Top 5 Laptopuri pentru Editare Video în 2025

Dacă ești în căutarea celui mai bun notebook pentru editare video atunci ai ajuns unde trebuie. Alegerea unui model pentru editare video este o sarcină importantă, deoarece performanța și calitatea acestuia pot face diferența între un proces de editare rapid sau unul lent și frustrant.

În acest articol, te voi ghida prin aspectele cheie pe care trebuie să le iei în considerare atunci când îți cumperi un laptop pentru editare video și îți voi prezenta câțiva producători renumiți pe piață.

De ce să alegi un laptop special pentru editare video?

Poate te întrebi de ce ar trebui să alegi un laptop specializat în editarea video în locul altor variante. Ei bine, există mai multe motive pentru aceasta.

Primul motiv ar fi că notebook-urile de editare video sunt echipate cu procesoare puternice care pot gestiona sarcini intensive și procese complexe de editare. De asemenea, acestea sunt dotate cu plăci grafice avansate, capabile să ofere o calitate superioară a imaginii și o performanță remarcabilă în ceea ce privește redarea și exportarea videoclipurilor.

Un alt aspect important este portabilitatea. Acestea sunt ușor de transportat și te pot însoți oriunde îți dorești să-ți desfășori activitatea creativă. Astfel, vei putea edita videoclipurile tale preferate într-o cafenea, în parc sau chiar în timpul călătoriilor tale. Flexibilitatea oferită de un laptop este un avantaj major pentru editorii video amatori ori profesioniști.

Care este cel mai bun laptop pentru editare video?

Alături vedeți lista cu variante foarte bune de laptopuri în cazul în care sunteți un profesionist care editează clipuri de la nunți, botezuri ori alte evenimente. Cred că aceste modele vor fi apreciate și de creatorii de conținut din clasa youtuberilor (inclusiv cei de călătorii). Cei din urmă vor aprecia modelele Apple deoarece le oferă o libertate de mișcare extremă.

Apple MacBook Pro 16

  • Extrem de performant
  • Poți să lucrezi fluent

În opinia specialiștilor, Apple MacBook Pro 16 (ediția din 2021) e cel mai bun laptop pentru editat clipuri video. Dar, în opinia mea, puteți merge fără probleme și înspre MacBook Air 13 (varianta din 2022). Argumentele pro Air ar fi costul scăzut și că nu are ventilator (asta înseamnă ZERO zgomot).

Chiar dacă are un preț în jurul a 12.000 lei, varianta Pro e o bestie de notebook. Are CPU cu 12 nuclee și GPU cu 19. Stocarea e una suficientă de 512 giga, iar memoria RAM e de 16 giga.
Rezoluția ecranului? Având în vedere că e un ecran Retina, avem 3456 x 2234 pixeli.

Razer Blade 18

  • Model de gaming
  • Procesor cu 24 nuclee

În cazul în care vrei ceva foarte performant atunci te poți orienta înspre un model cu i9 13950HX care are 24 nuclee. Acest CPU e atât de performant încât scoate 45.964 puncte în CPU Mark pe cpubenchmark.

Ecranul e unul de 18 inch cu refresh de 240 Hz și rezoluție 2560×1600 pixeli. Cred că v-ați dat seama de pe urma dimensiunii ecranului că va avea o greutate ușor mare de 3,2 kg.
Dar, compensează prin faptul că are RTX 4090 și placă de rețea 1000/2500.

Asus Zephyrus G14

  • Din familia Rog
  • Greutate de 1,6kg

Asus Zephyrus G14 este un laptop la superlativ din gama de modele pentru jocuri, motiv pentru care e potrivit și la editat videoclipuri. Vine în multiple configurații, dar una care mi-a atras atenția e cu Ryzen 7 6800HS, ecran FHD+ și Radeon RX 6700S. Această placă video e una din clasa 2, fiind similară cu cea RTX 2080.

Ca alternativă puteți să luați în considerare Asus VivoBook Pro OLED.

Hp Victus

  • Foarte multe configurații
  • Premium

Hp Victus e un model de laptop pentru cei care vor un produs calitativ de la un brand american. Adevărul e că HP ZBook Studio ar fi mai bun, dar am văzut că sunt prea puține modele pe piață.
Ar fi mai multe argumente în favoarea Victus, printre acestea fiind prețul mic (sunt disponibile modele de la 3000 lei), greutatea redusă (2,3kg) și multiplele dotări utile.

Dell XPS 16 9640

  • Procesor Intel Ultra
  • Ecran cu touch

Acest model de 16 inch cu rezoluție 3840 x 2400 px, procesor Core Ultra 9 și 64 giga RAM e unul pentru creatorii de conținut care au un buget foarte mare și vor ceva apropiat de cel pentru achiziționarea unui Mac.
Văzând faptul că are RTX 4070 nu știu dacă poate concura cu cel amintit anterior și consider că ar fi bine să vă uitați la altceva.

Ca alternativă aș recomanda un Vostro 3520 de la același producător deoarece costă mai puțin și pare a fi o achiziție mai inspirată.

Ghid achiziție

Acum că știi de ce este important să optezi pentru un laptop de editare video și că ai văzut câteva modele, hai să explorăm câteva aspecte cheie pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a face achiziția.

Performanța

Procesorul este inima unui laptop pentru editare video. În timp ce modele cu mai multe nuclee vă permit să efectuați sarcini complexe, viteza de lucru și frecvența procesorului sunt alți factori importanți. Un procesor pentru editare video-foto puternic, cum ar fi cele din seria Intel Core i7 sau i9, vor asigura o performanță excelentă în timpul editării video și va reduce timpul de randare.
Asta trebuie acompaniat de o placă video capabilă așa încât să nu existe încetiniri în programe considerate standard în editare video. Programe precum Adobe Premiere Pro și Da Vinci Resolve.

Porturile

Deseori e trecut cu vederea cititorul de carduri, dar prezența unui slot dedicat pentru carduri SD poate face diferența.

Stocarea

Având în vedere că fișierele video pot fi destul de voluminoase, un laptop cu un solid state drive (SSD) de mare capacitate este recomandat. O astfel de componentă va asigura viteze de acces și transfer rapide, permițându-ți să te bucuri de o experiență de editare fără întreruperi.

Ecranul

Un ecran de calitate, cu o rezoluție înaltă și o gamă largă de culori, va face ca editarea video să fie mai precisă și mai plăcută. Verifică dacă modelul pe care îl alegi are un ecran de cel puțin 1080p (Full HD) sau chiar 4K, dacă dorești o calitate excepțională a imaginii. De asemenea, verifică dacă ecranul este calibrat pentru o fidelitate cât mai bună a culorilor.

Design

Nu în ultimul rând și designul e un aspect care trebuie urmărit deoarece un astfel de notebook trebuie să se integreze perfect în spațiu sau pe birou. Ar trebui să aibă o carcasă cât mai bine finisată și care să arată profesional.

Producători

Firme populare de notebook pentru „video editing” sunt Apple, Razer, Asus, Hp și MSI. Aceștia au serii speciale pentru creatorii de conținut așa încât să facă față celor mai stresante activități de prelucrare video.

Concluzii

Editarea video este o activitate creativă captivantă și provocatoare, iar un laptop dedicat îți va facilita procesul și-ți va permite să-ți exprimi întreaga creativitate fără frustrări legate de lag. Atunci când cauți cel mai bun laptop pentru editare video, ia în considerare performanța procesorului, memoria RAM, capacitatea de stocare, placa grafică și calitatea ecranului.

Caută producători de încredere care oferă laptopuri specializate în editarea video și asigură-te că îți place cum arată. Până la urmă laptopul îl cumperi pentru tine.

Întrebări frecvente

Care este cel mai bun sistem de operare pentru editarea video?

De obicei, editorii video preferă să lucreze pe sisteme de operare precum Windows sau macOS, deoarece acestea oferă suport pentru software-urile de editare video cele mai populare și au o stabilitate bună în timpul procesului de editare ori a proceselor asimilate.

Dacă sunteți încântați de un anumit software de editare, arunci se poate întâmpla ca acesta să fie disponibil doar pe o anumită platformă. De exemplu, Final Cut Pro e disponibil doar pentru Mac.

Cât de mult ar trebui să investesc într-un laptop pentru editare video?

Un laptop pentru editare video poate să treacă de 10.000 lei. Prețurile laptopurilor pentru editare video pot varia în funcție de specificațiile și mărcile alese. Este important să stabilești un buget și să cauți un echilibru între preț și performanță. Asigură-te că investești suficient pentru a obține un laptop puternic și de calitate, care să îți satisfacă nevoile de editare video pe termen lung.

Lasă un comentariu