Ce putere trebuie să aibă un aspirator?

Un aspirator eficient este un electrocasnic important în orice gospodărie unde e importantă curățenia. Pe măsură ce petrecem tot mai mult timp acasă, menținerea unui mediu curat și sănătos devine prioritară. Un aspirator performant nu doar că facilitează curățenia zilnică, dar și contribuie semnificativ la reducerea prafului, alergenilor și a altor impurități din aer, îmbunătățind astfel calitatea vieții.

Fie că ai podele dure (gresie sau parchet), covoare groase sau animale de companie, alegerea unui astfel de aparat cu puterea adecvată este importantă pentru a te asigura că îți poți face treaba adecvat.

În acest articol, voi despica tot ce te-ar interesa de la un astfel de aparat pe partea de putere.

Ce înseamnă puterea unui aspirator?

Puterea aspiratorului este măsurată în watt (W) și reprezintă puterea motorului. Cu toate acestea, puterea de aspirare este măsurată în airwatt (AW), o unitate de măsură care ia în considerare atât puterea motorului, cât și eficiența sistemului de aspirare. Un electrocasnic cu o putere mare exprimată în watt nu înseamnă neapărat că are și o putere de aspirare corespunzătoare.

De exemplu, un model cu sac de 800 W poate avea o putere de aspirare mai mică decât unul fără sac de 600 W, datorită eficienței diferite a sistemelor de filtrare și a conductelor de aspirare.

Factori de luat în considerare

Atunci când alegeți aparatul pe baza puterii, trebuie să luați în considerare mai mulți factori:

Tipul de podea

Suprafețele dure, precum gresie sau parchet, necesită o putere de aspirare mai mică decât covoarele și mochetele. Acestea din urmă necesită o putere mai mare pentru a extrage murdăria încrustată în fibre.

Prezența animalelor de companie

Dacă aveți animale de companie, veți avea nevoie de un model cu o putere mai mare pentru a colecta eficient părul de animal și scamele lăsate în urmă.

Prezența alergiilor

Persoanele cu alergii ar trebui să aleagă un model cu filtru HEPA și o putere de aspirare mare pentru a captura eficient particulele fine care pot declanșa simptomele alergice. De asemenea, trebuie menționat că există modele care pot aspira acarieni.

Puterea ideală pentru diferite nevoi

Pentru suprafețe mici și medii

Pentru apartamente sau case mici, cu suprafețe de până la 100 mp, o putere de aspirare de 200-300 AW este de obicei suficientă. Aceste aparate sunt ușoare, silențioase și ușor de manevrat.

Pentru suprafețe mari sau locuințe cu mai multe etaje

Dacă aveți o casă mare sau cu mai multe etaje, veți avea nevoie de un model cu o putere de aspirare mai mare, de cel puțin 300-400 AW. Cele cilindrice sunt o opțiune bună în acest caz, deoarece au o rază mare de acțiune și capacitate mare de colectare a murdăriei.

Modele specializate pentru case cu animale de companie

Dacă aveți animale de companie, va fi necesar un model cu o putere de aspirare de cel puțin 400 AW și un sistem de filtrare eficient, pentru a colecta eficient părul și murdăria lăsată în urmă.

Pentru persoanele cu alergii

Pentru persoanele cu alergii, un mode cu filtru HEPA, filtrare prin apă și o putere de aspirare de cel puțin 400 AW este esențial pentru a captura eficient particulele fine care pot declanșa simptomele alergice.

Eficiența energetică și puterea

Deși puterea de aspirare este importantă, nu trebuie să ignorăm eficiența energetică a dispozitivului. Un model puternic, dar ineficient din punct de vedere energetic, va consuma mai multă energie electrică și va avea un cost de funcționare mai ridicat.

Clasele de eficiență energetică variază de la A+++ (cele mai eficiente) la D (cele mai puțin eficiente). Atunci când alegeți așa ceva, luați în considerare clasa de eficiență energetică pentru a obține un echilibru optim între puterea de aspirare și consumul de energie.

Tabelul alăturat e mai mult un exemplu, și nu ar trebui luat în serios întrucât firmele nu oferă prea multe informații referitoare la eficiență.

Clasa energeticăConsum anual de energie
A+++< 10 kWh
A++10-15 kWh
A+15-20 kWh
A20-30 kWh

Tipuri de aparate

Verticale

Aparatele verticale sunt ușoare și ușor de manevrat, fiind potrivite pentru curățarea rapidă a suprafețelor mici și medii. Puterea lor de aspirare variază în general între 200 și 400 AW.

  • Aspiratoare verticale cu fir: Oferă o putere de aspirare constantă, dar au o rază de acțiune limitată de lungimea cablului.
  • Aspiratoare verticale fără fir: Conving prin mobilitate, dar au o autonomie limitată și, de obicei, o putere de aspirare mai mică decât cele cu fir.

Cilindrice

Opțiunile cilindrice sunt mai puternice și au o capacitate de colectare a murdăriei mai mare, fiind potrivite pentru case mari sau cu mai multe etaje. Puterea lor de aspirare variază în general între 300 și 600 AW.

Robot

Modelele tip robot sunt convenabile și ușor de utilizat, dar au o putere de aspirare mai mică, de obicei între 100 și 300 AW. Ele sunt potrivite pentru curățarea de întreținere a suprafețelor mici și medii.

Portabile (de mână)

Cele portabile (cunoscute ca fiind de mână ori auto) sunt ușoare și compacte, ideale pentru curățarea rapidă a suprafețelor mici sau a spațiilor înguste. Puterea lor de aspirare variază în general între 100 și 300 AW.

Întreținerea și fiabilitatea

Indiferent de puterea de aspirare, întreținerea periodică este esențială pentru a menține performanțele optime de curățare. Urmați aceste sfaturi pentru a prelungi viața micului electrocasnic:

  • Goliți regulat rezervorul de colectare a murdăriei și înlocuiți/goliți sacul atunci când este plin.
  • Curățați/spălați sau înlocuiți filtrele conform instrucțiunilor producătorului.
  • Verificați periodic furtunul și accesoriile pentru a preveni blocajele.
  • Depozitați-l într-un loc uscat și răcoros, departe de lumina directă a soarelui, care poate deteriora componentele din plastic.
  • Evitați aspirarea obiectelor ascuțite sau a lichidelor, deoarece acestea pot deteriora sistemul de aspirare.

Concluzie

Alegerea puterii corespunzătoare a aspiratorului este destul de importantă pentru a obține rezultate de curățare optime.

Ar trebui să luați în considerare factori precum tipul de podea, prezența animalelor de companie și alergiilor, precum și suprafața care trebuie curățată. De asemenea, nu uitați să țineți cont de eficiența energetică pentru a economisi bani pe termen lung.

Știu că e cam aiurea treaba cu eficiența energetică la aspirator deoarece pe site-urile magazinelor online românești nu e trecută, iar din această cauză nu prea ai de unde să știi valoarea ei.

De asemenea, la modelele “convenționale” nu este specificată valoarea AW, ci mai degrabă la modelele tip robot ori cele foarte scumpe.

Lasă un comentariu