Dacă jocurile pe care le jucați nu nu cer un hardware de ultimă generație, atunci cea mai inspirată alegere ar putea fi cel mai bun laptop de gaming sub 4000 lei, în special dacă aveți de gând să-l schimbați după câțiva ani și nu vreți să piardă mult din valoare. Pentru unii este ușor de spus, însă e mai dificil să găsiți un model potrivit, motiv pentru care voi face în continuare niște recomandări de la cei mai populari producători. Mai precis, voi enumera niște serii populare de laptopuri de care cred că ați și auzit.
Nu aș recomanda să coborâți sub 3000 lei (deși puteți să găsiți un laptop gaming în 2000-3000 lei oarecum decent) deoarece veți alege un laptop cu hardware depășit. Recomandarea mea ar fi o configurație cu NVIDIA RTX (de la RTX 3050 în sus), minim 16GB RAM și un SSD de jumătate de terra, dar sub 4000 lei nu prea sunt multe astfel de laptopuri, adică trebuie făcut un compromis.
Care sunt cele mai bune laptopuri până în 4000 lei?
Aș putea spune că este un top cu cele mai bune laptopuri de buget, iar primele modele recomandate sunt și preferatele mele deoarece au cele mai bune procesoare. Evident că voi pune și câteva laptopuri mai accesibile ca să aveți câteva alternative, iar dacă vreți ceva net superior atunci vă recomand modele de gaming scumpe.
Laptop de gaming de buget: Lenovo LOQ 15IAX9I

- Grafică cu Intel Arc A530M 4GB
- Ecran cu refresh mare
- Design atrăgător
Este echipat cu cel mai nou și avansat procesor de la Intel, adică Core i5 tot pe 10 nm, dar din seria Alder Lake. O altă noutate o reprezintă acea placă grafică nouă care se numește Intel Arc A530M 4GB GDDR6. Nu este cea integrată după cum se poate vedea, adică are memorie decentă, dar nu foarte multă. De asemenea, este disponibilă doar pe platformele mobile, iar ca și performanță, este echivalentului unui RTX 3050.
În opinia mea procesorul și placa video sunt cele mai importante componente ale unui laptop, plus că nu pot fi înlocuite ori upgradate. Tastatura iluminată este albă la unele, iar la altele de tip RGB și nu cred că este foarte importantă, poate că nici nu o veți folosi prea des.
Dotările sunt cam aceleași la toată seria și chiar sunt grozave comparativ cu ce vedem pe IdeaPad 3, adică cealaltă serie de gaming de buget.
Laptop gaming până în 4000 lei: HP Victus

- Core i5-12500H, RTX 3050
- 8GB, 512GB
- baterie 70Wh
Laptop de buget de până în 4000 lei prezentat are cel mai recent procesor Intel, adică vorbim de generația nouă Alder Lake care oferă mult mai multe nuclee. Acesta poate reprezenta o alternativă la procesoarele Ryzen 5000 de la AMD, însă diferența majoră este la eficiență pentru că tehnologia de fabricație este mult diferită.
Este echipat cu un ecran standard de tip IPS, adică nu vedem o rată de refresh mare. Probabil că nu aveți nevoie să fie peste 60Hz deoarece nu sunt foarte multe jocuri care să le rulați cu mult peste 80 de fps-uri. Este echipat cu o baterie mult mai mare decât soluții office, însă per total, autonomia este la fel deoarece consumul de energie este diferit sau direct proporțional.
Îmi place că designul este simplu ca la Lenovo, adică complet negru, dar cu diferența la balamale și tastatură.
Laptop 4000 lei: ASUS TUF F15

- Core i5-11400H, RTX 3050
- 16GB, 512GB
- Tastatură RGB, 144Hz
Un laptop până în 4000 de lei puțin mai diferit ca design și cred că o să vă placă tastatura sa, dar și designul său per ansamblu, este acest Asus TUF F15. Spre deosebire de restul laptopurilor pentru jocuri, acest laptop are o un ecran cu un refresh mare pentru a vă bucura de fps-urile obținute în anumite jocuri, dar și o memorie generoasă pentru a putea face multitasking fără probleme.
Un alt motiv pentru care acest laptop ar fi o recomandare bună ar fi spațiul de stocare, care poate fi extins cu ușurință cu un hard extern sau un alt SSD de 1TB. Acest upgrade de spațiu este valabil și pentru restul modelelor menționate, însă upgrade-ul a fost ușor la acest brand aproape cu fiecare generație. Cele mai greu de upgradat au fost MSI-urile deoarece sunt prea compacte.
ASUS a știu și știe să iasă în evidență cu designul nou și modern, însă noi îl vom aprecia strict pentru cât oferă, adică raportul preț/performanță este foarte important. Pentru actuala ofertă, rămâne pe poziția actuală.
Laptop gaming sub 4000 lei: Acer Nitro 5 AN515-58

- Grafică RTX
- Taste iluminate
- Procesoare generația a 12-a
Sunt destul de puține laptopuri de gaming sub 4000 lei cu 16GB RAM, RTX 3050/2050 și procesor Intel Core i5 Alder Lake. Evident că procesoarele Alder Lake de pe acesta sunt variante mobile, însă noua generație aduce un scor de performanță de circa 17000 puncte, deci nu diferă cu mult de ce vedem pe un PC. Din păcate Dell nu oferă multe laptopuri de gaming de buget cu hardware chiar atât de avansat, adică pe unele încă vedem RTX 2050.
Poate că unii dintre voi considerați că are prea puțin spațiu de stocare pentru un laptop de gaming în 4000 lei, însă dacă vă rezumați strict la jocuri, s-ar putea cei 512GB să fie de ajuns că doar nu veți stoca muzică și filme pe el. Există servicii de stocare în cloud, astfel nu o să trebuiască să desfaceți laptopul și să pierdeți garanția.
Din pozele de prezentare se poate observa că unele modele au iluminare diferită la tastatură, dar poate că unii dintre voi nu puteți accept pe felul cum arată.
Laptop pentru gaming cu IPS 120 Hz: Lenovo IdeaPad 3

- Numeroase configurații
- Stocare bună și multitasking excelent
- Ecran de 120/144 Hz
Cred că acest laptop gaming 4000 lei va fi pe placul multor gameri deoarece oferă și o configurație cu RTX 3050 Ti, însă în acest preț producătorul a făcut un compromis, adică memoria acelei configurații este de doar 8GB. Totuși, se pot face upgrade-uri la memoria RAM de către un service autorizat sau chiar de voi dacă nu vă deranjează că pierdeți garanția.
În plus, ecranul IPS vine cu o rată de refresh mai mare astfel că imaginea va fi foarte clară în jocurile competitive. Poate fi o recomandare de laptop la 4000 lei, iar configurația cu RTX 3050 Ti este preferata mea sau cu GPU Intel Arc cum am văzut pe unele modele.
Evident că există și multe subserii și modele, iar cu generațiilor noi vom vedea schimbări la majoritatea componentelor deoarece plăcile de bază noi suportă DDR5 și nu numai.
Întrebări frecvente
De cât ar trebuie să fie bugetul pentru un laptop de gaming?
Un laptop de gaming de buget costă între 3000-4000 lei, însă cele mai multe laptopuri de gaming depășesc valoarea de 4000 lei pentru că cele mai recente componente sunt destul de scumpe, însă merită. Dacă vă permiteți, vă recomand laptopuri chiar și peste bugetul alocat deoarece veți putea juca fără probleme cele mai noi jocuri.
Se pot înlocui componentele unui notebook?
În mare parte nu deoarece vorbim device cu mult hardware integrat, iar dacă aceasta se defectează, este înlocuită toată placa de bază. Doar memoria RAM și SSD-ul pot fi înlocuite sau upgradate dacă mai sunt sloturi libere.
Până și bateria a ajuns să fie integrată, dar am înțeles că pe viitor că producătorii vor fi obligați să revină la varianta de baterie interschimbabilă pentru ca device-ul să aibă o durată de funcționare mai lungă.