Top 10+ Cele Mai Bune Telefoane în 2024

Probabil că vrei să-ți iei un nou smartphone și nu știi care e cel mai bun telefon la ora actuală. Pentru ca să nu-ți pierzi timpul căutând cele mai bun telefoane mobile am analizat toate modelele din oferta magazinelor online și în rândurile care urmează ai un top cu ele (de la cele mai bune la cele ieftine).

Dacă nu vrei să parcurgi lista completă atunci un top 3 smartphone-uri din acest an e alături. Iar, lista completă e în rândurile care urmează.

Care este cel mai bun telefon?

În rândurile de alături sunt câteva dintre cele mai populare modele din cele trei categorii (flagship, mid-range și entry-level) de la cel mai bun la cel mai accesibil. Nu cred că sunteți surprinși să vedeți că iPhone-ul e pe locul 1, iar că pe locul 2 e Galaxy S.

iPhone 15

  • 2 camere: 48, 12, 12 MP
  • Ecran OLED de 6,1 inch cu rezoluție 1179×2556 pixeli

Poată să zică cine vrea ce vrea, dar iPhone 15 e cel mai bun telefon la ora actuală. Totul este optimizat până la milimetru, de la hardware și până la software. Aplicațiile, jocurile și filmele vor rula fin de zici că le rulezi pe calculator.

Chiar nici nu știu de unde să încep prin a descrie acest model care e cel mai bun telefon din lume și o adevărată bijuterie. Cred că am să încep în a preciza principalele avantaje pe care le are față de alte mărci și mă voi concentra mai puțin asupra a scrie despre noutățile cu care vine față de generația anterioară.

Printre avantaje se numără disponibilitatea eSIM, încărcarea wireless (fără fir), disponibilitatea pe o grămadă de culori, memoria internă mare (128/256/512 giga) cele două camere și software-ul foarte avansat. 1

Să nu vă panicați, oferă și posibilitatea să introduceți cartelă normală în el (de tip Nano SIM). Iar, ceva interesant este faptul că discutăm despre un aparat dual SIM, adică în care poți băga două cartele.

Are cea mai nouă versiune de iOS, adică 17, iar pentru versiuni mai noi își face update OTA (over the air).

Față de generații mai vechi e rezistent la apă. Știți că toată lumea râdea de „aifon” că nu e waterproof. Ghici ce? De câteva generații are această facilitate așa încât dacă scăpați puțină apă să nu se strice.
Alt lucru interesant față de modele mai vechi e că ecranul e unul de tip OLED cu suport HDR și rezoluție ridicată.

Samsung Galaxy S24

  • Camere: 50, 12, 10 MP
  • Ecran AMOLED de 6,2 inch cu rezoluție 2340×1080 pixeli, 120 Hz

Un gadget care nu trebuie trecut cu vederea e Galaxy S24 deoarece e telefonul cu cel mai mare zoom optic. Producătorul precizează că acesta are un zoom optic de 3x pentru camera telephoto de 10MP.

În opinia mea, acesta este cel mai bun telefon pentru poze deoarece are 3 camere (10, 12 și 50 megapixeli) și zoom foarte bun. Iar, referitor la zoom-ul digital acesta e de 100x. Dacă vreți ceva cu zoom 10x (optic) atunci trebuie să vă îndreptați înspre varianta Ultra.

Pe partea de specificații nici nu știu de unde să o iau pentru că stă foarte bine la toate capitolele. Spre exemplu, ecranul (care e piesa de rezistență) e unul AMOLED de 6,2 inch cu rezoluți înaltă de 2340×1080 px. Procesorul (în variantă internațională) e unul cu cu 8 nuclee de tip Exynos 2400 pe 4 nm. 2

Stocarea și memoria RAM sunt similare ca la iPhone, adică 8 GB RAM și stocare de 128/256/512 GB. În felul acesta nu o să întâmpinați lag și pe memoria lui o să încapă pozele și filmările pe care le faceți.

La capitolul software are Android 14 cu interfața One UI 6.1. Tot pe partea soft, dacă sunteți preocupați de mesajele de avertizare RO-ALERT, atunci trebuie să știți că acesta le suportă, precum și restul aparatelor din articol.

Apple iPhone SE 3

  • Ecran de 4,7 inch
  • 2 camere

Dacă vreți cel mai bun telefon calitate preț atunci iPhone SE este acela. Are niște specificații puțin intrate la apă comparativ cu fratele mai mare, dar vine doar cu lucruri care te interesează. Memoria e mai mică deoarece are doar 4GB RAM, iar stocarea poate fi de 64/128 sau 256 giga.

O să încapă mai bine în buzunar deoarece ecranul e de 4,7 inch comparativ cu cel de 6,1 al iPhone 14. Rezoluția e una suficientă de 1334×750 pixeli, iar panoul e unul IPS.

În privința camerelor, acesta are două: una de 7MP, iar cealaltă wide de 12 MP. Dacă vreți să filmați atunci acesta poate filma inclusiv 4K.

Aș recomanda un așa phone celora care vor un produs de calitate, dar nu doresc să dea un car de bani pe el.

Samsung Galaxy A54

  • Ecran de 6,8 inch
  • Cameră de 200 MP
Vezi preț special

Unul dintre cele mai populare telefoane ale momentului este Galaxy S23 Ultra. E dorit de foarte multă deoarece e cel mai nou model de la acest producător, are hardware capabil și software nou. În felul acesta avem garanția că e un produs de calitate care să corespundă noilor cerințe în materie de creare de conținut.
Spre deosebire de alte telefoane (printre care și cel non Ultra), acesta  e mai pătrățos așa încât să se diferențieze clar.

Unde excelează: Caracteristicile tehnice sunt de invidiat, același lucru putându-se spune și despre construcție per ansamblu. Dar să revin asupra specificațiilor. Acesta are un ecran de 6,8 inch cu rezoluție 1440×3088 px, cameră de 200 MP (asta vine 4320p) și maxim 12 giga RAM. Referitor la procesor, acesta e unul octa core numit Snapdragon 8 din generația 2.
Ecranul e unul absolut superb de 6,8 inch de tip AMOLED cu 120 Hz.
Autonomia bateriei e una bună, având un acumulator de 5000 mAh care poate să țină câteva zile.
Față de alte telefoane, la acesta sistemul de operare se îmbină perfect cu partea hardware așa încât totul să ruleze fluent. E vorba despre un sistem Android în versiunea 13.
Nu e un celular greu, acesta cântărind undeva la 234 grame. Asta în condițiile în care are ramă din aluminiu cu rezistență la zgâriere și căzături.

Cui se adresează: Un așa gadget e pentru persoanele care vor un dispozitiv nou și foarte performant din categoria smartphone. Asta deoarece cu ajutorul lui vor reuși să-și impresioneze prietenii și audiența.

OnePlus 12R

Specificații:

  • Ecran: 6,7 inch, 1264 x 2780 px
  • Cameră: 50, 16, 8, 2 MP
  • Sistem operare: Android 14
  • Procesor: Qualcomm SM8550-AB Snapdragon 8 Gen 2
  • Memorie: 8/16 GB RAM, 128/256 GB stocare
  • Baterie: 5500 mAh
  • Greutate: 207 grame

Pro:

  • Excelent raport preț/dotări
  • Greutate redusă
  • Software nou (Android 14)
  • Cameră de calitate bună

Contra:

  • Ecran cam mare
  • Nu are wireless charging 3

Dacă ai un buget în jurul a 3.000 lei atunci poate că ești în căutare de cele mai bun telefoane sub 3000 lei. Acum că a apărut OnePlus 12R e un moment oportun să alegi varianta aceasta. Avantajul major este unul de cost, adică e unul foarte ieftin comparativ cu ce oferă Samsung și Apple.

Încă de la început trebuie să scriu că puteți merge și pe varianta Nord 3 de la acest producător deoarece e destul de similar. Doar că are MTK Dimensity 9000, Android 13, 16 GB RAM și stocare de 256 GB.

Dacă la iPhone rata de refresh e de 60Hz, la acesta avem 120Hz. Acest lucru înseamnă imagini mai cursive în special în jocuri ori redarea de filmări filmate cu multe FPS-uri.

Un alt lucru care nu trebuie trecut cu vederea e că vine cu 3 camere (pe spate) care sunt la fel de calitative precum cele de pe branduri de top. De asemenea, aparatul e dotat cu bliț în cazul în care doriți să filmați ori fotografiați când lumina e slabă.

După cum ştiţi, dacă la varianta din 2023 a lui S23 avem Snapdragon, la cel din 2024 avem Exynos, adică un procesor făcut de Samsung. Multă lume consideră că acesta e mult superior celui Snapdragon. Pe cealaltă parte, cei de la OnePlus, au menținut pe telefonul lor un procesor premium.

Xiaomi 13

  • 3 camere
  • Ecran de 6,3 inch
Vezi preț special

Dacă vrei un Xiaomi cu cea mai bună cameră atunci cred că ar trebui să te uiți la Xiaomi 12 care e pe piață din 2023. Acesta are hardware la zi, iar cele mai importante lucru care trebuie menționate sunt ecranul de 6,36 inch tip AMOLED cu rezoluție 2400×1080, procesorul Snapdragon care e același de pe Samsung S23, cei 120 Hz, stocarea de 256 GB și memoria RAM de 8 giga.

Nu cred că ar trebui să uităm de faptul că senzorul de amprentă e în ecran precum la restul modelelor moderne.

Pe partea de soft are Android 13 și o interfață personalizată de producător. Iar, când o să apară o versiune mai nouă o să primiți update deoarece acesta e un flagship.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+

Specificații:

  • Ecran: 6,6 inch, 1220 x 2712 px
  • Cameră: 200, 8, 2 MP
  • Sistem operare: Android 13 (MIUI 14)
  • Procesor: MTK Dimensity 7200
  • Memorie: 8 GB RAM, 256 GB stocare
  • Baterie: 5000 mAh
  • Greutate: 204 grame

Pro:

  • Tehnologii noi
  • Preț foarte bun
  • Cameră de 200 MP
  • Suport pentru 5G

Contra:

  • Android 13

Acest Redmi de la Xiaomi face parte din cele mai bune telefoane între 2000 și 3000 lei. Îmi amintesc că în urmă cu câțiva ani când a apărut Pocophone (tot de la acest producător), aceștia au făcut multă vâlvă deoarece primeai specificații foarte bune pe un telefon destul de ieftin. Se pare că și Redmi urmează această cale

Trebuie să remarc faptul că acest model nu se diferențiază foarte mult față de alte flagship-uri. Ecranul are 120Hz are 3 camere, 8 giga RAM și 5G. Iar procesorul e unul Mediatek Dimensity 7200 cu opt nuclee.

Pe partea software vine cu Android 13 și interfață MIUI. Dar, este disponibil update la Android 14 cu „MIUI 15” (care acum e numit HyperOS)… așa încât să aveți cel mai noi sistem de operare de la Google.

 Motorola Edge 50 Pro

  • Ecran de 6,7 inch
  • Trei camere
Vezi preț special

Dacă ar fi să fac un top telefoane până în 2500 lei atunci din aceasta ar face parte acest Motorola. E un aparat din clasa de mijloc deoarece are niște caracteristici foarte bune precum procesorul Snapdragon 7 Gen 3 cu opt nuclee, ecranul măricel, că e waterproof (IP68), suportul pentru 5G și că e dual SIM.

În privința memoriei, discutăm despre 8 giga RAM și stocare de 512 giga. Aceste valori sunt standardul pentru această clasă de gadgeturi.

Are cea mai bună cameră telefon midrange deoarece discutăm despre trei camere cu rezoluții de 50, 10 și 13 MP. Iar, dacă vreți să filmați ceva atunci o puteți face inclusiv la rezoluție 4K.

Samsung Galaxy A54

  • Ecran de 6,4 inch
  • Procesor Exynos 1380
Vezi preț special

A54 de la Samsung face parte din cele mai bune telefoane sub 2000 lei deoarece are un excelent raport între preț și dotări. Evident că e un smartphone mid-range, dar va fi suficient pentru cei interesați de un gadget cu care să-și facă treaba.

Nu e cu nimic mai prejos comparativ cu flagship-urile deoarece camerele sunt de 5, 12 și 50 MP. În felul acesta pozele vor ieși foarte calitative. De menționat e că are camera frontală de 32 MP.

Ceva de care ar trebui să țineți cont e că nu e un model waterproof, ci doar spalsproof. Asta înseamnă că e rezistent la stropire. Trebuie să aveți mare grijă să nu-l scăpați în apă.

Motorola Edge 30 Neo

  • Ecran de 6,28 inch
  • Amprentă în ecran
Vezi preț special

Motorola Edge 30 Neo face parte din cele mai bune telefoane până în 1500 lei deoarece are niște dotări care pe mine m-au surprins plăcut având în vedere prețul.

Printre acestea se numără senzorul de amprentă în ecran, procesorul Snapdragon 695 octa core, ecranul de 6,28 inch cu rezoluție 1080×2400 px, cei 8 giga RAM și stocarea pe 128 giga. Nici partea de camere nu a fost lăsată baltă deoarece are două camere de calitate foarte bună: de principală de 64 MP și cea frontală de 32.

Pe partea soft are Android 12 din fabrică, dar a primit update la Android 13 pe 17 mai 2023. 4 Deci, vedeți că e un producător serios care acum este deținut de cei de la Lenovo (ei fac laptopuri).

Cred că ar merita locul 1 sau 2 într-un eventual top telefoane mid range.

Realme C55

  • Ecran de 6,72 inch
  • Procesor Mediatek Helio G88 octa core
Vezi preț special

Poate că ar trebui să clarific de la început că Realme aparține de Oppo, nu de Xiaomi. În rest, acesta e un telefon ieftin cu cameră bună. Cea principală are maxim 64 MP (mai exacta are două pe spate), iar cea frontală e de 8 MP.

Procesorul e unul bun de tip octa core, RAMii sunt 8 giga, iar stocarea e de 256 GB. (Foarte interesant cu toți s-au profilat pe 8 giga.) În opinia mea, nici nu e nevoie de mai mult.

Dintre cele mai bune telefoane ieftine consider că acesta ar merita un loc mai pe la mijloc deoarece senzorul de amprentă e pe lateral. Adică nu e unul integrat în ecran.
Pe partea de soft nu am ce să-i reproșez întrucât are Android 13.

Samsung Galaxy A14

  • Ecran de 6,6 inch
  • Procesor octacore
Vezi preț special

Când vine vorba despre cele mai bune telefoane sub 1000 lei nu e niciun secret că cele de la Samsung sunt extrem de bine vândute.

Modelul acesta stă bine pe partea hardware și software. Ca sistem de operare vine cu Android 13 pe care e pusă interfața One UI (în varianta Core 5). Cam atât pe partea de soft.

În schimb, pe partea hardware stă destul de bine pentru un telefon entry-level. Are niște specificații de zici că e laptop. Procesor Mediatek MT6769 Helio G80, 4 giga RAM și stocare pe 64 giga.

Pe partea de camere e dotat cu 3 la număr: 50, 5 și 2 MP. În felul acesta pozele vor ieși destul de bune, chiar excelente… ca rezoluție.

Să nu vă așteptați la amprentă în ecran deoarece acest senzor este unul lateral.

Samsung sau iPhone

De multe ori poate te întrebi: care e cel mai bun telefon, Samsung sau iPhone?

Din tabelul de alături o să vezi că într-o comparație iPhone vs Samsung Galaxy aparent niciunul nu e învingător întrucât specificațiile sunt aproape identice. Însă, în opinia mea, iPhone e mai bun deoarece legătura dintre hardware și software e mult mai bună (mai bine realizată).

Apple iPhone 14Samsung Galaxy s23
Ecran6,1 inch OLED 60 Hz 1170×2532 px6,1 inch AMOLED 120 Hz 1080×2340 px
Sistem operareiOS 16Android 13
ProcesorApple A15 Bionic 6 nucleeQualcomm Snapdragon SM8550-AC 8 nuclee
Memorie128/256/512 GB, 6GB RAM128/256/512 GB, 8GB RAM
Cameraselfie: 12 MP; spate: 12, 12 MPselfie: 12 MP; spate: 50, 12, 10 MP
Greutate172 grame168 grame
Autonomie90 ore101 ore

Ghid achiziție

Ține cont de aceste lucruri înainte de a cumpăra un smarphone.

Înainte de a alege un smartphone trebuie să te uiți la ce buget ai, brandul care te interesează și funcțiile care ai vrea să le aibă. Nu în ultimul rând ar trebui să urmărești recenziile celora care l-au cumpărat deja. (Dacă nu prea ai grijă de gadgeturi atunci te poți uita și la un telefon rezistent).

Buget

Bugetul pentru achiziția unui astfel de gadget este foarte important deoarece phone-urile sunt cuprinse în 3 categorii mari: flagship, mdi-range și entry level.

  • Flagship: În categoria aceasta intră modele de top precum iPhone 14, Galaxy S23 și Xiaomi 13.
  • Mid-range: Aceasta e o clasă sau categorie de mijloc în care sunt opțiuni ok ca preț și cu specificații decente. Această categorie este aleasă de cei interesați să aibă cel mai bun raport preț/dotări și nu sunt interesați de un brand anume.
  • Entry-level: Aici avem mobilele ieftine de sub 1000 lei pentru cei interesați de ceva util, care să facă poze, să intre pe Internet.

Brand

Cei mai mulți nu știu cum să cumpere un “spartfon” deoarece nu cunosc producătorii. Ei cred că există doar Apple și Samsung. Dar, studiind cu atenție oferta magazinelor online o să vezi că e un număr foarte mare de branduri de la care poți să alegi produse de calitate.

Branduri premium

Branduri ieftine

  • Allview
  • Huawei, Honor
  • iHunt
  • Redmi (Oppo)
  • Realme (Xiaomi)
  • Ulefone
  • Vivo

Funcții

Producătorii din ziua de azi se bat în a oferi cât mai multe facilități în aparatele lor. Dar, chiar ai nevoie de toate? Care e o funcție fără de care nu ai putea trăi?

Vedem modele cu „enșpe” camere de zici că sunt cine știe ce aparate sofisticate. Chiar ai nevoie de atâtea camere?

În opinia mea, cele mai importante funcții și dotări pe care ar trebui să le aibă un aparat modern ar fi următoarele:

Ecran cu rezoluție ridicată și o bună reproducere a culorilor așa încât să poți vedea clar pozele care le-ai făcut.

Camere de calitate bună pentru realizarea de poze de la distanță și apropiere. Văd că tendința este să ofere camere de 50 MP. În urmă cu câțiva ani nu credeam că așa ceva e posibil. Azi, nu îi văd utilitatea deoarece 50 MP chiar mi se pare exagerat. Să nu mai zic de Galaxy S23 Ultra care are 200 MP.

Adevărul e că utilitatea unor senzori foarte performanți se va dovedi pentru profesioniști (de la creatori de conținut și până la cei din mediul business). Văd tot mai des reporteri care folosesc mobilul pe trepied pentru relatarea diverselor știri. Nu mai cară nimeni camere de zeci de kilograme. Iar, în felul acesta, nu mai e nevoie nici de cameraman.

Încărcarea fără fir cu ajutorul unui încărcător wireless e un mare plus pentru cei care doresc să scape de cabluri și să-și pună mobilul pe un stand unde să se încarce “pasiv”. Evident că acest accesoriu trebuie cumpărat separat și verificat compatibilitatea.

Senzor de amprentă integrat în ecran așa încât autentificarea să se facă mai ușor. Cele ieftine au senzor lateral, dar am pus în acest articol și câteva modele ieftine care au în ecran.

Să fie rezistent la apă în cazul în care scapi un pahar de apă pe el… sau ceva de genul. La unele modele scrie că sunt rezistente doar la stropire (deci fix pix).

Suficientă memorie pentru poze și așa încât aplicațiile să nu se blocheze. Mă refer atât la spațiu de stocare cât și la memorie RAM. O să ziceți că există cloud storage, dar e u nu am încredere în astfel de soluții deoarece pot fi sparte ușor de hackeri.

În opinia mea, o cantitate suficientă de memorie ar fi de 4 GB pentru RAM și 128 GB pentru stocare.

În privința actualizărilor de software trebuie să precizez că nu prea sunt încântat de ele deoarece parcă fac telefoanele să meargă mai greu de la un moment dat. Poate nu am avut eu celularele potrivite.

Recenziile clienților

Eu înainte de a cumpăra ceva mă uit pe magazin online să văd dacă sunt comentarii sau review-uri la produse de la cei care le-au cumpărat. De cele mai multe ori nu găsesc ceva util și parcă sunt băgat în ceață. Multe păreri nu au nicio legătură cu produsul, ci cu transportul sau alte lucruri.

Cuvânt de încheiere

În ziua de azi e oarecum greu să alegi un “smarfone” pe gustul tău deoarece ești bombardat cu oferte din toate părțile, în timp de toate modelele parcă sunt la fel. Adevărul e că chiar sunt la fel dacă te uiți la caracteristicile lor.

Alegând un iPhone 14 sau unul 14 Pro mergi la sigur deoarece chiar e un model conceput așa încât să fie o bijuterie de celular. Iar, dacă preferi Android, atunci trebuie neaparat să-ți iei Galaxy S23. (Acestea sunt “smartfoanele” etalon: iPhone și Galaxy S.)

Referințe:

  1. gsmarena, iPhone 15, Link ↩︎
  2. gsmarena, Galaxy S24, Link ↩︎
  3. cnet, OnePlus 12r, Link. ↩︎
  4. androidupdatetracker, Android 13 update status, Link ↩︎

Lasă un comentariu