Cel Mai Bun Procesor pentru Editare Video și Foto 2024

V-ați apucat de editare video ori foto, dar actualul PC ori laptop nu face față, adică îi ia cam mult? E cazul să faceți un upgrade la o generație mai nouă și rapidă. Cu alte cuvinte, e nevoie de cel mai bun procesor pentru editare video disponibil pe piață, care este bun și pentru editare foto. Atunci când editezi poze nu ai nevoie de o configurație foarte performantă deoarece nu procesează atât de mult, însă trebuie să puneți accent și pe imagine adică culori. Cu alte cuvinte, e nevoie de un setup complet dacă vreți să vă apucați serios de treabă și bugetul nu trebuie să fie prea limitat, dacă vreți să câștigați bani din această activitate.

Ce procesor am nevoie pentru editare de clipuri video?

Sunt o mulțime de programe care pot fi folosite pentru editare conținutului video, unele sunt gratuite, iar altele contra cost. Dacă veți citi cerințele de sistem ale multor programe, veți ajunge la concluzia că nu este nevoie de cine știe ce configurație, însă soluții software de top care sunt folosite de profesioniști necesită procesor cu cât mai multe nuclee, iar eu aș zice că unul cu 16 nuclee ar fi perfect sau chiar mai multe, deoarece vorbim de o aplicație multi-core. Drept urmare, veți obține clipul editat mult mai rapid, iar la poze nici nu vorbesc.

Evident că nu trebuie neglijată nici restul configurației, adică aș opta pentru o memorie 32GB, o placă video pe 256 biți cu cât mai multe CUDA, stocare pe hard disc, dar și SSD.

Care sunt cele mai bune procesoare pentru editare?

În funcție de ce vreți să editați, adică poze sau clipuri/filmări, aveți nevoie de un CPU pentru video editing cu cât mai multe nuclee. Eu recomand de la 6 nuclee în sus, având în vedere tendința producătorilor de a oferi soluții cu cât mai multe Core-uri. Cu alte cuvinte, nu trebuie să cheltuiți sau să aveți un buget mare pus de o parte ca să puteți face o configurație bună, dar nu trebuie neglijat nici faptul că este necesar și un ecran foarte bun. De aceea, aveți de ales între un laptop de editare video, adică veți fi limitați de construcția sa și de imposibilitatea de îmbunătățire a configurației, și un monitor de editare foto/video cu calculator.

Alături aveți o listă de procesoare de top care costă destul de mult, dar sunt și alternative mai ieftine din generațiile precedente dacă vă mulțumiți de un număr mai redus de nuclee.

Intel Core i9-13900K Raptor Lake

  • Are 24 nuclee
  • Frecvență 3000 MHz
  • Putere termică 125W

Dacă timpul înseamnă bani, atunci aveți nevoie de cel mai bun procesor pentru video și foto de pe piață, iar cel de sus cred că va depăși cu mult așteptărilor multor creatori de conținut. Puteam să vă recomand și varianta din generația anterioare care costă cu câteva sute de lei mai puțin și e vorba tot de socket-ul 1700, dar am zis că că poate vreți să faceți un setup nou care obține un Benchmark impresionant.

Este disponibilă și următoarea generație – 14, însă și așa este destul de scump, astfel că unii dintre voi cred că o să-ți îndrepte atenția spre un i7 cum este cel menționat la final și care-l recomand. Vorbim de o diferență de preț de circa 1000 de lei, adică cam cât ar fi și placa de bază pentru el. Cu siguranță, nu trebuie să neglijați nici restul configurației, adică merită să alegeți 16GB DDR5, unul sau două SSD-uri, dar și un hard disc de 7200 RPM. Unii consideră că HDD-ul nu mai este o opțiune, însă din experiențe anterioare, acesta nu vă va lăsa din senin.

Sursa trebuie să fie corespunzătoare, adică alegeți un de jocuri pentru că tot hardware-ul va consuma destul de mult în full load, adică când veți randa clipurile.

AMD Ryzen 9 7950X

  • Tehnologie 5 nm
  • 16 nuclee
  • Putere termică 170W

Îl puteți vedea ca și o alternativă la cel de la Intel deoarece este aproape în același buget, doar cu câteva sute de lei mai ieftin, dar sunt diferențe mici și la performanță. Probabil că în anumite teste scoate mai mult, dar în final, se descurcă la fel ca un model Intel pentru că nu-l veți folosi niciodată la maxim.

Având în vedere că sunt prețuri destul de mari pentru acest model de top, am ales să vă recomand și câteva magazine de unde să le puteți cumpăra. Fiecare oferă servicii diferite, dar și prețuri poate mai atractive la restul componentelor.

Socketul este AM5, adică avem noua platformă pe care se pot pune componente mai bune sau care vor funcționa la capacitate maximă. Aici vorbim de memoria RAM și placa de bază, dar și restul vor fi influențate de noile tehnologii.

La un moment dat, AMD a oferit doar CPU-uri pentru editare video numite Threadripper, însă treptat au fost înlocuite de Ryzen 9 deoarece oferă specificații similare. Totuși, seria Threadripper nu a dispărut, dar este prea costisitoare pentru omul de rând.

Apple M3 Max/Pro

  • Cu 14 sau 16 nuclee CPU
  • Cu 30 sau 40 nuclee GPU
  • Eficiență superioară

Un procesor pentru editare foto, dar și video, care l-aș putea lăuda ar fi cel de la Apple sau mai bine zis, tot ansamblul, deoarece vorbim de laptopuri excelente gândite pentru orice tip de utilizat. Cu siguranță, mulți dintre voi nu ați opta pentru modelele Max sau Pro deoarece costă destul de mult, însă dacă faceți bani serioși și vreți calitate, dar și portabilitate, atunci acesta este singurul model.

Dacă nu vă interesează portabilitatea atunci aveți opțiuni precum Lenovo Legion Pro 7 16IRX8H sau oricare altul cu Core i9 sau Ryzen 9. În general, procesoare atât de avansate atrag după sine suficient spațiu de stocare, o placă grafică RTX 4000, dar și memorie DDR5 de 16GB, respectiv 32GB.

Revenind la soluția de la Apple, nu o să găsiți eficiență atât de ridicată, adică aveți echilibru perfect între performanță și autonomi, plus că este și foarte silențios. Nici nu simți că ai luat cu tine un PC portabil, ce mai degrabă o tabletă foarte capabilă și cu tastatură fizică.

Intel Core i7-13700KF Raptor Lake

  • 16 nuclee
  • 24 thread-uri
  • Tehnologie de fabricație 10 nm

Ultimele generații de la Intel chiar sunt performante, însă tehnologia de fabricație nu a scăzut atât de mult precum la concurență, dar pentru ce vreți să faceți cu el, nu veți simți vreo diferență. Poate că acest i7 este mai adecvat pentru editare, dar eu am vrut să vă prezint la început gama de vârf a acestui brand.

Editarea oricărui clip video este mai ușoară atunci când ai un hardware de top, iar seria Raptor Lake chiar impresionează, dar nu aș exclude nici următoarea, doar că nu este atât de populară datorită prețului. Poate că în teste scoate un scor mai bun, dar trebuie să fie și o limită, adică vă puteți opri la acesta care chiar este un best buy în acest moment, alături de modelul de jos de la concurență care nu l-aș neglija dacă v-ați gândit să schimbați chipsetul.

Nu ai cum să nu fi mulțumit de ce oferă, adică sunt suficiente nuclee, thread-uri, o frecvență de peste 3000 MHz, iar cu Turbo Boost depășește 5000 MHz. E perfect pentru orice veți avea de gând să încercați. Având în vedere micul discount, poate că nu ar trebui să stați pe gânduri deoarece alte magazine îl vând mult mai scump.

AMD Ryzen 9 5950X

  • AM4
  • Frecvență 3.4 GHz-4.9 GHz
  • 32 thread-uri

Având în vedere că AMD nu oferă niciun Ryzen 7 cu cel puțin 16 nuclee, am ales să vă prezint un alt model Ryzen 9 mai ieftin din generația a-5 a. Pentru acesta nu e nevoie de alte componente noi, deoarece este tot pe socket-ul AM4, deci setup-ul nu va costa chiar atât de mult.

Din descrierea sa veți vedea că acesta a fost conceput pentru mult mai mult, de aceea unii creatori de conținut s-ar putea mulțumi și cu un Ryzen 5 sau 7, respectiv Core i5 sau i7, care au prețuri mici. Veți vede că acest Ryzen 9 este popular și în prezent deoarece oferă un raport performanță/preț decent, dar nici calitatea nu dezamăgește.

Cu alte cuvinte, nu sunteți obligați să alegeți unul dintre procesoarele recomandate dacă vă depășește cu mult bugetul pentru un calculator nou. Dacă vreți să realizați un PC pe bucăți, bugetul trebuie să fie de minim 4000 lei, dacă aveți monitor. Până la urmă, investiția trebuie stabilită în funcție de cât preconizați că veți câștiga din această activitate sau poate că este doar hobby.

La ce să te uiți când cumperi un CPU pentru editare video

Anumite specificații sunt importante atunci când vrem rezultate rapide. Ideea e că puteți edita cu o mulțime de procesoare mai vechi, însă veți aștepta destul de mult. Mă refer la faptul că veți face editare la rezoluții mari, mă gândesc că cel puțin Full HD sau poate chiar 4K, pentru ca apoi materialul să fie urcat pe platforma dorită. De aceea aș recomanda să prezinte anumite specificații, cum ar fi:

Număr satisfăcător de mare de nuclee. Unii cunoscători în domeniu consideră că ar fi necesar un CPU cu minim 16 nuclee, dar nu neapărat având în vedere că doar Intel oferă astfel de soluții.

Frecvență de lucru mare. E clar, dacă alegeți un model cu multe nuclee, are și performanțe bune, dar nu și dacă vorbim de o platformă mobilă, adică un laptop. APPle oferă soluții mobile foarte bune cu noile CPU-uri M3 Max.

Grafică integrată. Este irelevantă pe PC deoarece vă folosiți de cea dedicată, , dar nu și pe laptopurile cum sunt cele de la Apple. Dacă faceți doar editare foto pe calculator, atunci vă puteți mulțumi chiar și cu un Ryzen G care are placă integrată decentă.

Întrebări frecvente

Cât costă un procesor pentru editare video?

În funcție de necesitățile voastră puteți vorbi de prețuri care pornesc de la câteva sute de lei pentru un Quad Core (4 nuclee), însă dacă vreți să aibă cel puțin 16 nuclee, atunci prețurile pot sări de 2000 lei, adică vorbim de Core i7 și Core i9 de la Intel.

Se schimbă bugetul cu mult dacă vă doriți un laptop capabil să editeze, adică ne îndreptăm atenția spre produsele Apple.

Ce CPU să folosesc pentru video editing?

În funcție de ceea ce vreți să editați, adică la ce calitate, dar și de program, acesta poate avea doar 4 nuclee și să facă parte din generația a 6-a de la Intel sau prima generație generație AMD Ryzen. Acestea sunt cerințele minime pentru programe ca și Adobe Premiere Pro, dar și altele, însă pentru rezultate maximă, merită o generație recentă și serii avansate.

Lasă un comentariu