Cea Mai Bună Priză Smart (programabilă) 2024

M-am gândit să scriu acest articol deoarece în urmă cu ceva timp am fost și eu în căutarea unor prize programabile și am pierdut destul de mult timp pe site-urile magazinelor online. Dacă vreți să vă automatizați diferite aparate de prin gospodărie atunci am să vă ajut să alegeți cea mai bună priză smart.

Știm cu toții cât timp pierdem zilnic cu scosul și băgatul boilerului în priză, lucru care poate fi automatizat cu ajutorul unei prize inteligente. Amintiți-vă cât de supărată e soția ori copii când văd că apa e rece. Așa că prin intermediul unui așa aparat o să puteți programa zilnic să pornească două ore (de la 12 la 14 sau ce alt interval orar v-ar conveni).

Cea mai bună

TP-Link Mini Tapo P115

Locul 2

Gosund SP111

Locul 3

Well TIMER-DIG-10-WL

Care este cea mai bună priză inteligentă?

În lista de alături sunt mai multe modele deoarece unele sunt mai scumpe, iar altele mai ieftine. În esență, toate fiind cam același lucru. De la început trebuie să precizez că recomand modele marca TP-Link, dar o să găsiți alternative la fel de bune de la alți producători pe care i-am pus în lista de alături.

TP-Link Mini Tapo P115

 • Amperaj: 16 A
 • Contor: Da

Cea mai bună priză smart e Tapo P115 deoarece are un design compact și o multitudine de facilități utile precum contor, posibilitate programe și alte facilități utile.
Controlul se realizează prin intermediul aplicației Tapo. În aceasta pot fi urmărite diferite informații precum Program, Cronometru, Utilizarea energiei (Azi/Ultimele 30 de zile) și altele.1

Avantaje: Are un design foarte compact, acesta fiind și motivul pentru care e numită Mini.
Nu limitează puterea către aparatul care vreți să-l automatizați deoarece are 16A. Acesta e amperajul maxim recomandat pentru aparate casnice.
Poate fi utilizat pentru monitorizarea consumului (adică precum un contor). În aplicație va apărea consumul pe zi sau pe o anumită perioadă.

Cui se adresează: E o opțiune care trebuie luată în considerare în cazul în care priza de pe perete e una dublă ori triplă. Asta deoarece are o construcție slim așa încât să ocupe cât mai puțin loc.

Gosund SP111

 • Amperaj: 15 A
 • Contor: Da

Acest SP111 de la Gosund e un model slim de 15A așa încât să ocupe cât mai puțin loc. Se diferențiază de alte soluții prin cost de achiziție mic și că permite traversarea unui amperaj de priză (15-16A).

Avantaje: Principalul atuu e unul de preț întrucât costă pe jumătate comparativ cu alte soluții similare.
Vine cu funcții care nu pot lipsi de la un așa produs, printre acestea se numără cea contor electric (monitorizare consum) și programare.
Are mecanisme de protecție pentru copii. Adică niște clapete care acoperă cele două intrări.

Cui se adresează: Reprezintă o soluție bună pentru cei cu un buget mic care sunt interesați în a cumpăra mai multe astfel de prize.

Din păcate nu am avut posibilitatea să testez acest produs pe termen lung așa încât să pot spune dacă există o șmecherie pentru care costă mai puțin decât echivalentul marca Tapo. La prima vedere par destul de asemănătoare.

Well TIMER-DIG-10-WL

 • Amperaj: 16 A
 • Contor: Nu
 • Nu necesită WiFi

O altă priză programabilă e Well TIMER-DIG-10-WL. Vine de la un producător cunoscut prim magazinele de bricolaj și care are mai multe aparate utile pentru gospodari.

Avantaje: Amperajul fiind de 16A înseamnă că nu limitează în vreun fel puterea aparatului.
Are funcții standard precum timer și programare. În felul acesta ajută la o setare rapidă.
Nu e nevoie de aparatură suplimentară pentru a pune în funcțiune și a utiliza acest produs.

Cui se adresează: E o soluție accesibilă ca preț și funcționalitate pentru gospodarii iscusiți. De asemenea aș preciza că e și pentru persoanele care știu să programeze un aparat și citesc instrucțiunile de utilizare.

Ca alternativă vă puteți uita la Strohm SM-TGE-2B.

TP-Link Mini Tapo P110

 • Amperaj: 16 A
 • Contor: Da

Cea mai buna priză programabilă e TP-Link Mini Tapo P110, fiind o variantă prezentă pe piață de câțiva ani. Aș putea spune că e varianta originală, dar care e mai botocănoasă. Trebuie neaparat să știți că are 16A, dar există și varianta de 10A care-i numită P100. Eu aș recomanda modelul P100 celora care vor să o pună la ceva care nu consumă mult curent (un ventilator cu aer rece sau ceva de genul).

Avantaje: Brandul Tapo e unul care aparține de TP-Link. Acesta din urmă e foarte apreciat când vine vorba de produse de rețelistică.
În esență e același lucru cu modelul P115, doar că e mai mare. Din această cauză facilitățile sunt identice. Adică, poate monitoriza consumul de curent, realiza diverse „scene” și funcționa în mod temporizat.
Controlul se realizează prin intermediul aplicației numite Tapo. Dar, din moment ce o configurați nu va mai trebui să intrați în ea.

Cui se adresează: E pentru cei care vor să pornească de la distanță ori programat un boiler, pompă de grădină sau ceva similar. Fiind un produs ceva mai mare, acesta e pentru prize singure, adică în care se poate băga un singur aparat.

Gosund SP112

 • Amperaj: 16 A
 • Contor: Da

Gosund SP112 reprezintă una dintre cele mai bune prize inteligente. Se deosebește de cele menționate anterior prin faptul că vine la un preț ceva mai mic și că are două porturi USB. Trebuie să scriu că aparatul e unul de 16A așa încât să nu existe limitări la curent.

Avantaje: Suplimentar are două porturi USB așa încât să puteți încărca aparate care vine cu cablu USB.
Poate fi controlată de la distanță prin aplicația aferentă (numită Smart Life). Există și posibilitatea controlului vocal (prin asistenți precum Alexa și cel de la Google).

Cui se adresează: Așa ceva e ceva optim dacă doriți o opțiune de priză cu contor. Evident că și cele recomandate anterior (de la Tapo) au așa ceva. Ar trebui să subliniez faptul că nu e recomandat să o folosiți într-o priză dublă deoarece s-ar putea să ocupe prea mult loc.

Ledvance Smart

 • Amperaj: 10 A
 • Contor: Da

Ledvance Smart de 10A e un model inteligent cu WiFi așa încât să poată fi controlată de la distanță. Acest control realizându-se prin aplicația aferentă ori vocal. Cred că ar mai trebui precizat că nu e cu nimic mai prejos comparativ cu alte produse de la branduri „premium”.

Avantaje: Cel mai important lucru cu care se diferențiază (în mod pozitiv) față de alte modele e că are un preț mic. Dar, acest lucru e datorat în mare parte faptului că e pe 10 A.
Are un aspect plăcut așa încât să nu evidențieze negativ. Dar având un design pătrățos normal, acest produs va ocupa ceva mai mult loc comparativ cu un model compact.

Cui se adresează: Acest priză e pentru persoanele interesate în a programa un aparat cu consum mic de curent. Nu aș recomanda sub nicio formă așa ceva la un boiler ori la o pompă.

Aqara Smart Plug

 • Amperaj: 10 A
 • Contor: Da
 • Necesită hub (e Zigbee)

O altă opțiune pe 10 A e acest „Smart Plug” de la Aqara. Se deosebește de alte model prin faptul că e cu Zigbee, adică un standard de comunicare fără fir care-i alternativă la Wi-Fi.

Avantaje: Are integrate o multitudine de facilități precum control vocal, timer, contor și protecții. (În privința protecțiilor la supraîncălzire și suprasarcină, nu știu cât de valabile sunt.)

Cui se adresează: E pentru cei interesați de ceva cu Zigbee în condițiile în care au sau vor cumpăra un hub compatibil (precum M1s). Pentru a putea controla priza vă contactați la hub-ul care are conectivitate Wi-Fi cu dvs și Zigbee cu priza.

WiZ Connected

 • Amperaj: 10A
 • Contor: Nu

Priza WiZ Connected e una de 10A așa încât să suporte un consum de 2300W. Dar totuși aș recomanda-o pentru aparate care nu consumă mult curent.

Avantaje: Are un aspect plăcut. De la distanță nu-ți vei da seama că ai ceva suplimentar băgat în priza principală.
Vine de la un „producător” premium, lucru care înseamnă o fiabilitate mai bună.

Cui se adresează: E pentru cei interesați de produse premium întrucât WiZ este un brand premium deținut de Signify. Acest brand deține și „Philips Hue”. 2
Din păcate nu are contor (adică nu monitorizează consumul). De asemenea nu are dimmer deoarece nu e bec.

Ledvance de exterior

 • Amperaj: 16 A
 • Contor: Da
 • De exterior

Acest model marca Ledvance e pentru exterior și are 16 A. Acesta ar fi motivul principal pentru care aș recomanda așa ceva pentru o pompă de grădină sau ceva similar.

Avantaje: Vine cu cablu de 1,5 metri pentru a oferi o instalare flexibilă.
Poate fi controlată în mai multe moduri, adică prin telecomandă, aplicație ori vocal.
Are funcții utile precum contor și diverse modalități de programare.

Cui se adresează: E pentru cei care vor să facă un aparat să fie smart, adică unul care e situat la exterior. Aș recomanda ca aparatul și priza să fie undeva la scut așa încât să fie ferite de apă/ploaie.

Emos 152-096

 • Amperaj: 16 A
 • Contor: Nu
 • De exterior
 • Nu necesită WiFi

Un alt model de exterior e cel Emos 152-096, dar se evidențiază prin faptul că nu e nevoie de Internet ori alte aparate pentru programarea ei.

Avantaje: Nu limitează amperajul în vreun fel deoarece e de 16 A. Așa, dacă aveți un aparat mai puternic, acesta va funcționa foarte bine.
Are o construcție robustă așa încât să facă față la diverse intemperii.
Vine cu funcții de bază precum timer și programare.

Cui se adresează: În opinia mea, un astfel de produs e pentru cei mai avansați deoarece poate fi ușor mai greu să o reglezi comparativ cu una Wi-Fi. Ar fi o soluție bună pentru solarii ori instalații localizate în zone cu electricitate, dar fără Internet.

De ce să alegi o priză programabilă

Principalul motiv pentru care cineva și-ar cumpăra așa ceva ar fi automatizarea. Adică prin utilizarea unei prize smart/programabile nu mai pierdeți timp cu introducerea scoaterea ștecherului.

Poate că un anumit aparat ar trebui să pornească la o anumită oră la care v-ar fi greu să vă treziți. Cu așa ceva puteți programa la ce oră să primească curent și la ce oră să se întrupă alimentarea.

Ghid achiziție

Înainte de a trece la achiziție trebuie să subliniez faptul că e obligatoriu să alegeți modele de 16A și că vă trebuie Internet, un router wireless și un smartphone/calculator. Aceste ultime lucruri sunt datorate faptului că prin intermediul acestora se realizează configurarea.

Dar, există și variante „old school” care nu necesită conexiune la net. Exemple sunt modelele Well, Emos și Strohm.

Tip: În funcție de unde doriți să amplasați prizele pot fi de exterior/interior, în funcție de putere pot fi de 16/10 A, iar în funcție de disponibilitatea conectivității pot fi Wi-Fi/Zigbee/tradiționale (non smart).

Pentru interior recomand modele de 16 A cu conectivitate Wi-Fi deoarece acesta e viitorul și sunt ușor de folosit.

La exterior puteți folosi modele speciale de 16 A care să aibă specificat că sunt de exterior. Mai există și varianta utilizării modelele tradiționale (care nu sunt smart), dar au funcții limitate.

Facilități: Cele smart pot veni cu facilitate de contor (monitorizare cât consumă aparatul) sau nu. Cele tradiționale sunt mai limitate pentru cei care vor ceva simplu.
Dacă vreți ceva Zigbee atunci trebuie să cumpărați și un hub compatibil.

Brand: În opinia mea, pe locul 1 sunt cele Tapo, urmate de Gosund, dar în funcție de perioadă a anului puteți găsi și alternative la fel de bune.

Concluzie

O priză smart îți poate economisi minim 30 minute pe săptămână deoarece nu mai pierzi timp cu alimentarea aparatelor. Le bagi în priză și setezi când să fie alimentate cu curent și când să se oprească.

Având în vedere că există așa de multe opțiuni, revin cu sfatul să alegeți modele de 16A, iar dacă vă interesează facilitatea de contorizare a consumului atunci trebuie să vă uitați la fiecare model la descriere. Asta deoarece sunt modele care nu au așa ceva. Eu recomand modele cu Wi-Fi, dar dacă alegeți alte standarde de comunicare (Zigbee, de exemplu) atunci o să aveți nevoie și de un hub compatibil.

Referințe:

 1. TP-Link, Tapo P115, Link ↩︎
 2. T3, Despre WiZ, Link ↩︎

Lasă un comentariu