Daca vrei cel mai bun telefon Samsung atunci esti unde trebuie. Probabil ca telefonul care-l ai acum nu mai face fata si te-ai gandit sa-l inlocuiesti cu ceva mai actual si superior dpdv al specificatiilor.
Pe piata exista multiple optiuni si e destul de greu sa mergi pe un anumit model. De aceea am facut acest ghid care sa te ajute. Mai mult, am o experienta vasta in domeniul telefoanelor si am testat o multitudine de modele noi care sunt disponibile pe piata din Romania.
Cuprins
De ce sa alegi un telefon mobil Samsung
In primul rand pentru ca e un producator de top, fiind alegerea multora cand vine vorba de un model nou de top ori ieftin. Un alt lucru de care trebuie tinut e ca deoarece discutam despre un producator non chinez nu mai exista riscul de spionaj a utilizatorului la nivel hardware-software.
Cel mai important motiv pentru aparate marca Samsung ar fi ca acestea au preturi foarte bune. Aici ma refer la cele din gama de mijloc.
Iar, cei care au mai avut aparate de la acestia cred ca sunt familiarizati cu dotarile originale si inovative hard-soft.
Care este cel mai bun telefon Samsung?
Vor sari unii sa va recomande cel mai nou model de Note, Ultra sau S. Insa, daca ati mai citit ghiduri realizate de mine atunci ati vazut ca eu recomand atat cel mai bun model, dar si cele mai bune modele dpdv al raportului pret/dotari. In strainatate multi cumparatori merg pe acest principiu (best buy sau best bang for your buck 1).
Samsung Galaxy S23 FE
- Flagship
Cel mai bun telefon Samsung din seria S este Galaxy S23 FE. Analizand caracteristicile tehnice ale lui S23, S23 FE si S24 vedem ca acestea sunt foarte asemanatoare. Insa, modelul de fata se diferentiaza intr-un sens pozitiv prin baterie de 4500 mAh, disponibilitate wireless charging, chipset Exynos 2200 4nm si pret ceva mai mic. 2 3
Unde exceleaza: Pe langa avantajele amintite anterior, acesta are sistem Android 13 (cu update disponibil la 14) si caracteristici tehnice foarte bune. Ecranul e unul superb cu diagonala de 6,4 inch, rezolutie 1080x2340px si refresh de 120 Hz.
Pe partea de camere sta excelent avand modele de 8, 12 si 50 MP, si zoom optic de 3x. De aici se poate vedea ca cei pasionati de fotografie vor fi impacati.
Cui se adreseaza: E pentru cei care-si doresc un flagship de la Samsung pana in 3000 lei. Evident ca exista alternative de la alti producatori, dar trebuie recunoscut ca Samsung domina piata celularelor.
Samsung Galaxy A25
- midrange
Cel mai bun telefon Samsung sub 1500 lei e Galaxy A25. Acesta e un competitor direct al lui A54, avand caracteristici similare. 4 Totusi, se diferentiaza prin faptul ca e ceva mai nou si ca are un cost mai mic. Insa trebuie sa stiti ca procesorul e un Exynos 1280 5nm si ca nu are incarcare fara fir. Dar, nu trebuie neglijat faptul ca acesta e unul dintre cele mai noi telefoane din gama/seria A.
Unde exceleaza: Fiind un telefon lansat la sfarsit de an 2023 (11 decembrie), acesta vine cu ecran de top, multa memorie RAM si diverse optiuni de memorie interna. Mai in detaliu, ecranul e unul de 6,5 inch cu panou de 120 Hz si rezolutie 1080×2340 px. Sistemul de operare nu putea sa nu fie unul de generatie noua, adica Android 14. Cred ca stiti ca cei de la Samsung personalizeaza sistemul prin intermediul interfetei One UI 6.
Bateria e una cu autonomie ridicata deoarece are o capacitate de 5000 mAh.
Cui se adreseaza: E pentru acele persoane interesate de un „spartfon” de la acest producator, iar acesta sa fie unul de mijloc (mid range). Avand in vedere costul, cred ca puteti sa treceti usor peste faptul ca nu are incarcare wireless. Un alt lucru care trebuie trecut cu vederea e ca senzorul de amprenta nu e sub ecran, ci lateral.
Samsung Galaxy S24 Ultra
- flagship
Ultimul model de Samsung S e S24 Ultra (stiu ca „utlimul” e o exprimare nepotrivita, corect ar fi fost „cel mai nou”), acesta fiind cel mai tare aparat al lor. La acest celular totul e la superlativ… de la specificatii si pana la pret.
Unde exceleaza: Fiind un model aparut pe piata la inceput de an 2024, acesta are cele mai tari dotari. Discutam despre ecran de 6,8 inch cu rezolutie 1440×3120 pixeli si refresh de 120 Hz.
Memoria RAM e de 12 giga, iar stocarea e de 256 GB pana la 1 TB. Daca aveti laptop poate ca nu are atatia RAMi cat are telefonul. 🙂
Despre camera doar la superlativ, discutam despre un model quad cu cea mai mare de 200 MP (pozele vor fi superbe, nu degeaba e considerat un model de top pentru poze). E vorba despre una wide. Despre zoom trebuie scris ca e de maxim 10x… optic. Camera principala poate filma 8K la 24/30 fps, iar 4K la 30/60/120 fps. Mai multe cadre pe secunda (fps) sunt utile atunci cand doriti sa capturati ceva foarte fluent ori in slow motion.
Pe partea de baterie nu exceleaza cu nimic deoarece e de 5000 MAh, insa are incarcare fara fir si de tip reverse wireless. 5
Cui se adreseaza: E un gadget pentru cei interesati de ceva premium. Evident ca trebuie sa scoateti intre 6300-7800 lei pentru o astfel de „bijuterie” deoarece atat costa pe unele dintre magazinele online actuale.
Daca in trecut acestei game i se zicea Note, acum e Ultra. Cred ca ati vazut ca are si clasicul pen.
Samsung Galaxy A54
- mid range
Cel mai bun telefon Samsung din Seria A (* dupa A25) e Galaxy A54. Vine cu niste specificatii care nu trebuie trecute cu vederea si cu un cost mediu. Am pus o steluta anterior deoarece pe locul 1 e A25 intrucat are un raport pret/dotari mai bun.
A fost anuntat pe 15 martie 2023, iar din aceasta cauza caracteristicile sale sunt la nivel de 2023.
Unde exceleaza: Ecranul e unul de 6,4 inch de tip Super AMOLED, iar rata de refresh e una caracteristica modelelor noi, adica de 120 Hz.
Memoria RAM e una suficienta de minim 4GB, dar trebuie stiut ca exista variante de 6 si 8 GB. De aici si diferitele preturi ale acestui aparat.
Pe partea de optica (adica fotografiere si filmare) nu e cu nimic mai prejos comparativ cu alte modele din aceasta gama. Asta deoarece are camera principala de maxim 50 MP, iar cea secundara (selfie) de 32 MP. Evident ca ambele pot filma 4K la 30 fps.
Cui se adreseaza: Acesta e un mobil pentru cei care au un buget de pana in 2000 de lei dar vor un device cu care sa mearga la sigur. Designul e unul foarte reusit, motiv pentru care consider ca ii va multumi si pe cei care vor o bijuterie.
Samsung Galaxy S22
- flagship
Un alt celular care nu trebuie trecut cu vederea e Samsung Galaxy S22, chiar daca a fost lansat in 2022. Asta deoarece e un flagship cu 5G, 8GB RAM, incarcare fara cablu, ecran superb si multe alte dotari utile.
Unde exceleaza: Fiind un telefon de top, acesta va primi actualizari de software mult timp inainte. La momentul scrierii acestui articol, e disponibil Android 14 cu One UI 6. Acesta e cel mai nou sistem de operare pentru device-urile de la acest producator.
Dispune de camera principala tripla cu rezolutie maxima de 50 MP. Iar, cea secundara e una de 10MP. Despre cea principala trebuie scris ca poate filma 8K la 24 fps si 4K la 30/60 fps.
Cipul e unul Exynos 2200 pe 4 nm, asa incat sa putem spune ca are o tehnologie buna si la zi… cat de cat.
Cui se adreseaza: E pentru cei care-si doresc un telefon stabil care sa fie actual si peste 2-3 ani. Vine cu hardware de top si cu dotari care-l vor face suficient pentru utilizatorii inraiti (care au o sumedenie de aplicatii instalate).
Am vazut diferite discutii despre Galaxy AI, fiind precizat ca aceasta facilitate nu va fi disponibila pe S22. 6 Aceasta facilitate e una disponibila gratuit pe S24 timp de o anumita perioada, dupa care e pe baza de abonament.
Samsung Galaxy A34
- buget
Un alt model de smartphone pe la 1500 lei e Samsung Galaxy A34. A fost disponibil din 24 martie 2023, fiind echipat cu procesor MTK Dimensity 1080 pe 6nm, Android 13 (actualizabil la 14), baterie de 5000 mAh, ecran de 6,6 inch si rezolutie 1080×2340 pixeli.
Unde exceleaza: Cred ca vedeti de pe urma specificatiilor ca e un model mid range (adica din clasa de mijloc). In felul acesta s-a obtinut un cost de vanzare mic.
Senzorul de amprenta e unul sub ecran. Acest lucru e unul care trebuie apreciat, fiind o dotare precum la aparatele de top.
Camera principala e una tripla cu rezolutie maxima de 48 MP, iar cea selfie e una de 13 MP. Ambele pot filma 4K@30fps, acest lucru fiind suficient pentru filmari de caliate.
Cui se adreseaza: Este o optiune de luat in considerare daca vreti ceva premium, dar bugetul e unul limitat.
Nu e cu nimic mai prejos in comparatie cu alte modele de la acest brand. Ma refer la lucruri esentiale.
Samsung Galaxy A14
- buget
Cu A14 am intrat pe taramul de telefoane Samsung bune si ieftine. Asta deoarece modelul de fata e undeva pe la 600-800 lei in functie de dotari. Acest pret e posibil datorita faptului ca are chipset MTK MT6769 pe 12 nm si 4/6GB memorie RAM.
Unde exceleaza: Sta excelent pe partea de camere deoarece cea „main” e una tripla cu maxim 50 MP, iar cea „secondary” e de 13 MP. Filmarea se realizeza la maxim 1080p@30fps.
Bateria e una de 5000 mAh, fiind maximul intalnit la modelele din zilele noastre.
Cui se adreseaza: E un model pentru cei interesati de un celular Samsung sub 1000 lei. Reprezinta o optiune buna in cazul in care nu doriti hardware la zi, dar vrei ceva premium si stabil.
Samsung Galaxy A05s
- buget
Un alt telefon Samsung sub 1000 lei e Galaxy A05s. E un produs disponibil din octombrie 2023, motiv pentru care vine cu un hardware ok. As aminti 4/6GB RAM, chipset Snapdragon 680 6nm.
Unde exceleaza: Vine cu specificatii tehnice bune, iar pe langa cele amintite mai sus sunt memoria interna de 64-128 giga, ecranul de 6,7 inch cu rezolutie 1080×2400 pixeli si rata de refresh a ecranului de 90 Hz.
Camera principala e una tripla cu rezolutie 50MP wide etc, iar cea secundara are 13 MP.
Cui se adreseaza: Un astfel de gadget se adreseaza celora care stiu valoarea banului si pe banii care-i au vor o optiune excelenta. Chiar daca nu poate filma 4K, acesta poate filma 1080p@30fps, iar hardware-ul e unul suficient pentru un utilizator normal.
Chiar daca nu are 5G si alte facilitati, acesta e unul dintre cele mai vandute telefoane deoarece are cele mai importante facilitati care te-ar interesa de la un astfel de dispozitiv.
Samsung Galaxy Z Flip 3
- flagship
La un cost de 3000-4000 de lei cred ca vedeti de ce Z Fip3 nu e chiar asa de cumparat, dar totusi e pe lista de cumparaturi a multora. Acest ultim lucru se datoreaza faptului ca e compact, are un design placut si hardware ok.
Inca de la inceput trebuie sa scriu ca e vorba despre un telefon aparut pe la mijlocul lui 2021 si care ate software Android 13. Cu toate acestea e considerat ca fiind un flaghip.
Unde exceleaza: Ecranul e unul special care se impatura (e foldable) cu rezolutie 1080×2640 pixeli si diagonala de 6,7 inch. Iar, rata de refresh a ecranului e de 120 Hz.
Sistemul de operare chiar daca nu e de cea mai noua generatie, e vorba despre Android 13 care e stabil.
Pe partea de chipset are Snapdragon 888 cu suport 5G care e pe 5nm.
Incarcarea wireless e suportata, iar precum alte modele de top si acesta are reverse wireless. (Pe partea de baterie ar trebui sa precizez ca aceasta de doar 3300 mAh, spre deosebire de cele noi care sunt pe la 5000 mAh.)
Cui se adreseaza: E o optiune pentru cei care vor un aparat compact. Asta deoarece are 8,6×7,2×1,5 Lxixl cm. Un alt aspect de ce l-ar alege multi ar fi ca e un produs cu software stabil intrucat e pe piata de mai mult timp.
Samsung Galaxy Z Fold 5
- flagship
Ca o alternativa la Flip vine Z Fold 5. A intrat pe piata in august 2023, motiv pentru care are un hardware actual. Ecranul e unul de 7,6 inch, iar rezolutia e una de 1812×2176 pixeli. Sa nu uit, rata de refresh e de 120 Hz.
Unde exceleaza: Pe partea de software sta foarte bine deoarece i se poate face update la Android 14.
In privinta hardware-ului nu am ce comenta deoarece vine cu chipset Snapdragon 8 Gen 2 pe 4 nm. Iar, ecranul e unul de calitate superioara, dupa cum poate fi vazut din ce am scris mai sus. Spre deosebire de modelul Flip, acesta are un display mai mare asa incat sa aveti pare de o mai mare zona de „lucru”.
Bateria e una de 4400 mAh, iar incarcarea fara fir e suportata. Acest lucru e unul caracteristic modelelor de top.
Cui se adreseaza: Modelul Z Fold vine ca o optiune pentru cei care doresc o alternativa la clasicele aparate, dar si un fel de tableta. Asta deoarece ecranul e unul mai mare atunci cand e deschis.
Ghid achizitie
Eu cand imi cumpar un telefon mobil ma uit la aspecte precum tip, caracteristici, functii si buget (adica suma pe care sunt dispus sa o investesc).
Tip: Exista variante clasice, dar si pliabile. In primul caz discutam despre modele cu un ecran durabil, pe cand in al doilea e vorba despre un ecran rezistent la un anumit numar de cicluri de pliere.
Aceste modele nu sunt speciale pentru jocuri, dar le vor putea rula fara probleme.
Model: Putem face o clasificare a telefoanelor Samsung in functie de serii, care sunt A, S si Z. Cele din seria A si S sunt modele ieftine (budget, cu preturi pe la 700 lei) si de mijloc (mid-range, cost pe la 1500 lei). Dar mai sunt si variantele de top din seria S (flagship, cu pret pe la 3000-5000 lei).
Seria Z e reprezentata de modele exotice pentru cei care vor sa iasa in evidenta. Ultimele doua telefoane din lista cu recomandari sunt din aceasta serie.
Caracteristici: Eu ma uit la dotari precum senzor de amprenta, baterie de 5000 mAh, procesor mai nou, minim 4 GB RAM si stocare de minim 128 GB.
In opinia mea, numarul de camere e irelevant, daca sunteti un utilizator normal.
Mofturi ar putea fi amprenta in ecran, incarcare fara fir etc.
Functii: E important sa ne uitam la diferite lucruri pe partea de hardware, dar si la ce ofera pe partea de soft. La acest ultim capitol, sud coreenii stau bine deoarece au un sistem de operare bine organizat. E vorba despre Android cu interfata One UI.
Ce nu-mi palce e ca vine cu unele aplicatii inutile mie (acel bloatware sau crapware). As aminti aplicatia de Facebook, One Drive etc.
Buget: Dupa cum am scris mai sus, acest brand are smartphone-uri pentru orice buget, indiferent ca e vorba despre 700, 1500 sau peste 4000 lei. Depinde ce caracteristici va interesează sau pentru ce va trebuie device-ul.
Referinte: