Pentru o izolare bună a casei ai nevoie de cea mai bună vată bazaltică. În articolul de față am să-ți recomand top 5 cele mai bune modele de astfel de vată de pe piață.
În opinia mea, cea mai bună soluție când vine vorba de acaestă vată pentru exterior este cea Knauf Insulation FKD, urmată de Isover Profi. O grosime suficientă e de 50mm, optimul zilelor noastre fiind 100mm. Criteriul principal de alegere al vatei de exterior fiind „densitatea” (rezistența la compresiune), urmat de preț.
Cuprins
Care este cea mai bună vată bazaltică?
În rândurile de alături aveți câteva soluții când vine vorba despre acest material. Cu cât este mai scumpă, cu atât are o densitate mai mare așa încât să fie potrivită pentru exterior sau placări similare.
Knauf Insulation FKD-S
- 100 mm
- Rezistența la compresiune: peste 30 kPa
- Pentru exterior
Un lucru pe care l am observat la materialele Knauf este că sunt premiu. Atât polistirenul cât și vata minerală a acestora sunt unele cu rezistențe mari la compresiune. Evident că această calitate a materialelor vine și cu un cost ridicat.
Un astfel de material pentru termoizolare se folosește la casele care vor să fie deosebit de eficiente energetic iar costul materialelor nu este așa de important pentru beneficiar.
Vă asigur că materialele de la Knauf sunt cele mai bune.
Isover Profi Fassade
- 100 mm
- Rezistență la compresiune: 30 KPa
- Pentru exterior
Aceasta este specială pentru exterior la fațadă deoarece are o rezistență la compresiune de 30 KPa. Pe românește, aceasta este mai densă, adică mai dură.
În opinia mea, aceasta este varianta optimă în cazul în care doriți o izolare a fațadei ca la carte.
Isover este un producător specializat pe astfel de produse iar calitatea este una net superioară.
Isover Ple 100 Plus
- Grosime 100 mm
- Utilizări multiple (mai mult pentru interior)
În cazul în care vă doriți o vată necasetată pentru izolarea fațadei atunci o recomand acest model de vată de la Isover. Vine cu o grosime de 10 cm așa încât să fie perfectă pentru izolarea fațadei.
Spre deosebire de modelele cu sticlă, acesta fiind unul bazaltic este un produs care nu e toxic și e ușor de montat.
În cazul în care locuiți într-o zonă cu multe rozătoare atunci trebuie să știți că acestea nu sunt atrase de acest material.
Rockwool Multirock 100 mm
- 100 mm
- Pentru interior
Cei de la Rockwool se pricep la vată bazaltică, iar modelul de față este unul perfect pentru izolarea podului ori a mansardei.
Din păcate, aceștia nu menționează rezistența la compresiune pentru Rockwool Multirock. Având în vedere că vata Rockwool Frontrock Max Plus are 15kPA, putem deduce că modelul de față are la jumătate.
E un model fără folia de aluminiu așa încât costul de achiziție să fie cât mai bun.
Dimensiunea plăcilor este una normală de 1200 x 600 mm. Grosimea fiind de 100 mm.
Isover Ple 50 Plus
- 50 mm
- Pentru interior
Acest model de vată bazaltică este oarecum echivalentul polistirenului de 100 mm. Din această cauză putem spune că este o variantă de buget pentru izolarea podului ori a mansardei
Precum în cazul altora modele Nici acesta nu este unul toxic și vine cu o multitudine de avantaje. Probabil cel mai mare avantaj pe lângă izolarea excelentă ar fi ca rozătoarele nu sunt atrase de plăci.
Rockwool Multirock 50 mm
- 50 mm
- Pentru interior
Această vată este recomandarea mea pentru izolarea unui pod sau a unei mansarde. Acest lucru se datorează faptului că are un cost de achiziție foarte mic și că vine cu toate avantajele vatei de tip bazaltic.
Nu văd nicio problemă în a izola și un coș de fum cu acest model, deoarece este ignifug (având clasa de reacție la foc Euroclasa 1). De multe ori vedem cazane Viadrus sau alte mărci care sunt izolate cu astfel de materiale.
Cum alegi cea mai bună vată bazaltică
Avantaje
Și stat mai multe avantaje ale folosirii vatei bazaltice, printre acestea fiind durata de viață mai mare, excelența izolare termică și că e ignifugă. Acesta e unul din motivele pentru care se folosește și la coșurile de fum, dar și pentru izolarea cazanelor.
Rezistă la umiditate. O izolare corectă te ferește de mucegai igrasie ori alte fenomene întâlnite în casele neizolate.
Rezistă la foc. Acesta este unul dintre motivele pentru care un astfel de material se folosește la izolarea cazanelor dar și a coșurilor de fum. Mai exact, este un material din clasa A1 (euroclasa 1), adică nu întreține focul și nu emană gaze sau fum.
Produs ecologic. Vata este un produs ecologic realizat din materiale care le întâlnim în natură. Aceasta este realizată în principală din rocă bazaltică de aici venind și numele acestuia.
E dură. Asigură o durabilitate peste medie, atât în timp cât și la compresiune. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care mulți beneficiari aleg o astfel de termoizolație.
Economisește energie. Ajută la economisirea energiei, că este vorba despre curent sau lemne de foc. O casă bine izolată va reduce consumul de resurse necesare pentru realizarea unei clime plăcute în interiorul ei, indiferent că este vorba de vară sau iarnă.
Dezavantaje
Din păcate ca în cazul oricărui material și acesta vine cu minusuri. Cel mai important dezavantaj este faptul că are un preț mai mare decât în cazul altor materiale folosite la izolare.
Însă având în vedere că izolarea este o investiție pe termen lung, banii sunt recuperați datorită faptului că durata de viață este mult mai mare decât în cazul polistirenului
Unde se folosește
Această vată poate fi utilizat la izolarea fațadei, coșului de fum, sau a mansardei. Evident că dacă este vorba despre mansardă atunci trebuie să folosiți și o folie anticondens.
Recomandare grosime
La vata bazaltică există o grosimea minimă de 50-60mm, optim fiind 100 mm. Niciodată nu e rău dacă e mai mult. E rău dacă e mai puțin.
Dacă în cazul polistirenului expandat pentru fațada casei o grosime optimă ar fi de 100 milimetri, în cazul vatei există o grosimea minimă de 50-60 mm. Asta deoarece echivalentul polistirenului de 100 mm este vata de 60 mm.
Dacă este vorba despre izolarea unui coș de fum realizat din elemente atunci se poate folosi și o vată de 5-6 centimetri.
Caserată sau necaserată
De obicei vata bazaltică casetată este pentru izolarea termică la interior. Casetarea presupune că pe o parte are o folie de aluminiu care face ca vata să nu se împrăștie și să fie o barieră de vapori, oarecum. Având acea folie de aluminiu, prețul e unul simțitor mai mare.
Vata necasetată este vata normală care se pune pe fațade sau pe coșurile de fum. Nu vă oprește nimeni să izolați mansarda cu vată necasetată.
Producători
Kanuf este un important producător de materiale de construcții. Aceștia au fabrică inclusiv în țara noastră. Sunt foarte cunoscute termoizolațiile lor deoarece au un excelent raport calitate preț. Sediul principal al firmei Kanuf este în Germania.
Isover este un alt producător de materiale de construcții din Germania. Și aceștia sunt foarte populari la noi în țară deoarece materialele lor sunt calitative. Aceștia sunt specializați pe materiale izolante, în principal vată minerală.
Rockwool este un producător danez de materiale pentru construcții, fiind axat pe realizarea de vată minerală.
Rockwool sau Isover
În opinia mea când vine vorba despre materiale, nu este neapărat vorba despre alege un anumit brand, ci în a alege materialul care vi se potrivește cel mai mult. De asemenea, contează și de materialul disponibil în stocurile comercianților.
Comparații vată cu alte materiale similare
Cu polistiren
Polistirenul rămâne cel mai popular material de construcție pentru izolare. Acest lucru se datorează faptului că are un cost de achiziție mic, că e ușor de manipulat și montat.
Însă, vata bazaltică e una care vine cu o durată de viață mai mare și cu un coeficient termic oarecum similar.
Cu polistiren expandat
Polistirenul expandat este acela care se folosește pentru izolarea fațadelor și tavanelor. Principalul motiv pentru care cineva ar alege vata ar fi coeficientul termic ridicat și că e un material mai durabil.
Vs polistiren grafitat
Polistirenul grafitat este unul mai specială deoarece este învelită într-un strat de grafit. În acest fel coeficientul de transfer termic este între 0,029 și 0,033 W/mK.
Deși are cel mai bun coeficient termic ,acest material este rareori folosit deoarece costă mai mult.
Vs polistiren extrudat
Polistirenul de tip extrudat este acel polistiren care se poate pune pentru izolarea podelei, soclului casei (brâul), sub parchet etc. Asta deoarece are o rezistență foarte bună la compresiune și nu este la fel de absorbant precum alte tipuri de polistiren.
Din păcate acest tip de polistiren este unul care arde adică este Inflamabil și are un cost ușor mare.
Dacă aveți întrebări cu referire la coeficient termic polistiren extrudat vs vată bazaltică, atunci trebuie să spun următoarele: coeficientul termic al vatei este cuprins între 0,035 și 0,040 W/mK, iar polistirenul are între 0,030 și 0,035 W/mk.
Un alt lucru care trebuie știut e că rezistența termică a vatei acesteia e de 2,6 mpK/W.
Vs vată de sticlă
Ambele tipuri de vată sunt minerale și au coeficient termic similar. Multă lume preferă vata de tip bazaltic deoarece are rezistență la compresiune mai ridicată și densitate mai mare. De asemenea, vata aceasta nu te taie precum cea de sticlă.
Un alt lucru care trebuie știut la vata minerală de sticlă e că trebuie echipament de protecție (inclusiv a căilor de respirație) deoarece sticla poate intra în căile respiratorii. De asemenea, și pentru cea din bazalt este recomandat un echipament de protecție, dar mai minim, adică o mască de unică folosință.
Vs spumă poliuretanică
Spuma poliurentanică este o formă rapidă, dar incorectă de izolare a mansardei unei case. Din această cauză multă lume este interesată de păreri izolație spumă poliuretanică vs vată din rocă de bazalt.
Să vă explic de ce e incorect să izolezi cu spumă poliuretanică. Acoperișul unei case P+M este formată din exterior înspre interior din mai multe straturi: țiglă ceramică (sau țiglă metalică), leațuri susținere țiglă, folie, lemnărie susținere țiglă, fante de aerisire pe lungimea casei, vată bazaltică, folie aluminiu anticondens, schelet pentru gips carton, gips carton, plasă cu adeziv.
În cazul în care izolați cu spumă, acele fante de aerisire de pe lungimea casei sunt închise, iar acoperișul nu se ventilează. În felul acesta se distruge gips cartonul.
Fantele de aerisire sunt foarte importante deoarece vara temperaturile în pod ajung la peste 50 grade, iar podul trebuie să se aerisească. Sunt importante fante de aerisire rotunde în fața+spatele casei, dar și fante pe lungul casei.
Pe lungul casei, după ce se izolează fațada, între lambriuri și izolație se pune profil de gips carton așa încât aerisirea să fie de circa 1 cm înălțime (așa încât să nu intre păsările).
În fața și spatele casei se pun grile ventilație rotunde din aluminiu de 200 mm. Acestea se pun pe o tablă făcută coif și se leagă cu sârmă. Acel ansamblu care arată precum o strecurătoare se montează la momentul izolării exterioare a casei și se leagă.
Întrebări frecvente
Ce este vata minerală?
Vata minerală este un material natural cu proprietăți izolatoare și ignifuge. Poate fi de două tipuri: de sticlă și bazaltică. Ambele timpuri au proprietăți de izolare termică și fonică.
Ce este vata bazaltică?
Trebuie să știți că vata minerală de acest fel este un material natural folosit la izolarea clădirilor rezidențiale, comerciale sau de alte tipuri. Aceasta poate fi utilizată la izolarea exterioară și interioară.
Cu ce se lipește vata bazaltică?
Recomand să o lipiți cu un adeziv precum DuoContact de la Baumit. Eu recomand acest adeziv deoarece este pentru polistiren și vată minerală (de ambele feluri) și deoarece are un excelent raport între preț și calitate.
De asemenea, un alt motiv pentru care ar trebui să alegi acest tip de adeziv pentru acest material e că are o granulație mai mare, iar din această cauză e mai solid când se întărește.
Din ce este făcuta vata bazaltică?
Acest material de construcții are în compoziție roca vulcanică numită bazalt. Această rocă este amestecată cu cocs și calcar.
Ce vată bazaltică să folosesc?
Pentru fațade și coșuri de fum se folosește u nmodel cu densitate mare, iar pentru izolarea mansardei se folosește cu densitate mică.
Cu ce se taie vata bazaltică?
Pentru a o tăia vă puteți folosi de un cuțit special care costă câteva zeci de lei. De obicei, acesta are o lamă lungă de peste 40 centimetri.
Ce se întâmplă dacă plouă pe vata bazaltică?
Dacă aceasta s-a udat atunci trebuie lăsată se se usuce așa încât să-și recupereze grosimea inițială și proprietățile. Dacă nu o lăsați să se usuce atunci mucegăiește.
Bună ziua, să înțeleg că pentru a izola exteriorul unei case, cea mai importanta calitate a vatei minerale este rezistenta la compresiune? Daca termosistemul nu necesita solicitări mecanice deosebite , de ce este atât de importantă această rezistență la compresiune? Va adresez aceste întrebări deoarece doresc să îmi montez și eu un termosistem.Multumesc!
Răspuns: Da, pentru exteriorul casei se folosește vată minerală cu rezistență la compresiune.
De exemplu, o rezistență sporită ar fi utilă în cazuri precum:
– O parte din pereți sunt la stradă și nu ați dori ca un trecător să deterioreze fațada printr-o apăsare cu pumnul.
– O să puneți burlane, aer condiționat sau o să aveți nevoie de diferite intervenții pentru care va fi necesară o scară care să fie pusă pe casă. Oricum, și la cea mai solidă izolație scara va trebui să fie adaptată prin legarea de ea a unei scânduri așa încât cei doi capeți ai scării să nu deterioreze lucrarea (stratul izolație+plasă+adeziv).
– Portanța e mai bună. Adică va sta mai bine pe casă și va putea fi „clădită” mai bine. E cam același concept ca la cărămidă.
Dacă aveți un buget mediu, atunci puteți merge pe variante de mijloc adică cu o compresie medie. Sub nicio formă să nu montați vată minerală de interior la exterior.
Puteți merge și pe varianta polistirenului. Cu mențiunea că la bază se pune extrudat (dur, colorat) de 5cm, iar restul se face cu expandat de 10 cm.
Foarte important va fi și adezivul. Asta deoarece e scump și oferă rezistență. Recomand să mergeți pe ceva cu granulație mare deoarece va fi mai solid. Studiați varianta Baumit Duocontact sau ceva similar de la Baumit.
Deoarece realizarea fațadei unei case este o etapă costisitoare (dpdv financiar) și foarte importantă, aș recomanda ca în cazul în care nu aveți banii necesari să mai așteptați. Alegeți materiale de calitate așa încât manopera să fie una calitativă.
Foarte importanți sunt și meseriașii. Le adresați și lor întrebările de mai sus și în funcție de răspuns știți cât sunt de buni. Dacă sunt experimentați în astfel de lucrări atunci poate ei vă vor ajuta mai bine cu recomandări de materiale în funcție de cum e casa dvs și care sunt dorințele dvs.