Căutați cel mai bun laptop 2 în 1, pentru a-l folosi precum o tabletă? Nu doar că are ecran touch (tactil), ci are balamale care permit să se plieze complet sau într-o poziție în care nu mai aveți nevoie de un stand. Cu alte cuvinte, vorbim de un laptop care se face tabletă și la care ecranul nu este detașabil. În ultimii ani, acestea au progresat destul de mult, astfel că vedem configurații tipice și nu mai sunt diferențe de performanță, ci doar de preț. Nici dotările nu au avut de suferit, adică vedem aceeași conectivitate și funcționalitate. Pentru cei care nu au folosit unul, singurele noutăți sunt reprezentate de sistemul de pliere cu balamale 360 și tehnologia touch care suportă gesturi că la touchpad.
Fiecare dintre acestea este un laptop cu Windows, adică poate fi folosit imediat, dar rămâne la fel de compact ca unul clasic.
Cuprins
Există tabletă stil laptop?
Da, aveți și o astfel de opțiune doar că nu prea o recomand datorită performanțelor scăzute. Cu alte cuvinte, hardware-ul este încorporat în partea cu ecranul, deci componentele sunt diferite, tipice unei tablete și de cele mai multe ori, nu va fi de ajuns pentru Windows 11.
Acestea vin la pachet cu o tastatură fizică detașabilă și subțire, deci experiența de scriere nu va fi atât de grozavă, iar touchpadul este prea mic pentru unii. Unele inclus și acel Pen pentru a ușura interacțiunea cu anumite aplicații, dar sunt și alte aspecte care s-ar putea să nu vă placă care țin de conectivitate, performanță și multitasking.
Care sunt cele mai bune laptopuri 2 in 1?
Sunt câteva serii de top care oferă configurații chiar impresionante, dar și niște caracteristici speciale foarte avansate, însă din păcate, se depășește cu mult raportul preț/performanță. Cu alte cuvinte, veți găsi laptopuri clasice la prețuri mai bune cu aceleași componente, însă nu oferă aceeași funcționalitate laptop tip tabletă.
Trebuie menționat faptul că acele balamale speciale nu afectează greutatea sa, adică mai toate aceste laptopuri convertibile au între 1,3 și 1,7 kg, dar prezintă și o rezistență crescută (vorbim de zeci de mii de cicluri).
Nu reprezintă un compromis, ci mai degrabă o soluție de tip 2 în 1, iar în următoarele rânduri veți vedea de ce e așa.
Lenovo Flex 5
- IPS de 300 niți cu touch
- 1,5 kg
- Autonomie de 12 ore
Fiecare producător oferă laptopuri 2 in 1 cu touchscreen, numai că nu toate sunt disponibile pe piața din România și la un preț acceptabil. Având în vedere configurația, va putea fi folosi ca un model clasic, dar și ca o tabletă, menționând faptul că ecranul nu este detașabil.
Portabilitatea nu a avut de suferit pentru că au fost folosite materiale de calitate, adică vorbim de o greutate de numai 1,5 kg, care trebuie pusă în balanță cu displayul de 14 inci. Dacă alegeți cel de 16 inci, atunci laptopul 360 cu touch screen depășește valoare de 2 kg. Indiferent de alegere, veți observa imediat că imaginea se vede diferit, pentru că suprafața este lucioasă și nu mată.
Față de modelele altor branduri, acesta are cititor de amprente, Privacy Shutter pentru camera web și tastatură iluminată (pe unele). Evident că nu toate modelele sunt la fel și pot exista diferențe de dotări, în special dacă sunt generații diferite.
Componentele sunt noi că doar vorbim de noua generație Flex 5 care excelează la autonomie, funcționalitate și performanță.
Microsoft Surface Go 3
- CPU de ultimă generație
- Touch de 12,4 inci
- Autonomie maximă de 15 ore
După cum bine știți, seria Surface Go de la Microsoft este una destul de elegantă și bine echipată. Una dintre acestea este laptopul cu touch screen de mai sus menționat, care are la interior o configurație destul de impresionantă. Vorbim de CPU-uri din generații recente, destulă memorie și spațiu de stocare rapid. În plus, vedem o autonomie foarte bună pentru o baterie de 40Wh, adică poate atinge cel mult 15 ore de funcționare, însă valoarea obținută pentru uz zilnic este undeva cu câteva ore mai mică, dar tot e mult.
În ceea ce privesc dotările, ecranul touch un aspect diferit de concurență, de aceea rezoluția este 1536 x 1024 pixeli și aspectul este aproape 4 pe 3. Luminozitate acestuia este reglată automat de acel senzor de lumină ambientală, dotare care este destul de rar întâlnită. Pe partea de securitate are TPM 2.0, Windows Hello și cititor de amprentă.
Acestea fiind spune, pot spune că avem cel mai bun laptop cu touchscreen de la ora actuală.
Acer Aspire 3 Spin A3SP14-31PT
- LED de 14 inci
- 1,5 kg
- Autonomie de 10 ore
Poate că nu este la fel de cunoscut ca și restul, dar merită menționat deoarece are nou Intel i3-N305. Acest tip de tabletă-laptop hibrid este oferit de mai multe branduri, doar că hardware nu poate fi același.
Din numele său reiese doar anumite aspecte, cum ar fi: seria, generație și mărime ecran. Nu seamănă cu nici o altă tabletă-laptop 2 în 1 de la concurență, plus că e și destul de accesibil. Nu sunt prea multe variante disponibile, ceea ce e destul de dezamăgitor, dar nici nu-l găsiți în multe magazine. Nu e cu nimic diferit de unul clasic și se vede din imaginea de prezentare că această tabletă-laptop 2 în 1 are Win 11 la pachet și voi trebuie doar să vă puneți programele necesare.
Porturile USB nu lipsesc și are chiar trei, din care unul este C și două sunt standard.
Lenovo Yoga 6
- Greutate de 1,3 kg
- Low Blue Light
- 100% sRGB
Spre deosebire de seria Flex 5, seria Yoga 6 este una superioară adică vedem un ecran 100% sRGB cu rezoluție 1920 cu 1200 pixeli și 300 niți, memorie LPDDR4X de 16GB, stocare de jumătate de tera, porturi mai bune (HDMI 2.1) și multe altele. Cu alte cuvinte, vorbim de două laptop cu balamale 360 complet diferite, dar și calitatea este la un alt nivel. Mai exact, laptopul tabletă 2 in 1 prezentat are o carcasă din aluminiu și plastic, de aceea are un design de numai 1,3 kg.
Nu se adresează oricui, deoarece vorbim de prețuri și de două ori mai mari, adică puteți lua două Flex-uri la preț de un Yoga, dar performanțele nu pot fi comparate pentru că pe acesta avem cele mai bune componente de pe piață.
YOTOPT 10.1
- Quad Core
- Suficientă memorie
- Mouse, tastatură și Pen incluse
Căutați o tabletă-laptop ieftină pentru copii? Atunci aveți o opțiune sus care nu spune multe deoarece brandul este probabil, chinezesc. Cu acesta economisiți atât bani, cât și spațiu pentru că are un design compact, motiv pentru care poate fi folosit aproape pe orice suprafață.
Cu acesta veți scăpa de bătăi de cap deoarece folosește un OS foarte popular – Android 12. Cu alte cuvinte, nu se va virusa, iar aplicațiile și jocurile sunt destul de ușor de instalat.
Este inclus și un Stylus Pen pentru o navigare mai bună prin meniuri, dar și prin aplicații. Din păcate, nu i se poate pune SIM, așa că conectivitatea la internet poate fi obținut doar wireless de la un hotspot din apropiere.
Întrebări frecvente
Ce înseamnă laptop 2 in 1?
Trebuie să știți că nu este un laptop cu ecran detașabil, ci este unul clasic doar că vine cu două caracteristici noi: balamale 360 și ecran tactil (touch). Cu alte cuvinte, poate fi pliat după bunul plac fără a folosi un suport, iar mouse-ul ori touchpad-ul devin opționale când vine vorba de interacțiune cu interfața OS-ului, doar că funcționalitatea este limitată la gesturi și click stânga.
Pentru că nu au fost sacrificate din performanțe, adică vedem aceleași componente, prețurile sunt puțin piperate, dar măcar nu mai trebuie să folosiți două gadgeturi diferite.
Comparație laptop sau tabletă?
Diferențele și asemănările dintre cele două dispozitive electronice sunt destul de multe, însă dacă e să le analizăm, s-ar putea ca la final să ne îndreptăm atenția spre unul dintre ele și să alegem ca atare.
Asemănările sunt evidente și țin de tehnologia ecranului, adică ambele au touch screen, o imagine cu mărime similară, tehnologii pentru conectare fără fir, dar și același OS instalat.
Pe de altă parte, sunt și diferențe care sunt în favoarea laptopului deoarece se situează mai bine atunci când vorbim de performanță, dotări și productivitate. Autonomia este discutabilă pentru că sunt diverse modele disponibile pe piață.
Ce greutate are un laptop convertibil 2 în 1?
După cum am menționat anterior, pot fi laptopuri tabletă cu ecran de cel mult 16 inci și cu greutate cel mult de 2 kg. Materialele folosite la realizarea carcasei pot influența destul de mult greutatea finală. De exemplu, o carcasă realizată din aluminiu sau aliaje este mai ușoară decât una din plastic, dar oferă și o rezistență superioară, plus că exteriorul metalic este mai plăcut la atingere.
Dacă alegeți modelele populare cu display de 14 inci, atunci veți vedea că greutățile coboară sub 1,5 kg.