Cele mai multe laptopuri nu vin cu Windows instalat deoarece producătorul preferă să ofere mai multe modele accesibile, iar instalarea acestui sistem de operare să fie suportată ulterior de client. Totuși, în țările mai dezvoltate nu veți vedea laptopuri fără sistem de operare deoarece mulți utilizatori nu mai vor să-și bată capul cu instalarea sa, plus că poate dura ceva timp. Pentru cei care vor un laptop cu Windows 11 instalat și nu cu versiunea anterioară, am făcut o listă cu modele din fiecare segment (office, multimedia, business, gaming). Multe dintre s-ar putea să le recunoașteți, adică sunt destul de populare și sunt disponibile pentru 1-2 ani.
Cuprins
De unde știu că un laptop are Windows instalat?
Pe lângă faptul că magazinul oferă un filtru în acest sens în partea stângă a site-ului, puteți observa din imaginea de prezentare laptopului, adică se vede o captură de ecran a desktopului, după cum se vede la modelele menționate sus.
În opinia mea, nu cred că ar trebui să vă orientați după brand, ci mai degrabă după configurație și dotări. Componentele hardware sunt foarte importante cât timp nu aveți altă soluție sau nu dețineți un desktop PC. Chiar dacă dotările standard par să fie aceleași, la unele serii se mai adaugă și dotările speciale, cum ar fi: cititor de amprente, tastatură iluminată, TPM, baterie mai mare, porturi de ultimă generație cu Thunderbolt.
Recomandări laptopuri cu Windows 11
Alegerea finală este a voastră, însă eu am făcut un clasament care cuprinde laptopuri cu Windows instalat, pentru cei care nu sunt prea deciși și ar dori niște recomandări. În această listă am pus chiar și modele cu tehnologii de top cum este cea OLED, cu tastatură iluminată, cu configurație pentru jocuri (laptop cu tastatură iluminată), cu un design premium și chiar modele mai accesibile. Dacă vă este greu să acceptați ideea de ecran de 15.6 inci, pentru că anterior ați folosit un monitor mult mai mare, v-aș recomanda un ecran mult mai mare, cum este cel de 17 inci.
Încă mai sunt în ofertă laptopuri cu Windows 10 instalat, chiar cu display mare de 17 inci, care î puteți folosi ca media player conectându-l cu un HDMI sau tehnologie wireless la televizor. Iar, dacă vreți ceva mai portabil atunci vă puteți uita la un laptop-tabletă.
Dell Vostro 3520
- Grafică integrată
- Construcție robustă
- Numeroase configurații
Aici aveți un laptop cu Windows preinstalat cu un design puțin mai premium, iar la primul contact cu el, îmi veți da dreptate. Materialele sunt de calitate, totul este la locul său, tastatura este bine aranjată, adică scrisul va deveni o plăcere, dar și touchpadul va fi pe placul multora, pentru că este suficient de mare.
Am să vă enumăr câteva motive pentru care merită ales: ecran cu rată de refresh de 120 Hz, baterie generoasă, greutate de 1,9 kg, Windows 11 Pro/Ubuntu/Linux, difuzoare de 4W și designul. Are un preț cam piperat, dar nu și dacă ne gândim la fiabilitate, că doar vorbi mde un brand american cu mulți ani de experiență în domeniu.
Dintre toate modelele disponibile, eu cred că cel cu i5 este suficient de echilibrat și memoria RAM trebuie să fie de minim 16GB. Cât despre stocare, doar voi puteți stabili cât aveți nevoie.
HP 250 G10
- Multe variante de procesoare
- Design elegant
- Modele cu sau fără sistem de operare
E greu să găsești un anumit laptop cu Windows instalat (11 Pro), ci mai ușor este să-l găsești fără, deoarece mulți se cam uită la 200-300 lei diferență (prețul este dictat de versiunea aleasă de producător).
La prima vedere, cam toate par să arate la fel, doar că nuanța este diferită. Ideea că s-a renunțat la ideea de modele complet negre, în special cu finisaj lucios deoarece nu prea arăta atât de bine și atrăgea praf, dar și amprente.
Sunt predominante configurațiile cu procesoare Intel generația a 12-a dar tipul U, adică pentru office. Aș zice că sunt modele pentru orice buget, însă nu se adresează celor care vor o alegere cu performanțe superioare deoarece lipsesc CPU-urile de vârf.
ASUS Zenbook 14 OLED
- Difuzoare Harman Kardon
- Super preț
- OLED 2.8K, Thunderbolt v4, tastatură iluminată, 70 Wh
Poate că seriile office nu vă oferă sistem de operare, însă aveți opțiuni diferite dacă chiar vreți o alternativă la Apple, de exemplu. O opțiunea este un laptop ASUS cu Windows instalat din seria Zenbook care oferă imagine excelentă, nu pentru că este OLED, ci pentru că vine cu specificații fenomenale (rezoluție 2,8K, luminozitate mare și culori bogate).
Acesta este preferatul meu datorită displayului, dar și configurația este una de top. Mai precis, acel procesor Raptor Lake este prezent pe multe modele premium, iar performanțele sale sunt evidențiate de memoria LPDDR5 și de stocarea rapidă de 1TB.
Ecranul OLED consumă ceva mai mult, la fel și hardware-ul, de aceea ASUS a ales să pună o baterie de 70Wh. Chiar și cu o baterie atât de mare, greutatea este de numai 1.8 kg, deci va fi ușor de transportat (se datorează faptului că a fost folosit aluminiu în realizarea carcasei). Deci aveți o opțiune bună de la ASUS dacă nu aveți un buget limită sau poate că aveți un producător preferat.
Lenovo IdeaPad Flex 5
- Tehnologie OLED
- Funcționalitate ridicată
- Construcție rezistentă
Trebuie să recomand și un laptop Lenovo cu Windows instalat care să poată fi folosit diferit, adică să puteți interacționa direct cu interfața fără a folosi touchpadul ori mouse-ul. Nu are oricee OS, ci de Windows 11 varianta Home care este și cea mai populară. Așa știți că este unul nou și că hardware-ul este compatibil această versiune ori chiar una Pro. Modelele vechi nu-l suportă pentru că le lipsește TPM-ul.
La prima vedere nu pare să fie prea performant, dar la interior are componente de ultimă generație, procesoare din generația a 13-a, dar și restul componentelor sunt foarte importante cât timp nu pot fi înlocuite. Eu zic că memoria RAM este de ajuns, chiar și spațiul de stocare.
Dell Inspiron G15
- Poate rula majoritatea jocurilor
- Windows 11 Pro
- Imagine cu 120 Hz
Dacă vă plac acele laptopuri gaming cu Windows 11 instalat care au AMD la interior, atunci acesta este perfect pentru voi. Poate că nu excelează la portabilitate (2,5 kg), însă se descurcă foarte bine indiferent de situație, iar bateria este una modestă dar acceptabilă pentru dimensiunile sale. Răcirea se realizează foarte bine de aceea producătorul nu s-a concentrat să fie prea mic.
Cred că ați observat că lipsesc modelele mai accesibile, adică doar la acele de top vedem Windows 11, poate și pentru că nu se simte la preț. Un nou hardware aduce noua memorie DDR5 care chiar este excelentă adică vă puteți mulțumi cu doar 16GB pentru că densitatea a crescut foarte mult. Grafica este asigurată e un RTX 3050 care nu este chiar nou, dar însă face față provocărilor.
ACEMAGIC
- Cu Intel Alder Lake-N95
- Destulă memorie și stocare
- ideal pentru office
Cu siguranță, brandul nu vă spune prea multe, însă componentele sale sunt aceleași ca și pe restul, însă cu o mică diferență, procesorul. Pe acesta vedem componente mult mai performante pentru prețul afișat, dar și un sistem de operare mai potrivit. Este vorba de generație Alder Lake de la Intel care oferă niște specificații foarte bune și care chiar te-ar pune puțin pe gânduri. Un laptop ieftin cu Windows instalat nu presupune un compromis prea mare în special dacă la interior are componente noi, dar și dotări mulțumitoare.
L-aș recomanda chiar și companiilor mai mici pentru că are Windows 11 cu licență. Cu alte cuvinte, avem un preț corect, performanță și calitatea într-un pachet foarte atractiv.
HP 15s
- Componente de actualitate
- Multitasking
- Baterie 41 Wh
Acesta are un aspect foarte elegant care se datorează culorii și finisajului metalizat. Spre deosebire de variantele mici (14s), acesta are tastatura numerică care poate va fi utilă pentru cei care lucră cu cifre. Baterie de 41 Wh este destul de rar des întâlnită deoarece oferă o autonomei rezonabilă dacă îl folosiți strict pentru navigare web și programe.
Sunt și alte modele precum acesta, iar aici mă refer la concurență, doar că un laptop cu Windows 11 preinstalat trebuie să ofer și un CPU precum Ryzen 3 care oferă eficiență în tot ceea ce faceți, iar memoria de 8GB chiar ajută la multitasking. Puteți să nu vă limitați doar la acesta dacă mărimea ecranului contează, aducă poate căutați să fie de 14 ori 17 inci.
HP Victus 15
- Intel Alder Lake
- Greutate 2,3 kg
- Ecran IPS de 250 niți
Din păcate, avem singurul laptop cu Windows 11 instalat din seria Victus by HP, însă dacă cererea crește, s-ar putea să nu mai fie singurul. Până la urmă oferta este în funcție de cerere, deci nu ne putem plânge.
Lăsând la o parte faptul că are o configurație excelentă, trebuie să subliniez faptul că acesta face parte dintr-o serie pentru jocuri de buget, cea de top fiind Omen. Atât din nume, cât și din imagine se poate vedea că are un ecran standard, deci nu impresionează la acest capitol, dar imaginea este acceptabilă.
Culoarea sa poate juca un rol important dacă vreți să-l asortați cu niște periferice ori cu biroul, în caz contrat, vă puteți mulțumi și cu cel pe alb.
HP ProBook 450 G10
- De tip business
- Fiabil
- Construcție solidă
Pentru mediul business și nu numai, am de recomandat un laptop cu sistem de operare instalat din seria Probook care oferă un raport performanță/preț bun. Chiar dacă este vorba tot de generația precedentă, însă merită încercată deoarece vorbim de configurații actualizate, iar OS-ul este la versiunea 11.
Era clar că a fost gândit pentru firme sau mici afaceri, deoarece construcția sa este diferită de restul, iar la interior vedem un hardware puternic cu i5 și i7. Disponibilitate este limitată, având în vedere momentul lansării sale, de aceea nu ar trebuie să stați pe gânduri, ci trebuie făcută alegerea perfectă.
Având în vedere că sunt mai multe configurații și probabil vă întrebați care ar fi cea potrivită pentru voi, eu v-aș recomanda pe cea cu procesor Core i5, iar dacă nu aveți un PC de pe care să lucrați, poate că și cel cu Core i7 nu ar trebui exclus.
ASUS ROG Zephyrus G16
- Design stilat
- Pantone Validated
- Greutate de 1,85 kg
Această serie este prezentă de ceva timp, astfel că nu m-ar mira să găsiți subserii Zephyrus cu versiunea 10 care nu s-au vândut în trecut. Totuși, un laptop cu OS preinstalat la acea versiune nu este de actualitate având în vedere când s-a lansat actuala versiunea de Windows, adică compromisul ar fi cam mare.
O alegere aș zice „hibridă” este cea de sus care este mai ieftină cu fiecare generație. Adică este combinația perfectă între performanță și portabilitate. Sunt creatori de conținut care căută așa ceva datorită puterii de procesare, dar și la grafică impresionează.
Întrebări frecvente
Când cumperi un laptop, are Windows instalat?
Laptopurile vin cu Windows instalat doar dacă este și menționat în descrierea sa, dacă nu, atunci este Free DOS sau Ubuntu.
Majoritatea laptopurilor care le puteți achiziționa nu au Windows, adică ci mai degrabă mențiune No OS sau sisteme de operare gratuite (pentru care nu se plătește licență) ca Ubuntu, FreeDOS sau Linux, astfel devin competitive. Lipsa sistemului de operare nu vă va împiedica să cumpărați ulterior licența dacă mai este necesar, deoarece am impresia că la un moment dat va fi gratuit ca Windows 10. Voi trebuie să înțelegeți că este vorba de o diferența de preț de câteva sute de lei, iar mulți utilizatori aleg să cumpere ulterior o licență electronică sau poate au o versiune mai veche și fac upgrade la 11.
Cât costă Windows 11?
Prețul poate să difere în funcție de variantă aleasă. Puteți alege între 11 Home, 11 Home S și 11 Pro, însă cea mai populară variantă și care o recomand, este 11 Pro. Puteți găsi o licență de Windows 11 Pro la 150 lei, iar dacă vă doriți și pachetul Office, atunci prețul poate ajunge la 250 lei.
Dacă vi se pare mult, dar vreți să fie gata instalat, atunci niște laptopuri ieftine cu Windows 10 ar fi opțiunea potrivită.
Ce înseamnă laptop no OS?
Nu are nici un sistem de operare preinstalat, pentru că no OS înseamnă no operating system. Cu alte cuvinte, nu are nici măcar acel FreeDOS care și așa trebuia șters la instalarea unui sistem de operare cu adevărat util.
Ce înseamnă laptop fără sistem de operare?
Acestuia îi lipsește software-ul, adică nu-l veți putea folosi pentru nimic. Abia după ce veți instala Windows sau Linux de pe un stick USB, veți putea pune jocuri pe el, instala programe și naviga pe web. Puteți alege să cumpărați un laptop are Microsoft Windows gata instalat sau faceți voi instalarea care nu durează mult și nici nu costă atât de mult acea licență. Numai voi puteți decide care varianta este mai avantajoasă în cazul vostru.
Ce Windows este mai bun pentru laptop?
Trebuie să știți că nu toate laptopurile suportă cea mai recentă versiune, deoarece nu prezintă anumite dotări (cum este TPM), la fel este și în cazul PC-urilor. Dacă aveți un laptop vechi (până în 2022), alegeți să instalați Windows 10.