Cea Mai Bună Placă Video de Buget 2024

După cum bine știți cele mai bune plăci video de buget sunt cele cu memorie GDDR5, adică nu vorbim cea mai recentă serie de plăci grafice, ci de seriile anterioare care încă mai sunt foarte populare. Dacă bugetul voastră depășește suma de 1500 lei, atunci vorbim deja de seria RTX 3000 care oferă scene mai realiste în jocuri datorită tehnologie Ray Tracing, însă depinde și dacă exista opțiunea în setări. După cum bine știți, există variante diferite ale aceluiași model, adică cu specificații diferite, dar și ventilatoare mai multe ori mai puține. După cum bine știți, plăcile video de gaming sunt concepute pentru a juca jocuri, iar în caz contrar vă puteți mulțumi cu placa video integrată a procesorului.

Cum alegi placa video potrivită?

În rândurile care vor urma vă voi prezentam mai multe plăci video gaming ieftine, însă nu vor fi cele mai scumpe plăci video PC gaming, ci model care vi le puteți permite. Să nu mai spun că placa video se alege în funcție de placa de bază, sursă, procesor, carcasă și sistem de răcire. Poate că ar mai fi și alte aspecte de care ar trebui ținut cont, însă dacă alegeți una ieftină, atunci nu trebuie să vă faceți griji de niciuna dintre aspectele anterior menționate.

În general, producătorii “vă obligă” să schimbați anumite componente tot la 1-2 ani, dacă vreți să funcționeze la capacitate maximă, adică să nu se realizeze acea “gâtuire” au bottleneck. CU alte cuvinte, anumite rezultate prezentate sunt realizate cu ce este mai nou pe piață.

Care este cea mai bună placă video pentru gaming?

Nu o să vă prezint cea mai bună placă video de gaming de pe piață, ci mai degrabă o să vin cu niște recomandări mai de buget, cu care puteți rula mai toate jocuri preferate. Dacă v-ar interesa o placă video pentru minat, ei bine, cele mai bune sunt și cele mai performante, deci vorbim de un consum a mare de energie și numai voi știți dacă merită.

Am făcut un top cu plăci video de buget iar dacă nu știți pentru care să optați, deoarece sunt cam multe, puteți lua în considerare primele recomandări dacă bugetul este conform modelului menționat. În general voi menționa plăci video ieftine și bune foarte populare, adică veți putea citi și părerile utilizatorilor.

Sapphire Radeon RX 6600 PULSE

 • Raport performanță/preț bun
 • Memorie de 8GB 128-bit
 • Răcire cu cooler

Din ce am studiat, pare a fi cea mai bună placă video până în 1000 lei (în funcție de unde o cumpărați sau poate preferați resigilată), adică depășește la performanță cu câteva zeci de procente un RTX 3050 în același preț, pentru că are memorie de 8GB și nu de 6GB.

Pe lângă specificațiile excelente care o fac numai bună pentru gaming, vedem și un sistem de răcire suficient de avansat, însă e bine să aveți două ventilatoare generoase care împing aer rece înspre interior. Sunt integrate o mulțime de tehnologii care îmbunătățesc experiența în jocuri, iar din cum se poate vedea, aceasta poate fi montată doar pe anumite platforme cu suport AMD FreeSync. Această placă poate rula League of Legends la rezoluție 1080p, cu un număr costa de 140 fps-uri și setări puse la maxim. Cât despre Fornite, s-au obținut cam 70 fps-uri la setări High. Evident că scorurile obținute sunt influențate și de restul componentelor.

Este vorba de un model nou și se vede după interfața PCI Express x16, care oferă mai multă bandă și performanță decât x8. În plus, necesită alimentare separată de tip 8-pin PCI-E, adică o puteți monta fără probleme dacă aveți 500W putere la sursă.

Palit GeForce RTX 3050 StormX 8GB

 • Memorie GDDR6
 • Consum mic (alimentare pe  6-pin)
 • DirectX 12 Ultimate

Dacă nu vă puteți mulțumi cu orice, adică vreți mai mult decât o memorie GDDR5, atunci ar trebui să stabiliți un buget mai mare sau să alegeți o placă video gaming ieftină și bună cum este cea de sus. Aceasta este varianta puțin îmbunătățită a lui RTX 3050 Dual OC, chiar dacă aspectiv pare a fi banală pentru că are doar un cooler și e mică.

O să vă placă acest model deoarece are un consum destul de mic de energie, adică nu va trebui să schimbați sursa, însă trebuie folosit conectorul 6-pin pentru a o alimenta. Dacă nu aveți niciun conector liber atunci trebuie să optați pentru acel RTX 3050 de care vă ziceam anterior.

O variantă numai bună pentru gaming vine de la Palit, adică mă refer la cea de sus care este prezentă pe piață de câțiva ani și încă mai este populară, datorită prețului tot mai mic. Cu siguranță, nu se ridicată la nivelul uneia de top, iar dacă și așa vi se pare scumpă, am să vă prezint una pentru cei interesați de ceva mai ieftin, adică cea de jos.

Biostar Radeon RX-580 8GB

 • Interfață PCI Express 3.0
 • Memorie GDDR5 de 8GB
 • 256bit

Aici aveți cea mai bună placă video sub 800 lei și nu cred că o să găsiți alta mai bună decât aceasta. Nu este chiar nouă și se vede din specificații, adică face parte din seria Radeon RX 500.

Mulți pasionați de jocuri aleg astfel de modele chiar dacă nu sunt de actualitate deoarece oferă chiar mai mult decât concurența, iar la 800 lei nu veți găsi o alternativă. Poate că brandul nu vă spune multe, însă e vorba de un brand taiwanez, deci calitate nu va dezamăgi.

Cu astfel de plăci video bune nu mai trebuie să vă orientați către soluții second hand, dar ar mai fi produsele resigilate, în cazul în care vreți ceva mai mai performant pentru același preț. Pentru aceia dintre voi care vă gândiți la jocuri mai recente, ar trebui să vă uitați la o soluție peste bugetul de 1000 lei, cum am menționat anterior sau chiar una peste acea valoare.

Gigabyte GeForce RTX 4060 EAGLE OC

 • Performanțe bune pentru acel preț
 • Recomandat – 450W
 • Trei coolere

Dacă căutați cea mai bună placă video preț/calitate, atunci poate că ar trebui să vă uitați la noua generați care e prezentă pe piață de ceva timp și sunt o mulțime de alternative. Cea de sus mi-a captat atenția deoarece este foarte bine răcită și consumul este scăzut, drept urmare puterea sursei poate fi și de 450W dacă are o certificare bună și e de firmă.

Gigabyte a oferit și oferă cele mai bune soluții pentru acel buget și modelul de mai sus nu este o excepție, adică nu veți găsi alți producători în acest preț. Acest RTX 4060 poate rula jocuri recente, iar temperaturile sunt acceptabile. Până la urmă vorbim de un model cu răcire activă cu radiator și două ventilatoare destul de silențioase.

Este cea mai bună placă video pentru jocuri și o puteți folosi și pentru streaming, adică în cazul în care aveți două ecrane și se va descurca de minune. Din păcate, datorită designului nu va încăpea în orice setup, astfel că unii s-ar putea îndrepta spre ASUS GeForce RTX 4060 DUAL OC, care este disponibilă și pe alb.

ASUS GeForce RTX 3050 DUAL OC

 • Memorie 6GB GDDR6
 • Consum redus, fără alimentare
 • HDMI, DVI, DisplayPort

Trebuie să vă prezint și cea mai ieftină placă video RTX 3050 care este oarecum interesantă. Chiar dacă este vorba de un model mai vechi, este destul de popular și în prezent, deoarece reprezintă o soluție de buget și poate fi instalată pe orice setup. Pentru a oferi întreaga performanță, e necesar slotul PCI Express 4.0. Un alt aspect care nu trebuie neglijat, este acela că este compactă, adică nu aveți nevoie de foarte mult spațiu la interior.

Specificațiile le găsiți foarte simplu, la fel și la tehnologii, în descrierea sa. Că vorbim de porturi, acestea sunt ideale adică permit conectarea oricărui dispozitiv cu ecran. La acesta se recomandă una de 550W că doar este un model cu două ventilatoare pentru răcire. Voi decideți dacă corespunde cu cerințele voastră, însă eu aș opta tot pentru una dintre primele trei modele menționate.

Că vorbim de gaming, nu aș coborî sub generația RTX 3000 având în vedere unde s-a ajuns cu tehnologia și prețurile au scăzut cu cel puțin 200-300 lei față de anul trecut (la unele modele).

ASUS Dual GeForce RTX 3060 OC V2

 • 1 HDMI 2.1, 3 DisplayPort 1.4a
 • Memorie de 12GB
 • Interfață PCI Express 4.0

Avem cea mai performantă placă video la 1500 lei, însă prețul nu este același la toate magazinele, deci depinde de unde o cumpărați.

Chiar dacă costă cam dublu față de o variantă GTX 1650, avem o placă video bună pentru gaming cu un plus de performanță, de aceea are și un conector de alimentare și nici nu o să găsiți fără acela, pentru că aceasta ocupă două sloturi. Este foarte populară, poate și datorită raportului preț/performanță, însă mai sunt și altele în cazul în care vreți alte specificații ori un brand diferit.

Poate nu ar trebui să excludeți nici cea mai nouă generație RTX 4000. Da, în același preț puteți lua un ASUS GeForce RTX 4060 DUAL OC care este cu 20% mai bună decât un RTX 3060, însă nu face referire la cel de sus, ci la modelul cu memorie similară.

Radeon Vega 8 de pe AMD Ryzen 7 5700G

 • Socket AM4
 • PCIe 3.0
 • Radeon Graphics

După cum bine știți unele componente nu poate fi cumpărate separat, ci vine la pachet cu o anumită componentă pentru că este integrată. Doar anumite CPU-uri au Radeon Graphics, mai precis, cele cu terminația G de la AMD. Acest Ryzen 7 are cea mai bună placă video integrată, iar performanțele ei sunt legate de CPU.

Chiar și Intel oferă astfel de procesoare, însă cele mai bune sunt la AMD. Având în vedere că este integrată, trebuie să aveți mai multă memorie RAM, iar recomandarea mea este să aveți cel puțin 8GB, însă eu vă recomand 16GB. Acesta poate fi instalat doar pe socketul AM4, adică trebuie să faceți niște schimbări, dar veți ieși destul de ieftin cu el pentru că performanțele grafice se apropie de cele ale unui model GTX 1050 (depinde de jocuri).

Biostar Gaming Radeon RX550 4GB

 • Fără alimentare
 • Toate porturile necesare (fără VGA)
 • Tehnologie de fabricație 14 nm

Cu această placă video la 500 lei puteți încerca destul de multe jocuri, însă trebuie să umblați bine la setări ca să obțineți numărul minim de fps-uri. Deci, este perfectă pentru jocuri care vreți să le jucați la setări minime sau poate că nu au cerințe hardware prea ridicate.

Puteți obține un setup destul de ieftin cu aceasta și chiar să o upgradați la următoarea generați anul următor.

Aceasta reprezintă cea mai simplă, ieftină și ușoară îmbunătățire care o puteți face la actualul desktop. Nu trebuie să schimbați sursa deoarece are un consum foarte mic și nici nu trebuie să vă gândiți la vreo variantă cu grafică integrată. Memoria video dedicată este cea mai bună opțiune dacă vreți să jucați ceva, astfel că nu vă veți folosi de memorie RAM.

Cu siguranță, modelul Radeon RX550, indiferent de brand, nu este conceput pentru cele mai recente jocuri, ci doar pentru cele cu cerințe hardware reduse, cum este LoL dar și alte titluri similare. Dacă creșteți bugetul de la 500 la 800 de lei, atunci vorbim deja de o generație puțin mai nouă.

RX 580 2048SP 8GB

 • Alimentare cu 8 pin
 • Sursă recomandată 500W
 • Memorie de 8GB

Dacă vă zgârciți la 200 lei și nu vreți acel Biostar RX-580 de la început și vreți o alternativă de placă video la 600 lei, atunci puteți alege o soluție OEM sau ceva inferior.

Fiind o placă grafică pe 128-bit, consumul nu este atât de mare și sursa recomandată este de 500W, însă puteți alege una cu certificare Silver, poate că Bronze nu este atât de grozavă pentru gaming. Nu are sens să investiți foarte mult în ea dacă nu folosiți componente cu un consum foarte mare, eventual mai puteți învesti în ventilarea carcasei.

Pe lângă faptul că oferă performanțe ridicate, temperaturile sunt rezonabile, iar unii utilizatori consideră că este cam zgomotoasă când e suprasolicitată. Ce pretenții poți avea la așa specificații? Dacă nu v-am convins, puteți citi părerile utilizatorilor și în descriere sunt date absolut toate informațiile necesare.

Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Windforce OC

 • PCI Express 4.0
 • Sursă recomandată 700W
 • Raport performanță/preț bun

Aveți un buget cât pentru o placă video la 5000 lei? Atunci aruncați o privire peste noua generație de la NVIDIA care este disponibilă pe piață. Un exemplu bun este varianta de sus care are un nume cam lung, dar care ar trebui reținut pentru că este cea mai puternică placă video 4K gaming și chiar nu are sens să depășiți bugetul, poate doar dacă vreți lumini RGB.

Am prezentat-o la final nu pentru că este slabă, ci pentru că nu oricine și-o permite.

Pentru a vă face o idee de performanțele sale, puteți să vă uitați pe diverse teste care sunt prezentate pe Youtube, dar și pe site-uri de profil. Pentru a vă face o idee, RTX 4070 Ti e cu 50% mai rapidă decât versiunea RTX 3070 Ti. Comparați doar prețurile și vedeți că merită un astfel de upgrade, cu mențiunea să aveți PCIE 4.0, tehnologie de fabricație 5 nm, dar și alte noutăți.

E atât de mare încât ocupă trei sloturi, necesită conector de alimentare de tip 16 pin și 750W.

Întrebări frecvente

Cât costă o placă video de buget?

O placă video bună și ieftină are un preț de circa 1000 de lei, adică vorbim de un model apărut pe piață de cel mult 2 ani. dacă vreți să jucați jocuri recent lansate la detalii medii atunci ar trebuie să aveți un buget de circa 1300-1600 lei, adică vorbesc seria RTX 3000 de la NVIDIA, dar și AMD oferă alternative chiar mai accesibile sau cu performante superioare pentru același buget.

Cât consumă o placă video cu ieșire HDMI?

Consumul unei plăci video fără alimentare este destul de scăzut, adică este până în 150 W și ar nu implica schimbarea sursei. Dacă vă doriți un plus de performanță, adică un model cu unul sau doi conectori de 8 sau 16 pini, atunci ne uită la un consum cuprins între 150-350 W. Unii producători menționează ce sursă ar fi recomandată.

Ce placă video am?

Sunt câteva modalități de a afla ce model aveți, iar una foarte ușoară este să accesați butonul de start din colțul ecranului, apoi căutați sau tastați Device Manager, îl accesați, căutați Display Adapters și dați click. Acolo ar trebui să scrie numele plăcii grafice active.

Ar mai fi și varianta să accesați Task Managerul prin combinația de taste CTRL-ALT-Delete, apăsați Performance, apoi căutați GPU.

Placă video Low Profile ce înseamnă?

Acest tip este mai compact decât restul și a fost gândit să încape în orice carcasă. În general, este menționat acest aspect în titlu sau descrierea aferentă, dar se vede și din imaginea prezentare că este mai îngustă.

Un comentariu la „Cea Mai Bună Placă Video de Buget 2024”

 1. Mai exista o soluție.PNY direct de la magazin gtx 1650 700lei.Ar mai trebui studiata și variantele pe placi vechi cu sli

Lasă un comentariu