De multe ori, prima alegere nu este cea mai inspirată, de aceea trebuie să ne informăm mai bine în legătură cu opțiunile disponibile. În acest articol o să vă prezint un top cu cele mai bune laptopuri de gaming, unele sunt de buget, iar altele sunt de ultimă generație. Dacă nu vreți să alegeți în funcție de o anumită sumă, ci vă interesează o investiție bună pentru anii care vor urma, atunci poate că ar trebui să arunci o privire pe lista de recomandări. Având în vedere că lună de lună vedem configurații noi și actualizate, nu vă voi prezenta anumite modele, ci serii, dar voi menționa și configurația care ar merita aleasă și pentru ce este ideală.
Cel mai bun
ASUS TUF F15
Locul 2
Acer Nitro 5
Locul 3
Lenovo IdeaPad 3
Cuprins
De cât ar trebui să fie bugetul?
Evident că voi menționa și laptopuri de gaming ieftine, pentru cei care sunt la prima alegere sau doar vor o opțiune de actualitate care să ruleze diferit anumite titluri. dacă vă doriți detalii medii spre maxime sau peste 100 de fps-uri atunci ar trebui să vă uitați la cele peste 4000 lei sau chiar 5000 lei. Fac referire la cele cu grafică RTX și memorie DDR5 care este mai densă decât DDR5, astfel că și 16GB RAM vor fi de ajuns. Veți vedea că nu am pus un accent atât de mare pe spațiul de stocare pentru că nu veți avea nevoie atât de mult și poate fi upgradat oricând cu unul suplimentar sau înlocuiți actualul SSD.
Ce configurație de gaming să aleg?
Pentru recomandările făcute, am să vă recomand niște configurații care le puteți depista ușor și sunt oferite de majoritatea brandurilor:
Sub 3000 lei: Lenovo cu procesor AMD Ryzen 5, memorie DRR4 de 16GB, SSD de 512GB, grafică oferită de GTX 1650.
În jur de 4000 lei: Aveți de ales între Ryzen 5 cu 8 nuclee și Core i5 cu 12 nuclee, în rest memoria este la fel de 8GB, doar că placa video este RTX 3050 modelul non Ti. Aveți soluții de la Lenovo, Acer și HP. Memoria poate fi îmbunătățită cu adăugare unei plăcuțe suplimentare.
5000 lei: HP și ASUS oferă seriile Victus și TUF cu Ryzen 7, respectiv Core i7, grafică RTX 3050 Ti sau RTX 3060, memoria trebuie să fie de 16GB pentru a vă bucura de o experiență plăcută.
În rest, voi decideți cât de importantă este conectivitatea, tastatura RGB, designul sau mărimea ecranului.
Care sunt cele mai bune laptopuri de gaming?
Căutați și nu găsiți un model care să corespundă bugetului? Nimic mai simplu, aveți opțiunea să cumpărați un laptop cu tastatură iluminată conceput pentru gaming, în rate sau resigilat, adică unul care a fost returnat din diverse motive. Nu aveți cum să dați greș dacă vorbim de un model de actualitate adică este vorba de o serie recentă care are generația nouă de procesoare și memorie RAM. În ceea ce privesc plăci video, nu o să vedeți un RTX 4070 Ti pe foarte multe modele ieftine, ci doar pe cele de top.
Laptopuri bune pentru gaming sunt cele de jos, însă depinde și pentru care alegeți pentru că sunt o mulțime de configurații, unele au procesoare AMD Ryzen, iar altele Intel Core, însă eu prefer pe cele AMD.
ASUS TUF F15
- Design deosebit
- Taste iluminate RGB
- Se poate pune până la 32GB RAM
Din părerile gamerilor, acest laptop gaming ASUS TUF F15 pare a fi o opțiune de luat în considerare și nu aș exclude concurența de la Lenovo, HP și altele. Poate că un Lenovo oferă mai multă performanțe pentru același preț, însă designul nu este atât de plăcut, plus că poate vreți neapărat tastatură RGB, adică să puteți seta culoarea dorită. Ecranul IPS 144 Hz este și el prezent și este foarte popular, în sensul că majoritatea producătorilor l-au ales, însă poate să difere luminozitatea sa, iar la seria TUF este de doar 250 niți, adică ca la majoritatea, însă cred că următoarea generație va oferi cel puțin 400 niți după cum vedem și la cele ROG și nu numai. Conectivitatea este excelentă, unele au chiar și Thuderbolt v4.
L-aș cataloga drept cel mai bun laptop de gaming sub 4000 lei, de atât este bugetul multor gameri. Dacă depășim această sumă veți vedea că există modelele chiar cu componente mai bune, cum este ASUS Strix, dar și pe acela îl voi menționa în acest top deoarece oferă un design diferit și care cred că va fi apreciat de cei care vor lumini RGB sau ambientale pe sau lângă birou.
Referitor la seria TUF, sunt multe configurații cu procesoare Intel foarte noi, dar și cu AMD Ryzen 6000, însă spre deosebire de ultimele recomandări, raportul preț/performanță al acestuia este diferit, dar reiese și din părerile sau review-urile lăsate de jucători. Asus a reușit să ofere o soluție competitivă, dar care să arate ceva mai diferit decât restul și se vede foarte bine la tastatura sa. Chiar dacă din unele imagini de prezentare pare să aibă tastatură portocalie, aceasta este RGB adică puteți seta și alte culori. Evident că acesta nu se alege după aspect, ci mai degrabă pentru ce oferă la interior.
Acer Nitro 5
- Negru complet cu tastatură roșie sau RGB
- Ecran cu refresh 144Hz
- Greutate de 2,5 kg
Dacă nu vă interesează atât de multe detalii din jocuri, ci mai degrabă cadrele și imaginea să fie fără blur, atunci e nevoie de un ecran de cel puțin 144Hz, dar și de un CPU cu suficiente nuclee. Personal, aș opta pentru configurațiile noi care au placă grafică RTX deoarece diferența de scor între RTX 3050 și GTX 1650 este foarte mare. Chiar dacă în același preț, veți avea doar 8GB RAM, se poate adăuga ulterior.
Totuși, alte componente sunt integrate și nu pot fi schimbate, iar aici mă refer la procesor și placă grafică, de aceea este important să vă gândiți bine înainte să faceți alegerea finală. Sunt disponibile și variante de laptop gaming Acer Nitro 5 cu display de 17 inci dacă vreți o alternativă bună la actualul PC, adică să nu mai simțiți lipsa vechiului monitor.
Nitro 5 este și el, cel mai bun laptop pentru jocuri pentru că oferă numeroase alternative, cu diagonală standard sau mare, dar eu aș alege pe cel cu display mare. Este un laptop ieftin pentru jocuri, dar lucrurile se vor schimba puțin când vom vedea tot mai multe configurații cu plăci video RTX 4000, dar și cu RTX 3000. În ceea ce privesc procesoarele pentru acestea, în fiecare an sunt lansate generații noi, iar lună de lună vedem hardware-uri actuașizate de la producători, de aceea nu aș putea să vă dau o anumită recomandare de laptop gaming.
Lenovo IdeaPad 3
- Ecran cu 60 Hz
- Tehnologie WiFi ax
- Greutate de numai 2,2 kg
Seria de laptopuri gaming Lenovo IdeaPad 3 oferă pasionaților de jocuri opțiuni diverse chiar și dacă nu vreți să fie cu GeForce RTX sau Intel, adică este o opțiune ieftină dacă nu vreți să jucați jocuri la detalii foarte mari și urmăriți doar un număr de fpsuri. Cu alte cuvinte, vă plac doar jocurile competitive, gen shootere. Pentru un laptop gaming de buget 3500 lei, deja vi se oferă un hardware cu grafică RTX, dar și memorie RAM de două ori mai mare. O memorie RAM generoasă va influența multitaskingul în aplicații, dar și anumite titluri, adică vor rula excelent.
Cu alte cuvinte, este un desktop replacement de luat în considerare și care îl puteți îmbunătăți cu câteva componente mai bune. Designul este destul de simplu și se vede că este de buget, pentru că are logo-ul clasic al brandului și nu al unei serii. Acel laptop gaming ieftin și bun pe care l-ați căutat, poate fi chiar acesta, deoarece vorbim una dintre cele mai populare serii de gaming deoarece este disponibilă la prețuri scăzute.
Nu toate componentele sunt foarte noi, însă la procesoare vorbim deja de noua generație. Aici mă refer atât la procesoarele AMD, cât și la cele Intel, care folosesc cea mai recentă tehnologie de fabricație, numai că AMD stă mai bine la acest capitol. Un Lenovo este mai atractiv decât concurența sa, pentru că acest producători s-a concentrat exact pe ceea ce vor jucătorii, însă prețurile se schimbă atunci când ne uităm la configurații cu minim 16GB RAM sau placa video GeForce RTX. Dotările sunt aceleași indiferent de modelul ales și diferă doar de la o serie la alta, în special dacă o comparăm cu seria Legion.
HP Victus
- Design deosebit în trei combinații de culori
- Alternativa accesibilă la Omen, dar mai bună decât Pavilion
- Procesoare Alder Lake
Chiar și pe acesta l-aș include în categoria laptop gaming 4000 lei, deoarece arată bine, componentele sunt de actualitate, la conectivitate nu dezamăgește, răcire este bună și calitatea este pe măsură. Se descurcă bine chiar și când vine vorba de jocuri noi, iar eu aș adăuga încă 8GB dacă aveți tot atâta instalat. Upgrade-ul se face ușor și rapid, însă dacă aveți sigiliu, puteți pierde garanția. În acest caz, trebuie trimis în service unde vă se montează componenta dorită. În opinia mea, dacă nu se defectează ceva în primele luni, nu o să aveți probleme nici pe parcurs.
Pe partea de imagine nu vedem îmbunătățiri adică displayul este tot de 60Hz, însă la baterie aș fi atent, deoarece unele pot avea 4 celule 70 Wh, adică vă bucurați de o autonomie mare.
Avem o serie multicoloră, adică oferă soluții în mai multe culori: alb, negru și albastru. În plus, sunt variante și cu ecran mare, cum este cel de 16 inci. Cred că acestea vor fi viitorul acestei serii deoarece vorbim de o construcție cu greutate aproape identică, dar experiența de vizionare este plăcută. Am observat că Victus tinde să înlocuiască seria Pavilion care are vechiul design Omen, deci este evident că avem de a face cu un laptop gaming ieftin.
Acest laptop gaming HP Victus este peste seriile anterioare deoarece gama de configurații este foarte generoasă, adică aveți alternative chiar și cu AMD Ryzen. Conectivitatea, dotările și alte caracteristici speciale sunt identice indiferent pentru care optați. Totuși, pot fi modele noi care pot oferi ceva în plus, cum ar fi un IPS cu rată de refresh foarte mare (utilă doar dacă aveți și o placă video pe măsură).
Dell G15
- Unele au Windows instalat
- Ecran 120 Hz
- Stocare decentă pe SSD
Laptopul de gaming Dell G15 prezentat l-aș include undeva între Entry Level și Mid Range, deoarece nu ajunge la nivelul unui Alienware. Componentele prezente pe acest Dell nu sunt foarte scumpe, adică configurațiile vor fi pe placul multor gameri. Cu siguranță, o să vă placă ecranul de 120 Hz care nu este cu mult mai diferit de cel de 144 Hz, deoarece ochiul uman nu prea vede diferența între cele două, iar restul este marketing. O astfel de caracteristică asigură o imagine clară indiferent dacă jucați sau nu un joc de acțiune. Se va sincroniza rata de refresh cu număr de fps-uri obținut, astfel că rezultatele se vor vedea, adică veți obține un scor bun în jocuri sau veți avea un avantaj în plus față de restul participanților.
Unele au chiar și Windows 10 instalat, în cazul în care vreți să-l folosi imediat și să nu mai pierdeți timp cu stick-uri și licențe. Mulți utilizatori au menționat că au ales să îmbunătățească hardware-ul cu memorie și stocare, adică 16GB este minimul pentru a juca jocuri noi și un SSD de 1TB ar fi perfect, dar poate și o soluție externă nu ar trebui exclusă.
I-aș acorda eticheta de laptop gaming bun pentru că oferă cam ce trebuie în acest preț, un design simplu fără lumini RGB. Designul acestui G15 este unul destul de robust și se vede destul de bine din lateral, tot aici vedem mai multe fante care ajută la o răcire bună a hardware-ului.
Acestea au fost recomandări pentru cei care nu vor un model scump, iar în continuare am să vă recomand câteva soluții performante pentru cei ce caută un înlocuitor sau un upgrade pe măsură.
Gigabyte G5
- Sloturi libere pentru upgrade
- Construcție robustă
- Display de 144 Hz
Gigabyte este un producător cu experiență în domeniul IT, iar de foarte mulți ani oferî soluții pentru PC-uri și nu numai. G5 este un model nou cu un design simplu și robust care are la interior componente recent prezentate, dar și tehnologiile de conectivitate și răcire sunt impresionante. Este o opțiune mult diferită dacă ne uităm puțin la concurență, iar unele vin chiar fără acea tastatură numerică, astfel că tastele sunt mai aerisite și mari.
Modelul G5 este un laptop bun pentru jocuri și ar merita încercat dacă nu ați fost mulțumiți de alegerile precedente, dar meirtă luate în considerare și modelele Aorus sau Aero. Unele au prețuri destul de piperate, pentru că vedem plăci video ca RTX 4060, dar și DDR5. Poate că nu par atât de performante aceste componente pentru cât costă întreaga configurație însă e cu 35% mai bună decât RTX 3060, iar memoria RAM vine cu o densitate excelentă, astfel că oferă același performanțe ca una de 32GB DDR4.
Mă gândesc că aveți o idee despre cât de performante sunt anumite componente, de aceea nu o să insist asupra lor, însă porturile sunt interesante. Adică avem Mini DisplayPort pentru a putea conecta un monitor extern dar și USB cu Thunderbolt. Acesta oferă o viteză de transfer mare, dar permite să conectați câteva adaptoare. Tastele sunt bine iluminate, iar voi puteți alege ce culoare vă place mai mult, adică este vorba de tehnologie de iluminare RGB.
Asus ROG Strix
- Design modern cu RGB
- Procesoare de top – Core i9
- Ecran cu imagine QHD+
Nu cred că există vreun gamer care să nu fi auzit de acest laptop gaming ASUS ROG Strix, însă sunt și multe subserii ale acesteia. Adică vedem variante de toate dimensiunile, cu ecran de la 15.6 inci și până la 17.3 inci. Dacă ar fi să aleg, probabil că aș opta pentru varianta de mijloc adică Scar 16 sau G16, datorită designul și componentelor de ultimă generație. Imaginea este foarte clară pe acesta și se datorează rezoluției mari, dar și luminozității mari – 500 niți. Sunt și alte caracteristici foarte bune care țin de imagine, astfel că un desktop nu mai pare atât de atractiv, însă trebuie să vă mulțumiți cu diagonală limitată. În ceea ce privește portabilitatea, toate au peste 2 kg, dar nu depășesc 3 kg.
Am observat că cele mai numeroase laptopuri de gaming cu Windows 11 sunt cele de la ASUS, adică vorbim de cunoscuta serie ROG care vine în mai multe variante – Zephyrus și Flow, adică au ecran touch și balamale care permit rabatarea completă a ecranului. În general, producătorii încearcă să ofere soluții cât mai ieftine și competitive, totuși cred că ar prefera să aibă și un sistem de operare cu licență. Fiind atât de puține, aveți doar două opțiuni: fie vă rezumați la actuala ofertă, fie vă decideți să instalați voi sistemul de operare de pe un stick USB. Instalarea nu ar dura mult având în vedere că are porturi USB 3.0 și SSD M.2, adică vorbim de câteva zeci de minute.
Principalele caracteristici ale seriei ar fi: ecranele de 15 sau 17 inci cu margini foarte subțiri, iluminare RGB în jurul său, tehnologie audio AI noise-canceling, baterie de 90Wh, ecran cu refresh 240 Hz, dar și multe altele. Unele dotări le consider cam exagerate, adică nu veți avea nevoie să fie atât de avansate. Fiecare producător are o serie de top, care se adresează doar celor mai pretențioși jucători. Ca și tehnologii, seria Zephyrus este mai avansată, dar nu oferă un raport performanță/preț bun, doar că nu aveți nevoie de anumite caracteristici, cum ar fi cele două ecrane și designul prea compact. Revenind la modelul nostru conceput pentru gaming și nu numai, veți vedea că poate rula cele mai populare titluri la detalii destul de bune. Configurația notebookului prezentat este utilă pentru editare video sau alte taskuri care necesită programe profesionale.
MSI GF63
- Grosime de 21,7 mm
- Greutate sub 2 kg
- Performanțe bune
Vă recomand varianta de laptop gaming ultra slim sau Thin dacă vă interesează portabilitatea, dar există și variante similare dacă nu vă plac componentele acestuia. Mulți jucători aleg MSI pentru că oferă un design unic cu un logo interesant, ai zice că nu este vorba de MSI. Reprezintă o alegere bună și pentru cei care vor să-l folosească la lucru, deoarece este laptop ușor și performant, dar se apropie de performanțele unui PC, plus că nu necesită multe periferice. Evident că mouse-ul este obligatoriu însă eu aș recomanda unul cu fir dacă vreți să fie precis și să răspundă rapid la comenzi. Nu ai cum să nu te mulțumească pentru că oferă multe pentru cât costă.
Față de concurență, această serie are o construcție mai redusă, adică îi lipsește acea tastatură numerică, deci l-ați putea confunda cu un model clasic, doar că la interior vedem un hardware diferit care oferă suficientă performanță. Unele au chiar și RTX 3050, care este una dintre cele mai performante plăci video de ieftine. Aceasta o recomand celor care vor să joace jocuri noi la detalii medii, însă procesorul este la fel de important. Motiv pentru care ar trebui să puneți pe listă și cele cu Intel Core i7. Cât despre dotări, vedem suficiente porturi USB 3.2, HDMI și altele, dar nu și port LAN. Autonomia este satisfăcătoare dar ține în funcție de cum îl veți folosi. Din ce am văzut, a apărut și generația nouă MSI Thin GF63 care aduce cea mai recentă placă grafică GeForce.
HP Omen
- Procesoare Intel de top
- Design simplu și elegant
- Tastatură RGB
Chiar dacă l-am menționat spre final, este un laptop performant pentru gaming care l-aș recomanda oricând deoarece oferă exact ce aveți nevoie, adică nu trebuie să vă faceți griji că nu aveți suficient spațiu pentru a ține jocurile sau că multitaskingul nu va fi conform așteptărilor. Chiar dacă sunt componente diferite de cele de pe PC, scorul de performanță nu este atât de diferit, iar în câțiva ani cred că vom vedea o paritate. Nu am să vă prezint Benchmark-uri cu ele deoarece sunt o mulțime de teste făcute pe Youtube din care se pot vedea fps-urile din anumite jocuri. În general, se descurcă bine pentru că doar un ecran Full HD, iar din setări puteți scoate fps-uri suficiente pentru a beneficia de o fluiditate constantă în jocuri.
Unii dintre voi ar zice că HP Omen are un preț cam exagerat pentru un desktop replacement, însă trebuie să știți că unele au chiar și memorie DDR5. Aceasta este cunoscută pentru densitatea sa foarte mare, astfel că 16GB vor fi de ajuns pentru orice joc. Să nu mai zic de procesoarele de tip HZ de la Intel sau de plăcile grafice RTX 4000. Cu alte cuvinte, avem un laptop de ultimă generație care îl veți folosi mulți ani și care nu trebuie să învestiți în el. Designul noilor variante nu a fost îmbunătățit cu nimic, dar vedem ecrane cu mai mulți pixeli și luminozitate foarte bună. Greutatea este aproape de 3 kg la variantele de 17 inci și nici nu aș face vreun compromis. Cred că mulți dintre voi îl vreți pentru ce are instalat la interior și nu după cum arată, dar aveți nevoie și de tastatură RGB, porturile diversificate, conectivitate WiFi etc.
HP Pavilion
- Prețuri bune
- Variante cu două tipuri de ecrane
- Negru cu tastatură iluminată colorată
După cum am menționat deja, seria Pavilion-ul este înlocuită de Victus, astfel că puține magazine o mai comercializează. Totuși, aceasta este disponibilă în variantele cu ecran de 15 inci, respectiv 17 inci, pe când Victus are și cu ecran de 16 inci. Întotdeauna, varianta mică este cea accesibilă, dar nu merită să faceți compromisuri când faceți alegeri pentru mulți ani și vreți să fie o opțiune peste cea precedentă.
Designul său seamănă mult cu cel a modelului Omen, adică vorbim de aceeași construcție, dar la interior are componente de buget. În general, sunt prezente procesoare destul de noi, dar nu vorbim de variante de top, însă diferențele nu sunt semnificative. Cea mai populară placa video pe acest Pavilion este GeForce GTX, iar aceasta este singura componentă veche. Chiar dacă este un laptop ieftin pentru gaming, vă recomand cu RTX în special că unele jocuri au opțiuni pentru RayTracing, adică scenele devin realiste, plus că vorbim de o generație de componente recentă.
Razer Blade
- Stocare 1TB SSD
- Imagine OLED cu rezoluție QHD
- Diverse mărimi
Până acum câțiva ani, Razer era specializat doar pe periferice, iar în prezent oferă o gamă mult mai diversificată de gadgeturi. Cu siguranță, aici nu vorbim de un laptop pentru jocuri ieftin, ci de unul chiar impresionant. Are o carcasă destul de simplă pe negru, care evidențiază foarte bine anumite părți ale sale, cum ar fi tastatura sau logo-ul. Multe dintre ele au Windows cu licență, astfel că pot fi folosite imediat după achiziție și nu mai trebuie să căutați licențe sau ce versiune vi s-ar potrivi. Aveți opțiuni diferite, adică puteți alege fie cu AMD, fie cu Intel însă ambele le consider excelente, doar că AMD a ajuns la tehnologia de fabricație pe 6 nm, deci consumă mai puțin, performanțele sunt puțin peste Intel și nu se încălzește foarte tare.
Dacă v-ați săturat de designul anumitor branduri, poate că ar trebuie să alegeți un Razer Blade care arată destul de simplu. Nici nu ai zice că este vorba că este creat pentru jocuri, pentru că este atât de simplu ca și construcție. Tastatura sa este ceva mai mică pentru că nu are NumPad. Să fim serioși, câți dintre voi folosiți tastatura numerică când vă jucați jocuri? L-aș recomanda oricui, chiar și celor care editează clipuri video pentru vlogging.
MSI Titan
- Core i9 Raptor Lake
- 64GB RAM
- SSD de 4TB
Placa video RTX 4090 este prezentă pe numeroase modele ASUS ROG, dar nu o să menționez același model, ci o să aleg altul, iar unul care chiar arată bine și se mișcă excelent în jocuri, este MSI Titan. Nu știu dacă sunt jocuri care să necesite un astfel de hardware, adică 32GB RAM ar fi de ajuns pentru orice titlu recent apărut, că doar vorbim de memorie DDR5.
Cât despre spațiu, are un SSD atât de mare și performant încât nu veți mai avea nevoie de altul. Ideea e că acesta poate rula jocuri la detalii maxime și va face cu brio chiar și noilor titluri.
Categoric, nu se adresează oricui, plus că nu-l vei cumpăra cu banii jos, eventual în rate fixe. Însă pentru cei care dețin o mică afacere în domeniul IT, oricare ar fi ea, vloging sau editări video, poate că ar merita să luați în calcul un laptop scump de gaming și cu hardware de ultimă generație.
Laptopurile de 18 inci au cam dispărut în ultimii ani deoarece au fost fie prea scumpe, fie nu prea au reprezentat o opțiune bună. După cum bine știți, laptopurile foarte scumpe au configurații similare cu ceea ce vedem pe PCuri de astăzi. Un exemplu bun sunt plăcile video RTX seria 4000 care sunt deja disponibile pe astfel de variante, însă cred că or ajunge și pe modelele ieftine.
Chiar și alte branduri oferă această placă video nouă, precum Lenovo, MSI, Asus etc., numai că poate că nu vă place cum arată seria respectivă.
Lenovo Legion 5 Pro
- AMD Ryzen 7 și 9
- Ecran de 16 inci
- 165 Hz
Lenovo Legion 5 reprezintă o opțiune bună în special dacă nu vă interesează luminile RGB sau cine știe ce design. Totuși, nu–i lipsește tastatura RGB care este pe multe alte laptopuri de top, iar voi puteți seta ce culoare vă place mai mult. Am ales acest model și pentru că are un ecran de 16 inci, adică nu este nici prea mic, dar nici prea mare, iar rata de refresh este super generoasă – 165 Hz. Aceasta este de ajuns pentru că ochiul nu face diferența între 165Hz și 320Hz.
Nu aș neglija nici restul caracteristicilor ce țin de iamgine: rezoluția ecranului este WQXGA, adică 2560 cu 1600 pixeli, iluminare de 500 niți și protecție mată pentru a împiedica lumina să se reflecte din acesta. Multe configurații disponibile au deja RTX 4060, care este modelul de buget dar care se ridică la nivelul unui 3070 Ti, deci nu trebuie să vă luați doar după numele său.
Dacă vă doriți o astfel de placă grafică, atunci mai aveți și laptopuri de gaming Lenovo Legion Pro 7 și Asus Strix G17. Acestea sunt alte două serii de laptopuri foarte bune și care au la interior ce este mai bun la ora actuală.
Cea mai bună marcă pentru laptop
Nu aș avea vreuna în minte, deoarece nu marca contează, ci mai degrabă modelul sau seria, adică unele pot avea componente, prețuri sau dotări peste concurență. Până acum câțiva ani, preferam Asus, însă Lenovo și HP au recuperat teren și oferă opțiuni bune. Puteți să vă ghidați după modelele menționate sus, adică unele excelează la anumite capitole, iar altele nu. depinde și ce are nevoie fiecare jucător, poate că unii ar pune accent pe lumini RGB și nu se uită la preț, pe când alții poate vor un raport preț-performanță bun.
Laptop gaming vs Macbook
Laptopurile de gaming oferă cele mai bune dotări și componente hardware, adică sunt cele mai bune desktop replacement-uri de pe piață, numai că au și o placă video foarte performantă pe care unii dintre voi, poate că nici nu o vor folosi. Aceasta se va activa ori de câte ori rulați un conținut video, numai că reduce din autonomie și este mai zgomotoasă decât cea integrată pentru că are un sistem de răcire propriu. Un alt motiv pentru care le recomand, este acela că au un design modern și dotări superioare, adică care nu sunt standard pe modele office, iar un bun exemplu este tastatura iluminată.
Soluțiile business sau Macbook-urile, sunt construite pentru a fi cât mai rezistente în condiții de lucru și oferă o durată de viață foarte mare, dar nu excelează pe partea de grafică.
De ce să alegeți un laptop pentru jocuri?
Vă plac aplicații profesionale care necesită performanțe grafice superioare, iar actualul model nu face față? Atunci aveți nevoie de cel mai ieftin laptop de gaming, care poate fi chiar unul destul de bun deoarece noile generații oferă un hardware eficient, adică vedem cele mai noi componente. O astfel de alegere este una de calitate și chiar convenabilă ca preț, având în vedere performanțele comparabile cu cele ale unui desktop, doar că sunt limitări. Acestea pot fi reprezentate de sursă, mărime, hardware și ecran.
Când spun laptop de gaming ieftin, mă refer la cele cu prețuri care încep pe la 2000 și ceva de lei, însă dacă vreți să jucați titluri recent apărute atunci aveți nevoie de un laptop gaming la 3000 lei. Adică lăsați la o parte configurațiile cu GeForce MX sau placă video integrată, și optați pentru cele cu GeForce RTX, adică vorbim deja de laptopuri cu placă video dedicată de ultimă generație, care oferă multe fps-uri și scene foarte realiste în jocuri, adică mai multe efecte.
Găsiți pe Youtube numeroase teste cu diferite setări și configurații pentru a vedea numărul de FPS-uri obținute în anumite jocuri. Totuși, un joc poate fi jucat în două moduri: cu setări la minim pentru a obține mai multe FPS-uri (jocuri competitive) sau cu mai multe detalii dacă nu sunteți interesați de FPS-uri (vă mulțumiți cu 40-60).
Sunt serii de laptopuri ieftine pentru gaming care le găsiți destul de ușor pentru că sunt în topul vânzărilor. Dacă ar fi după mine, eu aș opta pentru o configurație ceva mai avansată adică cu un buget peste 3000 lei. Trebuie să vă gândiți că e precum un PC, adică nu-l schimbi tot la 2 ani ca și telefonul, plus că unele pot fi upgradate (cu SSD mare sau cu încă 8GB RAM).
Ca și configurație, consider că 16GB RAM și un procesor cu 6-8 nuclee sunt de ajuns, iar printre recomandările de jos sunt câteva care au deja astfel caracteristici. Nu trebuie să vă faceți griji de fiabilitate sau calitate, pentru că sunt branduri cu experiență, adică vorbim de zeci de ani.
Căutați un laptop de gaming scump, dar să nu depășească cu mult bugetul? Atunci ar trebui să aruncați o privire pe topul de sus, dică peste ultimele recomandări, care sunt laptopuri de ultimă generație. Cu alte cuvinte, vorbim de cele mai avansate componente de pe piață și ultima generație de procesoare Intel, respectiv AMD, dar care le găsim doar pe laptopuri, nu și pe desktopuri. Unele componente pot fi folosite pe ambele platforme, dar mă gândesc că știți la ce mă refer (SSD-uri), că în restul sunt componente integrate sau chiar mai mici.
Ideea e că dacă ați folosit anterior o astfel de opțiune încă a ajuns în situația în care se încinge prea tare în noile jocuri, atunci aveți nevoie de cel mai scump laptop de gaming din lume, care ar putea fi un Alienware, MSI Titan sau Asus ROG.
Ce trebuie să aibă un laptop bun de gaming
Procesor. Generația este foarte importantă dacă vreți performanță și eficiență, iar AMD Ryzen pe 6 nm ar fi o opțiune inspirată, dar și Intel recuperează teren cu noile serii care vin cu foarte multe nuclee.
Placa video. Nu aș coborî sub RTX 3050 Ti, adică configurațiile cu GeForce GTX nu sunt o opțiune inspirată în prezent. Ideal ar fi să alegeți pe cele cu RTX 4000, care au un raport performanță/preț excelent.
Memoria RAM. 16GB consider că este de ajuns pentru o mulțime de jocuri, iar dacă este DDR5, atunci nu veți simți nevoie să mai faceți un upgrade vreodată.
Refresh. Ecranele tind să fie cam la fel, dar nu și la partea de refresh, adică imaginea devine mai clară atunci când numărul de cadre coincide cu cel al ratei de refresh.
Răcire. Nu vă uitați la cele mai compacte modele, ci la cele care au fante de aerisire cât mai mari, pentru ca voi să obțineți temperaturi scăzute, dar și o suprafață rece pe care să țineți mâinile.
Întrebări frecvente
Cât costă un laptop gaming bun?
În funcție de configurația datorită, laptopurile de gaming au prețuri de pornire care încep de la 3000 lei și pot ajunge chiar și la 20000 lei. Dacă ne uităm la componente, adică la procesoare AMD Ryzen 7, respectiv Intel Core i7, veți vedea că prețurile pornesc pe la 4000 lei. În opinia mea, un laptop cuprins între 3000-4000 lei este suficient de performant, pe când la modelele foarte scumpe, veți plăti mult doar pentru anumite caracteristici care poate nu le veți folosi niciodată (cum sunt luminile RGB, Thunderbolt etc).
Trebuie să știți că procesorul este foarte important, urmat de placa video dedicată și memoria RAM. Memoria o puteți schimba oricând dacă nu implică pierderea garanției, însă procesorul și placa video sunt integrate.
Care este cea mai bună placă video de laptop?
Configurațiile cu Nvidia GeForce GTX le consider depășite și doar veți forța hardware-ul în anumite jocuri, plus că experiența nu va fi la fel. Raportul preț/performanță este bun în cazul configurațiilor cu procesoare AMD, dar și cu grafică NVIDIA RTX. Deci nu vă zgârciți la câteva sute de lei, de aceea se poate lua în considerare procesoare de top cum sunt Ryzen 7 și Core i7, după cum am menționat anterior.
Există laptop gaming la 2000 lei?
Dacă vă doriți să aibă cel puțin RTX, atunci veți observa că prețurile încep cam pe la 3000 lei, dar nu trebuie neglijat nici performanțele procesorului, iar dacă vreți să fie un hardware de buget, alegeți fie un Ryzen 5 de la AMD, fie un Core i5 de la Intel, placa video trebuie să fie RTX 3050 sau mai bună, memorie de 16GB și SSD de 512GB. Nu vă uitați după SSD-uri foarte mari pentru că pot fi înlocuite ulterior și oricum nu prea aveți ce să stocați pe el, în afară de jocuri.
Ce laptop de gaming să cumpăr?
Sunt o mulțime de branduri care impresionează la capitolul jocuri, însă dacă ar fi să vă recomand câteva branduri, probabil că ar fi Lenovo, Acer, HP și ASUS. Cât despre configurați, aș recomanda să aibă cel puțin 16GB RAM, procesoare Core i5 sau Ryzen 5, iar spațiul de stocare să fie de 512GB.
Cât consumă un laptop de gaming?
În general, un laptop clasic consumă între 50W și 100 W pe oră, în funcție de cât de solicitat este și ce fel de laptop este. Consumul este influențat configurația sa, adică cât de solicitată este, însă nu poate depăși valoarea sursei, respectiv a încărcătorului. Laptopurile cu cel mai mare consum sunt cele de gaming de aceea au baterii mai mari dar și adaptoare corespunzătoare. La unele puteți vedea adaptoare chiar 180W sau 330W, adică vorbim de un consum de trei ori mai mare decât consumul unui laptop clasic, dar oricum nu vorbim de gadgeturi care merg în continuu, plus că acel consum va fluctua. Majoritatea un un adaptor de 200W, adică atât este și consumul maxim (full load) raportat la o oră, adică mult mai puțin decât un PC.
Deci consumă foarte puțin, comparativ cu un desktop PC și nivelul de consum este influențat de cât este de solicitată configurația.
Laptop gaming sau PC?
Dacă nu aveți un birou mare și poate că mai vreți și un laptop cu care să călătoriți, atunci desktopul este exclus. Nu are sens să folosiți atât un desktop cât și un laptop pentru taskuri diferite, dacă puteți avea unul singur care să le facă pe toate. Există diferențe de performanță între cele două în special dacă alegem modele în același buget, numai că trebuie ales și un monitor pentru PC.
Pentru cei care nu obișnuiesc să transporte laptopul, lucrează strict la birou și nu s-ar putea mulțumi cu un ecran sub 21 inci, atunci desktopul reprezintă singura soluție. Spre deosebire de un laptop, desktopul poate fi îmbunătățit, iar dacă aveți o problemă cu o componentă, o puteți înlocui oricând.
Se poate schimba placa video la laptop?
Nu, pentru că este o componentă integrată, la fel ca și procesorul. Dacă se defectează o componentă, îl trimiteți la garanție sau într-un service. De aceea, vă recomand pe cele cu plăci video și procesoare performante, ca să le puteți folosi mulți de acum încolo. Singurele componente care pot fi înlocuite sau adăugate pe lângă cele deja instalate (slot sau port liber), sunt memorie RAM și SSD-ul de tip M.2. Laptopurile nu vin echipate cu SSD SATA deoarece e mai ușor să pui o plăcuță pe placa de bază care ocupă puțin spațiu, iar diferența de preț este foarte mică.