică e destul de greu să oferi pe piață o soluție atât de accesibilă și să nu sacrifici din performanță, în special că noul OS de la Microsoft cere resurse suplimentare. Când iasă pe porțile fabricii, acesta poate avea un preț rezonabil de mic, însă magazinele pun și ele adaosul lor. Prețul final este dictat de numărul de produse achiziționate de la distribuitori sau direct de la fabrică, astfel că nu va fi pe placul multora. Acest fapt nu este secret și se poate vedea pe diverse site-uri chinezești unde să vând produse angro. Nu voi da exemple pentru că oricum pe voi vă interesează un singur model.
Personal, aș ridica puțin bugetul pentru măcar un CPU Ryzen 3 sau un Core i3.
În bugetul de 1000 RON, ce laptop pot să-mi cumpăr?
}n primul rând, se alege în funcție de ceea ce vreți să faceți cu el, pentru că sunt mai multe categorii sau tipuri pe piață, iar fiecare prezentă caracteristici sau componente diferite. Dacă va ține locul vechiului laptop sau desktop, atunci ar trebuie să luați în calcul un laptop cu ecran mai mare și cu o configurație suficient de performantă, iar aici nu mă refer la o placă video dedicată, ci la un procesor cum este Intel Core i5 sau AMD Ryzen 5, 8GB RAM și un SSD de 512GB. Chiar dacă alegeți un laptop cu mai puțină memorie sau spațiu, acestea pot fi îmbunătățite ulterior.
Există laptop gaming 1000 lei?
Nu, pentru că îi lipsește atât procesorul de care ai avea nevoie, cât și placa video cu memorie dedicată. Numai cele cu placă video dedicată pot fi considerare ideale pentru gaming, dar și procesorul este o altă componentă importantă. Chiar dacă ați fi tentați să cumpărați unul second-hand în 1000 lei, hardware-ul este mult depășit și bateria să ai o durată de viață depășită.
Ce înseamnă Intel Celeron?
Intel Celeron este denumirea celui mai accesibil procesor de la Intel, care este prezent atât pe laptopurile din segmentul de bază, cum sunt cele la 10 milioane (1000 lei), dar și pe desktopurile de buget. Nu vorbim de un procesor model ci de o întreagă serie de procesoare, adică sunt mai multe generații, iar eu vă recomand cea mai recentă deoarece oferă mai multe nuclee, frecventă nominală excelentă și tehnologie de fabricație mai avansată. Acesta este însoțit de o placă video integrată tot de la Intel, astfel că nu mai este necesară o placă video suplimentară (dedicată).