Top 10 Mop Electric cu Aburi cu/fără fir 2024

Pentru cei interesați de cel mai bun mop cu aburi am câteva recomandări în rândurile care urmează. Nu înainte de a preciza că acest tip de aparat pentru întreținerea locuinței e unul care nu trebuie să vă lipsească deoarece prezintă mai multe avantaje, precum: are greutate redusă, e ușor de folosit, nu necesită detergent, igienizează foarte bine și poate să fie utilizat pe mai multe tipuri de suprafețe.

Acesta reprezintă o ustensilă de curățenie „revoluționară” care vă poate ușura munca prin mobilitate și vă poate oferi rezultate remarcabile în comparație cu unul clasic.

De ce să alegi un mop de curățat cu aburi?

Sunt mai multe avantaje ale unui astfel de produs. Printre acestea se numără economia de detergent, greutatea foarte mică și că e ușor de folosit. Economisiți detergent deoarece astfel de aparate nu necesită detergenți. Greutatea poate varia între 2,3-2,6 kg în funcție de producător.

Puterea de curățare a aburului este impresionantă. Aburul elimină murdăria, bacteriile și acarienii de pe suprafețe, oferindu-vă un mediu mai sănătos prin o igienă sporită în casa dvs.

De asemenea, acestea sunt ecologice, deoarece nu necesită utilizarea de produse chimice dure pentru a obține rezultate eficiente. Cei mai mulți producători menționează că aparatelor lor folosesc doar apă de la robinet și că e interzis să puneți vreun fel de detergent. Deci pentru cei ce se întreabă “ce este sau ce face aparatul cu aburi?”, răspunsul vi l-am dat anterior.

Ce mop cu aburi este bun?

În rândurile care urmează am să vă prezint o listă cu cele mai bune opțiuni electrice de pe piață. Nu înainte de a preciza că nu e un top, ci niște recomandări în cazul în care vreți să vă cumpărați așa ceva. Ar mai trebui că precizez că un model cu vapori e un model aparte.

În opinia mea, cel mai bun mop electric e unul de la Karcher, dar nu aș exclude nici oferta Rowenta dacă vă interesează aburul, la care se adaugă și multe alte modele de la alți producători. Pentru cine nu știe, Karcher și Rowenta sunt mărci germane. Majoritatea sunt produse de calitate sau doar accesibile, în cazul în care nu vreți să cheltuiți peste buget.

În rândurile care vor urma am să vă prezint cele mai bune mopuri cu aburi care vor fi alternative la soluțiile clasice de curățat, de aceea unora le poate lipsi o caracteristică, cum ar fi aburul.

Rowenta RY6597WH Steam Power

 • Culoare albă
 • Greutate mică
 • 3 setări ale abururlui
Vezi preț special

Cel mai bun mop cu aburi e Rowenta RY6597WH Steam Power. Nu veți găsi altul care să fie la fel de eficient și elegant, poate doar de la același brand. Majoritatea concurenței este reprezentată de branduri cu foarte puțină experiență în domeniu, adică nici nu merită să faceți un compromis când vine vorba de o diferență atât de mică de bani..

Modelul din imagine este doar un singur aparat cu emanație de vapor Rowenta, adică există și variante puțin mai performante sau cu recipiente în plus, cum e cel de praf. În opinia mea, acele varianta sunt prea scumpe și nu oferă un raport performanță/preț acceptabil. Adică face curățenie la fel ca cel de sus, doar că la un preț de 3-4 ori mai mare.

Acest mop cu aburi bun și ieftin este de ajuns pentru oricine. Dețin un aparat similar și de care sunt foarte mulțumit. Am ales deoarece Rowenta e un nume consacrat când vine vorba despre produse pentru întreținerea locuinței. Hai să fim serioși… cine nu a auzit de Rowenta. Pe lângă faptul că vine de la un nume cunoscut, alte motive pentru care l-am luat sunt greutatea redusă și că a fost la ofertă.

Dacă un model clasic cu vas pentru apă poate avea o greutate de circa 7kg atunci când e plin, pe când cel de sus are o greutate de circa 2,5kg. Deci vedeți că e o diferență sesizabilă, însă unul igienizează, iar celălalt se ocupă de spălarea suprafețelor. În plus, la acesta nu trebuie folosit detergent e un alt avantaj care trebuie luat în considerare. Ca un sfat, la podelele lemnoase se folosește treapta minimă, iar la plăcile ceramice se folosește maxim.

Karcher FC 4-4 Battery Set Cordless

 • Nu are fir
 • Fără abur
 • Autonomie 30 minute
 • Greutate de 3,4 kg

Dacă sunteți o persoană în căutarea celor mai noi tendințe în materie de curățenie cred că te-ar interesa cel mai bun mop electric fără fir. Spre deosebire de restul, acesta are două rezervoare și un set de role care au rolul de a curăța orice pardoseală chiar și dacă este umedă cu vreun lichid. Într-un rezervor se află apă curată iar în celălalt este colectată apa murdară sau lichidul aflat pe jos.

Acesta nu este un aparat de curățat podele cu aburi, ci doar un mop electric cu detergent care vă poate ajuta foarte mult atunci când aveți de spălat rapid podeaua și nu lasă apă sau urme. Față de restul, acesta nu necesită să-l țineți în priză pentru că este un model cu acumulator, adică aveți libertate de mișcare și va fi util în spațiile unde nu aveți prize, cum este baia.

La unele magazine online poate că o să-l găsiți sub denumirea de „rotativ”, dar este vorba de același produs, cu aceeași funcționalitate.

Pentru persoanele care nu vor să aibă bătăi de cap cu firele consider că acest model de la Karcher ar fi unul ok. Fiind un model „cordless” suntem dependenți de încărcarea sa la priză. Iar, dacă vă preocupă cât ține bateria atunci trebuie să spun că e vorba de circa 30 minute. 1 Această valoare este specificată de producător.

Un alt lucru avantajos la acest model e mop fără fir e că vine cu o greutate redusă. Discutăm despre 3,4 kg, adică cât au majoritatea aparatelor de acest fel.

Leifheit 11913

 • Putere 1200W
 • Pliabil
Vezi preț special

Germanii de a Leifheit 2 au modelul 11924 care nu se diferențiază foarte mult de alte modele similare de la alți producători. Dar, totuși sunt unele aspecte diferite comparativ cu concurența. De exemplu, dacă la alți producători avem 3 trepte de putere, pe când la acesta vedem 4. Lucrul acesta permite un reglaj mai fin sau chiar și trepte de putere superioare.

Îl consider cel mai bun mop electric cu abur datorită calității, performanțelor și faptului că puteți alege la pachet două lavete. Din păcate acesta este și singurul model disponibil de la acest brand german, însă există opțiunea să-l cumpărați fără acele rezerve. Dacă vreți rezerve sau să schimbați cartușul anti-calcar atunci le găsiți la magazinul de unde l-ați cumpărat, dar și pe site-ul producătorului.

Cablul de alimentare are o lungime de 6,5 metri așa încât să nu trebuiască să purtați grija faptului că trebuie să-l scoateți tot timpul din priză. Deci, nu vorbim de un model fără fir, ci de unul ca oricare altul dacă ne referim strict la construcție.

Din mențiunile făcute de producător, vedem că este un mop cu aburi pliabil și pentru covoare, adică nu trebuie să vă limitați doar la pardoseli dure. Ideea e că e foarte ușor de folosit, iar în urmă rămâne curățenie și aer curat.

Karcher FC 5 Cordless

 • Greutate 4,4kg
 • Autonomie 20 minute
Vezi preț special

Acest model e considerat ca fiind un aparat de curățat pardoseli „cordless”, fiind unul ușor diferit de restul produselor de pe piață întrucât are role și și sistem cu două rezervoare. Ca și în cazul altor variante, principiul de funcționare este același doar că la acesta vedem performanțe diferite, deci rezultatele vor fi mai bune.

Nu e un aparat pentru uz profesional ci pentru acasă în cazul în care aveți de șters o suprafață de aproximativ 60 metri pătrați. Producătorul precizează că economisim până la 85 procente apă în comparație cu metodele tradiționale de făcut curat. De exemplu, dacă în mod tradițional am fi utilizat 10 litri apă, ci așa ceva folosim vreo 400 ml.

Deci, cei care doresc mop electric fără fir Karcher, acesta este acela dar mai există și varianta FC 7 dacă vreți gama de vârf, adică premium.

Dacă vreți să faceți alegerea potrivită, este esențial să acordați atenție performanței sale și timpului de încărcare. La acesta vorbim de acumulatori performanți de 25.2V, deci face față cu brio provocărilor. În cazul celor cu fir, vedem cu ușurință puterea maximă dezvoltată de acesta.

De asemenea, e importantă durata de funcționare, iar conform specificații furnizate de producător, aveți o autonomie de circa 20 minute, iar cu rezervorul de apă de 600 ml, puteți șterge cam 60 mp. În consider un aparat care se încarcă rapid (4 ore) și are o durată de funcționare mare vă va ajuta să terminați lucrul fără întreruperi frecvente. Astfel, veți putea curăța întreaga casă fără să vă faceți griji că bateria se va descărca pe parcurs.

Karcher SC 3 EasyFix Upright

 • Putere 1600W
 • Opțiune de reglaj jet
Vezi preț special

Pentru cei ce doresc un mop electric cu aburi, am să vă prezint acest Karcher SC 3. Față de alte soluții similare, acesta e denumit diferit, dar rolul său este același. Asta se datorează faptului că e util la spălarea multiplelor suprafețe cu multitudinea de accesorii cu care vine. Nu trebuie să vă faceți griji că treceți de pe o placă ceramică pe o pardoseală din lemn, însă puteți regla intensitatea.

Îl puteți folosi doar pentru suprafețe orizontale, nu și verticale datorită mărimii sale și orientării capului.

Poate că unii ar zice că acest nu ar avea ce să caute printre cele mai bune modele cu emanație, însă poate că nu toți ar fi dispuși să depășească bugetul de 800 lei. Față de multe alte modele de la concurență, acesta are exact ce aveți nevoie, adică puteți să vă puneți să curățați pardoseala din orice încăpere, fără excepții.

Fiecare producător are specificații diferite pentru produsele sale. Un astfel de articol e foarte ușor de utilizat deoarece doar puneți apă în rezervor, îl băgați în priză, selectați treapta de putere și așteptați să se încălzească apa. Evident că astfel de aparate se utilizează doar de adulți.

Karcher SC 2 Upright EasyFix

 • Putere 1600W
 • Poate fi folosit pe mai multe suprafețe
 • Cu cablu de alimentare
Vezi preț special

Dacă până acum v-am enumerat decât variante fără fir și cu perii rotative, adică nu au vapori, ci spălare se face cu apă. De aceea, a ajuns momentul să vă prezint un mop cu aburi Karcher destul de simplu și oarecum atractiv ca preț. Trebuie să înțelegi că nu este un spălător cu emanație cu acumulator, ci cu cablu, de aceea este și menționată puterea sa – 1600W. În general, aparatele cu baterie au specificat tipul acumulatorului.

Dacă vă întrebați ce model cu emanație este bun? Eu l-aș alege fie pe acesta, fie pe cel de la Rowenta menționat la început care îl și dețin și sunt foarte mulțumit de el.

Un produs de curățat ca acest Karcher SC 2 este de ajuns și nu e nevoie să depășiți cu mult bugetul ca să faceți alegerea potrivită. Reglarea lui e una mai diferită de cea a altor modele de genul. Ce vreau să zic e că vine cu două reglaje în funcție de tipul pardoselii, adică de material (lemn sau ceramic). În acest sens are și desenat pe el acest lucru. Nu cred că aveți cum să dați greș.

Alimentarea sa se realizează de la rețea, cablul având o lungime de 5 metri. Iar, dacă sunteți preocupați de portabilitate, atunci ar mai trebui să adaug faptul că are o greutate normală (pentru un astfel de dispozitiv) de 2,5 kg.

Steam XXL 161010

 • Greutate redusă
 • Produs german
Vezi preț special

Un alt producător german e Vileda. 3 Aparatele acestora sunt premium și se poate vedea doar după design că este vorba de un brand sau produs deosebit, ei fiind concentrați pe producția de articole pentru curățenie.

Sunt câteva soluții oferite de acesta, însă acel spălător cu aburi Vileda din imagine mi-a captat atenția, poate datorită construcției foarte compacte, dar și că este foarte elegant. Acesta re un cap dreptunghiular, dar sunt și variante cu cap triunghiular.

Modelul de față nu se diferențiază cu mult de alte articole de curățenie de la alți producător. Dar, sunt unele lucruri care mi-au atras atenția într-un mod pozitiv. Printre acestea se numără cablul lung de 7 metri și că are o greutate ceva mai mică de 2,3 kg.

În privința puterii și a rezervorului de apă, acestea sunt similare ca la alte produse. Puterea fiind de 1550W, iar rezervorul are 400 ml (0,4 litri). Acest dispozitiv de curățat podele cu abur uscat nu lasă urme și nici suprafața umedă cum o face cel clasic, astfel că în timp acesta nu se va deteriora, dar nici umiditatea din locuință nu o să crească pe perioada sezonului rece când nu prea puteți aerisi spațiul.

Karcher FC 7 Cordless

 • Autonomie 45 minute
 • Greutate 4,3 kg
 • Vine cu stație de parcare și curățare

Un model din gama premium e acest FC 7, care îl consider a fi un mop electric cu perie nu foarte scump și îl recomand pentru că oferă cam tot ce aveți nevoie sau chiar mai mult. Față de alte modele fără fir de la acest producător, se diferențiază prin faptul că are o autonomie ridicată de 45 minute 4, două rezervoare și role.

Din această cauză are o greutate ușor mai mare de 4,3 kg. Spre comparație, un model normal cu abur are o greutate de circa 2,5 kg. Acesta de față e mai greu deoarece are un rezervor suplimentar (de apă murdară), bateria și sistem de curățare bazat pe role.

Probabil vă întrebați, cu ce e mai diferit acesta de restul? Păi, are o autonomie cel puțin dublă, recipient generos pentru apă curată, capul este mare și acoperă o suprafață chiar generoasă, are două perechi de role, atât de pe față, cât și pe spate.

Controlul asupra aparatului este la îndemâna utilizatorului, adică e la mâner și se rezumă la funcțiile standard, astfel că nu sunt foarte multe butoane. De exemplu, la acest model electric cu acumulator aveți două moduri de curățare și o funcție de amplificare.

Black&Decker FSM13E1-QS

 • Putere 1300W
 • Funcție de acționare fără detergent
 • Greutate de doar 1,7 kilograme
Vezi preț special

Un mop cu aburi Black&Decker este la fel de popular ca și restul deoarece oferă relativ aceleași caracteristici și funcții ca restul. Pentru cei cărora le plac soluții “cordless”, acesta nu este soluția potrivită și se poate vedea că nu folosește acumulator, ci se alimentează doar de la rețea.

Capul este similar cu ce vedem și la restul, adică are aceeași formă, însă debitul de abur este diferit la acesta, adică vorbim de 25 g/minut. Cu siguranță această valoare nu este una foarte mare, dar poate fi de ajuns că doar vreți ca suprafața să fie uscată după cele curățați/dezinfectați.

Recipientul pentru apă nu este foarte mare, însă pentru că nici debitul nu este atât de puternic, aș zice să este de ajuns. Acea lavetă din microfibră se detașează ușor, iar din imagine se vede că puteți chiar să puneți piciorul pe etichetă, în cazul în care vreți să o luați jos dar nu aveți mănuși pentru că poarte fi încă fierbinte, dar și murdară. Producătorul recomandă să purtați pantaloni și mânuși când îl folosiți deoarece vă puteți arde. De asemenea, nu prea este recomandat să-l folosi des pentru laminat deoarece umiditatea ridicată poate afecta rosturile sau îmbinările dintre ele.

Din păcate vine doar cu un pad în pachet, consider că puteau să pună încă una de rezervă.

Concept CP2100

 • Cablu de curent de 7 metri
 • Trei lavete incluse
 • Design modern
Vezi preț special

La unele dintre recomandări am specificat că pachetul este cam sărac, adică veți doar o singură lavetă, sau că acel cablu de alimentare este prea scurt. Ei bine, un mop electric cu fir ca cel de sus de la Concept, este soluția deoarece vine cu 3 lavete și un cablu de 7 metri. Uitându-mă puțin la el, parcă îmi amintește puțin de produsele de la Xiaomi, poate și pentru că este alb și are forme rotunjite destul de pronunțate.

După cum bine știți acestea se laudă că nu necesită detergent, ei bine, produsul de sus este diferit, adică este spălător cu vapori care are rezervor detergent. Toate sunt concepute pentru a distruge bacteriile de pe suprafețe, însă utilitatea fiecărui model este diferită. Astfel că unii producători recomandă produsul doar pentru anumite pardoseli, iar la cel de sus văd că e bun chiar și pentru covoare.

Încălzirea apei nu durează foarte mult (30 secunde), însă autonomia rezervorului este de circa 18 minute. Nu veți simți că ați făcut alegerea greșită deoarece veți avea libertate de mișcare cu un cablu atât de lung.

Indiferent pentru care alegeți, e bine de știut că apa îmbuteliată este mai indicată a fi folosită deoarece are o duritate scăzută și e important să rețineți că nu toate spălătoarele au filtru anticalcar. Totuși, eu îl consider un mop cu aburi ieftin si bun, dar nu aș exclude variantele de la branduri cu experiență în domeniu.

Câteva păreri de final

Un dispozitiv cu emanație de vapor este o investiție excelentă într-o curățenie ușoară și eficientă. Mobilitatea, puterea de curățare și că e ecologic (nu folosește detergenți) fac din acest dispozitiv o alegere atrăgătoare. Înainte de a face o achiziție, asigurați-vă că verificați performanța și timpul de încărcare, accesoriile și ergonomia.

Nu uitați să acordați atenție ergonomiei deoarece acestea vor afecta confortul și ușurința în utilizare. Un model cu mâner reglabil vă va permite să ajustați înălțimea în funcție de preferințele dvs., reducând oboseala în timpul utilizării. S-ar putea să găsiți modele cu mâner telescopic, majoritatea fiind cu mâner care nu e reglabil.

Greutatea e un alt lucru important deoarece un model prea greu poate deveni inconfortabil în timpul utilizării prelungite. În continuare am pus câteva sfaturi sau informații utile în cazul în care aveți nelămuriri în legătură cu acest produs de curățenie.

Ghid achiziție

Sunt mai multe aspecte de care trebuie să ții cont atunci când cumperi un astfel de produs electric pentru curățenie. Printre acestea ar fi bugetul de care dispui, tipul care te interesează, suprafețele pe care le vei curăța și lungimea cablului.

Un alt aspect important de luat în considerare e accesoriile, dar și funcționalitățile suplimentare. Puteți verifica dacă are capete sau perii speciale pentru a face față diferitelor tipuri de suprafețe, cum cum sunt cele din ceramică ori lemn. De asemenea, uitați-vă dacă are un recipient suficient de mare pentru a putea curăța o suprafață mai mare fără a fi nevoie să-l reumpleți constant.

Filtrul anticalcar nu este prezent pe toate, astfel că nu ar trebui să neglijați acest aspect dacă vreți să puneți în el apă de la rețea. În caz contrar, trebuie folosită apă distilară sau doar îmbuteliată care are o duritate scăzută.

Funcționalități precum reglarea puterii aburului sau funcția de stropire a apei pot fi, de asemenea, utile în funcție de nevoile dvs. Alegeți unul care oferă aceste funcționalități pentru a vă personaliza experiența de curățenie.

Înainte de a cumpăra un așa aparat, e important să vă uitați la anumite aspecte precum puterea, autonomia, accesorii și ergonomie. În rândurile de alături am să intru mai în detalii de ce acestea sunt importante.

Buget

Pentru a achiziționa un astfel de aparat ai nevoie de un buget minim de 400 lei. Nu vei găsi modele mai ieftine de atât. poate că dacă vei căuta foarte mult o să găsești niște modele de care nu a auzit nimeni la care nu ai de unde cumpăra rezerve sau alte tipuri de consumabile.

În cazul în care ai un buget mai generos atunci o să poți achiziționa un model premium care vine cu mai multe dotări. În esență, cei mai mulți vor aprecia modelele de bază pe care le-am recomandat în acest articol.

Tipuri

În comerț sunt mai multe tipuri de mopuri cu aburi, iar cele mai importante ar fi: cu fir, fără fir și pliabile. În rândurile care urmează am să încerc să intru mai în detaliu asupra ce presupune fiecare tip de acest fel de aparat, din cele trei tipuri pe care eu le consider importante.

 1. Cele cu fir sunt modele electrice clasice care se conectează la priză, fiind dependente de un cablu.
 2. Modelele de fără cablu au acumulator care poate să țină între 20 și 45 minute. Durata încărcării bateriei e de circa 4 ore. Acest tip mai e numit și cordless.
 3. Un al treilea tip de aparat e cel pliabil. Acesta poate fi cu sau fără fir. În acest articol am recomandat modelul Leifheit 11924 care e unul de acest fel. Acest tip de aparat e unul care intră mai ușor sub pat sau alte locuri înguste.

Suprafețe care pot fi curățate

În principal, o opțiune cu emitere de vapori poate fi utilizat pentru curățarea pardoselilor de orice tip. Dar, poate spăla și suprafețe derivate acestora.
Mai sunt și modele considerate aparate de curățenie multifuncționale care au mai multe accesorii. Aceste modele pot fi utilizate și la curățarea ferestrelor sau tapițeriilor.

Lemn. Nu e niciun secret că multe modele sunt vândute sub denumirea de mop pentru pardoseală din material lemnos. În opinia mea, orice model vertical cu emanație de vapor poate fi utilizat la acest tip, inclusiv laminat. Nu văd nicio problemă în a utiliza un astfel de aparat chiar și pe linoleu sau plăci de vinil pentru pardoseală.

Dar (un mare dar), nu uitați să setați aparatul la valoare minimă sau la funcția pentru acest tip de suprafață.

Ceramic. Deoarece majoritatea dintre noi au plăci ceramice pe hol, în bucătărie și debarale, utilizarea principală a unui astfel de aparat e pentru ștergerea și igienizarea plăcilor ceramice.

Ferestre. Sunt modele care pot fi utilizate pentru spălarea geamurilor. În acest sens, acestea vin cu accesoriul necesar acestei operațiuni.

De cele mai multe ori nu este recomandat să folosiți un astfel de aparat pentru ștergerea geamurilor deoarece laveta poate fi încărcată cu nisip și în felul acesta puteți zgâria sticla. Oricât de mult ai curățat laveta, s-ar putea să fi rămas puțin nisip care poate fi suficient pentru a face pagube pe sticlă.

Tapițerie. Un aparat de curățat cu aburi poate fi utilizat și pentru întreținerea tapițeriei dacă vine cu accesoriul necesar. Acest lucru se va dovedi foarte util în cazul în care aveți un colțar sau ceva similar pe care nu aveți pusă o pătură. În anumite cazuri, e menționat că poate fi folosit și pentru covor, adică strict pentru distrugerea bacteriilor și nu pentru spălare cum e în cazul altor produse.

Lungimea cablului

În cazul modelelor cu fir, un aspect foarte important este lungimea cablului de alimentare. Dar stați liniștiți deoarece un cablu poate fi de o lungime cuprinsă între 4 și 7 m. Majoritatea se integrează în această categorie, dar eu aș opta pentru cele cu cablu cât mai lung deoarece crește semnificativ raza de operare.

Brandul 

Producătorul unui astfel de aparat este foarte important deoarece acest lucru ne spune dacă e un produs fiabil și dacă se găsesc consumabile pentru el. Producători consacrați sunt Rowenta, Kaercher, Leifheit și Vileda. Acesta este și motivul pentru care produse de la aceștia sunt prezente în ghidul de față. Un alt producător cunoscut pe piața din România este Star-light. În rândurile care urmează am să scriu câte ceva despre fiecare dintre acești producători. 

Rowenta. Despre Rowenta trebuie să scriu că este un producător german o lunga istorie. Chiar este vorba despre o foarte lungă istorie întrucât există din 1909. Acesta este specializat în principal în produse pentru casă cum ar fi uscătoare de păr, mașini de tuns, aspiratoare și alte produse de curățenie. 

Kaercher. Kaercher sau Karcher e tot o companie specializată pe produse pentru o casă din Germania. Aceasta a fost fondată în anul 1935 și de atunci își comercializează produsele la nivel global. acest brand este în principal cunoscut pentru mașinile de spălat cu presiune, aspiratoare și echipamente militare pentru decontaminare. 

Leifheit. Această firmă această firmă a fost fondată în 1959 și atunci se ocupă cu realizarea de produse pentru gospodărie. Acesta este cunoscut în principal pentru articolele de curățenie dar mai are și echipament de bucătărie sub numele Soehnie. 

Vileda. Fiind vorba despre o firma fondată în 1948 spune despre Vileda că este o firmă cu o lungă istorie. Aceasta este una cunoscută pentru produse le de curățenie de tip mecanice și electrice. 

Cum să folosești corect un astfel de aparat

Pentru a obține niște rezultate foarte bune atunci când cureți podelele e important să folosești cât mai corect un astfel de aparat cu aburi. De cele mai multe ori aceste aparate electrice sunt utilizate într-un mod eronat. Din această cauză ele se defectează rapid, lasă de mizerie ori lasă pete. 

În rândurile care urmează am să îți expun pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru ca pardoseaua ta să fie cât mai curată. Iar, prin curat mă refer atât vizual, cât și igienic. 

1. Aspiră podeaua. Înainte de a folosi un mop este foarte important să aspirați podeaua. Aspirarea se poate realiza cu o zi înainte sau chiar în aceeași zi. În timp ce aspirați e important aerisiți prin lăsarea unui geam deschis. Asta deoarece aspiratorul are tendința te ridica praful din cameră. Un alt lucru de care trebuie să țineți cont când aspirați e că aspiratorul ar fi bine să-l puneți într-un colț al camerei așa încât să nu ridice praful din toată camera. 

2. Pregătește aparatul. După ce ai aspirat și aerisit încăperea la spălarea podelei, dar nu înainte de a-l pregăti. Înainte de a-l conecta la priză citește manualul de instrucțiuni. De cele mai multe ori, pregătirea aparatului presupune umplerea rezervorului cu apă și montarea lavetei. De asemenea, purtați pantaloni ca nu cumva să atingeți din greșeală picioarele.

3. Conectează-l la priză. După ce te ai asigurat că este asamblat poți trece la conectarea sa la priză. În funcție de tipul de aparat, setarea/reglarea intensității aburului poate fi reglată înainte sau dup conectarea la priză. 

4. Reglează aburul. Se reglează așa cât pentru laminat să fie utilizată o setare minimă, iar dacă vreți să spălați plăcile ceramice, atunci puteți folosi o intensitate medie sau mare (maximă).  

Logica din spatele setării la maxim a intensității este faptul că pardoselile din plăci ceramice sunt mai frecventate iar din această cauză sunt mai murdare. În felul acesta ele au nevoie de o igienizare suplimentară. Pardoselile din lemn fiind prezente mai mult în camere precum dormitor, acestea nu au nevoie de o igienizare exagerată. 

De obicei, după reglarea aburului trebuie să așteptați aproximativ un minut până aparatul se pregătește. 

5. Spală pardoseala. Când aparatul ne indică faptul că este pregătit pentru spălat, putem trece la lucru. De obicei pentru eliberarea aburului exista un buton pe aparat. Acesta poate fi apăsat în continuu sau în funcție de cât avem nevoie. 

6. Verifică laveta. Este important ca din când în când să verificăm cât de murdară este laveta. În cazul în care aceasta este murdară atunci trebuie să o spălăm, dar nu înainte de conecta aparatul de la priză și a lăsa laveta să se răcească. 

7. După terminarea spălării. După ce am terminat cu spălatul pe jos, scoatem aparatul din priză, îl lăsăm să se răcească și scoatem laveta pentru a o spăla. Nu atingeți laveta când utilizați aparatul și nici imediat după ce nu-l mai folosiți.

Ar fi bine să deschideți geamul pentru ca aerul umed să iasă și în acest fel podeaua să se usuce mai repede. Acest lucru are rol și de a scoate umiditatea din cameră așa încât să nu se facă mucegai. 

Rezervorul de apă trebuie golit pentru ca să nu se formeze mucegai la interior, iar laveta spălată trebuie ținută undeva la să se usuce. Ar fi bine să o puneți afară așa încât să nu se facă mucegai în casă. 

8. Întreținerea aparatului. O lavetă ține cam 100 de spălări, iar cartușul trebuie schimbat la 6 luni. Cartușul are rol de a proteja aparatul așa încât să nu se depună calc în el. 
În cazul în care vă interesează consumabile (lavete, cartușe) intrați pe site-ul producătorului să vedeți ce modele sunt compatibile. Acestea pot fi cumpărate de pe orice magazin online. 

Întrebări frecvente

În cazul în care ai nelămuriri referitoare la acest tip de produs, atunci în rândurile de alături încerc să îți răspund la cele mai frecvente întrebări.

Cât costă un mop cu aburi foarte bun?

Un astfel de aparat pentru îngrijirea locuinței poate să aibă un preț de plecare de 300-400 lei. Costul maxim poate ajunge la puțin peste 2000 lei pentru modele premium. Modelele mai scumpe au facilități suplimentare, dar și cele de bază vor fi suficiente pentru cei mai mulți dintre noi.

Există mop cu abur fără fir, adică cu acumulator?

Nu sau sunt foarte puține modele disponibile deoarece încălzirea apei din rezervor necesită multă energie, astfel că aparatul nu ar mai oferă suficientă autonomie de lucru, de aceea majoritatea sunt cu fir. Pe de altă parte, aveți și alternative reprezentate de acele mopuri rotative electrice.

Referințe:

 1. Karcher, FC4 Cordless, Link ↩︎
 2. Leifheit, Despre, Link ↩︎
 3. Vileda, Despre, Link ↩︎
 4. Karcher, FC7, Link ↩︎

Lasă un comentariu