Telefonul nu are semnal? 5 motive și modalități de îmbunătățire

În ziua de azi, telefoanele mobile au devenit ca hainele, adică indispensabile. În urmă cu decenii erau folosite doar pentru comunicare, acum sunt un mijloc de informare și creare conținut.

Fie că vorbim despre a rămâne conectați cu prietenii și familia, a accesa informații importante de pe web sau a ne desfășura activitățile profesionale, un semnal puternic al telefonului este esențial. Atunci când acesta lipsește sau este slab, poate fi extrem de frustrant și poate afecta semnificativ modul în care ne desfășurăm activitatea.

Cine nu a experimentat acea senzație de frustrare atunci când un apel ori mesaj important trimis sau primit din cauza lipsei rețelei? Sau când încercăm să accesăm informații online, doar pentru a descoperi că mobilul nostru nu are nicio bară de semnal?

Motivele pierderii semnalului

Înainte de a putem aborda modalitățile de îmbunătățire a semnalului, trebuie să înțelegem cauzele care duc la această problemă.

Iată cele mai frecvente motive pentru care telefonul tău nu are rețea:

1. Locația

Zonele îndepărtate sau subterane

Dacă te afli într-o zonă îndepărtată sau într-un spațiu subteran, cum ar fi o pivniță sau un tunel, este posibil ca disponibilitatea serviciului să fie slabă sau chiar inexistentă. Aceste locuri pot bloca sau interfera cu undele radio care transmit acoperirea de la turnurile de comunicații.

Clădiri cu pereți groși

Materialele de construcție dense, precum betonul armat sau pereții groși, pot împiedica undele să pătrundă în interior. Astfel, chiar și în mijlocul unui oraș, calitatea recepției poate fi slab dacă te afli într-o clădire cu pereți foarte groși.

2. Probleme la operatorul de rețea

Acoperire slabă în anumite zone

Unii operatori de rețea pot avea o acoperire mai slabă în anumite zone, în special în zonele rurale sau montane. Acest lucru se poate datora lipsei de turnuri de comunicații sau a interferențelor cauzate de relief.

Întreținere sau modernizare în curs

În cazul în care operatorul de rețea efectuează lucrări de întreținere sau modernizare a infrastructurii, este posibil ca disponibilitatea serviciului celular să fie temporar afectat în anumite zone.

Am avut la un moment dat o problemă că nu aveam deloc disponibilitatea de service, dar numai în unele zile. Asta în oraș. Am schimbat SIM-ul, am schimbat telefonul, am sunat la relații clienți, dar problema persista. La un moment dat și-ar revenit, în sensul că nu am mai avut probleme. Ce pot să concluzionez e faptul că a fost o problemă la operator, probabil la serverele lor. Asta deoarece altă cartelă de la acel operator a funcționat ireproșabil în orice phone.

3. Setări incorecte

Modul Avion activat

mod avion activat

Dacă modul Avion este activat pe telefonul tău, acesta va bloca toate comunicațiile GSM (3G, 4G, 5G), adică semnalul de rețea. Asigură-te că această setare nu este activată.

Rețeaua preferată setată incorect

Unele telefoane permit setarea unei rețele preferate. Dacă această setare nu este configurată corect, aparatul poate încerca să se conecteze la o rețea care nu are acoperire în zona ta.

4. Baterie descărcată

Dacă bateria este descărcată, acesta poate avea probleme în a menține o conexiune stabilă cu rețeaua. Încarcă bateria și verifică dacă recepția se îmbunătățește.

5. Probleme hardware

Antenă defectă

În cazuri rare, antena gadgetului tău poate fi deteriorată, ceea ce poate afecta semnificativ recepția “network-ului”. Acest lucru poate fi cauzat de faptul că ai dat cu el pe jos. La smartphone-uri antena e integrată în aparat.

Componentă internă deteriorată

Anumite componente interne ale device-ului, precum cipul de comunicații sau modulul de rețea, pot fi defecte, ducând la probleme cu conectivitate.

Ca soluție recomand să cumpărați un aparat nou ori să închiriați unul. Repararea unei defecțiuni hardware poate fi reparate cu sau fără succes și riscați să dați bani aiurea.

Modalități de îmbunătățire a semnalului

Acum că știm cauzele posibile ale lipsei “celulei”, să analizăm modalitățile de îmbunătățire a acestuia:

1. Găsirea unei locații mai bune

Dacă te afli într-o clădire cu pereți groși, încearcă să te muți în aer liber sau cât mai aproape de ferestre. Aceasta va elimina obstacolele care blochează acoperirea.

Chiar și în interiorul unei clădiri, mutarea celularului cât mai aproape de ferestre poate îmbunătăți semnificativ recepția. Ferestrele permit undelor radio să pătrundă mai ușor.

2. Repornirea

Uneori, o simplă repornire a telefonului poate rezolva problemele temporare de semnal. Această acțiune poate reseta conexiunea la rețea și poate remedia unele erori de soft.

3. Actualizarea software-ului

Producătorii de telefoane și operatorii de rețea lansează în mod regulat actualizări de software care pot îmbunătăți performanța conectivității și rezolva diverse probleme. Asigură-te că dispozitivul rulează cea mai recentă versiune de software disponibilă (Android, iOS sau care o fi el).

4. Setarea corectă a rețelei preferate

Dacă aparatul tău permite setarea unei rețele preferate, verifică dacă aceasta este configurată corect pentru operatorul tău și zona în care te afli.

5. Înlocuirea bateriei

În cazul în care bateria telefonului tău este veche sau deteriorată, înlocuirea acesteia cu una nouă poate ajuta la îmbunătățirea barelor de intensitate.

6. Schimbarea operatorului de rețea

Dacă ai încercat toate metodele de mai sus și încă ai probleme persistente cu semnalul, ar putea fi timpul să iei în considerare schimbarea operatorului de rețea. Unii operatori pot avea o acoperire mai bună în zona ta.

Sfaturi suplimentare

Monitorizarea indicatorului de semnal

Păstrează un ochi atent pe indicatorul de recepție al telefonului tău. Acesta îți va oferi un feedback rapid cu privire la puterea conectivității și te va ajuta să identifici zonele cu o recepție mai slabă.

Activarea modului roaming în timpul călătoriilor

Atunci când călătorești în afara ariei de acoperire a operatorului tău obișnuit, asigură-te că ai activat modul roaming. Acest lucru va permite mobilului să se conecteze la rețelele disponibile în zona respectivă.

Contactează relații clienți

Dacă ai încercat toate metodele de mai sus și încă ai probleme persistente cu recepția, nu ezita să contactezi asistența tehnică a operatorului tău. Specialiștii lor ar putea identifica și rezolva probleme specifice legate de rețea sau de configurația “phone-ului”. După experiența mea

Concluzie

Un semnal slab sau inexistent al “smartfonului” poate fi enervant și poate afecta semnificativ comunicarea și sarcinile legate dependente de aparat.

Am enumerat mai multe motive posibile pentru această problemă, precum locația, problemele de rețea, setările incorecte, bateria descărcată sau defecțiunile hardware. De asemenea, am prezentat diverse modalități de îmbunătățire a liniilor, inclusiv găsirea unei locații mai bune, repornirea, actualizarea software-ului, setarea corectă a rețelei preferate, înlocuirea bateriei (ori a smartphone-ului) sau chiar schimbarea operatorului de rețea.

Lasă un comentariu