Cel Mai Bun Polistiren Expandat de exterior (EPS) 2024

Daca vreti sa va izolati casa atunci trebuie sa va intereseze care e cel mai bun polistiren expandat. Popular acest material mai e cunoscut si ca ampora. E materialul preferat pentru termoizolatia fatadei deoarece e usor de lucrat cu el si nu costa mult.

Alaturi aveti un top 3 in cazul in care va intereseaza un EPS bun. Primele doua optiuni sunt pentru fadada, iar a treia e pentru tavane. La tavan se mai poate folosi si de 2. Depinde cat recomanda meseriasul.

Cel mai bun

Termofix 10 cm (80)

Locul 2

Termofix 10 cm (100)

Locul 3

Termofix 5 cm (80)

Care este cel mai bun polistiren expandat?

Alaturi sunt niste optiuni pe care le recomand. Evident ca aceste caracteristici le puteti gasi si la alte branduri precum Knauf etc.

De ce am pus modele de 10 cm? Pentru ca aceasta e grosimea minima pe care o recomand la exterior. Nu recomand mai putin deoarece nu va avea efect.

Termofix 10 cm

  • Grosime 10 cm
  • Rezistenta la compresiune 80 kPa

Cel mai bun polistiren expandat pentru fatada este Termofix 10 cm in varianta cu duritate 80. Consider ca 10 cm este punctul de plecare pentru un termosistem. Evident ca se poate merge si pe varianta de 15 cm in cazul in care considerati ca merita. Nu are rose sa va puneti de 7 sau 8 cm.

Pro: Costul de achizitie e unul mai mult decat corect, fiind vorba despre in jur de 61 lei la data scrierii articolului (04.2024).
Grosimea de 10 cm face ca izolarea casei sa fie una optima. In acest sens temperatura din interior va fi mentinuta in stare optima. Castigati cateva grade iarna si vara.

Utilizare: Cu materialul se poate lucra la temperaturi intre 5 si 30 grade. Adica vara si toamna pe umbra (dimineata si seara).
Diblurile sunt necesare in principal pe colturi daca aveti caramida cu goluri. In cazul in care aveti casa tencuita la exterior atunci se pot pune dibluri pe toata suprafata casei deoarece are in ce sa intre si sa se fixeze.

Termofix 10 cm

  • Grosime 10 cm
  • Rezistenta la compresiune 100 kPa

Optiunea cu o duritate ceva mai mare, adica 100 kPa, este acest Termofix EPS 100. Costa ceva mai mult si de aceea nu va fi o optiune valida pentru cei cu un buget mai mic.
De la inceput trebuie sa scriu ca reprezinta o optiune pentru cei cu un buget peste medie si care sunt mai “pretentiosi”.

Pro: Are o duritate sportita de 100 kPa. Termenul corect ar fi rezistenta la compresiune.
E produsa de o firma romaneasca (Thermo Fix SRL) care a fost infiintata in 2009 in Brasov.
E perfect pentru izolarea termica a fatadei. Asta deoarece se lucreaza usor cu el si ofera o izolare aproape perfecta.

Utilizare: Recomand sa respectati temperatura de montaj, adica aceasta sa fie intre 5 si 30 grade. Daca e mai putin ori mai mult atunci o sa stricati materialele degeaba.

Caparol 10 cm

  • Grosime 10 cm
  • Rezistenta la compresiune 80 kPa
  • Grafitat

Cel mai bun polistiren pentru exterior e cel Caprol Dalmatina EPS 80. Acesta unul grafitat asa incat sa aiba niste proprietati superioare, insa si pretul e unul pe masura. Acesta e si motivul pentru care multa lume nu cumpara varianta cu grafit.

Pro: Vine cu un randament termic cu 20% mai mare in comparatie cu varianta simpla.
Are o flexibilitate si elasticitate foarte buna. Acest lucru nu e intalnit la EPS-ul normal.
Termenul de valabilitate e nelimitat, daca nu e tinut in soare.

Utilizare: E o optiune foarte buna, insa e nevoie de un adeziv cu o aderenta ridicata. Din pacate nici acest material si nici adezivul nu sunt usor de gasit. Magazinele nu prea isi fac stocuri cu aceste produse deoarece costa mult mai mult in comparatie cu optiunile standard.

Chiar daca cel mai bun polistiren grafitat e Caprol Dlamatina, trebuie sa stiti ca nu prea o sa-l gasiti pe la magazine. Motivul e cel enuntat mai sus.

Termofix 5 cm

  • Grosime 5 cm
  • Rezistenta la compresiune 80 kPa

O alta varianta pe care o puteti lua in considerare e Termofix de 5 cm. Dar, trebuie sa stiti ca e o optiune pentru interior, adica pentru tavan. La tavan se poate folosi asa ceva asa incat sa nu mai pierdeti timp si bani cu gips cartonul.

Pro: Pretul e unul foarte bun, pachetul costand undeva la 60 lei. Asta in conditiile in care exista 10 placi intr-un pachet.
Rezistenta la deformare e una buna de 80 kPa, adica precum in cazul altor grosimi.

Utilizare: Se poate folosi pentru tavan sau eventual realizarea fatadei unui garaj ori a unei anexe. La tavan va avea rol de izolare, iar la garaj/anexa va fi mai mult util pe partea aspectiva si ca e mai usor+rapid de lucrat cu el decat sa tencuiesti.

Termofix 2 cm

  • Grosime
  • Rezistenta la compresiune

Termofix 2 cm ar putea fi o optiune pentru izolarea tavanului, dar trebuie sa tineti cont de faptul ca e cam subtire. La tavan fiind adecvat 5 cm. Grosimea de doar 2 cm ar fi buna in cazul in care nu vreti sa coborati prea mult tavanul.

Pro: Rezistenta la loviri e de 80 kPa, adica precum in cazul variantei de 10 cm.
Se lucreaza usor cu un asa material datorita greutatii scazute si a faptului ca se taie rapid.

Utilizare: Dupa cum am scris mai sus, e pentru interior ori in cazul in care vreti sa faceti fatada la o anexa unde nu e importanta termoizolarea deoarece nu locuiti acolo. Temperaturile de lucru sunt aceleasi, adica 5 pana la 30 grade Celsius.

De ce sa alegi polistiren expandat

Principalele avantaje ale polistirenului expandat sunt dupa cum urmeaza:

  • Cost de achizitie mic in comparatie cu alte optiuni de izolare termica.
  • Greutate redusa care faciliteaza manipularea si montajul.
  • Este portant, adica nu e nevoie de un schelet special sau ceva de genul.

Ar mai trebui precizat ca are un anumit grad de ignifugare. Adica nu arde asa de bine, ceea ce este excelent.

Ghid achizitie

Inainte de a trece la cumpararea unui asa tip de material trebuie sa parcurgeti niste pasi:

Discutia cu mesterul: Ii spuneti ce doriti sa faceti si ii solicitati sa va faca necesarul de materiale.

Necesarul de materiale: De cele mai multe ori mesterii nepriceputi vor evita sa faca necesarul. Oricum ar fi, este important ca si dvs sa stiti suprafata pe care vreti sa faceti lucrarea si sa faceti un necesar care sa-l comparati cu cel al mesterului.

Alte materiale necesare: Pe langa EPS mai aveti nevoie de XPS (pentru placarea pe soclu), coltare de plastic cu plasa, plasa de armare, dibluri speciale si adeziv (eu recomand doar Duo Contact).

Legat de adeziv, cel mai scump material in termosistem este adezivul, dar acesta e si foarte important deoarece el va oferi rezistenta. In opinia mea, DuoContact e cel mai bun deoarece are o granulatie mai mare si in felul acesta face structura mai solida.

Intrebari frecvente

Ce este polistirenul expandat?

Polistirenul expandat este un material cu greutate redusa folosit la izolarea locuintelor datorita proprietatilor sale de termoizolare.

Acest material mai e cunoscut si ca EPS, fiind prescurtarea de la Expanded Polystyrene.

Cine a descoperit polistirenul?

EPS-ul a fost descoperit de Eduard Simon in anul 1939. Acesta a fost un farmacist german care si l-a descoperit prin izolarea unei substante din rasina naturala.

Dar, cel care a facut materialul pe care-l stim astazi este Hermann Staudiger 1. In 1919 acesta a incalzit styrol-ul asa incat sa rezulte macromolecule de polystyrol.

Mai departe, prima fabrica care a inceput productia a fost IG Farben 2 in 1931. Aceasta era una din Germania.

Ce contine spuma polistirenica?

Polistirenul contine stiren, dupa cum am scris mai sus. Acesta e o hidrocarbura simpla obtinuta din petrol.

Daca nu stiati, acest material se realizeaza si in tara noastra. Fabricile importa stiren sub forma de granule si sunt introduse in instalatia de preexpandare.

Ce este EPS 100?

EPS 100 vrea sa semnifice o rezistenta la compresiune de 100 kPa. Acesta e motivul pentru care acest tip e folosit la exterior pentru fatada.

EPS 80 inseamna o rezistenta la compresiune de 80 kPa. In acest fel si materialul e unul mai rezistent.

Câte tipuri de poli stiren există?

Sunt mai multe doua tipuri (compelmentare) cand vine vorba despre polistiren, adica: extrudat si expandat (simplu sau grafitat).

Ce este polistirenul grafitat?

Polistirenul grafitat e unul cu co conductivitate termica mai scazuta cu 20% in comparatie cu cel standard. De asemenea, densitatea e una omogena, iar placile sunt elastice (deci flexibile).

De mentionat ar fi ca la asa ceva se foloseste un adeziv cu aderenta mai ridicata. Asta deoarece grafitul face ca absorbtia apei sa fie mai scazuta.

Care este cel mai bun izolator termic?

Alaturi de vata bazaltica, polistirenul e cel mai bun izolator termic. E cel mai intalnit produs deoarece costa putin si e usor de lucrat cu el. Asta desi durata de viata nu e la fel de buna precum in cazul vatei.

La ce temperatura se placheaza cu polistiren?

De obicei izolarea fatadei se realizeaza primavara si toamna pe umbra. Asta deoarece adezivul nu trebuie sa se intareasca prea repede. Acest lucru e avantajos deoarece in felul acesta se lucreaza usor cu adezivul, iar lucrarea arata mai bine.

Ce se aplica peste ampora?

Peste polistiren se aplica o plasa si adeziv. Aceasta plasa e una din plastic si are rol de armare. In functie de configuratie se pun si dibluri pentru o mai buna fixare.

De obicei se pun 7-8 dibluri pe mp. Dar, daca aveti casa cu caramida care are goluri atunci s-ar putea sa va facei de lucru degeaba. In astfel de situatii e bine ca diblurile sa fie fixate pe ampora care e pusa pe muchiile casei.

Ce inseamna rezistenta termica la stiren expandat?

La polistiren, rezistenta termica (R) presupune capacitatea lui de a izola termic. Adica, cu cat rezistenta e mai mare, cu atat acesta izoleaza mai bine.

Acest termen mai e cunoscut ca fiind conductivitate termica, iar materialul de acest fel e un jurul 0,038 W.

Cât costă un bax de polistiren de 10 cm?

Un bax de ampora cu grosimea de 10 cm (100 mm) si rezistenta la compresiune 80 kPa poate avea un pret in jurul a 61 lei. In acesta fiind 5 placi.

Ce ampora se folosește la interior?

La interior, pe tavan se pune polistiren expandat de 5 cm. Sub placa se pune un astfel de material in loc de ghips carton (rigips) deoarece manopera costa mai putin, se folosesc mai putine materiale si se realizeaza mai repede.

Referinte:

  1. nobelprize, Hermann Staudiger, Link ↩︎
  2. arts culture, IG Farben, Link ↩︎

Lasă un comentariu